Dr. Iris geeft advies: Stoppen met roken

Stoppen met roken moeilijk? Heus niet! Oké, grapje, dat lieg ik. Ik herinner mij nog goed hoe ik, na 5 dagen niet gerookt te hebben, huilend in een werkcollege zat. Op een gegeven moment werd de wanhoop zo groot dat ik het nut van mijn leven niet inzag als ik toch niet kon roken. Want je moet tenslotte toch érgens aan doodgaan. En wat heb je in godsnaam aan schone longen als je je elke dag shitty voelt? Stoppen met roken is dus best moeilijk. Vandaag ben ik precies 6 maanden gestopt en inmiddels gaat het meer dan prima. Ook zie ik het nut van mijn leven weer in dus blijkbaar doe ik toch iets goed.

'I'm a quitter' by Natalie Dee
I’m a quitter by Natalie Dee

Dit is mijn geheim tot succes:

1. Het ‘Halleluja’-moment waarbij je ineens overweegt om écht te stoppen met roken
Voor zover ik weet is het grootste deel van de rokers niet van plan om voor de rest van hun leven te blijven roken. De gedachte dat je óóit wel een keer stopt met roken, zorgt ervoor dat je niet bang hoeft te zijn voor een langzame en pijnlijke dood. Hoewel ooit stoppen een mooi streven is, heb je er verder geen zak aan. De eerste stap is om van dat ‘ooit’ een ‘nu’ te maken, het Halleluja-moment noem ik dat. Bijvoorbeeld als je met zware griep je bed uitstrompelt om een sigaret op te steken en je beseft dat je wellicht niet zo handig bezig bent. Bij mij hielpen de volgende dingen het meest om zo’n ‘Halleluja’-moment aan te wakkeren:

 • Sporten: ineens kwam ik erachter dat ik geen longcapaciteit had en om verder te kunnen hardlopen zou stoppen met roken toch wel handig zijn
 • Iris 2.0: ik heb een best sterk ideaalbeeld van mijzelf, roken past niet bij het plaatje wat ik daarvan in mijn hoofd heb. Dus ik realiseerde me dat het roken mij uiteindelijk alleen maar tegenhield om een 2.0 versie te worden.
 • Principes: milieu en dierenwelzijn vind ik héél belangrijk, maar door te roken leek het alsof ik het niet belangrijk genoeg vond, het kwam mijn geloofwaardigheid niet echt ten goede.

2. DON’T PANIC
Het idee om te stoppen met roken gaf mij altijd zoveel stress dat ik uiteindelijk alleen maar meer ging roken en de stoppoging snel weer doorschoof naar ‘ooit’. Niet doen! Blijf in je ‘Halleluja’-moment hangen en bedenk een datum wanneer je echt gaat stoppen, nu of zo snel mogelijk. Niet midden in een tentamenweek of andere stressvolle periode maar wacht ook niet op het perfecte moment, dat is er namelijk nooit. Ik besloot op een donderdag dat ik vanaf de aanstaande maandag zou stoppen.

3. Huilen met snot
En als je eenmaal bent gestopt, bereid je dan maar voor op pure horror. Zo ging het bij mij in ieder geval. Dat is gewoon even iets waar je doorheen moet. Nicotine zuigtabletten en elektrische sigaretten heb ik niets aan gehad. Zoethout wel! En verder probeerde ik de dingen die ik met roken associeerde (bijna alles eigenlijk) zoveel mogelijk te vermijden, koffie en alcohol bijvoorbeeld.

4. Weer beginnen niet als optie zien
Het enige wat je eigenlijk kan doen is roken niet als optie zien. Op een gegeven moment bedacht ik allemaal smoesjes om toch weer te beginnen (‘dit is niet het juiste moment om te stoppen’) maar jammer dan, want roken was, en is, geen optie. Ik heb de afgelopen 6 maanden ook nooit stiekem een sigaret gerookt of alleen een hijs genomen, soms is het best verleidelijk maar ik denk dat ik meteen weer hooked ben als ik dat doe. Maar als je dat dus per ongeluk wél hebt gedaan, moet je niet denken dat alle hoop verloren is en dat je net zo goed weer kan beginnen. Ik heb nog steeds wel vaak zin om te roken, de laatste paar weken heb ik dat elke dag. Maar het is niet meer zo erg als in het begin toen ik er veel moeite voor moest doen om de verleiding te weerstaan. It get’s better!

Moraal van het verhaal:

En daarom, lieve kinders, moet je nooit beginnen met roken. Het is superlekker en goed voor je imago (dat laatste alleen als je badass bent, niet als je een Nickelson-drager op het VMBO bent), maar de hel waar je doorheen moet als je stopt is het dat echt niet waard.

Dit is geschreven vanuit mijn eigen ervaring en ik weet dat niet iedereen hetzelfde is als ik (gelukkig maar), dus lang niet iedereen zal iets aan deze tips hebben. Toch hoop ik dat dit de rokers die overwegen te stoppen een beetje hoop en motivatie geeft. Want als ík het kan, dan kan iedereen het. Heus!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

57 reacties op “Dr. Iris geeft advies: Stoppen met roken

 1. Jennifer schreef:

  Ik heb 1 dag gerookt, toen kwam mijn moeder er al achter. Ze zei tegen mij ‘Weet je dat roken de groei belemmerd, dus als je nog wilt groeien zou ik maar stoppen als ik jou was’ Ik was toen 1,40 ofzo, ben meteen gestopt ;’)

  | Reageer op deze reactie
  1. Sigrid schreef:

   Maar nu de grote vraag: hoe lang ben je uiteindelijk geworden? 😉

   | Reageer op deze reactie
 2. Anne schreef:

  Zo knap van je! De manier waarop je het omschrijft klinkt ook echt alsof je door een hel heen bent gegaan. Gelukkig ben je er nu vanaf 🙂 Yes! Zelf heb ik nog nooit ook maar 1 trekje van een sigaret genomen – beste advies van mijn ouders ever om daar nooit aan te beginnen…

  | Reageer op deze reactie
 3. Emilia schreef:

  TOPPER, ik vind het ontzettend knap van je. Lijkt me toch echt heel moeilijk om af te kicken van iets dat zo erg een gewoonte is geworden. Respect.

  | Reageer op deze reactie
 4. Anne schreef:

  OH YEAH! 😉 Ik was ook ooit een roker en ben nu bijna twee jaar gestopt.. en it feels good! Ben er nog steeds behoorlijk trots op. En dat mag jij ook zijn. We rock! 😉

  | Reageer op deze reactie
 5. Linda schreef:

  Knap! Ik hoop dat rokers hier zeker wat aan hebben!
  Ik rook zo af en toe eens een sigaret mee met een vriend(in), maar ben zelf nooit gaan roken. Zal ik ook nooit gaan doen. Maar ik kan me voorstellen dat het erg lastig is om te stoppen. Je beschrijft het heel echt, ik denk echt wel dat mensen hier wat aan gaan hebben hoor! Respect! 🙂

  | Reageer op deze reactie
 6. Haha goed dat je bent gestopt! Had jij niet dat er echt eenn wereld voor je open ging na een tijdje wat betreft smaak en reuk? Dat had ik in wel 🙂 Ik heb ook vaak pogingen gedaan om te stoppen, maar toen was ik er nog niet echt ‘klaar’ mee. Ik ben steeds minder gaan roken en ineens vond ik het smerig worden. Ik had soms trekt, dan stak ik een sigaret op en na 2 haaltjes was ik er al weer klaar mee. Inmiddels bijna een jaar gestopt en ik vind het heerlijk!

  Volhouden hoor! Super goed van je dat je al 6 maanden bent gestopt! You gooooo girl!

  x Marjo

  | Reageer op deze reactie
 7. Joyce schreef:

  Ik ben echt al een aantal keren gestopt maar op den duur ging ik altijd weer roken (vriendengroep rookt, vriendje rookt, familie rookt, etc.) ik zat gewoon altijd tussen al die rokende mensen en ik had er echt zo de pest in dat ik niet mee kon roken. Nu ben ik zelf ook echt gestopt, moet wel want ik heb een fikse bronchitis gehad en dan is stoppen ineens een stuk simpeler :p

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Ja, lastig is dat inderdaad. In mijn omgeving roken ook de meesten, incl. mijn vriend. In het begin vond ik dat wel heel lastig maar ik ben er inmiddels wel aan gewend eigenlijk! Succes met volhouden 😀

   | Reageer op deze reactie
  2. michelle schreef:

   Ook ik ben na 40 jaar lang 2 pakjes sigaretten per dag dan toch gestopt met roken had elke paar maanden een dubbele longontsteking en kreeg daar dubbele stootkuren prednison en antibiotica voor tanden los gewrichten aangetast en 18 Puffers op een dag ben nu 16 weken gestopt en heb al die maanden geel longontsteking gehad ben er zo blij mee was er nu klaar voor en ja het is moeilijk maar roken is geen optie meer

   | Reageer op deze reactie
 8. Eva schreef:

  Wat ik zo absurd vind, diezelfde stappen heb ik ook gehad met beginnen met sporten, het Halleluja-moment van het moeten beginnen, de paniek omdat het niet zo gaat als je hoopt en het weer stoppen niet als optie zien. Alleen is het huilen met snot vervangen door huilen met zweet, maar snot en sport is al niet zo’n beste combi. Maar vooral dat Halleluja-moment is bij elke verbetering echt een must, voordat die er is, schiet het allemaal niet zo op.
  Maar te awesome dat je het al zo goed doet! En wat een geld je ermee hebt bespaard, nog een per-fecte bijkomst!

  | Reageer op deze reactie
  1. Mirthe schreef:

   Oh shit volgens mij zit ik heel erg in de “ooit” fase voor het halleluja moment wat betreft sport! Maar Iris, supergoed dat je bent gestopt, echt!

   | Reageer op deze reactie
 9. Sabine schreef:

  Als ik dit lees, ben ik maar al te blij dat ik er nooit het nut van in heb gezien om eraan te beginnen. Heel veel respect dat je al zo lang gestopt bent!

  | Reageer op deze reactie
 10. Debby schreef:

  Ik heb zo’n diep respect voor je. Ik rook inmiddels doordeweeks 0 tot 2 sigaretten per dag en in het weekend misschien 10-15. Maar echt stoppen, dat lukt me nooit met die rokende vent van me haha, dan ga ik me alleen maar aan hem irriteren en alles op hem afreageren – been there, done that. Dus toen begon ik maar weer. Als ik stop, dan liever samen, maar vind ’t zo knap dat het jou wel in je eentje is gelukt! Ik word echt gek van dat spelletje in m’n hoofd dan: zal ik het doen? Nehhhhhhhhh meh.

  | Reageer op deze reactie
  1. Janine schreef:

   Waarom zou je je eigen gezondheid af laten hangen van anderen?

   | Reageer op deze reactie
   1. Debby schreef:

    Haha wow, confronterend. Omdat ik mijn gemoedsrust en mijn relatie net zo belangrijk vind. Belangrijker zelfs 🙂

    | Reageer op deze reactie
    1. iris schreef:

     Ik vond samen stoppen eerlijk gezegd moeilijker dan toen m’n vriend weer begon met roken. We waren beide zó chagrijnig, echt niet te doen. Hij rookt nog steeds (niet meer binnen gelukkig en ook niet zo veel) maar ik vind het niet vervelend ofzo. Sowieso iedereen waar ik mee om ga rookt, dus eraan wennen moest ik toch een keer. Overigens voelde ik me mentaal wel beter toen ik nog rookte, maar goed. Ik hoop dat dat nog beter wordt :’)

     | Reageer op deze reactie
 11. Priscilla schreef:

  Toen jij gestopt bent met roken ben ik een andere baan gaan zoeken, want je kwam nooit meer gezellig sigaretjes bij me halen ;). Hahaha. Maar ik ben wel trots op je! Niet roken is veel cooler!

  | Reageer op deze reactie
 12. Mariska schreef:

  Wat goed van je dat je gestopt bent! Mijn vriend rookt ook, best veel, maar hij is nog niet zover dat hij wíl stoppen. Ik denk dat je dat wel echt moet hebben, niet dat je het onder druk van je omgeving probeert.

  Ik hoop echt dat je het volhoudt (maar denk het wel, kom op 6 maanden al!).

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Klopt! Als je het zelf niet voor de volle 100% wil dan wordt het denk ik heel moeilijk om het vol te houden. Ik wilde ook nooit stoppen, pas toen ik ging hardlopen ging ik er wat meer over nadenken dat stoppen toch wel handig zou zijn, enz.

   | Reageer op deze reactie
 13. Joyce schreef:

  Knap! En wat goed dat je de tips ook met andere deelt. Zo stoppen er hopelijk nog meer mensen met het vieze roken haha!

  | Reageer op deze reactie
 14. Ina schreef:

  Gefeliciteerd met je 6 rookvrije maanden! 🙂
  Ik weet niet hoevel keer mijn man en ik “geprobeerd” hebben met roken te stoppen! Wat dus nooit lang duurde. 🙁
  Je moet inderdaad tot een moment komen waarop je het geen ogenblik meer kunt verdragen ZO afhankelijk te zijn van zoiets stoms als sigaretten. Dat was dus ons halleluja-moment!
  Dat was bijna vijf jaar geleden. Halleluja!

  | Reageer op deze reactie
 15. Ayla schreef:

  Goed dat je nog steeds gestopt bent! Het lijkt me heel moeilijk, ik probeer minder/niet te snoepen en dat lijkt me min of meer vergelijkbaar want omg ik vind het veel te moeilijk. Maar goed, ik vind het dan ook niet 100% belangrijk en dat lijkt me een van de belangrijkste dingen als je met iets wil doorzetten.

  | Reageer op deze reactie
 16. Suzanne schreef:

  Ik ben super trots op jou! Maar dat wist je al! Hihi en ik ben zelf (gelukkig) geen roker, nooit geweest.

  | Reageer op deze reactie
 17. Benthe schreef:

  Als ik nu nog zou stoppen, dan zou het misschien makkelijker zijn. Maar ja.

  Jij bent gewoon een kanjer – gewoon gedaan ♥

  | Reageer op deze reactie
 18. Danique schreef:

  Supergoed van je dat je al zo lang gestopt bent! Ik ben blij dat ik er altijd al gewoon een gruwelijke hekel aan gehad heb en dus nooit het idee heb gehad om het ook maar even te proberen.

  | Reageer op deze reactie
 19. malu schreef:

  Ik vind je sarcasme normaal heel erg leuk. Maar dit vind ik wel een heel naar en kwalijke zin. Ik hoop dat je wat beter nadenkt voordat je aan hokjesplaatserij doet, aangezien jij zelf ook niet anders dan respect wilt toch? 🙂

  Het is superlekker en goed voor je imago (dat laatste alleen als je badass bent, niet als je een Nickelson-drager op het VMBO bent),

  | Reageer op deze reactie
   1. Ruben schreef:

    Dat vind ik juist supergrappig. Dat soort figuren moet je in een hokje stoppen, dichttimmeren en naar een wasbeerslachterij sturen. En wat betreft badass: James Dean weleens zien roken?

    | Reageer op deze reactie
   2. malu schreef:

    Omdat er altijd zo laagdrempelig over VMBO wordt gedaan. Of er alleen maar aso en domme lui op zitten. Of er op de uni, havo, atheneum geen lui rond lopen met zo’n jas…. Geloof me, er zijn genoeg vmbo scholen waarbij je kan doorstromen naar het mbo en daar heel veel mooie en waardige beroepen uitkomen. Ik heb zelf vmbo op het grafisch lyceum gedaan en zonder dat was ik nooit aangenomen op de kunstacademie omdat ze me echt hebben klaargestoomd daarzo. Dus zulke opmerkingen schieten bij mij altijd in het verkeerde keelgat.

    | Reageer op deze reactie
    1. iris schreef:

     Wauw oké. Dat je dat uit die ene zin haalt zegt meer over jou dan over mij, want dat bedoelde ik er absoluut niet mee.

     | Reageer op deze reactie
 20. Sas schreef:

  Goed bezig hoor, super knap!
  gelukkig zelf niet nodig aangezien ik nog nooit heb gerookt 🙂

  | Reageer op deze reactie
 21. Willemvk schreef:

  Goed bezig!
  Ik doe het je niet na, maar dat is omdat ik nooit aan stap 1 van roken toe ben gekomen, er eentje opsteken 😀

  | Reageer op deze reactie
 22. Angela schreef:

  Wat nou moeilijk. Ik ben al drie keer gestopt. Als je echt wil is er niets aan.
  Sterk zijn dat is alles wat je moet.
  Nu rook ik zo af en toe maar kan het ook zo een week of wat laten.

  | Reageer op deze reactie
 23. Anna schreef:

  Als ik dit lees ben ik blij dat ik nooit begonnen ben… Heb er wel veel respect voor dat je geen excuses meer hebt gemaakt en gewoon gestopt bent.

  | Reageer op deze reactie
 24. Yeji schreef:

  Oh my god. Ik ben een paar maanden geleden juist begonnen met roken, omdat ik badass ben natuurlijk. En omdat ik het vanaf de allereerste keer inderdaad superlekker vond, en een soort van kalmerend – en omdat koffie + sigaretten de allerbeste combinatie ooit is. Beats kaas met mosterd.
  (Ik rook wel met mate overigens: ok, aangeschoten rook ik een half pakje leeg, maar normaal gesproken rook ik niet eens iedere dag. En dan meestal alleen na het eten een sigaretje).

  En nu lees ik jouw post en ben ik ineens super bang! (aka gemotiveerd om helemaal nooit meer te roken). Good job dus, en hou vooral vol!

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Yes, dan heb ik mijn goede daad van de dag weer volbracht! 😉 Mijn koffie smaakt nog steeds niet helemaal hetzelfde zonder erbij te roken, haha. Hopen dat het ooit nog went. Ik rookte het eerste half jaar ook nooit zo veel. Het ging mij meer om het sociale deel, zoals met feestjes e.d. en tegen de stress. Volgens mij heb je het ook niet heel bewust door dat je er op een gegeven moment steeds meer afhankelijk van wordt. De laatste paar jaar zat ik aan één zo’n groot pakje per dag, blugh. En als het echt een gewoonte is geworden, wordt stoppen ineens een stuk moeilijker 🙁 Gelukkig ben jij er nog op tijd bij! 😀

   | Reageer op deze reactie
 25. Yeji schreef:

  Ik moest trouwens lachen om “huilen met snot” en om de reactie van Jeffrey de verstokte roker. En ik vind dit stukje heel goed geschreven, wilde ik eigenlijk zeggen!

  | Reageer op deze reactie
 26. Lisa schreef:

  Whoohoo, echt supergoed bezig! Ik vind het zo knap van je. Ik denk ook dat ‘opnieuw roken niet als optie zien’ een heeeeele belangrijke is.

  | Reageer op deze reactie
 27. James Williams schreef:

  Ik ben al een aantal weken gestopt met roken! Het was mijn eerste poging en heb dit via een hypnose cd gedaan. zeker de moeite waard om te proberen!

  | Reageer op deze reactie
 28. Jerry schreef:

  Stoppen met roken is iets wat niet onderschat mag worden. Het is voor de ene mens moeilijker dan voor de andere mens om te kunnen stoppen. Onthoud altijd dat je alle mogelijke manieren moet aanwenden om te kunnen stoppen en geef zeker niet op als het in begin niet lukt.

  | Reageer op deze reactie
 29. Pingback: 10 redenen waarom stoppen met roken awesome is | IKBENIRISNIET
 30. Cees schreef:

  Hey Iris, allereerst: allemaal complimentjes voor je blog. Ik blog ook al jaren en je bent ondanks hele andere zienswijze en onderwerpen een grote inspiratie.
  Omdat ik wist dat jij ooit bent gestopt met roken … Jij topper! Zocht ik vanavond al je posts op die daarover gingen. Ik was ook kettingroker en ben nu drie en een half uur gestopt. Geen probeersel maar een beslissing.
  Bedankt weer voor je geweldige zienswijze, tips em uitleg.
  Goeds, Cees uit Deventer

  | Reageer op deze reactie
Back to Top