Groene Tip #37: Stem!

In de Groene Tips categorie op mijn blog vind je makkelijke, simpele tips met een klein effect. Die niet minder belangrijk zijn overigens. En soms grootse, extra belangrijke tips. Tips waarmee je een groot verschil kan maken. Zoals overstappen van bank. En de Groene Tip van vandaag: stemmen. We kennen allemaal de Stemwijzer wel. Sinds afgelopen weekend is ook het Groen Kieskompas live om je te helpen bij het kiezen van een groene partij om op te stemmen.

groen kieskompas

Wat is het?

Over precies een maand vindt de Tweede Kamerverkiezing plaats in Nederland. Dat betekent dat alle kiesgerechtigden (= ouder dan 18 jaar en met een Nederlandse nationaliteit) mogen stemmen op een partij door wie ze vertegenwoordigd willen worden. Dat is nogal wat, dus het is handig om je van te voren te verdiepen in welke partij waar voor wat staat zodat je een goede keuze kan maken.

Gelukkig zijn er goede tools beschikbaar die je hier bij kunnen helpen. De Stemwijzer vind ik handig om een idee te krijgen van welke partijen qua grote lijnen bij je passen (en welke totaal niet). Daarnaast vind ik het extra belangrijk om een partij te kiezen die zich inzet voor duurzaamheid. Want ik schrijf deze Groene Tips natuurlijk niet voor niets. Het Groen Kieskompas kan je hierbij helpen. Het lijkt op de Stemwijzer; je krijgt dertig stellingen voorgelegd waar je je mening over mag geven. Je krijgt geen advies op welke partij je zou moeten stemmen, maar het is een hulpmiddel om te zien hoe jouw mening over groene onderwerpen zich verhoudt ten opzichte van de politieke partijen. Hier kan je er meer over lezen.

Waarom?

Stemmen is zo-zo-ZO belangrijk. Misschien voelt het alsof jouw stem maar een mini-percentage van het geheel is en er niet toe doet, maar samen maken die mini-percentages bij elkaar wel degelijk het verschil. Marlous schreef er een goede blogpost over. Ook deze blogpost van Mille Pagine is een aanrader. Daarnaast vind ik het belangrijk om ook te kijken naar hoe duurzaam een partij is als ik ga stemmen. Om mij heen wordt er vaak een beetje lacherig om gedaan; we hebben hier toch hartstikke goed? Maar voor mij is duurzaamheid de basis van alles. Zonder een gezond ecosysteem heb je bijvoorbeeld niets aan een goede economie. “If you think the economy is more important than the environment, try holding your breath while counting your money” is één van mijn favoriete quotes.

Hoe dan?

Nu ben ik hier niet om je te vertellen op welke partij je móet stemmen. Ik weet zelf immers ook nog niet 100% zeker waar ik op ga stemmen omdat ik twijfel tussen twee partijen (GroenLinks en Partij voor de Dieren). En als iemand mij vertelt waar ik op ‘moet’ stemmen, krijg ik ook spontaan een allergische reactie. Dus dat mag je lekker zelf weten. Maar ik moet me daar dus nog wat beter over in lezen. Ik denk dat dat sowieso het allerbelangrijkste is om te doen.

  • Lees je in waar de verschillende partijen voor staan, op de websites van de partijen vind je hun verkiezingsprogramma’s.
  • Gebruik hulpmiddelen zoals de Stemwijzer en het Groen Kieskompas voor meer overzicht. Zie een lijstje van nog meer stemwijzers in deze blogpost van Marlous.
  • Geef jezelf een schop onder de kont op 15 maart, ga naar de stembus en kleur een cirkeltje in. Of machtig iemand om voor je te stemmen als je zelf niet kan.
  • Jongeren gaan het minst naar de stembus, daar snap ik he-le-maal niks van, dus laten we daar deze keer vooral verandering in brengen.

Filmpje:

  • Moeilijkheidsgraad: 3/10
  • Kosten: Gratis!
Back to Top