Recept: Tomaten-pastinaaksoep
Een heel romig en ‘vol’ soepje zonder room of andere dierlijke ingrediënten, yes! Ik had dit recept al een half jaar tussen mijn opgeslagen blogposts staan, maar nog nooit online gezet. Ik was dit soepje helemaal vergeten. Stom, want wat ik me nog wel herinner is dat ik het heel lekker vond. Een goede reminder om het snel weer eens te eten. Enjoy!
Ingrediënten voor 1 pan soep:
25 gram plantaardige boter
2 uien, gesnipperd
2 tenen knoflook, fijngesneden
350 gram pastinaken, in plakjes
400 gram hele tomaten uit blik
3 eetlepels bloem
1/2 theelepel tijm (uit een potje)
150 ml. sojamelk (ongezoet)
1 laurierblaadje
1 liter bouillon (van 1 liter gekookt water + 2 groentebouillonblokjes)
bieslook, geknipt (voor de garnering)
Bereiding:
1. Smelt de boter en fruit de ui en knoflook vijf minuten op laag vuur, blijf roeren. Voeg de pastinaak toe en bak nog eens vijf minuten, roer af en toe.
2. Strooi de bloem en tijm erover en bak nog zo’n 2 minuten terwijl je het goed doorroert. Neem de pan van het vuur en roer langzaam de bouillon erdoor en vervolgens ook de plantaardige melk. Voeg de tomaten en een laurierblad toe.
3. Breng de soep aan de kook en laat ongeveer 45 minuten pruttelen.
4. Zet het vuur uit, verwijder het laurierblad en pureer de soep met een staafmixer of een blender. Voeg eventueel nog wat peper en zout toe en serveer samen met de gesneden bieslook. Eet smakelijk!
Bron: Tomaten-pastinaaksoep uit 1 bouillon, 100 soepen (p. 66) – Aangepast zodat het een vegan-friendly soepje werd.