Dr. Iris geeft advies: Stoppen met roken

Stoppen met roken moeilijk? Heus niet! Oké, grapje, dat lieg ik. Ik herinner mij nog goed hoe ik, na 5 dagen niet gerookt te hebben, huilend in een werkcollege zat. Op een gegeven moment werd de wanhoop zo groot dat ik het nut van mijn leven niet inzag als ik toch niet kon roken. Want je moet tenslotte toch érgens aan doodgaan. En wat heb je in godsnaam aan schone longen als je je elke dag shitty voelt? Stoppen met roken is dus best moeilijk. Vandaag ben ik precies 6 maanden gestopt en inmiddels gaat het meer dan prima. Ook zie ik het nut van mijn leven weer in dus blijkbaar doe ik toch iets goed.

'I'm a quitter' by Natalie Dee
I’m a quitter by Natalie Dee

Dit is mijn geheim tot succes:

1. Het ‘Halleluja’-moment waarbij je ineens overweegt om écht te stoppen met roken
Voor zover ik weet is het grootste deel van de rokers niet van plan om voor de rest van hun leven te blijven roken. De gedachte dat je óóit wel een keer stopt met roken, zorgt ervoor dat je niet bang hoeft te zijn voor een langzame en pijnlijke dood. Hoewel ooit stoppen een mooi streven is, heb je er verder geen zak aan. De eerste stap is om van dat ‘ooit’ een ‘nu’ te maken, het Halleluja-moment noem ik dat. Bijvoorbeeld als je met zware griep je bed uitstrompelt om een sigaret op te steken en je beseft dat je wellicht niet zo handig bezig bent. Bij mij hielpen de volgende dingen het meest om zo’n ‘Halleluja’-moment aan te wakkeren:

  • Sporten: ineens kwam ik erachter dat ik geen longcapaciteit had en om verder te kunnen hardlopen zou stoppen met roken toch wel handig zijn
  • Iris 2.0: ik heb een best sterk ideaalbeeld van mijzelf, roken past niet bij het plaatje wat ik daarvan in mijn hoofd heb. Dus ik realiseerde me dat het roken mij uiteindelijk alleen maar tegenhield om een 2.0 versie te worden.
  • Principes: milieu en dierenwelzijn vind ik héél belangrijk, maar door te roken leek het alsof ik het niet belangrijk genoeg vond, het kwam mijn geloofwaardigheid niet echt ten goede.

2. DON’T PANIC
Het idee om te stoppen met roken gaf mij altijd zoveel stress dat ik uiteindelijk alleen maar meer ging roken en de stoppoging snel weer doorschoof naar ‘ooit’. Niet doen! Blijf in je ‘Halleluja’-moment hangen en bedenk een datum wanneer je echt gaat stoppen, nu of zo snel mogelijk. Niet midden in een tentamenweek of andere stressvolle periode maar wacht ook niet op het perfecte moment, dat is er namelijk nooit. Ik besloot op een donderdag dat ik vanaf de aanstaande maandag zou stoppen.

3. Huilen met snot
En als je eenmaal bent gestopt, bereid je dan maar voor op pure horror. Zo ging het bij mij in ieder geval. Dat is gewoon even iets waar je doorheen moet. Nicotine zuigtabletten en elektrische sigaretten heb ik niets aan gehad. Zoethout wel! En verder probeerde ik de dingen die ik met roken associeerde (bijna alles eigenlijk) zoveel mogelijk te vermijden, koffie en alcohol bijvoorbeeld.

4. Weer beginnen niet als optie zien
Het enige wat je eigenlijk kan doen is roken niet als optie zien. Op een gegeven moment bedacht ik allemaal smoesjes om toch weer te beginnen (‘dit is niet het juiste moment om te stoppen’) maar jammer dan, want roken was, en is, geen optie. Ik heb de afgelopen 6 maanden ook nooit stiekem een sigaret gerookt of alleen een hijs genomen, soms is het best verleidelijk maar ik denk dat ik meteen weer hooked ben als ik dat doe. Maar als je dat dus per ongeluk wél hebt gedaan, moet je niet denken dat alle hoop verloren is en dat je net zo goed weer kan beginnen. Ik heb nog steeds wel vaak zin om te roken, de laatste paar weken heb ik dat elke dag. Maar het is niet meer zo erg als in het begin toen ik er veel moeite voor moest doen om de verleiding te weerstaan. It get’s better!

Moraal van het verhaal:

En daarom, lieve kinders, moet je nooit beginnen met roken. Het is superlekker en goed voor je imago (dat laatste alleen als je badass bent, niet als je een Nickelson-drager op het VMBO bent), maar de hel waar je doorheen moet als je stopt is het dat echt niet waard.

Dit is geschreven vanuit mijn eigen ervaring en ik weet dat niet iedereen hetzelfde is als ik (gelukkig maar), dus lang niet iedereen zal iets aan deze tips hebben. Toch hoop ik dat dit de rokers die overwegen te stoppen een beetje hoop en motivatie geeft. Want als ík het kan, dan kan iedereen het. Heus!

Back to Top