Dr. Iris geeft advies: 5 tips om nú gelukkig te worden

Vijf tips om vandaag nog een beetje blijer te worden. Wetenschappelijk onderbouwd en alles. Laat het me weten of ze werken, oké?

Show us your smile by Ben Smith
Show us your smile by Ben Smith

Tip 1: Gooi je Facebook snelkoppelingen weg

Facebook maakt mij doodongelukkig. En anderen blijkbaar ook, want het is wetenschappelijk aangetoond dat Facebook een killer voor je humeur is. Niet omdat ik allemaal vrolijke mensen die de ene prestatie na de andere prestatie leveren (‘Ik heb een 9!’ ‘Ik heb m’n Bachelor!’ ‘Ik ga op wereldreis!’) tegenkom tijdens het scrollen, hoor. Maar vooral omdat veel mensen op Facebook het altijd heel belangrijk vinden om hun mening te verkondigen, over alles, ook als ze er geen verstand van hebben. Elke keer als ik door Facebook scroll, sterft er een stukje van mijn ziel. Maar automatisch opende ik het wel, 20 keer per dag, gewoon omdat ik mij verveelde. Mijn account verwijderen was geen optie, want ik geef toe; Facebook is naast dood en verderf ook handig en soms zelfs leuk. Ik verwijderde de Facebook app van mijn telefoon en in mijn browser op mijn laptop verwijderde ik Facebook als snelkoppeling. Nu kijk ik bijna nooit meer op Facebook en ik heb het niet eens door!

Tip 2: Kijk naar foto’s van schattige dieren

Uit een studie kwam naar voren dat je humeur en je productiviteit verbeterd als je naar schattige koediekoedie plaatjes kijkt op je werk. Eens! Kijken naar foto’s van konijntjes is mijn lievelingshobby. Schattige dieren vind je hierr: Daily CuteHoly Cuteness, Cute Baby Animals, Fuck Yeah Rabbits!33 Animals with stuffed animals of themselves, The official guide to sleep like a cat, The happiest otters of all time are here to brighten your day.

Lions in love by Francois de Halleux
Lions in love by Francois de Halleux

Tip 3: Verdien een paar karmapunten

Onderzoeken laten zien dat geven mensen blij maakt. Niet altijd trouwens, het moet wel je eigen keuze zijn, meer over hoe geven beter kan voelen lees je hier. Om je een eindje op weg te helpen, hier zijn wat dingen die je nu al kan doen voor wat extra karmapunten: geef een (oprecht!) compliment aan iemand; adopteer een kip; word donateur van een goed doel (ik ben zelf voor maar 5 euro per maand donateur van de Dierenberscherming, onder het mom van alle kleine beetjes helpen mee); steun een project dat je tof vindt en de wereld een beetje mooier maakt op oneplanetcrowd.nl, of geef iemand die je lief vindt een klein cadeautje. Meer ideeën om extra veel karmapunten te verdienen mag je altijd laten weten in de comments natuurlijk!

Tip 4: ‘Count your blessings’

Dat dankbaarheid voor blije kriebels in je buik zorgt is al wel langer bekend. Maak dankbaarheidslijstjes op je blog of houd een gratitude journal bij (daar zijn zelfs apps voor). Maar mensen die één keer per week vijf dingen op schrijven waar ze dankbaar voor zijn, zijn blijer dan mensen die dat elke week 3 keer doen, bleek uit een onderzoek van Sonja Lyubomirsky. Als het routinewerk wordt, is het effect minder. Als lijstjes maken niet zo je ding is of het voelt te veel als een verplichting kan je ook elke week een brief schrijven naar iemand die je dankbaar bent, je hoeft hem niet eens per sé te versturen.

Tip 5: Lach!

Ik ben heel erg dankbaar dat ik vorig jaar een 9 (!!!!!) voor Bio-neuropsychologie haalde. Toen las ik ook over een interessant onderzoek: de facial feedback hypothesis. Mensen die naar comics keken met een potlood tussen hun tanden vonden de comic leuker dan mensen die naar de comic keken met een potlood tussen hun lippen (plaatje!). Nu is mijn tip niet om met een potlood tussen je tanden te lopen, maar om te lachen! De mensen met een potlood tussen hun tanden keken automatisch blij, de mensen die een potlood tussen hun lippen moesten klemmen, keken een beetje boos en chagrijnig. Hier kan je meer over dit onderwerp lezen.

Ach, en de zon schijnt. En het leven is veel te kort om niet blij te zijn. En en en en voel je je nu heel blij??

Back to Top