TAG: Maand van de Jonge Vrouw

maandvandejongevrouw

Anne blogt op vierentwintiglentes over haar leven in Berlijn en haar kijk op bepaalde onderwerpen. Haar artikelen zijn altijd reuze interessant om te lezen en laten je nadenken. Haar blog staat deze maand in het teken van de jonge vrouw. In het kader van deze maand riep ze de Tag voor de Jonge Vrouw in het leven. Een paar hele interessante vragen die je hier en daar misschien ook al wel beantwoord hebt gezien bij andere bloggers. Mariët heeft mij getagd, dus nu is het mijn beurt! Enjoy, maar dat komt vast goed met de awkward-foto’s in deze blogpost.

mint-hartje 1. Wat vind je leuk aan opgroeien?
Ik wil hier graag een heel filosofisch en diepgaand antwoord op geven, maar als ik heel eerlijk ben vind ik het allerleukste aan opgroeien dat ik steeds zelfstandiger word en dat als ik ’s ochtends een rol koekjes als ontbijt wil, niemand mij tegen houdt. In theorie volwassen zijn maar in praktijk niet is het leukste van de wereld.

2007

mint-hartje 2. Op welke successen in je leven ben jij het meest trots?
Toen ik na de CITO toets een gesprek had met de juf en mijn mams over naar welk niveau ik moest, vroeg de juf aan mini-Iris wat ik van de havo vond. Dat vond ik toch wel iets te hoog gegrepen, want daar moest je vast heel slim voor zijn. Op de havo wilden ze me naar het vmbo schoppen omdat ‘het er wel inzat maar er niet uitkwam’. Het laatste jaar van de havo had ik er geen zin meer in en stopte ik twee maanden voor de examens. Het inschrijfformulier voor het mbo lag al op mijn bureau. Gelukkig besloot ik na de zomervakantie toch (met heel veel tegenzin) verder te gaan met de havo. En nu zit ik op de universiteit. Daar ben ik rete trots op.

mint-hartje 3. Wat is voor jou ultiem jeugdsentiment?
Dat we heel vroeger elk jaar op vakantie gingen, maar altijd in de herfst en in Nederland. En de dingen die ik daar over schreef in mijn zelf geknutselde vakantieboekje. Vanaf het moment dat ik kon schrijven, voelde ik al de drang om álles vast te leggen. En dat we elke zondag een zakje snoep van mijn vader kregen als hij naar het voetbalveld was geweest. En dat als ik met hem mee ging naar het plaatselijke café waar hij ging biljarten ik een flesje Fristi kreeg. Tussen de sigaarrokende mannen; dat zou tegenwoordig vast niet meer zo pedagogisch verantwoord zijn.

2000
Travel journal 1.0

mint-hartje 4. Aan welke modegril heb jij je vroeger overgegeven?
Tja. De foto’s spreken voor zich. Vrees ik. Ik heb ook nog een tijd gehad dat ik met zwart oogpotlood traantjes van mijn oog tot onderaan mijn wang tekende. En dat ik roze haar had. Ik ben heel blij dat ik daar geen foto’s van heb.

2005what was i thinking

mint-hartje 5. Hoe denk jij over feminisme?
Ik denk dat feminisme en het opkomen voor vrouwenrechten één van de belangrijkste dingen is om de wereld van vandaag te verbeteren. Er zijn nog zo veel landen waar vrouwen geen onderwijs krijgen, waar ze als ‘minder’ worden gezien, waar het verkrachten van een vrouw niet eens strafbaar is. Vrouwen hebben onderwijs nodig zodat ze een stem krijgen. Zodat ze voor zichzelf en hun kinderen kunnen opkomen. Zodat ze hun eigen bedrijfje op kunnen starten, ook iets te zeggen hebben over de financiële uitgaven, ervoor kunnen zorgen dat al dat geld niet op gaat aan bier en tabak voor de man maar aan het onderwijs van de kinderen. Zodat ze erachter komen dat vrouwelijke besnijdenis helemaal niet zo normaal is en zodat ze hulp krijgen tijdens de bevalling. En zodat kindjes niet direct na de bevalling worden vermoord, alleen omdat ze zijn geboren als meisje. Ik kan mij zo opwinden over al het onrecht op deze planeet. Wanneer je geïnteresseerd bent in onderwerpen zoals deze raad ik je dit boek aan.

mint-hartje 6. Heb jij weleens ervaren dat je anders werd behandeld vanwege je geslacht?
Ja, ach, ik word eerder geholpen bij marktkraampjes. En dan heb je de penopauze-mannen met een bierbuik nog, die zich als varkens gedragen en heftig claxonneren wanneer ze me voorbij rijden tijdens het hardlopen. Dus ik moet wat vaker mijn middelvinger opsteken omdat ik een meisje ben. Prima hoor, dan kom ik ook meteen van eventuele interne frustraties af.

mint-hartje 7. Wat zou je tegen je moeder willen zeggen?
Mijn vader was de sterkste man die ik ooit heb gekend. Mijn moeder is de sterkste vrouw. Je bent de allerrrrrrleukste van de wereld mint-hartje

Ik tag:

mint-hartjeSuzanne van My Paperblank, mint-hartjeAline van Paper Boats en mint-hartjeLouise van In de ogen van..

Back to Top