Bloggen als een baas: Hosting, domeinnaam, whuut?

Het is nogal wat, al die geeky internettermen. Je wil gewoon een blog en dan zijn er ineens 300 dingen waar je nog nooit van hebt gehoord waar je rekening mee moet houden, i know right. En dan krijg ik mailtjes als “Ik wil graag net als jij een .nl adres want dan kan ik meer dingen zoals een mooie layout maken, hoe moet dat?”. En dan denkt Dr. Iris, oh-oh-oh en schud ik met mijn hoofd als een teleurgestelde oma. Dus laten we eerst maar een lesje in de basics doen wat al die termen nu eigenlijk betekenen en waar het goed voor is. Volgens mij bestaat daar nogal wat verwarring over. (Net als de woorden ‘hypocriet’, ’tegenstrijdig’, ‘ironisch’ en ‘sarcastisch’, maar dat is weer een heel ander verhaal.)

how to blog

Het internethotel

Het internet is.. Wat zullen we ervan maken? Een hotel! Een heel groot hotel met oneindig veel kamers. Alle kamers in het hotel noemen we de hosting. De nummertjes op de deuren zijn de domeinnamen. Als je graag je eigen plekje op het internet wil om er een blog op te gooien, moet je zorgen dat je een kamer in het hotel krijgt. Er zijn bedrijven, zoals Blogger en WordPress.com, die een hele boel van die kamertjes hebben opgekocht waar je gratis in mag. Dan kan je niet alles doen wat je wil, maar dan heb je in ieder geval een plekje in het hotel. Snappen jullie de metafoor nog? De hosting is dus de webruimte en de domeinnaam is het adres naar dat stukje webruimte. Easy! Wil je lekker makkelijk een blog aanmaken ga dan naar WordPress.com en de rest wijst zich vanzelf. Tip van Dr. Iris: Als je twijfelt tussen Blogger en WordPress.com, ga dan alsjeblieft voor de laatste. De user interface van Blogger is drie keer niets en de helft van de tijd reageer ik niet op Blogger-blogs omdat dat zo’n gedoe is. Daarnaast kom je met WordPress hoger in Google waardoor je door meer mensen gevonden wordt. En als je uiteindelijk van WordPress.com naar WordPress.org wil verhuizen (don’t panic, dat leg ik zo uit) gaat dat wat makkelijker.

Het kamernummer

Een domeinnaam is heel makkelijk om aan te maken, stel je hebt een gratis blog bij WordPress.com (of Blogger, meh) aangemaakt en je vindt je adres (wordpress.com/ditismijnawesomeblog) niet zo mooi. Om in de metafoor te blijven: je hebt al een standaard hotelkamertje maar je wil graag een mooier kamernummer op je deur. Dan kan je een domeinnaam kopen zodat het er iets professioneler uitziet (ditismijnawesomeblog.nl). De dingen die je in je hotelkamer hebt staan veranderen niet, het enige dat je nu hebt is namelijk een fancy kamernummer. Er zijn verschillende aanbieders waarbij je een losse domeinnaam (zonder hosting) kan kopen, Google naar ‘domeinnaam’ en gij zult vinden. Dit kost meestal max. rond de 10 euro per jaar, het ligt eraan wat voor een soort adres je wilt: .com .nl .org, enzovoorts.

De hotelkamer

Goed, hartstikke leuk zo’n fancy kamernummer, maar dat is ook het enige. Je zit nog steeds in een standaard hotelkamertje. Als je een upgrade wil naar een nieuwe hotelkamer, waar je geheel zelf de inrichting mag bepalen en kan uitbreiden als je dat wil, heb je hosting nodig! In combinatie met een domeinnaam uiteraard, anders heb je wel je plekje maar kan niemand je vinden. Gelukkig zijn er meer dan genoeg aanbieders voor hosting inclusief een gratis domeinnaam. Antagonist is een populaire webhostingservice waar veel bloggers bij zitten. Wederom: Google naar ‘hosting’ en gij zult vinden. Hierbij kan je denken aan ongeveer 20 tot 80 euro per jaar, het ligt er natuurlijk aan wat voor een pakket je wil. Net als dat er verschil zit in de luxe en grootte van een hotelkamer, zit dat verschil ook in hostingpakketten. De twee belangrijkste dingen waarop je moet letten:

  • Opslagruimte: dit is de grootte van alles dat je in je hotelkamer gaat proppen inclusief alles in je mailbox van je [email protected] e-mailadres. Mijn gehele blog bestaat maar uit zo’n 600 MB, ik verklein mijn foto’s altijd netjes, etc. Maar als je een grote blog/website met veel foto’s en filmpjes en weet-ik-het wil maken gebruik je veel meer opslagruimte.
  • Dataverkeer: elke keer als er iemand op je blog komt, wordt er automatisch iets gedownload, dit is het dataverkeer. Als je heel veel grote plaatjes op je blog hebt staan loopt je dataverkeer snel hoog op, helemaal wanneer je veel bezoekers krijgt. Bij veel hostingbedrijven moet je extra betalen als je over je data-limiet heen gaat.

big things

WordPress.com vs. WordPress.org

Op WordPress.com maak je gratis een blog aan, kind kan de was doen. Het nadeel: je kan geen plugins gebruiken (zie je die rijtjes onderaan al mijn blogposts waar ik je op andere artikelen wijs die je misschien ook leuk zult vinden? Dat kan je bijvoorbeeld met een plugin doen). Ook kan je geen Google Analytics gebruiken wat één van de meest betrouwbare diensten is om je bezoekersaantallen e.d. te checken. Verder kan je uit standaard layouts kiezen maar kan je zelf niets aan de code’s veranderen. En voor zover ik weet kan je er ook geen advertenties opzetten maar dat weet ik niet zeker. Als je hosting en een domeinnaam hebt kan je de WordPress software gratis downloaden op WordPress.org. Op die manier is je blog echt van jou en mag je zelf weten wat je ermee doet, heuj! Op deze manier ben ik drie jaar geleden begonnen met ikbenirisniet.nl en dat bevalt nog steeds heel goed. Het klinkt misschien wat ingewikkeld maar bij de meeste hostingbedrijven kan je tegenwoordig met één klik op de knop de WordPress software op je webruimte installeren.

Laatste tip: Lisanneleeft schrijft ook over blogtips! Dat was puur toeval overigens, maar zo kan je ook meteen zien dat ondanks wanneer je over hetzelfde onderwerp schrijft, de blogposts toch wel erg kunnen verschillen door de verschillende schrijfstijl en invalshoeken. En meer tips = meer beter, toch? Vooral deel 2 sluit goed aan op deze blogpost.

Ik hoop dat het zo iets duidelijker is! Uw blogvragen mogen hieronder in de reacties worden gesteld en ideeën voor blogles #3 zijn ook welkom.

Back to Top