TAG: Maand van de Jonge Vrouw

maandvandejongevrouw

Anne blogt op vierentwintiglentes over haar leven in Berlijn en haar kijk op bepaalde onderwerpen. Haar artikelen zijn altijd reuze interessant om te lezen en laten je nadenken. Haar blog staat deze maand in het teken van de jonge vrouw. In het kader van deze maand riep ze de Tag voor de Jonge Vrouw in het leven. Een paar hele interessante vragen die je hier en daar misschien ook al wel beantwoord hebt gezien bij andere bloggers. Mariët heeft mij getagd, dus nu is het mijn beurt! Enjoy, maar dat komt vast goed met de awkward-foto’s in deze blogpost.

mint-hartje 1. Wat vind je leuk aan opgroeien?
Ik wil hier graag een heel filosofisch en diepgaand antwoord op geven, maar als ik heel eerlijk ben vind ik het allerleukste aan opgroeien dat ik steeds zelfstandiger word en dat als ik ’s ochtends een rol koekjes als ontbijt wil, niemand mij tegen houdt. In theorie volwassen zijn maar in praktijk niet is het leukste van de wereld.

2007

mint-hartje 2. Op welke successen in je leven ben jij het meest trots?
Toen ik na de CITO toets een gesprek had met de juf en mijn mams over naar welk niveau ik moest, vroeg de juf aan mini-Iris wat ik van de havo vond. Dat vond ik toch wel iets te hoog gegrepen, want daar moest je vast heel slim voor zijn. Op de havo wilden ze me naar het vmbo schoppen omdat ‘het er wel inzat maar er niet uitkwam’. Het laatste jaar van de havo had ik er geen zin meer in en stopte ik twee maanden voor de examens. Het inschrijfformulier voor het mbo lag al op mijn bureau. Gelukkig besloot ik na de zomervakantie toch (met heel veel tegenzin) verder te gaan met de havo. En nu zit ik op de universiteit. Daar ben ik rete trots op.

mint-hartje 3. Wat is voor jou ultiem jeugdsentiment?
Dat we heel vroeger elk jaar op vakantie gingen, maar altijd in de herfst en in Nederland. En de dingen die ik daar over schreef in mijn zelf geknutselde vakantieboekje. Vanaf het moment dat ik kon schrijven, voelde ik al de drang om álles vast te leggen. En dat we elke zondag een zakje snoep van mijn vader kregen als hij naar het voetbalveld was geweest. En dat als ik met hem mee ging naar het plaatselijke café waar hij ging biljarten ik een flesje Fristi kreeg. Tussen de sigaarrokende mannen; dat zou tegenwoordig vast niet meer zo pedagogisch verantwoord zijn.

2000
Travel journal 1.0

mint-hartje 4. Aan welke modegril heb jij je vroeger overgegeven?
Tja. De foto’s spreken voor zich. Vrees ik. Ik heb ook nog een tijd gehad dat ik met zwart oogpotlood traantjes van mijn oog tot onderaan mijn wang tekende. En dat ik roze haar had. Ik ben heel blij dat ik daar geen foto’s van heb.

2005what was i thinking

mint-hartje 5. Hoe denk jij over feminisme?
Ik denk dat feminisme en het opkomen voor vrouwenrechten één van de belangrijkste dingen is om de wereld van vandaag te verbeteren. Er zijn nog zo veel landen waar vrouwen geen onderwijs krijgen, waar ze als ‘minder’ worden gezien, waar het verkrachten van een vrouw niet eens strafbaar is. Vrouwen hebben onderwijs nodig zodat ze een stem krijgen. Zodat ze voor zichzelf en hun kinderen kunnen opkomen. Zodat ze hun eigen bedrijfje op kunnen starten, ook iets te zeggen hebben over de financiële uitgaven, ervoor kunnen zorgen dat al dat geld niet op gaat aan bier en tabak voor de man maar aan het onderwijs van de kinderen. Zodat ze erachter komen dat vrouwelijke besnijdenis helemaal niet zo normaal is en zodat ze hulp krijgen tijdens de bevalling. En zodat kindjes niet direct na de bevalling worden vermoord, alleen omdat ze zijn geboren als meisje. Ik kan mij zo opwinden over al het onrecht op deze planeet. Wanneer je geïnteresseerd bent in onderwerpen zoals deze raad ik je dit boek aan.

mint-hartje 6. Heb jij weleens ervaren dat je anders werd behandeld vanwege je geslacht?
Ja, ach, ik word eerder geholpen bij marktkraampjes. En dan heb je de penopauze-mannen met een bierbuik nog, die zich als varkens gedragen en heftig claxonneren wanneer ze me voorbij rijden tijdens het hardlopen. Dus ik moet wat vaker mijn middelvinger opsteken omdat ik een meisje ben. Prima hoor, dan kom ik ook meteen van eventuele interne frustraties af.

mint-hartje 7. Wat zou je tegen je moeder willen zeggen?
Mijn vader was de sterkste man die ik ooit heb gekend. Mijn moeder is de sterkste vrouw. Je bent de allerrrrrrleukste van de wereld mint-hartje

Ik tag:

mint-hartjeSuzanne van My Paperblank, mint-hartjeAline van Paper Boats en mint-hartjeLouise van In de ogen van..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

36 reacties op “TAG: Maand van de Jonge Vrouw

 1. Suzanne schreef:

  Geweldig om te zien en te lezen. Ik zal mijn antwoorden houden voor mijn ingevulde tag! Ik ga hem zeker doen, maar zal eerst mijn charming foto’s erbij zoeken! Die kunnen niet ontbreken natuurlijk! haha

  | Reageer op deze reactie
 2. Anne schreef:

  Zooo leuk om al die foto’s van vroeger te zien, haha! En echt een toffe tag om te lezen.. Ik vind ook het zelf bepalen het fijnst aan opgroeien!

  | Reageer op deze reactie
 3. Anneke schreef:

  Wat leuk dat je die boekjes nog hebt. Jeugdsentimenten zijn altijd zo bijzonder. Meestal zijn het juist de kleinste dingen! Bij mij bijv. dat we altijd bij een bepaalde winkel een zakje snoep mochten uitzoeken. Of kikkers vangen met m’n nichtjes. 😀
  Leuke tag!

  | Reageer op deze reactie
 4. me schreef:

  Behalve de eerste vraag zou je deze vraag aan elke vrouw, welke leeftijd dan ook, kunnen stellen. Alhoewel je die eerste vraag dan gewoon als Wat vond je leuk aan opgroeien kunt stellen dan is hij ook weer geschikt voor elke leeftijd dus of die tag nou zijn naam eer aan doet betwijfel ik een beetje.

  | Reageer op deze reactie
   1. Aline schreef:

    Hahahahahaha

    Iris, wat ben je toch een lekker ding. Ik kreeg vroeger ook altijd een zakje snoep en Fristi van mijn papa 😀 Omg real blog sistahrs!!!!111. Ja en ik had net met mezelf afgesproken geen tags meer te doen, maar voor jou maak ik een uitzondering. Ik vrees alleen dat mijn foto’s lang niet zo spectaculair zullen zijn als de jouwe.

    | Reageer op deze reactie
 5. annouska schreef:

  Hah dat paspoort herken ik. Dat ging bij mij vroeger altijd mee.

  In heb deze tag toevallig ook vandaag gepost, te leuk om hem ook bij andere te lezen.

  | Reageer op deze reactie
 6. Elke schreef:

  Een feminist zou op die zesde vraag toch iets heftiger reageren. Het is vooral je verwoording en gelatenheid die me stoort, ‘prima hoor’. Nee. Als je het zelf al minimaliseert, waar moet het dan heen? Waarom zouden die mannen het dan niet minimaliseren? Het is NIET normaal dat meisjes op die manier constant seksueel geïntimideerd worden (claxonneren is maar één van de manieren, en er komen er jammer genoeg nog veel meer voor), en het is NIET normaal dat meisjes vaker hun middelvinger moeten opsteken. Vrouwenrechten zijn niet iets waar enkel in de rest van de wereld voor gestreden moet worden, ook hier kan er nog een fuckload beter.
  (Vreselijk dat dit tegenwoordig op blogs altijd moet volgen om reactie te krijgen op je inhoud ipv op het feit dat je kritiek geeft maar: ik heb voor de rest niks tegen jou als persoon, en ik lees je blog graag. Ik ben al blij dat je feminisme geen vies woord vindt, zoals sommige vrouwen (!) die ik ken. Maar we mogen het niet normaal beginnen vinden dat we ‘gewoon eens onze middelvinger opsteken, ach wat’, want daarmee verandert er niks.)

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Ik ben blij dat ik mijn huis uit kan zonder toestemming te vragen. Dat ik in een hemdje en shorts over straat kan. En dat wanneer iemand toetert ik mijn middelvinger op kan steken in plaats van dat ik moet doen alsof er niets aan de hand is. Ik kan er ook wel naakt met een bijl achteraan gaan rennen terwijl ik schreeuw dat ik baas over mijn eigen lichaam ben of een handtekeningenactie beginnen, maar daar heb ik weinig zin in. Het terugdringen van het aantal mannen dat naar vrouwen claxonneert staat niet bepaald hoog op mijn agenda.

   Dat dat voor jou wel heel belangrijk is, heb ik al het respect voor. Maar het zou ook fijn zijn als mijn standpunt (dat sowieso met een korreltje zout moet worden genomen) ook wordt gewaardeerd. Mijn inbox puilt uit van de berichten waarin staat wat ik van iets moet vinden en als ik daar aan zou moeten voldoen dan was ik nu veganistische christelijke feministische vleesetende atheïstische blogger zonder blog.

   | Reageer op deze reactie
   1. Elke schreef:

    Haha ik snap wel wat je bedoelt met dat laatste, maar ik wil jouw mening ook helemaal niet veranderen tegen jouw zin in, of jij moet voor mij nergens aan voldoen. Dat zou fake zijn. Maar dit is een tag getiteld ‘maand van de jonge vrouw’. Je zei zelf dat je feminisme belangrijk vindt. Wat ik zeg hoort daar eigenlijk bij, en ik vind het dan ook gepast om er hier op te reageren. Ik mail je ook expliciet niet omdat ik het niet enkel aan jou wil richten. Ik denk niet dat kritiek uiten meteen betekent dat ik jouw mening niet waardeer (eigenlijk integendeel, want het is boeiend genoeg om er niet apathisch onder te blijven) en ik vind het zelf ook leuker om iets kritisch te lezen dan gewoon “fijne blogpost!” en “leuk!” constant. En natuurlijk wil ik een punt maken, maar als jij je daar niet in vindt dan is het ook klaar en ga ik je blog er niet minder graag door lezen of jou minder respecteren.
    Ik zou zelf nu ook niet met een bijl achter iemand aangaan, ik vind je middelvinger opsteken al heel wat (en in sommige situaties zelfs niet aangeraden, soms moet ik wél doen alsof er niks aan de hand is!), maar ik vond wel dat je er gelaten over schrijft (!). Misschien ben je door wat ik zeg zelf ook verbaasd over wat we tegenwoordig nog allemaal evident vinden. Ik betrap me er zelf nog heel vaak op. In onze samenleving zou naakt erachter aangaan ook helemaal niets opbrengen, maar ik heb wel bakken respect voor vrouwen die dat aandurven in landen waar ze hierdoor risico lopen om gestenigd te worden, en vaak zelfs uitgestoten worden door hun familie. Ik heb niet minder respect voor een vrouw die dat uit zelfbehoud niet kan of wil.
    Ik ben evenzeer blij dat ik kan kiezen wanneer en waar ik ga en sta, maar ik kan jammer genoeg niet zeggen dat ik dit altijd in een rokje of shortje kan. En dat claxonneren is dan misschien niet zo ingrijpend, maar het volgt allemaal uit dezelfde idee: dit mag je doen met een vrouw tegen haar zin. En daarom vind ik dat we ook dat niet normaal mogen vinden, want waar trek je de grens dan?
    Ik weet niet hoe het in NL zit, maar in België is er een groot probleem met dat lastigvallen op straat. Misschien ken je die documentaire ‘Femme de la rue’. Jammer genoeg is er sindsdien nog niet zoveel verbeterd.

    | Reageer op deze reactie
    1. Miriam schreef:

     Mee eens, al ben ik wel zeer opgetogen om eindelijk een blogster te treffen die antwoordt feminisme belangrijk te vinden. 🙂 Eerdere reacties die ik las op die tag-vraag stemden me wat droevig. Het zal wel veelal een imagoprobleem zijn. :/

     | Reageer op deze reactie
     1. Elke schreef:

      Ja, ik was ook nogal teleurgesteld in sommige antwoorden. Hier had ik er tenminste nog een positief gevoel bij, en zin om erop te reageren. Dit was de eerste blogpost die ik las van deze tag, indien niet was ik wellicht al minder kritisch geweest want ik schrok wel van de rest.
      Ik denk dat je gelijk hebt over dat imagoprobleem, maar dan vind ik het weer jammer dat sommigen niet verder denken dan dat. Voor sommigen ben je meteen een lesbische mannenhater in een tuinbroek, voor anderen ben je meteen een dramaqueen ‘want we hebben het hier toch niet slecht’. Het is niet omdat we het beter hebben dan de vrouwen die random door politiemannen van straat geplukt kunnen worden om hun maagdelijkheid te checken, dat we hier gelijk behandeld worden. Waarom zouden we met fucking minder tevreden moeten zijn! Het stoort me dat zoveel vrouwen zich zo naïef gedragen, dus wat betreft die mannenhaat: mijn probleem ligt vaker bij die vrouwen dan bij mannen. Je kan het mannen moeilijk kwalijk nemen dat ze het wel oké vinden als vrouwen zich zo laten behandelen, maar de vrouwen die zich zo laten behandelen (of erger: het promoten) neem ik het zeker wel kwalijk. Denk maar aan die orthodoxe vrouwen die het bekogelen van joodse vrouwen aan de Klaagmuur goedkeurden, daar keert mijn maag van. Het is gemakkelijk om punten te scoren bij de dominante mannelijke groep, maar at the end of the day blijven ook zij vrouwen, en zullen zij evenmin gerespecteerd worden.

      | Reageer op deze reactie
 7. linda schreef:

  Wat is deze tag toch een patijtje leuk!
  Fanyastische foto’s en leuk om deze punten van verschillende kanten te lezen 😀

  Ik ben ook getagd en ga er na het weekend eens mee aan de slag 🙂

  | Reageer op deze reactie
 8. Angelique Blaauw schreef:

  Hoi Iris,

  Ik ben ooit via via op je blog terecht gekomen. Ik wilde even zeggen dat ik je zo’n leuk persoon vind ( op je blog dan he, ik ken je natuurlijk niet in t echt 😉 ).
  Ik ben zelf neuropsycholoog en doe diagnostiek oa naar AD(H)D en ik leer van jouw praktijk ervaringen, haha ( soms ook vervelende ervaringen natuurlijk voor jou). Ik zit momenteel in de ziektewet vanwege GAS na zwangerschap en ik geniet in anonimiteit van je blog als onderdeel van mijn ontspanning.

  Dank voor je gezelligheid en leukigheid.

  Groetjes,
  Angelique

  P.s. Lekker die middelvinger blijven uitsteken en t liefst twee, zo! :p

  | Reageer op deze reactie
 9. Demi schreef:

  Een serieuze blogspost die je toch weer leuk ingevuld hebt 🙂 Om sommige antwoorden kon ik wel lachen en anderen waren natuurlijk wel echt serieus. De foto’s die je er bij hebt geplaats zijn overigens ook echt leuk om te zien, ik zelf bewaar oude foto’s nooit zo heel erg lang en dat is eigenlijk best wel sonde.
  Liefs, Demi

  | Reageer op deze reactie
 10. Eva schreef:

  Haha, supergrappige tag dit! Ben benieuwd of ik hier ook voor getagd word. Vrees nu al voor de foto’s. Kan soms nog huilen over wat voor een clownpakkies mijn moeder mij aan deed…..

  | Reageer op deze reactie
 11. Michelle schreef:

  Leuke tag! Ik vind dat korte haar je ook erg goed staan en dikke liefde voor je toenmalige lippiercing!!

  | Reageer op deze reactie
 12. Laura schreef:

  Oef, ik kwam laatst ook al oude foto’s tegen van het ‘opgroeien’, wat heb ik me kapot gelachen om mezelf. Gelukkig heb ik alleen meegedaan aan de modegrill: schotse rokjes en maillots met gekke printjes (en dat allemaal op de lokale markt gekocht).
  Je hebt hem tof ingevuld!

  Liefs,

  Laura

  | Reageer op deze reactie
 13. Mille Pagine schreef:

  Oh, herkenning voor je eerste travel journal, die van mij zag er in 2000 ook ongeveer zo uit! Superleuk om die van jou een keertje te zien 🙂

  | Reageer op deze reactie
 14. Marcella schreef:

  Leuk om te lezen! En die foto’s van mini Iris zijn erg gaaf, leuk dat je nu zo anders bent. Dat reisverslag is super trouwens, lijkt me erg leuk om nog es doorheen te bladeren. Mooie herinneringen aan vroeger!

  | Reageer op deze reactie
 15. Laurien schreef:

  Aw, zo leuk dat je die boekjes bewaard hebt, zoiets blijft leuk om terug te lezen!
  Ik geef eerlijk toe dat ik tags vaak een beetje standaard vind, maar hoe jij ze invult vind ik juist ontzettend leuk. Die foto van 2005 is ook echt fantastisch haha, opeens komen er bij mij weer herinneringen boven dat ik ook ooit zo’n ketting had… in regenboogkleuren, oh man :’)

  | Reageer op deze reactie
 16. Jessica schreef:

  Hihi vind je foto’s juist wel weer wat hebben. Geloof dat ik er ook zo heb bijgelopen, alleen zonder piercings 😛

  Leuke tag om te lezen!

  | Reageer op deze reactie
 17. Femke schreef:

  Hahahaha “…en dat als ik ‘s ochtends een rol koekjes als ontbijt wil, niemand mij tegen houdt”, leuk mens. Dat vind ik zelf ook héél fijn. En die knutselboekjes, wat gaaf dat je die nog hebt! Kleven vast veel herinneringen aan.

  Mooi!

  | Reageer op deze reactie
 18. Pingback: MJV - Tag, het overzicht - 24 Lentes
 19. Pingback: Tag: De jonge vrouw | Little Bibsy
 20. Pingback: Tag ✿ De jonge vrouw | Little Bibsy
 21. Pingback: Tag ▸ De jonge vrouw |
Back to Top