Ochtendritueel: De perfecte Soja Latte

Of eigenlijk moet ik ‘middagritueel’ zeggen, want ik lig nog lekker in bed met mijn laptop en een soja latte uit m’n Starbucks mok, waar een klein hoekje uit is afgebroken omdat ik er een pepermaler op liet vallen. Ik ben niet zo’n overdagmens, daarom is koffie des te belangrijker om de dag door te komen tot de zon langzaam ondergaat en ik kan overgaan in mijn actieve modus.

Voor mijn perfecte soja latte heb je geen fancy koffiezetapparaat nodig, zo’n een met een buisje eraan die heel hard ‘kggggggk’ loeit als ‘ie de melk opschuimt. Nee joh! Oké, het zou wel handig zijn, maar die dingen zijn duur. Alles dat je nodig hebt is een simpel koffiezetapparaat (mijn vorige koffiezetter was 9,90 euro en deed het prima), een melkopschuimer en eventueel een magnetron maar een pannetje op het fornuis is net zo effectief. Dit is ook geen stappenplan voor de perfecte soja latte in barista termen, maar meer de perfecte soja latte om Iris haar bed uit te krijgen.

A Guide to Coffee by Sky Nash
A Guide to Coffee by Sky Nash

1. De melk

Ik gebruik soja melk omdat deze het beste is om op te schuimen, zelfs nog beter dan koemelk! Maar ik weet dat er ook veel nadelen aan soja melk zitten, zo gaan grote delen tropisch bos tegen de vlakte voor de teelt van soja. Dit is grotendeels door de sojateelt die wordt gebruikt voor veevoer trouwens. Als je voor biologische sojamelk gaat komt de soja van duurzamere teelt; geen bestrijdingsmiddelen, niet genetisch gemanipuleerd en er worden strengere eisen aan gesteld. Maar je kan natuurlijk ook voor een andere plantaardige melk kiezen. Let wel op de verhouding tussen het vet en eiwitgehalte, deze zorgt voor het perfecte, romige schuim. Rijstmelk is bijvoorbeeld veel te waterig om op te schuimen, er ontstaan grote bellen die snel weer oplossen.

sojamelk verwarmen

2. Verwarmen

Okay, let’s do this! Giet ongeveer 125 ml. aan sojamelk in een grote mok en verwarm het in de magnetron voor 30 seconden op 900 watt. Je kan de sojamelk ook in een pannetje verwarmen, zorg ervoor dat de sojamelk niet té warm wordt, maximaal 65 graden.

sojamelk opschuimen

3. Opschuimen

Schuim de melk op met een melkschuimer, zelf heb ik deze. Je hebt ook opschuimers waarbij je geen batterijen bij nodig hebt omdat ze met de hand werken maar die vind ik zelf niet zo fijn. Schuim het op tot je romig schuim hebt met zo min mogelijk belletjes, maar maak het schuim ook niet te dik anders kan er straks geen koffie meer bij.

soja latte

4. De koffie

Giet er hete (sterke!) koffie over tot de mok volledig gevuld is en enjoy je sociaal geaccepteerde stimulerende drugs in een kopje. Ik houd van koffie rood_hartje

Hoe drink jij je koffie?

moccamaster
Toen m’n koffiezetapparaat van 10 euro na ruim een jaar kapot ging, pakte ik het meteen goed aan en ging ik voor een Moccamaster, beste koffiemasjien ooit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

55 reacties op “Ochtendritueel: De perfecte Soja Latte

 1. Nynkek schreef:

  Ik schuim eerst op en dan doe ik hem pas in de magnetron. Dat is heel leuk en spannend want dan zie je de melk echt omhoog komen en moet je dus niet iets anders gaan doen want dan zit je hele magnetron onder.

  | Reageer op deze reactie
  1. Merel schreef:

   Geweldig dat jij koffie maken ook “leuk en spannend” vind en er een heel ritueel van maakt. Ik schuim op met een automatisch schuimer (die ook verwarmt tegelijkertijd), maar wil ook ondertussen niks anders doen, want het is zo’n leuk proces. Als mijn vriend dan ondertussen iets vraagt, ben ik meteen geïrriteerd: ‘SSSST, IK ZIT IN M’N RITUEEL’, hahaha.

   | Reageer op deze reactie
 2. BirdPlanet schreef:

  Lekker, lekker, lekker. Mij wil het nooit lukken.. óf het ligt aan mijn melk (halfvolle melk van Campina) of aan mijn melkopschuimer (zo’n plastic ding voor een paar euro van de Blokker). De volgende keer haal ik sojamelk!

  | Reageer op deze reactie
  1. Yonne schreef:

   Ik heb sinds een tijdje zo’n ding: http://www.dille-kamille.nl/nl/shop/c/108/a/258/melkschuimer-voor-cappuccino-roestvrij-staal-8-cm, voor warme melk in een bakje in de magnetron of een pannetje, en dan gewoon koffie met zo’n filter die je op je kopje zet (omdat ik meestal maar één kopje per dag drink, ik heb ook een koffiezetapparaat, maar die gebruik ik alleen bij bezoek).

   En bij zo’n plastic melkopschuimer BirdPlanet, moet je volgens mij eerst de melk opschuimen en dan in de magnetron en dan gaat het omhoog (magisch! ;- )

   | Reageer op deze reactie
   1. BirdPlanet schreef:

    En als ik dat probeer krijg ik van die grote bellen, die meteen kapot gaan wanneer ik er koffie bijschenk! Zoiets als wat Iris schrijft over rijstmelk. Ben je lang bezig met die melkschuimer van Dille & Kamille?

    | Reageer op deze reactie
    1. Lore schreef:

     Dat komt mogelijk doordat je half volle melk gebruikt. Zoals Iris al in het artikel aan gaf is niet alle melk geschikt om op te schuimen. Volle melk werkt toch echt het beste. Is natuurlijk wel wat minder goed voor je, dus dan is bijvoorbeeld soja melk een goed alternatief.

     | Reageer op deze reactie
 3. Anne schreef:

  Koffie is soms echt mijn levenselixer hoor. Zonder kan ik dagen op kantoor niet even makkelijk doorkomen. Thuis drink ik m meestal zwart, een beetje uit luiheid maar ook omdat ik zo’n sterke drab wel lekker vind. Als ik melk er bij doe is het steelpannen-magere melk. Ach ja, later wil ik misschien zo’n superduper machine. Maar dan als ik vanuit mijn (permanente) huis werk bijvoorbeeld. Ik ga niet zo’n ding achter me aanslepen 😉 Ik wist trouwens niet dat sojamelk zo goed op te schuimen is, toch maar met een handmatige klopper eens proberen haha!

  | Reageer op deze reactie
 4. Nanda schreef:

  Heerlijk, een bakje koffie. Zelf wil ik wel graag een machine met een pijpje wat de melk schuimt, bonenkoffie is lekkerrrrr 🙂

  | Reageer op deze reactie
 5. Chantal schreef:

  Ik drink mijn koffie meestal zwart, maar een latte gaat er ook wel in, zeker met sojamelk! Ik ga dit zeker proberen.

  | Reageer op deze reactie
 6. Simone schreef:

  Ik ben gek op latte’s maar heb nog nooit een soja latte geprobeerd, laat staan zelf gemaakt! Ik ben heel benieuwd.

  | Reageer op deze reactie
 7. Joy schreef:

  Ik zet mijn koffie met een cafetiere en heb zo’n opschuim-pompding van Bodum. Krijg je lekker dik schuim van. En op mijn werk (Bagels & Beans) kan ik gewoon heel luxe lekker de hele dat door cappuccino’s en espresso macchiato’s drinken. YUMMM

  | Reageer op deze reactie
 8. Ina schreef:

  Die opschuimertjes? De batterijtjes gaan zo gauw leeg, totale frustratie!
  Dan maar ‘gewone’ koffie *zucht* Ook lekker, toch?

  | Reageer op deze reactie
 9. Janine schreef:

  Het is best een goed idee om zoiets zelf te proberen. Hoewel lazy me daar gewoon geen zin in heeft en liever naar de Starbucks rent. En omdat sleepy me in de ochtend meer behoefte heeft aan het drinken van een übersterke kop gewone koffie (die dan wel weer met een bonenapparaat gezet wordt, dat wel) zonder suiker en met een ietsie pietse beetje melk. Zo’n kopje koffie waarvan je haren recht overeind gaan staan <3. Heerlijk begin van de ochtend.

  | Reageer op deze reactie
 10. SanneWierda schreef:

  Ja, op de een of andere manier vind ik sojamelk ook lekkerder in mijn koffie dan een andere soort melk. Het liefst bestel ik (bij de starbucks, natuurlijk) een tall decaf sugarfree soy vanilla latte. Jaja, flinke bestelling hè!

  | Reageer op deze reactie
 11. Aline schreef:

  Ik drink zelf geen koffie maar Thomas kocht ooit zo’n melkopschuimer bij Ikea en daar heb ik me een hele middag mee kunnen vermaken. :’) (O WAT ZOU ER GEBEUREN ALS IK M TEGEN MN NEUS HOU? OF TEGEN DE MUUR? OF TEGEN FRANKLIN?) (…)

  | Reageer op deze reactie
 12. Suzanne schreef:

  Oh my I LOVE IT! Ik ben dol op koffie en helemaal sinds ik de Sojamelk in de koffie heb ontdekt!

  | Reageer op deze reactie
 13. Sas schreef:

  Ik hou zo niet van koffie, ik blijf het proberen maar echt niks voor mij :/

  | Reageer op deze reactie
 14. Joanne schreef:

  Toffe post dit. Ik ga het zo even proberen. Ik ben heel raar met hierin, want ik lust bijna alleen maar nepkoffie. Liters melk en (bij vieze koffie) kilo’s suiker in mieteren. Ik vind het anders gewoon teveel water met een smaakje of zo. Melk maakt het romiger en dus beter.

  | Reageer op deze reactie
 15. Femke schreef:

  Ik ben gek op cappuccino’s en latte’s, maar als ik ze zelf maak, vind ik ze altijd minder lekker. 🙁

  | Reageer op deze reactie
 16. Juliette schreef:

  Ahhh ik drink me koffie ook precies zo. Vaak met Sojamelk, maar ook met allerlei andere soorten melk. Heerlijk. HEt lekkerste vind ik als ik nog wat kaneel of cacao op de schuim strooi. mmh!

  | Reageer op deze reactie
 17. Veerlez schreef:

  Mijn vrienden zeggen dat ik geen koffie drink, terwijl ik zeg dat ik koffie verslaafd ben. Maar ik drink alleen maar cappuccino en dan bij voorkeur zelf de oplosvariant van nescafe. en dan met veel suiker.
  Ik hou van zoet <3

  | Reageer op deze reactie
 18. Maura - YLT schreef:

  Doe mij maar een dubbele espresso haha. Alhoewel je ook wel een keer zo’n latte voor mij mag maken. Klinkt als een ware barista 😀

  | Reageer op deze reactie
 19. Joyce schreef:

  Soms wilde ik dat ik ook koffie kon drinken maar 1) ik vind de smaak niet echt super 2) met mijn adhd ga ik echt door het dak van caffeïne – momenteel is mijn favoriete drankje chai tea latte. Lekker sterke chai thee met veel opgeschuimde melk, nom! 😀

  | Reageer op deze reactie
 20. Harrie Mesman schreef:

  Lustte als kind nooit koffie, want moest het drinken, bwah! Later senseo geprobeerd: gruwen! Toen mijn eerste espresso geproefd… Wat totaal anders! Een maal daags schijnt gezonder te zijn dan nul, of meer dan een. Dus daar houd ik me aan. Eerst stukje rauwe, pure chocolade, dan een lekker sterke espresso van een capsule. Geen melk of suiker uiteraard. Dat minikopje is soms de reden om uit bed te komen ja.

  | Reageer op deze reactie
 21. Fleur schreef:

  Ik lust geen koffie, maar dit lijkt me toch wel heerlijk. Vooral omdat er dus niet zoveel koffie in zit. Misschien ga ik het weleens proberen met chocolademelk ipv koffie. Nah, dan is het hele idee er ook een beetje vanaf 😛 Mijn ouders hebben zo’n machientje die de melk schuimt. Ideaal! Gewoon een op een knopje drukken en klaar.

  | Reageer op deze reactie
 22. Yeji schreef:

  “sociaal geaccepteerde stimulerende drugs in een kopje” hahaha!
  Ik ben ook echt een koffiejunk, maar drink nooit iets anders dan espresso/americano. I love zwart. Niets kan tippen aan die sterke, aromatische, ietwat bittere smaak en geur van versgemalen bonen!!

  | Reageer op deze reactie
 23. Maaike schreef:

  Jaa soja lattes! Ik heb zelf 1,5 jaar als barista gewerkt, dus als je professionele kwaliteit gewend bent is het maar moeilijk om thuis hier aan te kunnen tippen. Het is me toch bijna gelukt, met een percolator, een pannetje melk en een draagbaar melkopschuimertje. Goedkoop (de percolator is nog van m’n vader geweest, de melkopschuimer kostte 5 euro) en oh zo lekker.

  | Reageer op deze reactie
 24. Wendy schreef:

  Leuk stuk! Ik drink geen melk, omdat ik lactose-intolerant ben. Ik heb thuis een Nespresso-apparaat (model Pixie) en ik drink graag (dubbele) espresso’s. Zwart en sterk. Zonder suiker en melk 🙂

  | Reageer op deze reactie
 25. Con leche schreef:

  Ik drink mijn koffie ook het liefste op deze manier, heerlijk en gezond met sojamelk. Maar om eerlijk te zijn: ik droom over een echte espressomachine mét zo’n melkpijpje dat ‘kggggggk’ doet op mijn aanrecht in mijn mooie, open, ruime keuken… (jup, keep on dreaming!)

  | Reageer op deze reactie
 26. Ellen schreef:

  Ik wil ook ZO graag een mocca master! maar ook die dingen zijn duur! weet niet hoe het daar zit, maar hier betaal je voor zo’n ‘sjieke’ espresso hetzelfde. Damn ik ben jaloers! ooh, elke ochtend wakker worden met een (ik hou van) zwart bakje koffie. Ik heb nu een dolce gusto, en het is wel heel lekker, maar net als met de soja-melk zijn deze zwaar beschadigend voor de environment

  | Reageer op deze reactie
 27. Pingback: De tweede week van de Vegan Challenge | IKBENIRISNIET
 28. Anne schreef:

  Even over het goed en kwaad van soya. Met het goed kiezen van het product blijft het een spagaat. De ENIGE niet genetisch gemanipuleerde soya komt uit Brazilië, waar inderdaad ook tropisch bos voor opgeofferd wordt, maar echt niet altijd. Er zijn enorme grote soyatelers bezig op enorme oppervlakten ( van enkele nederlandse provincies groot) die vrij duurzaam te werk gaan. Alles wat van elders komt, dus niet uit B. is genetisch gemanipuleerd. Of dat zo erg is, vraag ik me af. Er komen minder beestjes op af zodat ze minder hoeven te bestrijden. Kleine soyatelers bestaan gewoon niet, zijn altijd grote spelers.

  Zo, wat n college. Doe er je voordeel mee! Groets!

  | Reageer op deze reactie
 29. elisabeth schreef:

  Eigenlijk heb je geen latte gemaakt, maar een latte macchiato! Maar zolang je er goed wakker van wordt, is het prima te doen natuurlijk. Leuke blog heb je! 🙂

  xo van een barista

  | Reageer op deze reactie
 30. Pingback: Summer Resolutions: Ontbijtritueel | IKBENIRISNIET
 31. Pingback: Alpro Kokosdrink & Smoothie recept | IKBENIRISNIET
 32. M schreef:

  Hoi! ik heb net voor het eerst een soja cappucino gemaakt maar nu is de melk helemaal gaan schiften in mijn koffie, wat doe ik fout? ik heb het precies gemaakt zoals hierboven. De schuim werd wel heel mooi maar ik twijfel of ik mijn koffie wel wil drinken nu het zo geschift is.

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Dat is mij nog nooit overkomen. Welke sojamelk heb je gebruikt? Misschien werd ‘ie te warm? Ik heb geen idee, ik drink m’n koffie al jaren elke ochtend op deze manier en ik heb dat nog nooit gehad, dus ik weet het ook niet eerlijk gezegd.

   | Reageer op deze reactie
  2. Merel schreef:

   Dat overkomt mij ook wel eens als ik in de magnetron opwarm, dan is ‘ie waarschijnlijk te warm! Iets meer melk doen dus, of korter in de magnetron, of op minder watt. Succes!!

   | Reageer op deze reactie
 33. Pingback: Vegan Challenge eetdagboek: week 1 | IKBENIRISNIET
 34. Pingback: Vegan Challenge eetdagboek: week 3 | IKBENIRISNIET
 35. Lisette schreef:

  Heerlijk, zo zet ik ook mijn koffie! Ik gebruikte eerst altijd de ongezoete sojamelk van Vivera (helaas bestaat deze niet meer); die had 12% sojabonen en maakte een heerlijk romig schuim. Nu dus een merk (zou zo niet eens weten hoe-die heet, komt van EkoPlaza!) met 8%… ook lekker, maar toch ietsjes minder lekker dan Vivera!

  Ik heb ook zo’n melkopschuimdingetje op batterijen en ik gebruik daar oplaadbare batterijen in, hartstikke handig!

  | Reageer op deze reactie
 36. Pingback: Vegan Challenge eetdagboek: week 4 | IKBENIRISNIET
 37. Pingback: De 25 food vragen tag | IKBENIRISNIET
 38. Pingback: Dit deed ik gisteren allemaal | IKBENIRISNIET
 39. Pingback: Recept: IJskoffie met sojamelk | IKBENIRISNIET
 40. Pingback: Q&A: Vragen over vegetarisch eten beantwoord | IKBENIRISNIET
 41. Annemiek schreef:

  Hallo Iris, ik ben pas veganist en vraag mij af waarom mag je sojamelk niet warmer maken dan 65 graden? Heeft dat met de eiwitten te maken?

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Ik heb geen idee, het heeft er in ieder geval mee te maken dat het dan minder goed zal schuimen dus ik denk iets met de eiwitten ja!

   | Reageer op deze reactie
 42. Pingback: Weekoverzicht: Stemmen, toko shoplog & nieuw jurkje! | IKBENIRISNIET
Back to Top