Recept: Herfst risotto met paddestoelen en peer

JOEPIE! Het is officieel herfst. Lovin’ it. De dag dat je voor het eerst weer naar buiten kan met een jas en een sjaal vind ik minstens zo fijn als de eerste zonnige dag in de lente dat je zonder jas naar buiten kan. Ik krijg meteen zin in stampot zuurkool, vega-rookworsten en de gehacktballen van de Vegetarische Slager met heeeel veel vette jus. Om niet meteen van de zomerse salades over te gaan op vette hutspot wilde ik vanavond daarom een herfstige quinoasalade maken.

Ik had alles in mijn mandje gedaan; aubergine, peer en paddestoelen. Bleek de quinoa op te zijn. Chips. Ik kon er natuurlijk wel naar vragen aan een vakkenvuller maar dat durfde ik niet zo goed omdat ik altijd twijfel hoe ik het uit moet spreken (keenóówaa??). Dan maar risotto. Ik was bang dat het een rare combinatie zou worden met de peer maar het was serieus onwijs lekker! Alle smaken matchen perfect. Ik weet nu al zeker dat we dit deze herfst nog vaak gaan eten.

herfst-risotto

We maakten best een grote pan vol maar we aten álles op. En daarna had ik stiekem nog steeds een beetje honger. Daardoor weet ik niet precies voor hoeveel personen deze hoeveelheden zijn. Ga maar uit van twee hele hongerige personen, drie normaal hongerige personen of vier personen met mini-maagjes.

Ingrediënten voor 2-3 personen:

mint-hartje 200 gram risottorijst
mint-hartje 1 ui
mint-hartje 3 teentjes knoflook
mint-hartje 1 liter bouillon (van 2 groentebouillonblokjes)
mint-hartje 1 glas droge witte wijn (optioneel)
mint-hartje 200 gram paddestoelen (oesterzwammen, shiitake, kastanjechampignons)
mint-hartje 1 kleine aubergine
mint-hartje 1 peer
mint-hartje Extra: Geitenkaas wilde knoflook 50+ *

* Steve moet een beetje kokhalzen van geitenkaas dus de geitenkaas deed ik er als laatst alleen op mijn bord bij. Ik vond dat suuuperlekker, maar zonder is het dus ook nog steeds heel lekker! Die van de AH (zie onderstaande foto) kost ongeveer 1,50 euro en bevat vegetarisch stremsel.

risotto ingredienten

Bereiding:

1. Verhit olie of (plantaardige) boter in een pan met dikke bodem en fruit daarin de gesneden ui en knoflook glazig.

2. Voeg na 5 minuten de rijst toe en bak deze op hoog vuur tot de rijstkorrels glanzen. Blus af met een glas droge witte wijn op kamertemperatuur en laat deze al roerend verdampen. Als je geen wijn in huis hebt, no problemo, sla die stap dan over en gooi er meteen bouillon bij.

3. Draai het vuur laag en schenk er een flinke scheut bouillon bij. Laat de risottorijst dit al roerend opnemen. Blijf om de paar minuten bouillon toevoegen tot de rijst beetgaar is. Dit duurt ongeveer 20 minuten.

4. Na ongeveer 10 minuten kan je in een andere pan tegelijkertijd de in blokjes gesneden aubergine aanbakken in wat olie, na 5 minuten voeg je er de paddestoelen aan toe en bak je het nog even mee. Als de risotto bijna klaar is kan je de aubergine en paddestoelen er doorheen roeren. Voeg ook gelijk de in blokjes gesneden peer toe en verwarm nog even mee.

5. Schep op een bordje, voeg naar smaak wat zout en peper toe en eventueel wat blokjes geitenkaas.

paddestoelen

I love paddestoelen. En aubergine. En peer blijkbaar ook! Normaal ben ik niet zo’n voorstander van fruit en groenten samen in een gerecht (dat hóórt gewoon niet!) maar dit is heel lekker samen. Echt.

Laat een reactie achter:

Geef een reactie

54 reacties op “Recept: Herfst risotto met paddestoelen en peer

  1. Harrie

    Kwinowa. En in supermarkten werken alleen minkukels: “Hoemoes? Wat is dat?”, dat soort ellende altijd. Bulgur had trouwens ook nog gekund ipv quinoa. Steve heeft gelijk met z’n geitenkaas, vegetarisch stremsel of niet. Maar van jou kreeg ik de indruk dat het geen politieke beslissing is maar meer een kleuteriek ‘lussikniiiieeet!’, lol! Mijn vriend lust ook nooit iets nieuws, zonder het eerst te proberen… Gelukkig wonen we niet samen. Al mis ik hem wel altijd.

    • Steve

      Het was geen politieke beslissing inderdaad, de geit zou ik zonder problemen opeten:) Geitenkaas is gewoon niet binnen te houden.

      • Harrie

        Hahaha, de baas, meneer Ter Haar, zelf! Wat een eer. Kluifze.

  2. James

    Volgens Buzzfeed spreek je het uit als KEE-nwah maar hoe je het ook uitspreekt, bijna niemand weet wat het is en niets is frustrerender (oké opzich wel wat dingen maar goed) dan een vakkenvuller vragen om een product waar hij/zij nog nooit van gehoord heeft. Ik had laatst eens jalapeños nodig :’)

    Verder vind ik het een heel erg fotogenieke risotto maar ik ga niet zo goed op aubergine dus dan houdt het zo’n beetje op haha.

  3. Joyce

    Ahh ik heb er gelijk zin in! Ik denk dat ik maar even pasta ga opwarmen die ik nog in de koelkast heb, lang niet zo lekker als wat jij hebt gegeten maar het is in elk geval iets :p

  4. Jessy

    Dat ziet er HEERLIJK uit!
    Ik ben ook niet zo dol op geitenkaas dus ik begrijp wat Steve meemaakt haha.

  5. Chantal

    Dit klinkt heerlijk, ga ik ook zeker een keer maken!!
    Misschien lees ik er overheen maar hoe gebruik je de peer, mee opbakken ofzo?

    • iris

      Oeps! Goed dat je het zegt, helemaal vergeten erbij te zetten. Net nog even gedaan 🙂 Ik sneed de peer in kleine blokjes (gewoon met schil) en voegde die helemaal op het einde toe, alleen even mee verwarmen en het is klaar 😀

  6. Maura

    Waaaauw, dit lijkt me echt HEEL lekker! Ik vind de herfst ook zo erg nog niet, met dit soort recepten slaan we ons er wel doorheen 😉

  7. Laura

    Oh yes. Ik hou zo veel van risotto dat het mijn laatste avondmaal zou zijn, als ik die mocht kiezen. En peer erin lijkt me dus geweldig. You are a genius 😀

  8. Tesseliene

    Oooh, al mijn lievelings-ingredienten bij elkaar! Mjammie. Dankje wel Iris!

  9. Eva

    Oh dat klinkt heerlijk herfstig. Ik maak altijd expres te veel risotto. En dan ook echt overduidelijk te veel, want een beetje te veel kan ik altijd nog wel op.

    Pro tip: bewaar overgebleven risotto in de vriezer of koelkast voor een later moment. Risottoballetjes/kroketjes zijn to die for.

    • iris

      Ohh jammie! Dat wil ik zo graag een keer maken. Ik had eens risottoballetjes in een restaurant en dat was inderdaad to die for! Beetje jammer dat we altijd álles opeten, hoeveel ik ook maak. Hahaha! Volgende keer ook maar overduidelijk te veel maken inderdaad, want ik snap precies wat je bedoelt. Als iets heel lekker is blijf ik aan één stuk door eten (‘Ik zit zooo vol, maar het is zooo lekker!!’).

  10. Suzanne

    Wat heb jij toch altijd heerlijke recepten! Dit is ook weer zo’n heerlijk recept! Ik ga het zeker proberen!

  11. Merel

    Hihi, het is “kien-wah”. Met een Engelse tongval erbij, lekker overtuigend.

    Ziet er heerlijk uit! Ik ben dol op geitenkaas, maar ik eet het niet. Nouja, bijna nooit dan 😉

    • iris

      De volgende keer ga ik heel overtuigend naar de puberale vakkenvuller toe “Hoi! Waar staat de kienwah?” en dat kijkt hij me glazig aan “Euh.. de wat?” en moet ik het alsnog ‘kieeeenooowaaa’ noemen, haha! En soms mag je best een uitzondering maken vind ik #yolo! 😉

  12. Anne

    Het ziet er heerlijk uit! Zelf zou ik er nooit op zijn gekomen om hier peer aan toe te voegen. Maar ik vertrouw je, dit gerecht ga ik eens uitproberen 🙂

  13. Cloë

    Wauw, zo leuk dat je zelf recepten leert bedenken. Het is vandaag mijn eerste dag terug op kot. Denk dat ik deze week zeker is iets vanuit jouw recepten ga maken 🙂

    • iris

      Oh wauw wat leuk! Ik ben benieuwd wat het wordt (en of je het lekker vindt, ook belangrijk, hihi) 😀

  14. Soraya

    Volgens mij ben jij best makkelijk met eten.
    Ik helaas niet, maar misschien moet ik dit gewoon eens proberen, gewoon al omdat het er zo gezond uitziet XD

    • iris

      Dat was ik ook niet altijd hoor, haha! Maar zelf koken en nieuwe dingen uitproberen werkt wel goed om steeds meer dingen te lusten. Sowieso vind ik iets ook automatisch minder vies als ik het zelf heb gekookt, of klinkt dat gek? 😛 Maar het klopt wel dat er maar weinig dingen zijn die ik écht vies vind. Boerenkool bijvoorbeeld, brr..

      • Soraya

        Oh jeez, gisteren at ik in plaats van dit boerenkool….
        Kun je nagaan.
        Maaaaar dat vond ik ook altijd smerig. Totdat ik het echt vers en met veel uien erin maakte haha.
        Ik ga je risotto eens proberen 🙂

  15. ik ben altijd een beetje bang om met fruit te koken,
    maar dit klinkt erg lekker – ga ik zeker eens proberen!
    xo, cheyenne

    • Iris

      Maar stiekem zonder de peer, want risotto is voor mij al avontuurlijk genoeg!

  16. Petra

    Gister kwam ik voor het eerst op je blog en nu weet ik al gelijk dat dit mijn lievelingsblog wordt.
    Toen ik dit recept zag dacht ik gelijk Oh Em Geeeee. Dit combineert AL mijn lievelingsingredienten. Risotto – Check! Aubergine – Check! Geitenkaas – Check! Paddestoelen – Check! Ah en dit alles tezamen….<3 Helaas dat ik deze week vol heb gepland met etentjes en borrels want ik kan niet wachten om dit te maken! Lijkt me heerlijk door de combi zout-zoet.
    Ik heb dat trouwens ook altijd, ik kan nooit stoppen met het eten van risotto. Terwijl het best een vullend gerecht is, maar het is gewoon zo smaakvol en eet zo lekker door.
    haha, het is dat ik net heb gegeten want anders zou ik echt gelijk naar de supermarkt rennen

  17. Grappig, ik heb al risotto met aubergine en paddenstoelen gemaakt, en een keer met blauwe kaas en peer, maar nog nooit alles tegelijkertijd. 😀

  18. MevrouwJoyce

    HEERLIJK!! Ik hou helemaal niet van paddestoelen, maar deze combinatie is zo goed!

  19. Liliane

    Ik vermoed dat die vakkenvuller zelf niet eens weet hoe hij het uit zou moeten spreken 😉
    Ik zou gewoon even alle mogelijke uitspraken afgaan als hij er niet uitkomt!
    Ziet er nomnomnom uit dit gerecht!

  20. Fruit in een gerecht gebruik ik in principe ook niet. Maar je klinkt zo enthousiast, het lijkt me heerlijk! Ik heb je recept opgeslagen en hoop het snel es te gebruiken. Yum!

  21. Ina

    Ik heb nog nooit risotto gemaakt omdat het altijd zoveel werk leek. Maar paddestoelen en peer lijkt me een heerlijke combinatie die ik graag zou willen proberen (met geitenkaas natuurlijk!).
    Hoewel, een half uur staan roeren…. als ik nou eens een krukje naar het fornuis zou slepen? 😉

  22. Emma

    Lekkkaaaa ljkt me dit omnomnam!
    Misschien dat ik dit van het weekend eens maak.

  23. Tahnee

    Heb je dit recept zelf bedacht? Ik vind het suuuuuuuperduper lekker!! Ga het straks voor de tweede keer maken 🙂

    • iris

      Ja klopt, ik deed wat willekeurige herfsti-achtige ingrediënten in m’n mandje voor een maaltijdsalade maar de quinoa was op dus toen dacht ik, ach dan maak ik er wel risotto van. In eerste instantie had ik niet verwacht dat het zooo lekker zou worden, ik heb het in de tussentijd ook al 4 keer gegeten ofzo, haha. Misschien vanavond wel weer, jummie. Superleuk om te horen dat je het hebt gemaakt en dat het in de smaak viel! 😀

  24. Pingback: De laatste week van de Vegan Challenge | IKBENIRISNIET

  25. Pingback: Vega kerstmenu #3: Paddestoel galore | IKBENIRISNIET

  26. Pingback: Foodporn week 1

  27. Pingback: 20 Happy Days | IKBENIRISNIET

  28. Pingback: Weekoverzicht: hardlopen, lunchdate en scriptie | IKBENIRISNIET

  29. Esther

    Heerlijk gerecht! Vandaag uitgeprobeerd, combinatie aubergine, paddestoelen, peer en geitenkaas is verrassend lekker!

  30. Avi

    Het was heerlijk Iris! Wij zijn ook grote eters dus ik dacht ik doe de dubbele hoeveelheid, dat kunnen we samen vast op in 2 avonden. Toen had ik nog een klein beetje risotto over in het pak dus dan maar 500 gram. En toen zat ik toch wel snel vol en nu heb ik nog een bult over! Maar het is heeeeerlijk dus erg is dat niet. Heb jij ervaring met invriezen? Sommigen vinden dat echt niet kunnen, maar ik ga het gewoon proberen denk ik.. Ik ben ook benieuwd naar die risottoballetjes en kroketjes. Alleen durf ik dat niet aan in m’n nieuwe pan en een frituurpan heb ik niet, misschien in de oven.

Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies waarmee gegevens worden verzameld, gebruikt en gedeeld. Meer informatie

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services De cookie-instellingen op ikbenirisniet.nl zijn ingesteld op 'toestaan cookies'. Als je doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van de cookie-instellingen of klikt op "Accepteren", ga je akkoord met deze instellingen.

Sluiten