Mijn eerste tattoo: bloemen & bijen

Whaaaa, ik heb een tattoo! Dat denk ik elke keer als ik in de spiegel kijk. Hoewel ik al járen een tattoo wilde, liet ik een maand geleden pas mijn eerste tattoo zetten. En niet zo’n kleintje ook, want als ik iets doe dan doe ik het ook gelijk goed. 

Mijn eerste tattoo

Mijn eerste tattoo

Ik geloof dat ik rond mijn vijftiende voor het eerst een tattoo wilde. Ik was fervent Myspacer, zo eentje die iets te overenthousiast met het gebruik van oogpotlood was, en wilde twee giga-sterren onder mijn sleutelbeenderen. Daarna wilde ik bloemen. (Ik had ze zelfs al gephotoshopt. Ja, dat ben ik echt!) Ook de uiterst clichétekst “Dance like no one’s watching, love like you’ve never been hurt, sing like no one’s listening” passeerde de revue. Heden-Iris is zo dankbaar dat Verleden-Iris deze plannen nooit heeft doorgezet.

Nu ben ik natuurlijk uitgegroeid tot een erg wijs en volwassen persoon, inclusief beter kapsel, en leek het me een goed idee om nu écht een tattoo te laten zetten. Vorig jaar vond ik de meest fantastische tattoo-artist met een stijl waar ik direct verliefd op werd én die tatoeëert met vegan inkt. Op het moment dat ik een mailtje stuurde, bleek echter dat mijn nummero één tattoo-artist naar Zweden zou emigreren. Heb ik weer. Ondertussen bleef ik verder zoeken naar iemand met een vergelijkbare stijl, maar niemand kon tippen aan Alex. Gelukkig was Alex afgelopen maand voor een weekje in Utrecht bij The Ink Society en was er plek voor mij, yay! Geduld wordt beloond.

Mijn eerste tattoo blogpost

Bijvriendelijke bloemen en zoemende bijen

Ik had geen heel duidelijk beeld voor ogen wat ik qua tattoo wilde, behalve dat ik graag bloemen en een bij wilde op mijn bovenarm. Met ietsiepietsie kleur. Dat is wat ik mailde naar Alex en daar kwam gelijk een ontwerp uit dat ik perfect vond. Mijn tattoo bestaat uit een botanisch tafereel van klaprozen, lavendel, venkel, korenbloem en twee bijen. De kleurenvlakken zijn in honingraatvormpjes toegevoegd; ook een idee van Alex. Het is echt een kunstwerkje, ik vind het zó mooi.

Op de dag dat het allemaal zou gebeuren zag ik er als een berg tegenop. Vooral het van huis zijn gaat me de laatste tijd niet goed af dus een treinreis naar Utrecht voelde als een wereldreis in mijn hoofd. Maar toen ik eenmaal in de tattooshop was en Alex had gesproken ging álles goed en voelde ik me op mijn gemak. Iedereen was er aardig en de sfeer was goed. Het laten zetten van de tattoo duurde ongeveer drie en een half uur, dat was de grootste uitdaging: zo lang stilzitten, holy guacamole. Pijn deed het niet, ik geloof dat pijn sowieso over het algemeen erg meevalt op de plek waar ik de tattoo liet zetten. Het voelde meer alsof er met een scherp geslepen potlood op mijn arm werd getekend.

Op deze foto zie je hoe mijn tattoo was direct na het zetten. Inmiddels is de tattoo mooi geheeld, zoals je hieronder kan zien.

Mijn eerste tattoo

De symboliek van mijn tattoo

Ja nou, die is er eigenlijk niet. Ik vind wilde bloemen heel mooi en ik houd van bijen, zoals je weet. Het leek me ook redelijk tijdloos, niet geheel onbelangrijk voor een tattoo. Ik denk namelijk niet dat ik op een dag wakker word en denk “hè jakkes, bloemen..”. Het enige dat misschien minder tijdloos is, maar laten we hopen van niet, zijn de bijen. De bijen hebben het namelijk moeilijk en sommige soorten staan zelfs op de lijst met bedreigde diersoorten. Dat is voor mij wel een gedachte die achter het ontwerp zit: save the bees!  🐝

Het is gewoon een echte Iris-tattoo, dus ik denk dat de symboliek meer indirect is zonder dat ik daar heel bewust over heb nagedacht. Ik koos immers voor wilde bloemen, en niet voor een netjes gerangschikt boeketje rozen. Samen met dat vleugje kleur en het duurzame statement door de bijen zegt dat toch wel iets. Ik vind het heel mooi dat ik op die manier iets van mijn identiteit en waar ik in geloof naar buiten kan dragen, als een vorm van zelfexpressie. (Mocht dit je hipster-millenial in de oren klinken dan heb je helemaal gelijk aangezien ik ben geboren in 1990.)

Mijn eerste tattoo

Outfit: hemdje met kant is van het merk Alchemist, vest is van Sissy-Boy (collectie van twee jaar geleden) en de goudkleurige ketting komt uit de Etsy shop van Bianca.

Ben zo benieuwd wat jullie ervan vinden! (Ook als je tattoo’s lelijk vindt hoor, ik kan ‘m er nu toch niet meer afpoetsen dus dat mag allemaal.)

Laat een reactie achter:

Geef een reactie

90 reacties op “Mijn eerste tattoo: bloemen & bijen

 1. Robin

  Ik vind hem super gaaf! Heel mooi gedetailleerd.
  Zelf heb ik er 3 die niet zo groot zijn. Bij andere vind ik dat mooi maar bij mezelf niet. Heb ook een tattoo samen met mn ma, 6 nov was het een jaar geleden dat we die lieten zetten. Ik heb toen ook 3 uur gezeten.. lange zit maar het was het zeker waard!

 2. Liset

  Hi Iris, wat een gaaf kunstwerk! Ik vind tattoo’s eigenlijk altijd nay maar puur wat er gemaakt is, design en uitvoering, vind ik wel heel cool. En als ik tattoos mooi had gevonden, dan was dit waarschijnlijk hoog op mijn favorietenlijstje gekomen. En ik vind het stoer van je dat je door je angst voor reizen heen ‘gewoon’ naar utrecht bent gegaan. You go girl!

 3. Laura

  HIJ IS MOOI! Daar kun je oprecht trots op zijn, zo’n stukje kunst op je arm. Nu begint het bij mij ook weer te kriebelen om het eindelijk te doen… Nu de lef nog.

 4. Wauw! Heel mooi geworden!
  En een goede keuze om wat langer te wachten. Dat heb ik zelf ook gedaan.
  En als je eenmaal jouw ultieme tattoo artist hebt gevonden ga je toch ook niet zo snel naar een ander.

  Ik vind devlakken met kleur ookeen super leuk idee zo. Ben blij voor je! 🙂

 5. De tattoo is prachtig Iris! Vind het echt super stoer dat je gelijk bent gegaan voor een wat grotere; dat laat juist zien dat het écht onderdeel is van jezelf, anders zou je dat niet zo snel doen. Aan de kleurvlakken moest ik even wennen, maar dat begin ik steeds mooier te vinden. Heb het nog nooit eerder gezien!

  • Iris

   Dat had ik zelf ook! Toen ‘ie net vers op mijn arm zat heb ik er zelfs nog over getwijfeld of ik die vlakken wel echt mooi vond, haha. Maar ik ben er nu ook aan gewend en vind het juist wel heel mooi. Vooral ook van een afstandje, dat springt er wat meer uit! Helemaal zwart-wit zou ik niet echt bij me vinden passen, en helemaal ingekleurd vind ik weer iets te veel van het goede en ook minder tijdloos, denk ik. Dus een goede balans 😀

 6. Susan

  Het is geen tattoo die ik zou laten zetten maar ik vind hem wel echt prachtig! Hij past ook zo goed bij jou, super tof.

 7. Lisa

  Ik vind hem ZO MOOI! Ik wil niet eens een tattoo maar nu ben ik gewoon bijna jaloers haha. Ik vind de manier waarop er is gewerkt met kleur (en de kleuren zelf) echt ongelofelijk gaaf.

 8. Ja, superleuk! Ik heb ook een paar bloemen en een bij als tattoo, maar dan in een heel andere stijl (wat krulletjes erbij enzo). Deze vind ik ook erg bijzonder, met een paar ingekleurde stukken.

 9. Is erg mooi geworden! Houd er rekening mee dat in de loop van de jaren de boel een beetje gaat uitvloeien en er minder strak uit gaat zien. Ik heb nu 8 jaar een tattoo (gewoon zwart) en overweeg om hem een beetje bij te laten kleuren zodat alle randjes weer mooi strak zijn.

 10. Stoer dat je gelijk zo groot bent gegaan! Vind ik persoonlijk zelf ook mooier. Qua ontwerp, niet helemaal mijn ding maar het past wel goed bij je en het staat je ook geweldig. Leuk leuk! Had stiekem gedacht dat toen je aankondigde dat je een tattoo liet zetten, dat je iets van Bunny von D liet zetten ^^ Of iets konijn gerelateerd hihi

  • Iris

   Haha! Ik wil ooit nog wel iets met konijnen, dus dat heb je al wel goed aangevoeld. Dank je wel 😀

 11. Stella

  Het is echt prachtig – zo’n mooi kunstwerk! De kleuren zijn ook zo mooi en passend, en goed verdeeld over de tattoo. Ja, ik ben fan. En ik hoop dat je er elke keer dat je ernaar kijkt weer happy van wordt! Liefs!

 12. Iris

  Hij is echt mooi! Ik keek op Alex’ Instagram en zijn stijl is naar mijn smaak ook precies goed (er begint nu wel iets te kriebelen). Toevallig had ik mijn eerst piercing afgelopen zomer in dezelfde shop laten zetten, dat vond ik toen al echt Een Groot Ding, haha 🙂

 13. Karlijn

  Hij is zo ontzettend gaaf!! Ik vind de stijl zo mooi, zou spontaan ook een tatoeage willen laten zetten.

 14. Amber

  Ik vind hem echt prachtig! Ik volg Alex ook al een tijdje en hoop dat hij nog eens naar NL komt als ik de moed heb verzameld haha

 15. Linda

  Hij is MOOI! En als niet per se tattoo-liefhebber meen ik het zelfs ook nog 😛
  De bloemen en bijetjes, die compositie, kleurvlakken en de kleuren zelf maken echt een briljant geheel. Kunstwerk, indeed. En voor zover als ik je ken, past het echt supergoed bij je. Ook met je mooie outfit en bijpassende nagels natuurlijk 😉 Kan me niet voorstellen dat de toekomst-Iris dit de Heden-Iris ooit kwalijk zal nemen!

 16. Maartje

  Ik vind ‘m zooooo mooi! Echt een Iris-tattoo. Ik vind vooral het gebruik van kleur echt mooi.

  • Iris

   Ah wat tof!! Succes! Ben heel benieuwd naar die van jou 😀

 17. Amy

  Waaauw, wat is-ie gaaf! Ik vind hem echt heel cool, prachtig gedetailleerd en de kleur maakt het heel mooi subtiel af. Denk dat het een goede keuze is geweest om langer te wachten, heb ik zelf ook gedaan. Ik heb dit jaar namelijk ook mijn eerste tattoo laten zetten. Dat is wel een kleintje (heel klein), maar ik vond ook dat ik er 100% achter moest staan gedurende een langere periode. Nouja, jouw ontwerp is in ieder geval heel vet en kan mij voorstellen dat je er trots op bent!

 18. Julia

  Hij is prachtig! En ook echt wat voor jou, als ik niet wist dat het jouw tattoo was dan had ik m alsnog aan jou toegeschreven. Super huilen dat Alex naar Zweden is vertrokken, ik wil oooooook zo’n gaaf plaatje op mijn lijf!

 19. Judith

  Woowww die foto van vroeger, zo anders:) Je kon wel goed fotoshoppen. De echte tattoo komt toch veel meer over als van iemand die zichzelf inmiddels goed kent (veel persoonlijker).

  • Iris

   Ja dat vind ik ook, ben heel blij dat ik er toch nog best lang mee heb gewacht. Ik denk niet dat ik hier snel spijt van zou kunnen krijgen 😀

 20. Ianthe

  Helemaal Iris! En hipster millenial of niet, ik vind het mega tof! Ookal ben ik zelf niet zo tattoo-erig, vind ik de kunstwerkjes die ze maken bij ink-society erg mooi. En wat ik helemaal tof vind is dat jij er van gaat stralen en er zo blij mee bent!

 21. Ineke

  Wat mooi!! Heel leuk dat vleugje kleur. Mijn hubby heeft ook klaprozen laten zetten omdat dit mijn lievelingsbloem is :D.

 22. Anneke

  Wooooow! Echt mooi!!!! En echt heel mooi gezet!
  Heel kunstig enzo. Een heel andere stijl dan dat je tegenwoordig overal ziet… en net dat maakt hem dan weer extra mooi 😉

 23. Ine

  Ik vind het prachtig! De wilde bloemen vind ik fantastisch en de kleurvakken zijn zo origineel. Het is een grote tattoo, maar toch nog semi-minimalistisch, love it! Ik vind het echt passend voor je.

 24. Malou

  Suuuuper tof, <3 Ik ga morgen!! Voor mijn derde tattoo, een bloemen tattoo !! Woep woep

 25. Lotte de lint

  Zooo cool! Ik ben ook al heel lang aan het nadenken over het nemen van een tatoeage…. stoer dat je het gewoon hebt gedaan! Die combi van kleur en zwart is echt heel mooi!

 26. Manon

  Wauw heel mooi, ook echt een tattoo die ik bij je vind passen. Ik heb zelf 3 tattoo’s maar die zijn zó klein dat ze samen nog niet eens zo groot zijn als één bloem uit jouw tattoo hihi.

  Zelf vind ik dat ook wel bij me passen, zo’n grote zou ik ook niet zo snel durven dus respect. Ik vind hem er ook “lief” uitzien en dat is heel moeilijk bij tattoo’s.

 27. Irene

  Als ik ooit een tattoo durf laten zetten, wil ik ook wilde bloemen en takjes. Wat alex met de kleurtjes heeft gedaan vind ik echt heel tof! En origineel! Past bij je! 🙂

 28. iooon

  Ik vind tattoo’s altijd een beetje zonde. Maar hij is wel écht mooi en écht Iris.

 29. Loes

  Eraf poetsen, neeeee! Ik vind hem echt mooi.
  Ik las ook meteen je vorige posts en volgens mij ben je echt goed bezig. Jezelf stopzetten is moeilijk, heel dapper dat je dat zo durft te doen en al helemaal en public! Daar kom je sowieso sterker uit, powerrrr to you

 30. Benthe

  toen ik je de dag ervoor sprak, raakte ik gewoon mee zenuwachtig. En kijk hoe perfect het heeft uitgepakt: de dag zelf maar vooral ook de tatoeage, wat is ie mooi! The Ink society is ook echt een top tattooshop, maar dit kunstwerkje is helemaal goals.

 31. Ina

  Prachtig! 🌾🐝🌾🐝🌾 Daar zou ik ook wel drie en een half uur still voor willen zitten!

 32. Harmke

  Wow <3 hij is echt heel mooi geworden!! Stoer dat je meteen zo'n grote tattoo durfde te zetten. Maar hijs zeker niet te groot! Looks good on you, je draagt m met trots zo te zien <3

 33. Linda

  Ik vind ‘m zooooo mooi! <3 En inderdaad helemaal Iris! Heel tof ook met die kleur, het is niet gelijk teveel maar ook niet 'saai' doordat het alleen maar zwart is. Precies goed zeg maar. Fijn vooral ook dat jij er zo blij mee bent natuurlijk!
  Ik roep wel eens dat ik wel een tattoo zou willen, maar ik heb dan géén idee wat dus het blijft voorlopig bij roepen denk ik :')

 34. Carina

  Het ontwerp vind ik echt prachtog al was ik zelf voor meer kleur gegaan, denk ik. Stoer dat je t gedaan hebt!

 35. LOUIS

  IK BEN OOK EEN TUINLIEFHEBBER EN ZEKER BLOEMEN,DAAROM VIND IK JE TATOO ZO MOOI

 36. Saskia

  Wauw, super gaaf en wat groot zeg vooral voor een eerste tatoeage. Helemaal Iris en lekker gewaagd 😉

 37. Kirsten

  Zo mooi! Ik vind ‘m echt heel leuk, vooral met die gekleurde vlakken.
  Zelf heb ik geen tattoo en ik vind het ook niks voor mij, maar ik vind sommige tattoos bij sommige mensen echt perfect staat, een de jouwe is er volgens mij zo eentje!

 38. Joyce Cillessen

  Wat een ontzettend gave tattoo! Prachtige details en het pas echt bij jou! Slim dat je tot nu hebt gewacht. Ik ben toch niet altijd heel blij meer met mijn eerste! Gelukkig zit hij op mijn rug en zie ik het nauwelijks.. 😂

 39. Indira

  Ik houd zelf niet van tattoos, maar wat is hij mooi en ik snap wat je bedoelt met die specifieke stijl!

 40. Lenneke

  Ik heb deze blogpost geloof ik al 20 keer geopend om je te vertellen hoe mooi ik je tatoeage vind en ik vergat telkens daadwerkelijk de reactie achter te laten. Maarrrr bij dezen! Ik vind ‘m grandioos! Heb je geen jeuk gehad en zo?

  • Iris

   Viel heel erg mee! Na een weekje begon het een beetje te vervellen en toen jeukte het wel voor een paar dagen, vooral de kleurvlakken. Maar het viel me reuze mee! Ik denk omdat de tattoo vooral uit lijnen bestaat. Dank je wel <333

 41. Anna

  Wauw wauw wauw!!! Wat een prachtige tattoo zeg! Dit is ook echt iets wat ik zelf ook zou willen, su-per gaaf!

 42. Linda

  Wat een mooie tattoo, het is zoals je zegt, echt een ‘ Iris tattoo’ en ik vind hem heel goed bij je passen en vind hem erg mooi. Ik houd heel erg van tattoo’s en als het kon (vanwege mijn gezondheid kan het niet) dan had ik er zeker een aantal 😄. Wil je er nog meer?

 43. Ik vind het een prachtige tattoo, als ik slanke armen zou hebben had hij zo hier kunnen staan *smile*. (Ik heb immers een levensboom en twee olifantjes op mijn lichaam staan) Ik vind de stijl ook heel erg mooi!

 44. Mascha

  Ik zou zelf nooit voor zo’n grote tattoo kiezen. Als ik er een neem wordt het een hele subtiele. Maar eigenlijk ben ik er bang voor
  Want: ik wissel zo vaak van mening over wat mooi is, dat ik bang ben dat ok hem snel beu raak.
  En ik heb angt voor naalden haha

  Maar hij ziet er fantastisch uit en heel erg Irislike. Prachtige tattoo

 45. Anneleen

  Ik zie / lees dit nu pas! Echt héél héél héél erg mooi, Iris!!! 🙂