Anticonceptie & de morning-afterpil

In 2015 stopte ik met de pil, de blogpost die ik hierover schreef is nog steeds de op één na meest gelezen post op mijn blog (niks verslaat het recept voor hummus blijkbaar). Het is ook het onderwerp waar ik de meeste vragen over krijg in mijn inbox. De meest gestelde vragen zijn 1) of het nog steeds bevalt en 2) welke vorm van anticonceptie ik nu gebruik.

Morning-afterpil & anticonceptie

 Deze blogpost heb ik geschreven in samenwerking met ellaOne 

Stoppen met de pil & anticonceptie nu

Op de eerste vraag of het nog bevalt, kan ik ‘ja’ antwoorden. Mijn grootste reden om te stoppen met de pil was namelijk dat ik als chaoot hem vaak vergat in te nemen en dat bezorgde me veel stress. Het is fijn dat ik daar niet meer dagelijks aan hoef te denken. Wat de tweede vraag betreft heb ik weleens verteld dat ik een sterilisatie zou willen omdat ik zeker weet dat ik geen kinderen wil. Maar na lang nadenken en gesprekken hierover, stel ik dit nog even uit. Ik gebruik dus nog steeds condooms. Of ‘wij’ moet ik eigenlijk zeggen, maar laten we die vriend van mij ook even zijn privacy gunnen. Dus deze blogpost schrijf ik in de ik-vorm ook al vind ik dat seks iets is waarbij je beiden verantwoordelijkheid voor bescherming en/of anticonceptie draagt.

Noodanticonceptie: de morning-afterpil

Zoals alle anticonceptiemiddelen, garanderen ook condooms geen 100% betrouwbaarheid. Een condoom kan bijvoorbeeld scheuren of afglijden. Als zoiets gebeurt, en je wil een zwangerschap voorkomen, is het belangrijk om zo snel mogelijk noodanticonceptie te nemen. Een morning-afterpil is gelukkig makkelijk te verkrijgen zonder recept, maar het idee dat ik er al één in huis heb, geeft me rust. In mijn kast vind je dus niet alleen anticonceptie (condooms) maar ook noodanticonceptie (een morning-afterpil).

Andere redenen om een morning-afterpil te gebruiken zijn onder andere:

 • Als je de pil bent vergeten in te nemen maar wel seks hebt gehad;
 • Als je wel de pil in hebt genomen, maar in de uren erna moest overgeven;
 • Als je in the heat of the moment een voorbehoedsmiddel bent vergeten te gebruiken;
 • Als je gedwongen bent om seks te hebben zonder voorbehoedsmiddel (zie ook de website van Slachtofferhulp).

Morning-afterpil & anticonceptie

Misverstanden over de morning-afterpil

In de aanloop naar het schrijven van deze blogpost ben ik met mensen in gesprek geweest over de morning-afterpil omdat ik graag wilde weten hoe zij erover dachten. Ook tijdens het gourmetten tijdens Kerstmis ontkwamen mijn tafelgenoten niet aan een gesprek over dit onderwerp. (Gelukkig zijn ze wel wat van me gewend.)

Het nummer één misverstand dat ter sprake kwam, was hoe de morning-afterpil precies werkt. Ik zag het altijd als een soort detox voor je baarmoeder met honderd procent garantie om na het slikken ervan niet zwanger te zijn. En daar was ik niet alleen in; bijna iedereen die ik sprak dacht dit! Een morning-afterpil werkt echter níet door een eventuele zwangerschap af te breken, maar stelt de eisprong uit waardoor de eicel niet bevrucht kan worden.

Een ander fabeltje is dat de morning-afterpil een ‘hormoonbom’ is. De huidige soorten morning-afterpillen bevatten niet veel hormonen, de ellaOne bevat zelfs helemaal geen hormonen. Wat ik zelf ook niet wist, is dat er dus twee soorten morning-afterpillen bestaan. Je hebt een soort op basis van levonorgestrel (zoals Norlevo) en een modernere die uit ulipristalacetaat bestaat (de ellaOne). De ellaOne is het meest effectief omdat deze ook werkt op de twee dagen voor de ovulatie (eisprong), dit zijn de twee meest vruchtbare dagen.

ellaOne morning-afterpil
De eerste vorm van (nood)anticonceptie is het koperspiraaltje. In 1999 kwam een orale vorm op basis van levonorgestrel op de markt. Sinds 2009 is ook ellaOne (op basis van ulipristalacetaat) verkrijgbaar.

Waar koop je een morning-afterpil?

De morning-afterpil is een geneesmiddel dat zonder recept te koop is bij drogisten (o.a. Etos, Kruidvat en Trekpleister), de apotheek en via je huisarts. Vroeger kon je de morning-afterpil alleen via de huisarts krijgen. Zo ben ik als puber eens met knalrood hoofd en trillende handjes naar de huisarts gegaan voor een morning-afterpil. Ik verstopte vervolgens het doosje zodat mijn moeder het niet zou vinden. Nu zou ik daar geen moeite mee hebben, maar toen vond ik het ver-schrik-ke-lijk. Alsof ik al niet panisch genoeg was dat ik wellicht ongewenst moeder zou worden. Eind goed, al goed. Maar het had mijn leven op dat moment een stuk makkelijker gemaakt als ik gewoon even naar de Etos kon gaan. Ik hoor je al denken: ja Iris, of je zorgde gewoon effe voor goede anticonceptie zodat het nog makkelijker was. Maar ik ben nu eenmaal ook maar gewoon een mens.

Mijn moeder is trouwens de liefste, meest begripvolle persoon op aarde en had ik het op dat moment best tegen haar kunnen zeggen. Maar als puber is je leven nu eenmaal chronisch ongemakkelijk en gevuld met irrationele angsten. Overigens heb ik haar tijdens het gourmetten alsnog ingelicht over deze dag uit mijn verre verleden en konden we erom lachen. Dus voor de paniekerige jonge mensen die via een Google-zoekopdracht hier terecht zijn gekomen: blijf ademen en alles komt goed, ik beloof het.

Is dat niet ongemakkelijk om te kopen?

Of het tegenwoordig ongemakkelijk is om een morning-afterpil te kopen, testte ik graag zelf. Bij de Trekpleister stond ik tijdens spitsuur voor het schap met zwangerschapstesten, ovulatietesten en helemaal onderaan de noodanticonceptie. Bij de drogist zitten om de doosjes van de morning-afterpil een doorzichtige plastic box. Dit is om diefstal tegen te gaan. Met het doosje in de plastic box sloot ik aan in de rij bij de kassa. Het is maar een klein doosje, dus de mensen in de rij kunnen niet echt zien wat je nu precies koopt. Toen ik aan de beurt was maakte de verkoopster de plastic box open, scande het doosje en rekende ik twintig euro af. Ze schoof het doosje naar me toe met het bonnetje erbovenop, dus ik vond dat ze er erg discreet in was. Ik heb het niet als ongemakkelijk ervaren. Vergeet ook niet dat er wekelijks veel morning-afterpillen over de toonbank vliegen en dat een winkelier hier echt niet van opkijkt. En dan nog: het is goed dat je actie onderneemt, het is niets om je voor te schamen!

Morning-afterpil & anticonceptie
Dit is de ellaOne morning-afterpil die ik kocht bij Trekpleister.
Morning-afterpil & anticonceptie
De inhoud van het doosje. De morning-afterpil bestaat uit één tablet.

Handig om rekening mee te houden

De belangrijkste feiten over de morning-afterpil op rij:

 • Een morning-afterpil is bedoeld als nood-anticonceptie en kan je dus niet preventief slikken als reguliere anticonceptie.
 • Een morning-afterpil breekt géén eventuele zwangerschap af, maar stelt de eisprong uit. Hij werkt niet als je al zwanger bent. Daarom moet je het tablet zo snel mogelijk innemen na onbeschermde seks.
 • Net als bij alle andere medicijnen, kan een morning-afterpil bijwerkingen geven. De meestvoorkomende zijn: buikpijn, hoofdpijn, misselijkheid en menstruatiepijn. Ze komen echter weinig voor en verdwijnen binnen twee dagen. Persoonlijk kan ik mij niet herinneren dat ik destijds ergens last van heb gehad.
 • Mocht je het net als ik handig vinden om een morning-afterpil in huis te hebben, houd de houdbaarheidsdatum dan goed in de gaten (die staat op de zijkant van het doosje) en bewaar het in de oorspronkelijke verpakking.

Deze blogpost heb ik met de allergrootste zorg geschreven op basis van mijn eigen ervaringen, informatie die ik heb gekregen van ellaOne en informatie die ik zelf vond via o.a. apotheek.nl. Ik ben echter geen medisch expert, dus laat je voor vakkundige kennis voorlichten door een apotheker of je arts en lees de bijsluiter goed door.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

67 reacties op “Anticonceptie & de morning-afterpil

 1. Mique schreef:

  Oprechte vraag, hoewel ik me realiseer dat het misschien ‘aanvallend’ kan klinken:

  Een samenwerking (dus eigenlijk reclame) voor een geneesmiddel, mag dat eigenlijk wel? De reden dat ik me dit afvraag is omdat ik zelf een website voor professionals in een medisch vakgebied heb, en daar zelf tegen aan liep. De regels hiervoor zijn namelijk een stuk strenger (zeker als je het vergelijkt met bijv de VS waar je zelfs reclames op tv hebt).

  Vind je altijd best grondig en denk dat je dit vast hebt uitgezocht en was benieuwd hoe dit dan zit 🙂

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Nee hoor, niet aanvallend opgevat, ik begrijp je vraag 🙂 Ja, dat mag (onder bepaalde voorwaarden zoals dat het niet op kinderen gericht mag zijn). Ik denk dat je geneesmiddelen op recept bedoelt? Daar zijn de regels wel een stuk strenger voor.

   | Reageer op deze reactie
 2. chucky1012 schreef:

  Interessant want ik wist niet dat dit koop is bij de drogisterij!
  Dacht altijd dat het alleen op receot gehaald kon worden….
  Goed dat jij hier zoveel aandacht aan besteed…

  Xoxo

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Wat goed om te horen, blij dat je iets aan de info hebt! Ik vind het ook superfijn dat ik hier aandacht aan mag besteden om hopelijk het taboe iets te doorbreken en misverstanden weg te nemen. Vond het zelf ook heel leerzaam om over te schrijven!

   | Reageer op deze reactie
 3. Joyce schreef:

  Wow ik had dus geen idee dat het gewoon je ovulatie uitstelt, ik dacht dat het een soort cntrl + alt + delete voor alles in je baarmoeder was :’) Weer wat nieuws geleerd! 😀

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Wat zeg je dat mooi, haha. Nou geen zorgen, ik heb het echt met veel mensen hierover gehad en ik geloof dat maar één iemand die ik sprak die dit wist! En dat gold voor mij ook, dus superfijn dat ik mijn blog hiervoor kan inzetten en er zelf ook nog iets van leer 🙂

   | Reageer op deze reactie
   1. Oh, dit wist ik ook niet! Ik dacht ook ctrl + alt + delete 🙂
    Je tienertrauma bij de huisarts komt me bekend voor (en met mij vast meer 30-somethings), fijn dat dit tegenwoordig gewoon zonder recept te verkrijgen is. Goed ook dat je toelicht hoe het (niet) werkt, denk dat je hier veel meiden mee helpt! Complimenten + applausje: niet het makkelijkste onderwerp om over te schrijven!

    | Reageer op deze reactie
 4. Esther schreef:

  Ik was heel benieuwd en een beetje huiverig wat je er over ging schrijven. Ben zelf bijna huisarts en was bij je oproepje op Twitter een beetje bang dat het een soort “reclame” werd van “ohh dat kan prima als je de pil niet slikt, wekelijks, dagelijks”, ofzo. Maar ik ben positief verrast! 😀

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Haha, ik begin me nu toch wel een beetje zorgen te maken over hoe hoog je me inschat. Nee, dat zou ik inderdaad niet aanraden. Een langdurige vorm van anticonceptie is sowieso altijd het beste! Dank je wel, fijn om te horen 🙂

   | Reageer op deze reactie
 5. Iris schreef:

  Goed dat je hier aandacht aan besteedt! Het zou eigenlijk nog makkelijker zijn als gewone anticonceptie ook bij de drogist in het schap lag, maar dat ik natuurlijk wel een beetje tricky qua bijwerkingen.

  | Reageer op deze reactie
 6. Iris schreef:

  Goed dat je hier aandacht aan besteed Iris:)! Heerlijk herkenbaar van die gesprekken aan de kersttafel haha.
  Zelf heb ik me zelf goed verdiept in hoe de cyclus werkt, toen ik stopte met hormonale anticonceptie. Het is voor mij een enorme geruststelling om te weten hoe het werkt met ovulatie, vruchtbaarheid en de kans om zwanger te raken. Ik gebruik de LadyComp en gebruik bij een rood lampje uiteraard altijd een condoom. Om te voorkomen dat er iets mis gaat in de tijd dat noodanticonceptie niet 100% werkt (dus rondom de eisprog), doe ik op die dagen aan onthouding. Dat geeft mij een fijn en zeker gevoel:)! Dankzij de Lady-Comp weet ik precies wanneer die dagen zijn, hoewel ik het inmiddels ook op meerdere manieren kan voelen en merken aan mijn lichaam!

  | Reageer op deze reactie
 7. Jantine schreef:

  Wat goed dat je hier aandacht aan besteedt! Ik heb er in ieder geval ook een hoop nieuws van geleerd. Zei net al tegen mijn man, Iris krijgt het op de een of andere manier voor elkaar om van samenwerkingen een soort win-win-win-win-winsituaties te maken 😉 Iedereen wordt er beter van.

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Ah!! Vind het zo leuk dat je dat zegt, dat is wel altijd mijn doel namelijk! 🙂

   | Reageer op deze reactie
 8. Judith schreef:

  Ik wist ook niet dat het zo werkte. Ik ben ook wel chaotisch met de pil, maar tot nu toe lijkt het altijd nog te werken als ik hem zo snel mogelijk alsnog in neem als ik wat laat ben. Ik weet niet hoe het precies zit maar misschien werkt ie eigenlijk langer dan dat op het pakje staat, een buffer? Ik zou dus niet zo snel noodanticonceptie nemen als ik laat ben met 1 pil, maar eerder als ik er meerdere ben vergeten ofzo.

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Het ligt er heel erg aan in welke week je de pil vergeet en binnen hoeveel tijd je ‘m alsnog inneemt. In sommige gevallen hoeft het inderdaad geen probleem te zijn (als je ‘m vergeet in de 3e week geloof ik), maar dat kan je het beste even nachecken in je bijsluiter of bij de apotheek. In de bijsluiter van mijn pil zat in ieder geval een flowchart zodat je dat heel makkelijk kon zien. Wel handig om te weten!

   | Reageer op deze reactie
 9. Anna Maria schreef:

  Ik heb nog nooit zo iets in huis gehad maar verwacht ook niet dat jk hem ooit zal gebruiken. Ondanks ik geen pil gebruik werkt het bij mij toch niet… In dit geval dus een voordeel.

  | Reageer op deze reactie
 10. Marjoleine schreef:

  Super goed dat je hier een blog over schrijft Iris! Ik hoop dat je veel meiden ermee kan helpen 🙂 Ook ik heb er, jaren geleden, weleens eentje gekocht, maar toen gelukkig al bij de Etos.

  | Reageer op deze reactie
 11. Lenneke schreef:

  Ik vind dat deze blogpost heel goed in elkaar zit en erg doordacht is. Complimenten, Iris!

  | Reageer op deze reactie
 12. Ineke schreef:

  Ik zou hem niet meer nodig hebben maar dit is echt nieuwe info (voor mij) die je schrijft. Ik dacht ook dat het een bevruchting afbrak, goed om te weten dat dit anders is. Ook de vrije verkrijgbaarheid is heel fijn, het zal een hoop ongewenste zwangerschappen schelen als mensen niet naar de dokter zou durven. Goed gedaan Iris, van dit soort info is er nooit teveel. 👍🏻

  | Reageer op deze reactie
 13. Tjitske schreef:

  Interessant. Ik had ook geen idee dat de morning afterpil zo werkte. Ik vraag me wel iets af: als je nou toevallig net een eisprong hebt gehad op het moment dat je onbeschermde seks had, dan werkt de morning afterpil toch niet?

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Nee klopt inderdaad, als de eicel al is bevrucht dan werkt ‘ie inderdaad niet. Goede vraag!

   Edit: Ho, ik was iets te snel met reageren. Iemand anders reageerde net over dat de morning-afterpil ook effect heeft/kan hebben op het baarmoederslijmvlies waardoor een eicel zich minder goed kan innestelen en daar had ik niet meer aan gedacht. Dus mijn antwoord was iets te kort door de bocht.

   Update: Ik heb het nog even nagevraagd en heb als antwoord gekregen dat de officiele werking is dat het de eisprong uitstelt, niet dat het invloed heeft op het baarmoederslijmvlies. Sorry voor de verwarring! Voor extra info kan je in ieder geval altijd terecht bij de apotheek 🙂

   | Reageer op deze reactie
   1. Sanne schreef:

    Het is goed om in de gaten te houden of je ongesteld wordt. In ons geval was er een morning after pil nodig en bleek ik toch ongeveer 2 weken zwanger.

    | Reageer op deze reactie
    1. Sanne schreef:

     Oh en ik vergeet om te zeggen dat ik dat ding ook binnen een uur had ingenomen dus zo snel kan het gaan 😉

     | Reageer op deze reactie
    2. Iris schreef:

     Ja dat sowieso! Goede aanvulling. Noodpillen zijn niet 100% effectief.

     | Reageer op deze reactie
     1. Nina schreef:

      Wat goed dat je hier over schrijft!
      Misschien kan je het bovenstaande in je blog post nog iets duidelijker maken of er bij zetten als extra comment onderaan? Dat het dus NIET werkt als je eisprong al geweest is en tot 48 uur na de eisprong, Een eicel kan tot 24 uur leven, en er kan binnen 24 uur nog een tweede eicel vrijkomen.
      (Je schrijft dat het niet werkt als je al zwanger bent, maar dat is een iets andere uitleg dan ‘als je eisprong al is geweest’. :))
      Ik ben net van de copper IUD af en ik verdiep me nu in de fertility awareness method (FAM). 🙂

      | Reageer op deze reactie
 14. Jessica J. schreef:

  Ik ben begin vorig jaar ook gestopt met de pil, mijn vriend en ik vrijen sindsdien eveneens met condooms – van Fair Squared, die onder andere jij me via Twitter aanraadde. 😉 Sindsdien heb ik één keer de morning-afterpil moeten gebruiken. Ik dacht trouwens ook dat het een hormoonbom is. Fijn dat dat niet zo is, want die overvloed aan hormonen is een van de redenen waarom ik initieel met de pil gestopt ben.
  Soms wou ik dat ik in Nederland woonde. Hier in België worden geen geneesmiddelen verkocht bij de drogist, wij moesten dus wél voor het minste naar de apotheek.

  | Reageer op deze reactie
 15. Sara schreef:

  Supergoede blog dit, ik wou dat ik zoiets had kunnen lezen toen ik een soortgelijke ervaring had als jij bij de apotheek met rode konen en trillende handjes..!
  Ik zag de pillen laatst bij de Etos liggen en ik vroeg me af hoe lang die eigenlijk houdbaar zijn? Zeker handig om zoiets in huis te hebben, maar zonde om weg te gooien als ze snel niet meer bruikbaar zijn. Weet jij daar meer over?

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Ah! Ik heb het ook geschreven met mijzelf als puber in mijn achterhoofd, ik hoop echt dat veel mensen er iets aan gaan hebben. Op de doosjes staat aan de buitenkant al de houdbaarheidsdatum, dus in de winkel kan je het gelijk checken. Deze die ik nu heb gekocht is houdbaar tot april dit jaar dus niet zo heel lang. Maar zag er ook eentje die veel langer houdbaar is (2 jaar? Zo uit mijn hoofd, ligt er denk ik ook maar net aan hoe vaak ze worden aangevuld in een winkel). Dus wel handig om te checken voor je er eentje koopt inderdaad.

   | Reageer op deze reactie
 16. Pam schreef:

  Inreressant artikel! Ik heb hem zelf ook eens gebruikt (na de eerste keer, horror) maar moet zeggen dat ik het toen zeker wel merkte. Had echt méga veel buikpijn. Maar goed, iedereen is anders natuurlijk 🙂 Echt goed dat je hierover schrijft.

  | Reageer op deze reactie
 17. Eveline schreef:

  De MAP heeft toch ook effect op de opbouw van je baarmoederslijmvlies, waardoor de innesteling niet of moeilijker kan plaatsvinden zodra er toch onverhoopt een bevruchting is opgetreden?
  Wij doen al jaren IVF/ICSI en weet dat je de inname/het spuiten van hormonen in je cyclus heel precies moet timen om een innesteling überhaupt mogelijk te maken. Je kunt je baarmoederslijmvlies minder ontvankelijk maken door op het verkeerde moment de verkeerde hormonen te gebruiken, zoals bij de MAP.

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Dat klopt inderdaad, daar kan het effect op hebben. Ik heb gelijk even een reactie aangepast die ik hierboven op een vraag had gegeven (over dat de MAP geen effect heeft als de eicel bevrucht is, dat was iets te kort door de bocht van me bedacht ik na jouw reactie). Bedankt voor je aanvulling!

   | Reageer op deze reactie
  2. Iris schreef:

   Ik heb het nog even nagevraagd en heb als antwoord gekregen dat de officiele werking is dat het de eisprong uitstelt, niet dat het invloed heeft op het baarmoederslijmvlies. Sorry voor de verwarring!

   | Reageer op deze reactie
 18. Stella schreef:

  Oh wauw, ik dacht toch echt dat ik wel redelijk op de hoogte was van hoe zo’n pil werkt, maar dat blijkt niet helemaal het geval te zijn! Ik dacht dat het dan ging om een soort instant ongesteldheid waarbij het bevruchte eitje de baarmoeder zou verlaten.. Ik vraag me dan nu ook af: stel, de eisprong heeft al plaatsgevonden, en het eitje is al bevrucht geraakt, hoe helpt zo’n pil dan? Misschien moet ik me iets meer verdiepen in hoe de bevruchting precies werkt, en waar het plaatsvindt. Want ik dacht altijd dat er een eisprong is, het eitje vervolgens richting baarmoeder zakt, en dat het dan daar bevrucht kan worden.. Maar, misschien is dat dus wel helemaal niet zo? Ik ga eens even op onderzoek uit op het interwebs, hihi. Echt een heel goed geschreven artikel – super duidelijk en toch heel persoonlijk; vind ik heel knap! Liefs, Stella.

  | Reageer op deze reactie
  1. Eveline schreef:

   Die pil helpt dan doordat deze invloed heeft op de receptiviteit van je baarmoederslijmvlies, waardoor de innesteling bemoeilijkt wordt. Dat is een proces dat bij nauw komt.
   Je eitje springt eb idealiter liggen er dan al zaadcellen klaar in de eileider die het eitje bevruchten. Na de eisprong is de eicel 12 uur lang optimaal te bevruchten en daarna nog eens 12 uur in mindere mate. Na 24 uur is de kans op bevruchting bijna volledig verkeken. Zaad doet er een paar uur over om omhoog te zwemmen naar de eileiders, dus je kunt ook nog bevrucht raken door seks te hebben op de dag van de eisprong. De bevruchte eicel komt na ongeveer 5 dagen aan in je baarmoeder en het embryo kruipt op dag 6 uit zijn schilletje en begint de innesteling. Tot dat punt kan je nog verhinderen dat je zwanger raakt.

   | Reageer op deze reactie
 19. Maaike schreef:

  Goed artikel, echt fijn dat je dit bespreekbaar maakt! Krijg je niet alsnog heel veel zenuwen omdat je alleen een condoom gebruikt? (vooral toen je net gestopt was met de pil) Ik vraag me dat af omdat ik zelf ook gestopt ben met de pil, waarschijnlijk neem ik een hormoonspiraal, maar nu heb ik nog even niets. Aangezien ik net als jij weet dat ik geen kinderen wil, ben ik toch iedere maand weer in de stress vooral nu ik(we) alleen een condoom gebruik. Deze stress komt de gezonde spanning niet echt ten goede 😉

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Oh ik snap het helemaal! Wel een beetje, maar dat heb ik altijd al wel gehad, ook toen ik de pil nog slikte. Soms droom ik dat ik zwanger ben en dan word ik badend in het zweet wakker haha. Met condooms heb ik dat wel minder omdat ik weet dat het allemaal wordt tegengehouden, maar deze geruststelling zit puur tussen mijn oren hoor, over het algemeen is de pil geloof ik betrouwbaarder. Ik denk dat een langdurige vorm van anticonceptie sowieso altijd het beste is (zoals een spiraaltje zoals jij al noemt) dus ik zie dit meer als een tussenfase (die iets langer duurt dan eigenlijk mijn bedoeling was).

   | Reageer op deze reactie
   1. Eveline schreef:

    Uiteindelijk ben je ook maar een weekje per cyclus vruchtbaar… dat wordt ook nog wel eens overschat. Als je goed weet wanneer je ovulatie is en regelmatig bent, is het ook weer niet zo dat je van het kijken naar een spermacel al bij wijze van spreken al zwanger raakt.

    | Reageer op deze reactie
    1. Iris schreef:

     Ja hier heb je helemaal gelijk in! (Maar mijn paniekerige brein lijkt dit concept nog niet helemaal te snappen, haha)

     | Reageer op deze reactie
     1. Eveline schreef:

      Ja dat snap ik! Op school bij biologie word je natuurlijk ook vooral banggemaakt om zwanger te worden en is er eigenlijk geen enkele aandacht voor het feit dat het ook heel vaak niet lukt (fertiliteitsproblemen, miskramen etc). Daar mag wat mij betreft veel meer oog voor zijn. Schoolkinderen wordt de indruk gegeven dat als ze een week na hun eisprong onveilige seks hebben, ze zwanger kunnen raken… En de invloed van leeftijd op de vruchtbaarheid wordt ook totaal onderbelicht. En dit soort cijfers zijn vaak ook totaal onbekend: https://goo.gl/images/x7d8kk

      | Reageer op deze reactie
      1. Maaike schreef:

       Toch wel fijn om te horen dat iemand anders daar ook last van heeft Iris, ook al gun ik het je natuurlijk niet ;). @Eveline, ja dat is ook waar! Denk dat het ook inderdaad met voorlichting en stigma’s te maken heeft. Las laatst allemaal reacties onder een bericht dat de casa abortus kliniek in Amsterdam dicht moest. Heel veel reacties hadden de strekking: de enige manier om zeker te weten dat je niet zwanger wordt is geen seks, dus als je niet zwanger wil worden moet je maar geen seks hebben. Logisch gezien kan je ook niet zoveel tegen dit argument inbrengen en ieder heeft recht op zijn eigen ideologie/geloof, maar het idee dat zwangerschap altijd op de loer ligt en de nadruk die hierop wordt gelegd maakt (jonge) vrouwen wel bang. Daarnaast zou voor de groep die juist graag zwanger wil raken en waarbij het niet lukt het ook fijn zijn als daar al eerder aandacht voor is. Dat zorgt dan hopelijk ook voor meer begrip vanuit de samenleving. Nog veel dingen die verbeterd kunnen worden!

       | Reageer op deze reactie
 20. Djoeke schreef:

  Wat een goede blog Iris! Handig om inderdaad al in huis te hebben. Ik zou het wel goed hebben gevonden als je in je blog nog meer had benadrukt dat dit iets is voor nood, en dat het niet beschermt tegen SOA’s. ‘In the heat of the moment’ een condoom vergeten is echt heel onverstandig! Uiteraard weten de meeste dames dit, maar het zou dit artikel meer nuance geven als dat soort dingen er wel bij werd vermeld vind ik. Verder vroeg ik me wel af: EllaOne stelt dus je eisprong uit, maar ná je eisprong ben je nog 24 uur vruchtbaar. Stel dat de onbeschermde seks in die periode was, werkt EllaOne /de morning after pil dan niet?

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Bedankt voor je feedback! Ik heb me echt op de noodanticonceptie gericht, maar je hebt helemaal gelijk hoor. Die zinnen zijn allemaal wat kort door de bocht (de pil vergeten ligt bijvoorbeeld ook wat genuanceerder omdat het in bepaalde weken niet erg is om een pil vergeten te slikken).

   Op je vraag durf ik niet direct antwoord te geven, dus die stuur ik even door. Maar bij de apotheek kunnen ze je daar sowieso antwoord op geven 🙂

   Update: Als antwoord kreeg ik dat de officiele werking is dat het de eisprong uitstelt (bij beide soorten MAP) en dat als de eisprong heeft plaatsgevonden een morning-afterpil niet meer werkt. Daarom is een morning-afterpil niet 100% effectief.

   | Reageer op deze reactie
  2. eveline schreef:

   Na de eisprong is er nog een effect op de receptiviteit van je baarmoederslijmvlies, waardoor de innesteling niet goed lukt zodra het embryo dat een dag of 6 a 7 na de bevruchting gaat proberen.

   | Reageer op deze reactie
 21. Jorinde schreef:

  Wat een super interessant artikel! Een aantal dingen wist ik niet/dacht dat het anders zat. Wist ook niet dat hij te koop is in de drogist (zonder recept). Onwijs goed dat je dit bespreekt op je blog!

  | Reageer op deze reactie
 22. Denise schreef:

  Wat gebeurd er dan eigenlijk wanneer je seks op de dag van je eisprong hebt? Werkt het dan niet meer?

  | Reageer op deze reactie
  1. Denise schreef:

   Oh je hebt dit al een paar keer beantwoord.
   En deze vraag komt hier van een eind twintiger die dacht het wel goed te weten.
   Ik had dus last van dezelfde fabel!

   | Reageer op deze reactie
   1. Iris schreef:

    Ha, herkenbaar hoor! Ik dacht eigenlijk dat ik het ook allemaal wel wist. De aanvulling werd inderdaad gegeven door Eveline. Ik heb de vraag voor de zekerheid ook nog even doorgestuurd omdat ik eigenlijk dacht dat dit een soort ‘bij-effect’ is ipv de officiele werking. Maar daar kom ik dus nog op terug als ik daar antwoord op heb! 🙂

    Update: Ik heb het nog even nagevraagd en heb als antwoord gekregen dat de officiele werking is dat het de eisprong uitstelt, niet dat het invloed heeft op het baarmoederslijmvlies.

    | Reageer op deze reactie
    1. Eveline schreef:

     Bedankt voor het uitzoeken! Ik heb er inmiddels ook wat meer over gelezen en vooral in de VS blijkt er nogal discussie over te bestaan. Het stond daar vroeger op de bijsluiter van de MAP, maar veel religieuze groeperingen werd toen ageerden vervolgens tegen de MAP, omdat het een reeds bevrucht eitje zou kunnen ‘doden’ door de innnesteling te bemoeilijken. Daardoor kreeg de MAP een slechte naam. Onderzoek is niet helemaal duidelijk op dit punt en tegenwoordig is het van de bijsluiter afgehaald.

     Ik denk zelf dat er wel degelijk invloed is. Als ik kijk naar onze terugplaatsingen waarbij het timen van de start van de progesteron en terugplaatsing zo nauw komt kijken en het dan nog meestal mislukt, krijg ik echt het idee dat het heel makkelijk te verstoren is. Er bestaan ook ERA-tests, waarbij wordt gekeken of je baarmoederslijmvlies wel receptief is op het moment van de terugplaatsing, of juist een dag eerder of later bijvoorbeeld. Zo nauw kan dar komen. Maar dit is puur vanuit mijn eigen ervaring 😉 Als je super vruchtbaar bent, ligt het wellicht anders.

     | Reageer op deze reactie
 23. Merel schreef:

  Goed dat je hierover blogt! Misschien nog aanvullende informatie: je mag de morning after pil met levonegesterol volgens mij maar 3x in het jaar slikken! Waarom weet ik Niet, maar had dit ergens gelezen.

  | Reageer op deze reactie
 24. Francisca schreef:

  Liefde voor mensen zoals jij, dat je erbij zet dat je hem zeker ook kunt gebruiken als je onder dwang onbeschermde seks hebt gehad. Meestal wordt het gebracht dat je hem kunt gebruiken als er iets mis is gegaan met de andere anticonceptie, en heel goed dat je direct linkt naar Slachtofferhulp. Heel fijn artikel!

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Bedankt dat je dat laat weten! Ik hoopte zo compleet mogelijk te zijn (al kan dat natuurlijk nooit helemaal in één blogpost over een complex onderwerp als seks/anticonceptie/enzovoort, er zijn gelukkig ook al wat aanvullingen gegeven in de comments). Ik vind het heel fijn om te weten dat het wordt gewaardeerd 🙂 <3

   | Reageer op deze reactie
 25. Marlous schreef:

  Wow, wat een leerzame post! Ook ik dacht dat het een hormoonbom was die je zwangerschap afbrak. Bizar eigenlijk. Heb er ook nooit bij stilgestaan om zo’n ding gewoon al in huis te halen, best wel handig eigenlijk. Nog een aanvulling voor mogelijke situaties (bij het lijstje in je post): bij diarree en en antibiotica. Diarree is een beetje hetzelfde geval als overgeven; de werkzame hormonen kunnen te snel je lichaam verlaten. Ook sommige antibiotica zorgen voor een mindere werking van de pil (en dat wist ik dus echt niet, daar kwam ik ooit na het afronden van een kuur pas achter….).

  | Reageer op deze reactie
 26. Julia schreef:

  Wat een goede blogpost Iris! Ik heb twee keer een morning after pil gehaald, maar toen vond ik het eigenlijk en fijner idee om het bij de apotheek te halen. Maar ik wist eigenlijk niet dat je dat bij de drogist gewoon uit een schap kunt pakken, ik dacht dat je het bij de kassa moest vragen. Dus dat scheelt weer! Het leek me zo awkward om dat dan aan een 16-jarige cassiere te moeten vragen, terwijl ze bij de apotheek wel wat gewend zijn. Vandaar mijn voorkeur voor de apotheek haha. Bij de tweede keer dat ik de morning after pil had gehaald, las ik in de bijsluiter dat het inderdaad heel anders werkte dan ik dacht! Goed dat je dat uitlegt! En sowieso mooi dat je hier aandacht aan besteedt 🙂

  | Reageer op deze reactie
 27. Jacqueline schreef:

  Mijn kennis over dit onderwerp is waarschijnlijk een jaar of twintig blijven steken, dus ik heb er een hoop van opgestoken, haha!
  Wat ik wel opvallend vond om in de reacties te lezen, is dat er blijkbaar een verschil is tussen een ‘medische’ zwangerschap en wat ik in mijn oovoeding mee heb gekregen hierover. Bij mij is het erin gestampt dat er vanaf de bevruchting al leven is dat van waarde is. Is weer een hele andere discussie, maar ik vind het altijd wel interessant om die verschillen te zien.

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Ik ben niet met dat idee opgevoed, maar ik dacht dat dat eigenlijk ook. Maar daar zit dus wel verschil in omdat je eerst een bevruchting hebt, en dan gaat die bevruchte cel innestelen (ook vaak niet trouwens). Op het moment dat het is ingenesteld is het een officiële zwangerschap (dan begin je ook dat zwangerschapshormoon aan te maken). Maar zoveel tijd zit daar niet tussen. Ik heb alle biologie basics weer moeten googelen, haha!

   | Reageer op deze reactie
 28. Carina schreef:

  Het enige wat ik hier mis of wat niet duidelijk is, is of beide soorten morningafterpil de eisprong uitstellen of alleen de EllaOne.

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Goede vraag! Ik geloof dat bij beide soorten de werkzame stof ervoor zorgt dat de eisprong wordt uitgesteld. Zo staat het in ieder geval wel in de informatiefolder die ik bij de apotheek had meegenomen (die gaat over de MAP in het algemeen). Voor de zekerheid heb ik je vraag nog even doorgestuurd. Bij de apotheek kunnen ze je er sowieso antwoord op geven 🙂

   Update: Dit heb ik als antwoord gekregen “Zowel Norlevo als ellaOne stellen een ovulatie uit”.

   | Reageer op deze reactie
 29. Rachel schreef:

  Goed artikel! 👏🏻 Ik zit zelf te denken aan de Ladycomp als extra anticonceptie…. is wel best prijzig, maar meet je temperatuur en aan de hand daarvan of je vruchtbaar bent of niet. Ook zonder hormonen enz 🙂 heb jij hier ervaring mee of van gehoord? Fijne dag ☺️🌿

  | Reageer op deze reactie
 30. Manon schreef:

  Fijn en informatief! Goed dat je hier zo open over schrijft. Weer wat geleerd op de vroege middag. 🙂

  | Reageer op deze reactie
 31. Saskia schreef:

  Goed dat je hier aandacht aan besteed. Gelukkig nog nooit *klopt af* nodig gehad en wil dit zeker zo houden 😉

  | Reageer op deze reactie
 32. Dominique schreef:

  Goed om te weten! Wat ik me wel afvraag: als de MAP geen hormoonbom is, waarom worden veel veel vrouwen er dan naar/ziek van? Hoe ongezond is het eigenlijk?

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   In de MAP zitten geen hormonen, maar wel een stofje dat invloed heeft op de hormonen. Het verschilt per persoon, maar het is een geneesmiddel en alle geneesmiddelen kunnen bijwerkingen hebben. ‘Ongezond’ is een breed begrip, maar het heeft in ieder geval geen schadelijke gevolgen voor langere tijd. Hoop dat dit je vraag beantwoordt!

   | Reageer op deze reactie
Back to Top