Recept: Tomaten-pastinaaksoep

Een heel romig en ‘vol’ soepje zonder room of andere dierlijke ingrediënten, yes! Ik had dit recept al een half jaar tussen mijn opgeslagen blogposts staan, maar nog nooit online gezet. Ik was dit soepje helemaal vergeten. Stom, want wat ik me nog wel herinner is dat ik het heel lekker vond. Een goede reminder om het snel weer eens te eten. Enjoy!

Ingrediënten voor 1 pan soep:

25 gram plantaardige boter
2 uien, gesnipperd
2 tenen knoflook, fijngesneden
350 gram pastinaken, in plakjes
400 gram hele tomaten uit blik
3 eetlepels bloem
1/2 theelepel tijm (uit een potje)
150 ml. sojamelk (ongezoet)
1 laurierblaadje
1 liter bouillon (van 1 liter gekookt water + 2 groentebouillonblokjes)
bieslook, geknipt (voor de garnering)

Bereiding:

1. Smelt de boter en fruit de ui en knoflook vijf minuten op laag vuur, blijf roeren. Voeg de pastinaak toe en bak nog eens vijf minuten, roer af en toe.

2. Strooi de bloem en tijm erover en bak nog zo’n 2 minuten terwijl je het goed doorroert. Neem de pan van het vuur en roer langzaam de bouillon erdoor en vervolgens ook de plantaardige melk. Voeg de tomaten en een laurierblad toe.

3. Breng de soep aan de kook en laat ongeveer 45 minuten pruttelen.

4. Zet het vuur uit, verwijder het laurierblad en pureer de soep met een staafmixer of een blender. Voeg eventueel nog wat peper en zout toe en serveer samen met de gesneden bieslook. Eet smakelijk!

Bron: Tomaten-pastinaaksoep uit 1 bouillon, 100 soepen (p.  66) – Aangepast zodat het een vegan-friendly soepje werd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

30 reacties op “Recept: Tomaten-pastinaaksoep

  1. Anne schreef:

    Blije pastinaken 🙂 🙂 jeej. Ik kook nooit met pastinaak, mijn moeder vroeger wel. Ik heb t receptje ook opgeslagen, al kan ik niet beloven dat ik er niet ook zo lang over doe voor ik het ga uitproberen. Er komen de laatste tijd zoveel lekkere recepten voorbij in blogland!

    | Reageer op deze reactie
    1. iris schreef:

      Haha ja ik ken het! Ik heb nog zo veel recepten tussen mijn favorieten staan 😀

      | Reageer op deze reactie
  2. cheyenne schreef:

    klinkt goed! ik heb ook nog nooit pastinaak gebruikt, goed receptje om het eens mee uit te proberen 🙂
    xo, cheyenne

    | Reageer op deze reactie
  3. Anneke schreef:

    Hmmm… Als ik straks uit huis ben, ga ik echt eens een paar van je soeprecepten proberen!

    | Reageer op deze reactie
    1. Malu schreef:

      ik heb hem al een paar keer gemaakt en hij blijft zo lekker! vanavond 6e keer 🙂

      | Reageer op deze reactie
  4. R.S. schreef:

    Ik ga dit waarschijnlijk nooit maken want ik haal elke dag take-out omdat ik een kutkeuken heb, maar ik wilde wel even kwijt dat ik een beetje blij werd van de smileyfaces op de pastinaken. Yay!

    | Reageer op deze reactie
  5. Nicky schreef:

    Oeh deze gaat zeker op mijn lijstje om eens te maken! In de herfst eet ik graag soep en deze lijkt me heerlijk, en ik werd vrolijk van je blije pastinaken 😉

    | Reageer op deze reactie
    1. iris schreef:

      Haha! Ik ben blij dat jij blij werd van de blije pastinaken 😉

      | Reageer op deze reactie
  6. Stella schreef:

    En ik maar denken dat mijn vader die groente zelf verzon! Pastinaak, wat een naam! Toch ben ik nu wel heel erg benieuwd hoe deze groente smaakt! Het klinkt in ieder geval lekker, en je maakt ze wel heel charmant met die lieve gezichtjes!
    Liefs, Stella.

    | Reageer op deze reactie
  7. Ina schreef:

    Maar goed dat je een foto van je vrolijke pastinaken hebt gemaakt, nou weten we allemaal hoe die eruit zien! 🙂
    Google vertelt me ook dat ze een ‘zoete anijsachtige’ smaak hebben… dus dat zou wel eens heerlijk kunnen zijn! En misschien hoeven ze niet zo lang te koken als je ze raspt?

    | Reageer op deze reactie
  8. Ina schreef:

    Moeten je die pastinaken schillen, zoals wortels?
    Ik kon die dingen niet los kopen hier, dus nou heb ik er 11 in een bijna kilo zak! Ik hoop vurig dat ik ze lekker vind! 😀

    | Reageer op deze reactie
    1. iris schreef:

      Volgens mij wel! Ik kan me niet zo goed meer herinneren wat ik ermee had gedaan. Volgens mij een beetje geraspt met een schilmesje. Ik hoop ook dat je ze lekker vindt, haha!

      | Reageer op deze reactie
  9. Merel schreef:

    De parsnip, waarom moet ik meteen aan Geordie Shore’s Gary denken? Shit. Ik kijk het teveel. Verder duurt dit me echt veel te lang en heb je veel te veel ingrediënten nodig. Zo’n slechte koker ben ik dus. Ik heb net een broodje zalm als avondeten gegeten (en dan bedoel ik ook letterlijk een broodje zalm. Gewoon een broodje met zalm, meer niet). Hate myself for it :D. En ik ben jaloers op jouw vegakookkunsten (of moet megakookkunsten zeggen? :D).

    | Reageer op deze reactie
  10. Anouk schreef:

    Hahaha, jeeeej blije pastinaken! Dat smaakt vast nog veel beter toch? Klinkt als een goed recept. Misschien wel lekker voor de lunch vandaag! Kan alleen niet meer zo goed tegen knoflook en ui… kijken of ik daar wat anders voor weet.

    | Reageer op deze reactie
  11. Ianth schreef:

    Mag je raden wat wij vanavond eten? Vriendlief staat nu in de keuken zijn best te doen op dit soepje!

    | Reageer op deze reactie
      1. iris schreef:

        Joepie, goed om te horen! Ik vond het zo grappig dat de soep heel romig werd maar dat er niets geen room in zat. Jummie, ga hem ook snel weer eens maken.

        | Reageer op deze reactie
        1. Ianth schreef:

          Ja echt heerlijk romig, beetje dikke/volle soep! daar houd ik wel van! Paprikasoep, broccolisoep en wortelsoep vind ik ook erg lekker!

          | Reageer op deze reactie
  12. Marcella schreef:

    Yum, klinkt lekker! Ik eet eigenlijk nooit pastinaak, ben d’r wel benieuwd naar! Dat vrolijke plaatje haalt me over de streep, haha 😉

    | Reageer op deze reactie
  13. Deborah schreef:

    Mijn moeder heeft toevallig gisteren pastinaak van de tuin meegenomen!
    Ik weet al wat ik daarmee ga doen… 🙂

    | Reageer op deze reactie
  14. Evelijn schreef:

    Hey. Ik wil je even bedanken! Wij hebben dit vanavond gegeten en het was heel erg lekker. Normaal eten wij het altijd anders wat niet zo lekker is maar vandaag was de pastinaak heerlijk

    | Reageer op deze reactie
Back to Top