Recept: Herfst risotto met paddestoelen en peer

JOEPIE! Het is officieel herfst. Lovin’ it. De dag dat je voor het eerst weer naar buiten kan met een jas en een sjaal vind ik minstens zo fijn als de eerste zonnige dag in de lente dat je zonder jas naar buiten kan. Ik krijg meteen zin in stampot zuurkool, vega-rookworsten en de gehacktballen van de Vegetarische Slager met heeeel veel vette jus. Om niet meteen van de zomerse salades over te gaan op vette hutspot wilde ik vanavond daarom een herfstige quinoasalade maken.

Ik had alles in mijn mandje gedaan; aubergine, peer en paddestoelen. Bleek de quinoa op te zijn. Chips. Ik kon er natuurlijk wel naar vragen aan een vakkenvuller maar dat durfde ik niet zo goed omdat ik altijd twijfel hoe ik het uit moet spreken (keenóówaa??). Dan maar risotto. Ik was bang dat het een rare combinatie zou worden met de peer maar het was serieus onwijs lekker! Alle smaken matchen perfect. Ik weet nu al zeker dat we dit deze herfst nog vaak gaan eten.

herfst-risotto

We maakten best een grote pan vol maar we aten álles op. En daarna had ik stiekem nog steeds een beetje honger. Daardoor weet ik niet precies voor hoeveel personen deze hoeveelheden zijn. Ga maar uit van twee hele hongerige personen, drie normaal hongerige personen of vier personen met mini-maagjes.

Ingrediënten voor 2-3 personen:

mint-hartje 200 gram risottorijst
mint-hartje 1 ui
mint-hartje 3 teentjes knoflook
mint-hartje 1 liter bouillon (van 2 groentebouillonblokjes)
mint-hartje 1 glas droge witte wijn (optioneel)
mint-hartje 200 gram paddestoelen (oesterzwammen, shiitake, kastanjechampignons)
mint-hartje 1 kleine aubergine
mint-hartje 1 peer
mint-hartje Extra: Geitenkaas wilde knoflook 50+ *

* Steve moet een beetje kokhalzen van geitenkaas dus de geitenkaas deed ik er als laatst alleen op mijn bord bij. Ik vond dat suuuperlekker, maar zonder is het dus ook nog steeds heel lekker! Die van de AH (zie onderstaande foto) kost ongeveer 1,50 euro en bevat vegetarisch stremsel.

risotto ingredienten

Bereiding:

1. Verhit olie of (plantaardige) boter in een pan met dikke bodem en fruit daarin de gesneden ui en knoflook glazig.

2. Voeg na 5 minuten de rijst toe en bak deze op hoog vuur tot de rijstkorrels glanzen. Blus af met een glas droge witte wijn op kamertemperatuur en laat deze al roerend verdampen. Als je geen wijn in huis hebt, no problemo, sla die stap dan over en gooi er meteen bouillon bij.

3. Draai het vuur laag en schenk er een flinke scheut bouillon bij. Laat de risottorijst dit al roerend opnemen. Blijf om de paar minuten bouillon toevoegen tot de rijst beetgaar is. Dit duurt ongeveer 20 minuten.

4. Na ongeveer 10 minuten kan je in een andere pan tegelijkertijd de in blokjes gesneden aubergine aanbakken in wat olie, na 5 minuten voeg je er de paddestoelen aan toe en bak je het nog even mee. Als de risotto bijna klaar is kan je de aubergine en paddestoelen er doorheen roeren. Voeg ook gelijk de in blokjes gesneden peer toe en verwarm nog even mee.

5. Schep op een bordje, voeg naar smaak wat zout en peper toe en eventueel wat blokjes geitenkaas.

paddestoelen

I love paddestoelen. En aubergine. En peer blijkbaar ook! Normaal ben ik niet zo’n voorstander van fruit en groenten samen in een gerecht (dat hóórt gewoon niet!) maar dit is heel lekker samen. Echt.

Back to Top