Ochtendritueel: De perfecte Soja Latte

Of eigenlijk moet ik ‘middagritueel’ zeggen, want ik lig nog lekker in bed met mijn laptop en een soja latte uit m’n Starbucks mok, waar een klein hoekje uit is afgebroken omdat ik er een pepermaler op liet vallen. Ik ben niet zo’n overdagmens, daarom is koffie des te belangrijker om de dag door te komen tot de zon langzaam ondergaat en ik kan overgaan in mijn actieve modus.

Voor mijn perfecte soja latte heb je geen fancy koffiezetapparaat nodig, zo’n een met een buisje eraan die heel hard ‘kggggggk’ loeit als ‘ie de melk opschuimt. Nee joh! Oké, het zou wel handig zijn, maar die dingen zijn duur. Alles dat je nodig hebt is een simpel koffiezetapparaat (mijn vorige koffiezetter was 9,90 euro en deed het prima), een melkopschuimer en eventueel een magnetron maar een pannetje op het fornuis is net zo effectief. Dit is ook geen stappenplan voor de perfecte soja latte in barista termen, maar meer de perfecte soja latte om Iris haar bed uit te krijgen.

A Guide to Coffee by Sky Nash
A Guide to Coffee by Sky Nash

1. De melk

Ik gebruik soja melk omdat deze het beste is om op te schuimen, zelfs nog beter dan koemelk! Maar ik weet dat er ook veel nadelen aan soja melk zitten, zo gaan grote delen tropisch bos tegen de vlakte voor de teelt van soja. Dit is grotendeels door de sojateelt die wordt gebruikt voor veevoer trouwens. Als je voor biologische sojamelk gaat komt de soja van duurzamere teelt; geen bestrijdingsmiddelen, niet genetisch gemanipuleerd en er worden strengere eisen aan gesteld. Maar je kan natuurlijk ook voor een andere plantaardige melk kiezen. Let wel op de verhouding tussen het vet en eiwitgehalte, deze zorgt voor het perfecte, romige schuim. Rijstmelk is bijvoorbeeld veel te waterig om op te schuimen, er ontstaan grote bellen die snel weer oplossen.

sojamelk verwarmen

2. Verwarmen

Okay, let’s do this! Giet ongeveer 125 ml. aan sojamelk in een grote mok en verwarm het in de magnetron voor 30 seconden op 900 watt. Je kan de sojamelk ook in een pannetje verwarmen, zorg ervoor dat de sojamelk niet té warm wordt, maximaal 65 graden.

sojamelk opschuimen

3. Opschuimen

Schuim de melk op met een melkschuimer, zelf heb ik deze. Je hebt ook opschuimers waarbij je geen batterijen bij nodig hebt omdat ze met de hand werken maar die vind ik zelf niet zo fijn. Schuim het op tot je romig schuim hebt met zo min mogelijk belletjes, maar maak het schuim ook niet te dik anders kan er straks geen koffie meer bij.

soja latte

4. De koffie

Giet er hete (sterke!) koffie over tot de mok volledig gevuld is en enjoy je sociaal geaccepteerde stimulerende drugs in een kopje. Ik houd van koffie rood_hartje

Hoe drink jij je koffie?

moccamaster
Toen m’n koffiezetapparaat van 10 euro na ruim een jaar kapot ging, pakte ik het meteen goed aan en ging ik voor een Moccamaster, beste koffiemasjien ooit.
Back to Top