Groene Tip #37: Stem!

In de Groene Tips categorie op mijn blog vind je makkelijke, simpele tips met een klein effect. Die niet minder belangrijk zijn overigens. En soms grootse, extra belangrijke tips. Tips waarmee je een groot verschil kan maken. Zoals overstappen van bank. En de Groene Tip van vandaag: stemmen. We kennen allemaal de Stemwijzer wel. Sinds afgelopen weekend is ook het Groen Kieskompas live om je te helpen bij het kiezen van een groene partij om op te stemmen.

groen kieskompas

Wat is het?

Over precies een maand vindt de Tweede Kamerverkiezing plaats in Nederland. Dat betekent dat alle kiesgerechtigden (= ouder dan 18 jaar en met een Nederlandse nationaliteit) mogen stemmen op een partij door wie ze vertegenwoordigd willen worden. Dat is nogal wat, dus het is handig om je van te voren te verdiepen in welke partij waar voor wat staat zodat je een goede keuze kan maken.

Gelukkig zijn er goede tools beschikbaar die je hier bij kunnen helpen. De Stemwijzer vind ik handig om een idee te krijgen van welke partijen qua grote lijnen bij je passen (en welke totaal niet). Daarnaast vind ik het extra belangrijk om een partij te kiezen die zich inzet voor duurzaamheid. Want ik schrijf deze Groene Tips natuurlijk niet voor niets. Het Groen Kieskompas kan je hierbij helpen. Het lijkt op de Stemwijzer; je krijgt dertig stellingen voorgelegd waar je je mening over mag geven. Je krijgt geen advies op welke partij je zou moeten stemmen, maar het is een hulpmiddel om te zien hoe jouw mening over groene onderwerpen zich verhoudt ten opzichte van de politieke partijen. Hier kan je er meer over lezen.

Waarom?

Stemmen is zo-zo-ZO belangrijk. Misschien voelt het alsof jouw stem maar een mini-percentage van het geheel is en er niet toe doet, maar samen maken die mini-percentages bij elkaar wel degelijk het verschil. Marlous schreef er een goede blogpost over. Ook deze blogpost van Mille Pagine is een aanrader. Daarnaast vind ik het belangrijk om ook te kijken naar hoe duurzaam een partij is als ik ga stemmen. Om mij heen wordt er vaak een beetje lacherig om gedaan; we hebben hier toch hartstikke goed? Maar voor mij is duurzaamheid de basis van alles. Zonder een gezond ecosysteem heb je bijvoorbeeld niets aan een goede economie. “If you think the economy is more important than the environment, try holding your breath while counting your money” is één van mijn favoriete quotes.

Hoe dan?

Nu ben ik hier niet om je te vertellen op welke partij je móet stemmen. Ik weet zelf immers ook nog niet 100% zeker waar ik op ga stemmen omdat ik twijfel tussen twee partijen (GroenLinks en Partij voor de Dieren). En als iemand mij vertelt waar ik op ‘moet’ stemmen, krijg ik ook spontaan een allergische reactie. Dus dat mag je lekker zelf weten. Maar ik moet me daar dus nog wat beter over in lezen. Ik denk dat dat sowieso het allerbelangrijkste is om te doen.

 • Lees je in waar de verschillende partijen voor staan, op de websites van de partijen vind je hun verkiezingsprogramma’s.
 • Gebruik hulpmiddelen zoals de Stemwijzer en het Groen Kieskompas voor meer overzicht. Zie een lijstje van nog meer stemwijzers in deze blogpost van Marlous.
 • Geef jezelf een schop onder de kont op 15 maart, ga naar de stembus en kleur een cirkeltje in. Of machtig iemand om voor je te stemmen als je zelf niet kan.
 • Jongeren gaan het minst naar de stembus, daar snap ik he-le-maal niks van, dus laten we daar deze keer vooral verandering in brengen.

Filmpje:

 • Moeilijkheidsgraad: 3/10
 • Kosten: Gratis!

Laat een reactie achter:

Geef een reactie

32 reacties op “Groene Tip #37: Stem!

 1. Jantine

  Helemaal mee eens dat we moeten gaan stemmen! Ik twijfel trouwens nog tussen dezelfde twee partijen 😉

 2. Susan

  Ik ga eens kijken! Uit de stemwijzer komt ook telkens een groene partij, dus misschien is dat wel iets om over na te denken 🙂

 3. Ruth

  Zo goed dat jij de ‘invloed’ die je hebt op anderen inzet voor dit soort onderwerpen, het is zo belangrijk om te stemmen. Bravo!

 4. Linda

  Sinds ik mag stemmen ga ik altijd, ik vind het ook heel belangrijk! Goed dat je hier een artikel over schrijft 🙂 Ik ben er ook nog niet uit op welke partij ik ga stemmen (ik ben niet partij-vast en stem iedere keer op de partij waar op dat moment mijn standpunten het beste bij passen), maar in ieder geval vind ik onderwijs, zorg en milieu heel belangrijk. Hopelijk gaat de Stemwijzer me alvast een beetje in de goede richting helpen!

 5. Hanneke

  Fijn Iris dat je ook hier aandacht aan besteed.
  Ga allemaal stemmen! Laat je geluid horen en laat het niet verloren gaan….

 6. Iris

  Handig! Ik twijfel tussen precies dezelfde partijen, maar ik denk dat GL meer kans maakt om met een goede hoeveelheid zetels in de kamer te komen.

  • Brechtje

   Dat denk ik ook. Ik twijfelde tussen GroenLinks en PvdD, maar ga toch voor GL omdat ze waarschijnlijk meer zetels gaan halen.

 7. Whoop, whoop, toevallig! Ik schreef hier net 2 dagen eerder over. Jij hebt natuurlijk meer bereik, dus blij dat je deze tip (weer?) geeft! 😀
  Toen ik mijn artikel schreef heb ik me rot gezocht naar de Groene Kieswijzers. Ik was er denk wat te vroeg bij. Het Groene Kieskompas heb ik nu in mijn rijtje gezet.
  Veel wijsheid gewenst, Iris en lezers! 😉
  Liefs,
  Mille Pagine

  • Iris

   Ah ja, ik wist dat ze bezig waren met het ontwikkelen ervan dus ik heb even het persbericht afgewacht voordat ik er over ging schrijven. (Man, ik voel me zo’n pro-blogger nu :P) Ik vind het in ieder geval een heel fijn hulpmiddel naast de Stemwijzer om iets meer overzicht te krijgen! Ik heb een linkje naar jouw blogpost toegevoegd 😀

 8. Ik vind het ook zo onvoorstelbaar dat er zoveel mensen niet gaan stemmen! Hoeveel moeite is het nou… En die groene stemwijzer kende ik nog helemaal niet, thanks!

 9. Iedere stemtest geeft mij hetzelfde antwoord: Partij voor de Dieren. En ik weet zeker dat ik wil stemmen op een partij die werkt aan een duurzame economie, in plaats van alleen maar meer-meer-meer, ook al zijn sommige van hun standpunten wel heel extreem. Helaas wordt ik keihard daarop aangevallen door “vrienden” die dingen roepen als “je moet op een échte partij stemmen”, “je moet op een partij stemmen die het land kan regeren” en “als ik een plofkip wil kopen, dan wil ik een plofkip kopen”. Beetje jammer. Mja, ik zie ze over 50 jaar alweer met hangende pootjes aankomen: “sorry Charlotte, jij was de enige die wél common sense had…”

  • Iris

   Ik herken de lacherige reacties inderdaad wel. Ik merk dat het toch vaak van mensen komt die niet goed weten waar de PvdD voor staat en niet verder kijken dan de naam. Vind dat zo jammer! Want ze doen zulke goede dingen en hebben ook al veel successen behaald.

  • Dit inderdaad! Zo herkenbaar. En als je dan voorbeelden geeft zijn ze stil. Ik vind het ook heel jammer dat veel mensen waarbij de pvdd hoog eindigt in de stemwijzer/kieskompassen toch niet op ze stemmen vanwege de redenen die je net aangaf, of die denken dat zo’n kleine partij geen verschil kan maken.

   • Wat jij zegt! Misschien moeten ze “Partij voor de Duurzaamheid” gaan heten, misschien sust dat de vooroordelen een beetje…

 10. Renate

  Wat een goede tip! Ik ben zelf de laatste dagen mee bezig om me meer te verdiepen in de partijen, want dat ik ging stemmen wist ik zeker, maar op welke partij? is me echt een raadsel (dit is ook eigenlijk de eerste keer dat ik me verdiep in de politiek haha en de eerste keer dat ik op zo iets mag stemmen). Ik heb wel een paar partijen waar ik over twijfel, maar het blijft lastig! Groen links is ieder geval één van de partijen waar ik ook over twijfel. Ik ga ieder geval de groene kieskompas proberen!

 11. Marjon

  Dank je wel voor het interessante stuk. Hier heb ik zeker wat aan! Alleen als ik klik op de link ‘Groen Kieskompas’, dan kom ik op een website van de overheid terecht.

  • Iris

   Oeps! Ik zat tijdens het schrijven van deze post op een andere computer dan normaal, ik zat al te knoeien met de sneltoetsen voor kopiëren/plakken en dat is bij één linkje niet goed gegaan. Bedankt voor het opmerken, ik heb het gelijk aangepast 😀

 12. Ik weet al waarop ik ga stemmen, daarna deed ik nog wel de test en verhip kwam zo op het zelfde uit 😀

 13. Carina

  Als ik zou mogen stemmen dan zou ik dat ook doen, maar helaas maakt het niet uit dat ik al 20 jaar in Nederland woon, zonder Nederlandse nationaliteit mag ik alleen voor de gemeenteraad en waterschapsraad stemmen. En om nou alleen voor het politieke circus mijn nationaliteit te gaan wisselen.. nee dat gaat me ergens toch te ver.

  • Judith

   Ja daar zouden ze wel iets op mogen bedenken, je leeft, woont werkt hier dus het stemmen gaat over jou. Mssn dat stemmen met een duurzame verblijfsvergunning zou mogen, die krijg je niet zomaar

 14. Ande

  Ik heb verschillende stem en kies wijzers al bezocht maar deze kende ik nog niet. Dank voor het delen!

 15. Angelique

  Bij mij kwam er partij voor de dieren uit, dus die krijgen mijn stem.
  Maarruh ben ik de enige die zin krijgt in churro’s door dat potlood?

 16. Mascha

  Ik snap er ook echt helemaal niks van. Zeker nu er zoveel veranderingen in het onderwijs zijn ( hallo leenstelsel) . Daarbij, over een jaar of vier zijn we geen jongeren meer, maar gewoon werkende volwassenen. ( he bha, dat klink heftig). Dus waarom niet zorgen dat er tegen die tijd een hoop goede dingen zijn opgebouwd?

  • Iris

   Wat kan je dat goed verwoorden. Helemaal mee eens! Ik merk wel dat door alle aandacht het meer gaat leven onder jongeren, ben heel benieuwd of de opkomst daardoor veel hoger gaat worden onder jongeren deze keer. Laten we het hopen! 😀

 17. Lenneke

  Ik moet nog steeds even wat moeite steken in dit allemaal. IK WEET HET ALLEMAAL NIET. Ellende.

 18. Pingback: Weekoverzicht: Appeltaart, Geheim Project & Gintonic's | IKBENIRISNIET

Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies waarmee gegevens worden verzameld, gebruikt en gedeeld. Meer informatie

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services De cookie-instellingen op ikbenirisniet.nl zijn ingesteld op 'toestaan cookies'. Als je doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van de cookie-instellingen of klikt op "Accepteren", ga je akkoord met deze instellingen.

Sluiten