5x favoriete duurzame kleding

‘Duurzaam’ is hip, maar eigenlijk is het maar een loze term. Het betekent verschillende dingen voor verschillende mensen. Aan de hand van vijf van mijn favoriete kledingstukken geef ik je vandaag hopelijk een beter beeld van wat ik onder duurzame kleding versta.

By Death to the Stock Photo
By Death to the Stock Photo

Wat is duurzame kleding dan?

De één ziet duurzame kleding als kledingstukken enkel van merken die eco-keurmerken hebben. De ander ziet duurzame kleding als enkel tweedehandse kleding, omdat daar geen nieuwe grondstoffen voor nodig zijn. Of kleding is duurzaam omdat je er heeel lang mee doet; of dat nu van de Primark of de plaatselijke kringloop komt. Anderen gebruiken weer Rankabrand.nl als leidraad. Kortom: ‘duurzaam’ is een vaag begrip, ook voor mij betekent het verschillende dingen. Ik vind duurzaam shoppen bijvoorbeeld erg belangrijk, maar het is niet zo dat er geen H&M’tjes in mijn kast hangen. Dat vinden mensen soms gek, omdat het niet rijmt met het duurzame plaatje dat ze van mij in hun hoofd hebben. Mocht het je al eens zijn opgevallen: mensen krijgen de kriebels van inconsistentie. Terwijl je naar mijn mening beter 90% goed kan doen en 10% iets minder goed, dan 100% niets-goed. Toch?

5 favoriete items uit mijn kledingkast:

duurzame kleding

KOI jeans Als ik kon trouwen met een kledingstuk dan zou deze broek the one zijn. Hij kostte me een rib uit mijn lijf, maar ik zou het zo weer kopen. Dit is het kledingstuk dat ik gelijk aantrek als het uit de was komt. Alles staat mooi met deze high wasted jeans en hij zit súperlekker. Daarnaast is Kings of Indigo een Nederlands merk dat waarde hecht aan duurzaamheid en eerlijke arbeidsomstandigheden. Ik schreef er hier eerder over.

duurzame kleding

ONLY top Een luchtig shirtje, een favoriet tijdens warme dagen. Ooit gekocht in de sale voor nog geen tientje. Made in China, staat op het label. Niet echt duurzaam allemaal. Waarom ik hem toch noem? Ik kocht hem toen ik nog op de middelbare school zat, dit shirtje gaat dus al bijna tien (!) zomers mee en ik draag hem nog steeds evenveel.

duurzame kleding

Miss Green jurk Dit is de jurk die ik ga dragen tijdens mijn afstudeerpresentatie. Want als ik deze jurk aan heb voel ik me de meest fabulous onverwoestbare #GIRLBOSS ter wereld. Miss Green is een Nederlands merk, ze maken basics van duurzaam materiaal (bio katoen, lyocell, bamboe) en fabrieken worden met zorg uitgekozen. Daarnaast is de kwaliteit erg goed!

duurzame kleding

Salt-Water sandalen – Ruim een jaar geleden plaatste ik deze sandalen op mijn wishlist Pinterestbord. Een jaar later bestelde ik ze pas echt. Dat is fijn aan zo’n verlanglijstje: vroeger zou ik ze in een impuls hebben gekocht. Als ik dat nu wil doen zet ik ze eerst op mijn wishlist. Meer dan de helft van de spullen die ik erop zet, koop ik trouwens nooit. Dus voor mij werkt dit goed om impulsaankopen te voorkomen. De Salt-Water Sandals kon ik niet aan mij voorbij laten gaan. Ze zijn gemaakt in Amerika en gaan, als het goed is, járen mee. Ze kunnen zelfs in de wasmachine. En ze zijn geel!

duurzame kleding

O My Bag tas “IS DAT VAN LEER!?!” Joe, ik ben geen veganist maar een vegetariër mocht u het zijn vergeten en (1) ik vreet mijn tas niet op en (2) ik bepaal potdomme zelf wel wat ik koop. Ik zou nooit een leren bank of jas kopen, dat gaat me dan weer te ver. Maar ik maak weleens uitzonderingen (zoals de eerder genoemde sandalen). Wat ik nog mooier vind, zijn de producten van het Nederlandse merk O My Bag. In India eten ze over het algemeen geen vlees van koeien dus het leer is vooral afkomstig van koeien die een natuurlijke dood zijn gestorven (meer info hier). Daarnaast hechten ze veel waarde aan gezonde en eerlijke arbeidsomstandigheden.

Een duurzame mindset

Duurzaam shoppen zie ik dus meer als een andere mindset. In plaats van je blind staren op keurmerkjes en gefrustreerd raken dat je niet meer bij je favo winkels terecht kan om vervolgens huilend de Primark leeg te kopen. Ik vind het wel belangrijk, hoor. Je zult me nooit in een Primark zien en ik steun het liefst duurzame merken die investeren in goede arbeidsomstandigheden en milieuvriendelijke productieprocessen. Maar nòg belangrijker vind ik het om bewust te shoppen. Dus: kleding kopen van goede kwaliteit nadat ik er goed over heb nagedacht of ik het echt nodig heb. En waarvan ik zeker weet dat ik me er mooi in voel, dat het bij me past en dat ik het daardoor veel zal dragen. Discussies over duurzame kleding kunnen weleens hoog oplopen omdat mensen snel in de verdediging schieten. Want winkelen is leuk en je wil dat helemaal niet associeren met fabrieken die op instorten staan. BAM, morale ontkoppeling (zoals dat zo mooi heet) slaat toe en het doet je allemaal geen zak meer. Maar misschien hoeft het in praktijk allemaal niet zo ingewikkeld te zijn, zoals ik je hopelijk met deze blogpost heb kunnen laten zien.

Heb jij ook een lievelingskledingsstuk dat je gelijk aan doet als het uit de was komt? Tell me!

Back to Top