Recept: Knoflooksoep à la Ottolenghi & deelbrood van Emma

Gisterenavond at ik de knoflooksoep van Ottolenghi, dit recept komt uit Plenty, één van mijn favoriete kookboeken. Ik serveerde er een platbrood met kruiden bij, alvast om te testen voor mijn eigen kerstdiner. Ik vond het zo ontzettend lekker dat ik het wel met jullie móet delen. Dus zoek je nog een leuk idee voor een vegetarisch voorgerecht, misschien vind je deze recepten dan leuk. Ik kan het als combinatie zeker aanraden.

knoflooksoep

Recept voor de knoflooksoep

In het originele recept uit Plenty staat ook hoe je zelf harissa maakt, die stap sla ik altijd over want ik koop het lui uit een potje. Wil je dit graag zelf maken, zie dan hier hetzelfde recept mèt de harissa. Voor de knoflook gebruik ik gerookte knoflookbollen, want dat ruikt zo lekker.

Ingrediënten voor 4 kommen knoflooksoep:

  • 4 sjalotten
  • 3 bleekselderijstengels
  • 40 gram boter
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 25 teentjes knoflook
  • 2 theelepels geraspte gember (uit een potje mag ook)
  • 1 theelepel tijm
  • 200 ml. witte droge wijn
  • 0,05 gram saffraandraadjes
  • 4 laurierbladeren
  • 1 liter groentebouillon
  • 1/2 theelepel grof zeezout
  • 4 eetlepels fijngehakte verse peterselie
  • fijngehakte verse koriander (laat ik zelf altijd weg)
  • biologische volle yoghurt
  • Harissa

Bereiding van de knoflooksoep:

  1. We beginnen met het snijden van de sjalotten en bleekselderij. Hak deze fijn met een groot mes en bak op een laag vuurtje in een soeppan in de boter én olie voor 10 minuten.
  2. Pel en snij ondertussen de knoflookteentjes. Zelf doe ik dat zo: ik plet de knoflook met de vlakke kant van mijn mes, snij dat harde stukje eraf en zo kan ik hem binnen een paar seconden pellen. Easy! Voeg deze toe aan de pan en bak 5 minuten mee.
  3. Voeg nu ook toe aan de pan: de gember, tijm en witte wijn. Laat dit een paar minuten borrelen.
  4. Voeg vervolgens toe: de saffraan, laurierbladeren en groentebouillon. Breng weer aan de kook en laat nog 10 minuten zachtjes koken op laag vuur.
  5. Ruikt het al heel lekker in je keuken? Mmm.. De soep is bijna klaar! Dus zet het vuur uit, haal de laurierbladeren uit de soep en roer er de peterselie door. Pureer de soep met een staafmixer, maar let op; doe dit niet te lang! Het is niet de bedoeling dat de soep helemaal glad wordt.
  6. Serveer de soep in een kom met een klodder yoghurt en een klein schepje harissa. Bestrooi eventueel met verse koriander als je dat lekker vindt. Extra lekker: serveer deze soep met het deelbrood uit deze blogpost.

knoflooksoepknoflooksoep met deelbrood

Recept voor het deelbrood

Ik vind het altijd leuk om de blogs te bekijken van de mensen die reageren op mijn blog, en zodoende kwam ik uit op de foodblog van de 16-jarige Emma. Daar zag ik haar recept voor een deelbrood. Jum! Dit heb ik wel eens eerder gemaakt met normaal ongesneden brood (een ‘borrelbrood’ wordt dat vaak genoemd), maar nog nooit met Marokkaans brood. Maar dit is dus superlekker! Ik gebruikte zelf trouwens knoflookpoeder in plaats van verse knoflook, want na het pellen van 25 knoflookteentjes voor de knoflooksoep was ik het even beu. Zo maakte ik het deelbrood:

Ingrediënten voor 1 deelbrood:

  • 1 Marokkaans brood (zelf kopen of zie hier een recept om zelf te maken)
  • ongeveer 5 eetlepels olijfolie
  • zeezout en zwarte peper
  • 1 tl knoflookpoeder
  • 1 tl tijm
  • 1 tl rozemarijn
  • verse peterselie voor de garnering

Bereiding voor het deelbrood:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Snij het brood verticaal en horizontaal aan, zorg ervoor dat je niet helemaal tot de bodem snijdt maar tot ongeveer 3/4e.
  3. Meng de olijfolie met de rest van de ingrediënten en verdeel met een kwastje over het brood. Zorg ervoor dat de olie vooral in de insnedes van het brood komt.
  4. Bak het brood voor 10 minuten in de oven.
  5. Haal uit de oven en strooi er wat grofgehakte peterselie over ter garnering.
  6. Emma maakte ook een filmpje van de bereiding van haar brood, deze kan je hier bekijken.

knoflooksoep met deelbrood

Ik ben nog wat recepten aan het uitproberen, maar het zit er dik in dat deze combinatie een voorgerecht wordt tijdens kerst. (Dankjewel Rianca voor het idee om knoflooksoep als voorgerecht te serveren!) Weet jij al wat je als feestelijk voorgerecht gaat eten?

Laat een reactie achter:

Geef een reactie

18 reacties op “Recept: Knoflooksoep à la Ottolenghi & deelbrood van Emma

  1. Emma

    Super leuk dat je ‘m deelt Iris!!! Die soep ziet er ook goed uit! Heb je vast wel een klein beetje uit je mond gestonken daarna 😉 hihi
    Veel liefs,

    • Iris

      Ik heb sinds het eten van de soep alleen nog maar met Steve gepraat en die had ook veel van de soep gegeten, dus no biggie! 😉 Bedankt voor het recept voor het deelbrood! 😀

  2. Haha knoflooksoep vind ik echt heel vies klinken! Maar ik ben nu toch wel heel benieuwd als jij zegt dat het zo lekker is. Origineel idee ook voor de feestdagen! En volgens mij is dat ook supergezond, dat soepje, knoflook is ontstekingsremmend enzo dus dat is nog eens een mooie extra.

  3. Iris

    Ik kan me niet heel goed voorstellen hoe de soep gaat smaken, maar dat brood lijkt me heerlijk. De dag erna kun je de restjes weer opwarmen en dan heb je knapperig brood voor bij het ontbijt/de lunch.

  4. Karlijn

    Oeh, dat deelbrood met knoflook lijkt me heel lekker! Al weet ik niet of ik zoveel knoflook durf te eten tijdens een kerstdiner 😉

    • Iris

      Haha! Nouja zolang iedereen knoflook eet maakt het niet uit, toch?

  5. Mies

    I laf knoflook! Wist toevallig nog geen voorgerechtje voor Kerst, dus deze gaat mooi op mijn lijstje van opties. Thanks Iris, en natuurlijk alvast fijne feestdagen!

  6. Knoflooksoep is mijn ding niet, denk ik, maar dat deelbrood ziet er wel geweldig uit! En gemakkelijk, dat vind ik ook leuk. 🙂

  7. Oh dit ziet er goed uit, al moet ik bij al het knoflook wel een beetje huiveren. Echt een gerecht als je even niet de deur uit moet denk ik 😉

    (weet nog van me chef, die at ooit ook knoflooksoep… We hebben het een week geweten, echt heel erg!)

  8. Elina

    Dit wordt het tweede jaar op rij dat ik een recept van jou voor het kerstdiner ga gebruiken! Heel erg bedankt voor de inspiratie 🙂

  9. Pingback: Mijn laatste avondmaal tag | IKBENIRISNIET

  10. Die soep!! *hartjesogen*
    Ik heb ‘plenty’ ook thuis liggen, maar al die ingrediënten schrikken me een beetje af #gedoe. Maar nu zie ik dat deze zeer goed te doen is!! Jeeee!!

  11. Pingback: Weekoverzicht: grieperig, Thinx & een konijnenbij | IKBENIRISNIET

Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies waarmee gegevens worden verzameld, gebruikt en gedeeld. Meer informatie

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services De cookie-instellingen op ikbenirisniet.nl zijn ingesteld op 'toestaan cookies'. Als je doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van de cookie-instellingen of klikt op "Accepteren", ga je akkoord met deze instellingen.

Sluiten