Recept: Tomaten-pastinaaksoep

Een heel romig en ‘vol’ soepje zonder room of andere dierlijke ingrediënten, yes! Ik had dit recept al een half jaar tussen mijn opgeslagen blogposts staan, maar nog nooit online gezet. Ik was dit soepje helemaal vergeten. Stom, want wat ik me nog wel herinner is dat ik het heel lekker vond. Een goede reminder om het snel weer eens te eten. Enjoy!

Ingrediënten voor 1 pan soep:

25 gram plantaardige boter
2 uien, gesnipperd
2 tenen knoflook, fijngesneden
350 gram pastinaken, in plakjes
400 gram hele tomaten uit blik
3 eetlepels bloem
1/2 theelepel tijm (uit een potje)
150 ml. sojamelk (ongezoet)
1 laurierblaadje
1 liter bouillon (van 1 liter gekookt water + 2 groentebouillonblokjes)
bieslook, geknipt (voor de garnering)

Bereiding:

1. Smelt de boter en fruit de ui en knoflook vijf minuten op laag vuur, blijf roeren. Voeg de pastinaak toe en bak nog eens vijf minuten, roer af en toe.

2. Strooi de bloem en tijm erover en bak nog zo’n 2 minuten terwijl je het goed doorroert. Neem de pan van het vuur en roer langzaam de bouillon erdoor en vervolgens ook de plantaardige melk. Voeg de tomaten en een laurierblad toe.

3. Breng de soep aan de kook en laat ongeveer 45 minuten pruttelen.

4. Zet het vuur uit, verwijder het laurierblad en pureer de soep met een staafmixer of een blender. Voeg eventueel nog wat peper en zout toe en serveer samen met de gesneden bieslook. Eet smakelijk!

Bron: Tomaten-pastinaaksoep uit 1 bouillon, 100 soepen (p.  66) – Aangepast zodat het een vegan-friendly soepje werd.

Laat een reactie achter:

Geef een reactie

30 reacties op “Recept: Tomaten-pastinaaksoep

  1. Anne

    Blije pastinaken 🙂 🙂 jeej. Ik kook nooit met pastinaak, mijn moeder vroeger wel. Ik heb t receptje ook opgeslagen, al kan ik niet beloven dat ik er niet ook zo lang over doe voor ik het ga uitproberen. Er komen de laatste tijd zoveel lekkere recepten voorbij in blogland!

    • iris

      Haha ja ik ken het! Ik heb nog zo veel recepten tussen mijn favorieten staan 😀

  2. klinkt goed! ik heb ook nog nooit pastinaak gebruikt, goed receptje om het eens mee uit te proberen 🙂
    xo, cheyenne

  3. Anneke

    Hmmm… Als ik straks uit huis ben, ga ik echt eens een paar van je soeprecepten proberen!

    • Malu

      ik heb hem al een paar keer gemaakt en hij blijft zo lekker! vanavond 6e keer 🙂

  4. R.S.

    Ik ga dit waarschijnlijk nooit maken want ik haal elke dag take-out omdat ik een kutkeuken heb, maar ik wilde wel even kwijt dat ik een beetje blij werd van de smileyfaces op de pastinaken. Yay!

  5. Nicky

    Oeh deze gaat zeker op mijn lijstje om eens te maken! In de herfst eet ik graag soep en deze lijkt me heerlijk, en ik werd vrolijk van je blije pastinaken 😉

    • iris

      Haha! Ik ben blij dat jij blij werd van de blije pastinaken 😉

  6. Stella

    En ik maar denken dat mijn vader die groente zelf verzon! Pastinaak, wat een naam! Toch ben ik nu wel heel erg benieuwd hoe deze groente smaakt! Het klinkt in ieder geval lekker, en je maakt ze wel heel charmant met die lieve gezichtjes!
    Liefs, Stella.

  7. Ina

    Maar goed dat je een foto van je vrolijke pastinaken hebt gemaakt, nou weten we allemaal hoe die eruit zien! 🙂
    Google vertelt me ook dat ze een ‘zoete anijsachtige’ smaak hebben… dus dat zou wel eens heerlijk kunnen zijn! En misschien hoeven ze niet zo lang te koken als je ze raspt?

  8. Ina

    Moeten je die pastinaken schillen, zoals wortels?
    Ik kon die dingen niet los kopen hier, dus nou heb ik er 11 in een bijna kilo zak! Ik hoop vurig dat ik ze lekker vind! 😀

    • iris

      Volgens mij wel! Ik kan me niet zo goed meer herinneren wat ik ermee had gedaan. Volgens mij een beetje geraspt met een schilmesje. Ik hoop ook dat je ze lekker vindt, haha!

  9. Merel

    De parsnip, waarom moet ik meteen aan Geordie Shore’s Gary denken? Shit. Ik kijk het teveel. Verder duurt dit me echt veel te lang en heb je veel te veel ingrediënten nodig. Zo’n slechte koker ben ik dus. Ik heb net een broodje zalm als avondeten gegeten (en dan bedoel ik ook letterlijk een broodje zalm. Gewoon een broodje met zalm, meer niet). Hate myself for it :D. En ik ben jaloers op jouw vegakookkunsten (of moet megakookkunsten zeggen? :D).

  10. Anouk

    Hahaha, jeeeej blije pastinaken! Dat smaakt vast nog veel beter toch? Klinkt als een goed recept. Misschien wel lekker voor de lunch vandaag! Kan alleen niet meer zo goed tegen knoflook en ui… kijken of ik daar wat anders voor weet.

  11. Ianth

    Mag je raden wat wij vanavond eten? Vriendlief staat nu in de keuken zijn best te doen op dit soepje!

      • iris

        Joepie, goed om te horen! Ik vond het zo grappig dat de soep heel romig werd maar dat er niets geen room in zat. Jummie, ga hem ook snel weer eens maken.

        • Ianth

          Ja echt heerlijk romig, beetje dikke/volle soep! daar houd ik wel van! Paprikasoep, broccolisoep en wortelsoep vind ik ook erg lekker!

  12. Yum, klinkt lekker! Ik eet eigenlijk nooit pastinaak, ben d’r wel benieuwd naar! Dat vrolijke plaatje haalt me over de streep, haha 😉

  13. Deborah

    Mijn moeder heeft toevallig gisteren pastinaak van de tuin meegenomen!
    Ik weet al wat ik daarmee ga doen… 🙂

  14. Hey. Ik wil je even bedanken! Wij hebben dit vanavond gegeten en het was heel erg lekker. Normaal eten wij het altijd anders wat niet zo lekker is maar vandaag was de pastinaak heerlijk

Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies waarmee gegevens worden verzameld, gebruikt en gedeeld. Meer informatie

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services De cookie-instellingen op ikbenirisniet.nl zijn ingesteld op 'toestaan cookies'. Als je doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van de cookie-instellingen of klikt op "Accepteren", ga je akkoord met deze instellingen.

Sluiten