Boek: Handlettering doe je zo!

Handlettering is iets dat ik al een tijdje fascinerend vind. Mooie sierlijke letters, Pinterest-waardige quotes voor in een lijstje, wil ik ook kunnen!! Maar ik had geen idee waar te beginnen, als je een beetje gaat zoeken op internet vind je veel informatie. Maar daar werd ik alleen maar door overweldigd. En toen kwam het boek Handlettering doe je zo! binnen. Een praktische gids over handlettering, ideaal voor beginners. Nu is het mijn nieuwe hobby.

Handlettering doe je zo

Over het boek ‘Handlettering doe je zo!’

O jongens, wat kreeg ik veel vragen over dit boek op Snapchat! Je kan wel merken dat handlettering hartstikke hip is op het moment. Ook al heb ik het boek nog geen week in mijn bezit, wilde ik er daarom toch graag snel een blogpost over schrijven. Ik zit dus nog echt in het beginstadium van de handlettering-kunst. Maar daarom is dit boek júist zo leuk! Handlettering doe je zo! is geschreven en geïllustreerd door Karin Luttenberg. Je kan haar vinden op Instagram onder de naam paper_fuel. Ze is een echte pro in handlettering, ze heeft met haar creaties onder andere in de Flow en VT Wonen gestaan. Voor Flair mocht ze het decembernummer compleet illustreren waardoor het in een paperfuel-jasje werd gestoken. Fun fact: dit is tevens de Flair waar Steve en ik in staan met een interview! Ik voel nu al een band. Nee, maar echt, ik vind dit boek léuk. Hieronder zie je enkele bladzijdes uit het boek voor een sfeerimpressie:

handlettering-doe-je-zo-boek-review handlettering doe je zo handlettering doe je zo

Inhoud van de het boek

In het boek vind je allereerst informatie over welke spullen handig zijn om te hebben. Welke pennen en stiften heb je bijvoorbeeld nodig? Ook achtergrondinformatie over handlettering en bepaalde lettertypes wordt kort en bondig beschreven. En vervolgens vind je veel mooie voorbeelden en uitleg over hoe je zelf de mooiste handlettering-creaties kan maken. Zoals het tekenen van banners en kaders. Of hoe je woorden met tekeningen kan combineren. Je wordt aangemoedigd om veel te oefenen en je eigen stijl te ontwikkelen. Het boek is laagdrempelig en ik kreeg gelijk zin om ermee aan de slag te gaan. Sinds ik het in mijn bezit heb, heb ik er elke dag nog wel door gebladerd of iets uit gemaakt. Ik vind het superleuk om ermee bezig te zijn omdat ik er compleet in op ga. Heel zen. Het enige minpunt aan het boek vind ik dat er verder niet uitgebreid in wordt gegaan op handlettering met ‘brush pens’, dat vind ik juist zo mooi! Maar misschien loop ik ook alweer te ver vooruit en zou ik eerst de basis onder de knie moeten krijgen.

handlettering doe je zo

Stiften en hulpmiddelen die ik gebruik

De afgelopen dagen ontving ik veel vragen over welke stiften ik gebruik. Ik heb echt nog maar een klein beginnerssetje opgebouwd en nul vergelijkingsmateriaal qua materiaal. Maar dit is wat ik tot nu toe gebruik in ieder geval:

 • Een potlood – deze set heb ik volgens mij al wel 10 jaar.
 • Een gum – tip: ga voor een zachte, witte gum en niet zo’n hard ding waardoor je papier scheurt.
 • Micron fineliners – een setje van verschillende diktes is heel handig.
 • Kalligrafiestiften – ik gebruik deze wat minder, maar ze zijn leuk om het handletteren mee af te wisselen.
 • Een brush pen – ik kocht een Ecoline brush pen van Royal Talens om mee te beginnen, die is voor geschikt voor grote letters en quotes omdat de stift-punt groot is.
 • Tombow Dual brush pens – dit setje kocht ik daarna, de stiften hebben aan de ene kant een brush-stift en aan de andere kant een normale stift. Ik wil ook heel graag de pastel-versie!
 • Oefenpapier – Ik heb een stapel oude notitieboekjes die half-vol geschreven zijn met aantekeningen. Ik vind het ideaal om hier mijn handlettering in te oefenen. Maar anders werkt simpel printpapier ook prima.
 • Papier met puntjes – ideaal voor handlettering! Moleskine en Leuchtturm hebben notitieboeken met puntjes (deze bijvoorbeeld).

handlettering doe je zo

Mijn creaties

En dan nu mijn eigen creaties! Ruim een week terug ben ik begonnen met kalligrafie. Dat vond ik leuk om mee te beginnen omdat je strikte regeltjes hebt waar je je aan moet houden. Daarna ben ik over gegaan op handlettering aan de hand van het boek. En aanvullend maakte ik letters met de brush pen, met tips die ik via Pinterest vond. Ik ben nog veel aan het oefenen en vind het leuk om de verschillende stijlen met elkaar af te wisselen. En daar kwam dit uit:

handlettering doe je zohandlettering doe je zo handlettering doe je zo

(Ik ben bezig met een collage van ‘vieze woorden’ om te oefenen met verschillende stijlen en vroeg jullie op Snapchat om suggesties. Ik heb zo gelachen!)handlettering doe je zo

Die hier boven heb ik nagetekend van een afbeelding die ik via Pinterest vond trouwens. Daar leer je toch het meest van. Ik vind het daarom leuk dat het boek van Karin veel voorbeelden bevat, inclusief uitleg en stappenplannen. Mocht handlettering je interessant lijken en wil je er graag mee beginnen, dan kan ik dit boek zeker aanraden!

Handlettering doe je zo! is o.a. hier te bestellen voor 14,99 euro.

Tip: er is ook een werkboek met opdrachten en oefenpagina’s!

Handlettering doe je zo

Deze blogpost bevat een boek dat ik heb gekregen als recensie-exemplaar.
Ook vind je hier affiliatelinks, dankje voor je support!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

59 reacties op “Boek: Handlettering doe je zo!

 1. chucky1012 schreef:

  Zo een leuk artikel met handige informatie om prachtig te leren schrijven.
  Ik had in een winactie jouw blognaam genoemd op het blog van Curvacious.
  Omdat ik jou dit wil leren.

  Xoxo

  | Reageer op deze reactie
 2. Kim schreef:

  Zoooo, dat gaat jou al goed af zeg!! Ik wil dit ook zo graag leren maar wist inderdaad ook niet hoe. In Groningen is binnenkort een workshop maar die kost iets meer dan 70 euro per persoon. Das toch wel een beetje prijzig als je nog niet weet of je het kan haha. Bedankt voor de tip!

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Oei ja inderdaad. Al lijkt zo’n workshop me wel heel leuk en leerzaam!

   | Reageer op deze reactie
 3. Kirsten schreef:

  Wat een leuk boek! Ik heb laatst ook nog zelf zitten oefenen met een potlood, zonder dat ik wist dat het helemaal in is nu.. Best wel grappig 🙂 Ik moet wel dringend eens investeren in zwarte fineliners ofzo om wat meer contrast te gaan creëren..

  | Reageer op deze reactie
 4. Romy schreef:

  Wauw, zo leuk! Ik ben graag creatief bezig, maar handlettering kan ik (nog) niet.

  | Reageer op deze reactie
 5. Bente schreef:

  Door jouw enthousiasme krijg ik ook helemaal zin om 1000 pennen en blades te kopen om te gaan handletteren!

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Hahahaa i feel you, ik moet me ook echt inhouden om niet gelijk een fortuin aan stiften uit te geven.

   | Reageer op deze reactie
   1. Michelle schreef:

    Same here! Ik ben helemaal aangestoken! Ik denk dat ik even wacht tot mijn verjaardag in februari :’)

    | Reageer op deze reactie
 6. Tamarah schreef:

  Wat ontzettend leuk zeg! Het lijkt me heerlijk om hier mee aan de slag te gaan! Niet alleen om leuke quotes mee te maken en in te lijsten, maar ook voor bijvoorbeeld kerstkaarten, verjaardagskaarten, je agenda pimpen, je fotoalbums mooi maken! Ik krijg zoveel ideeën! Dit boek komt op mijn wishlist!

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Oh wauw ja! Daar had ik nog niet aan gedacht, maar dat zijn ook leuke ideeën inderdaad.

   | Reageer op deze reactie
 7. Kim schreef:

  Dit boek lijkt me echt heel erg tof! 🙂 Ik heb lang getwijfeld, maar denk dat ik ‘m toch maar ga aanschaffen. 🙂

  | Reageer op deze reactie
 8. Kim schreef:

  Oooh super leuk dit! Wanneer ik eeeeindelijk klaar ben met de studie (hopelijk in januari) wil ik er ook tijd voor vrijmaken. Het is zo ontspannend! Het boek ziet er leuk uit zeg, ik ga hem in gedachten houden. Zelf heb ik een paar Tombow pennen, maar ik vond het toch allemaal wat moeilijker dan het eruit zag, haha.

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Dit is zo herkenbaar, haha! Ik kijk weleens youtubefilmpjes met instructies en als de pro’s het doen lijkt het zo simpel en makkelijk. Nope :p

   | Reageer op deze reactie
 9. Louisette schreef:

  Dit boek staat bij mij hoog op het verlanglijstje, maar heb momenteel een no spend maand, dus kan niet wachten tot het oktober is. Van een vriendin een hele tijd terug eens een brush pen gekregen zodat ik kon gaan oefenen (zij is er onwijs goed in). En ze gaf me als tip om naar een website zoals Dafont.com te gaan en dan naar de brush fonts. Kies er eentje uit die je mooi vind, print het uit en dan gewoon veeeel, heel veel oefenen!

  | Reageer op deze reactie
 10. Sanne schreef:

  Dit klinkt echt top! Ik wil echt vaker dit soort dingen oefenen. Het werkt zo lekker ontspannend. 🙂

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Ja echt! Een beetje zoals de kleurboeken voor volwassenen die destijds zo hip waren, maar dan leuker 😀

   | Reageer op deze reactie
 11. Karlijn schreef:

  Wat handig, zo’n boek met duidelijke voorbeelden! Ziet er leuk uit. En borstpartij vind ik niet eens per se een vies woord, vooral een heel raar klinkend woord 😛

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Haha ja dat is het ook! Hij was ingezonden door iemand op Snapchat, moest er zo om lachen, het is ook gewoon een gek woord.

   | Reageer op deze reactie
 12. Iris schreef:

  Dit lijkt me echt enorm leuk. Voor nu doe ik het vooral als ik me verveel, met een gewone pen of potlood dus.

  | Reageer op deze reactie
 13. Steffie schreef:

  Kijk ook eens op de website van Martine van Studio Suikerzoet, zij geeft workshops door het hele land en ook vaak mini-workshops op festivals enzo.

  | Reageer op deze reactie
 14. Jacqueline schreef:

  Haha, die vieze woorden collage! Ik zit er ook al maanden aan te denken om dit boek te kopen, misschien toch maar eens doen.

  | Reageer op deze reactie
 15. Oh wat leuk, mijn moeder kan heel mooi kalligraferen en ben daardoor altijd al zeer gefascineerd door handschriften en natuurlijk ook dit 🙂 Men kan toch zulke mooie creaties maken.

  | Reageer op deze reactie
 16. Desi schreef:

  Oooooooh Iris wat doe je me aan!? Nu wil ik dit ook doen! Het lijkt me zo fantastisch leuk om te doen, en het levert ook zulke mooie resultaten op, alleen waar haal ik de tijd vandaan om nog een hobby erbij te doen?

  | Reageer op deze reactie
 17. Anouk schreef:

  Wat ontzettend leuk! Ik heb gisteren ook letters na zitten tekenen van een afbeelding die ik op google had gevonden. Ik heb nog geen fancy schrijfspulletjes, maar die wil ik nog wel (heel erg) graag aan gaan schaffen, een brushpen lijkt me heel fijn 🙂

  | Reageer op deze reactie
 18. Nicetobeout schreef:

  Dit lijkt mij ook zo leuk om te kunnen! Zou dit dan de hobby zijn die ik niet na 5 minuten aan de wilgen hang? Overigens vind ik slipje ook altijd een viezig woord.

  | Reageer op deze reactie
 19. Iris schreef:

  Ooooh dit is zo leuk! Vroeger zat ik ook altijd te oefenen met dit soort dingen. Ik wil ook echt graag weer een setje hebben eigenlijk. Misschien ga ik binnenkort ook wel een setje bestellen met dat boek. Dit soort dingen moeten altijd net na mijn verjaardag komen hè, hahaha. Super goed doe je het ook al zeg, wauw!

  | Reageer op deze reactie
 20. Linda schreef:

  Ik vind je creaties echt knap voor iemand die pas zo kort bezig is! Leuk! Hahaha die viese woorden, geniaal. Roggel en onderkantje zijn wel echt vies ja :’)

  | Reageer op deze reactie
 21. Fleur schreef:

  Ik heb het boek zelf ook! Een week geleden gekocht. Het is echt super gaaf dat ik hem nu ook bij jou tegenkom! Ik vind het een super leuk boek en ben echt verslaafd geraakt! Omdat ik het zo leuk vond heb ik nog een handlettering boek gekocht genaamd ‘cratief handletteren en meer’. Die is ook heel leuk!

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Oh wat superleuk! Vind je dat dat andere boek een goede aanvulling is op deze? Of vind je dan veel dezelfde tips en is een tweede boek misschien overbodig? Ben benieuwd!

   | Reageer op deze reactie
   1. Fleur schreef:

    Het is wel leuk om de tweede boek ook te hebben! Persoonlijk vind ik deze zwarte leuker maar de grote heeft wel een goede aan vulling! Daar gaat het bijvoorbeeld ook over via de computer handlettering maken. Als je dit een leuk boek vond is dat wel een aanrader! Ik zal hem in iedergeval even bekijken.

    | Reageer op deze reactie
 22. H* schreef:

  Hahaha die viezewoordencollectie, prachtig wat daar uit komt. Ik ben altijd al gefascineerd geweest door typografie – familietrekje – en dit is daar een leuk onderdeel van.

  | Reageer op deze reactie
 23. Galina schreef:

  Ah kijk, dit komt als geroepen. Ik zocht een cadeau voor een creatieve vriendin die bijna jarig is. Even overleggen met haar man en bij groen licht koop ik hem via jouw linkje 🙂

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Ah dat vind ik heel leuk! Dankjewel! Het is ook echt een perfect cadeauboek 😀

   | Reageer op deze reactie
 24. Anouck schreef:

  JAAAA dat boek lijkt me zo leuk! Ik heb ook zo’n fijne brush pennen en af en toe klieder ik daar iets mee, maar ik doe eigenlijk maar wat haha. Geen slecht idee om me ook echt eens te verdiepen in hoe het moet!

  | Reageer op deze reactie
 25. Wat lijkt me dat een leuk boek zeg! Ik heb sinds een jaar ook die ‘handlettering tic’. In ons nieuwe huis hebben we een gigantisch schoolbord gemaakt wat schreeuwde om handlettering, vandaar….. 😉 Extra leuk om daar met de feestdagen een bepaalde quote op te schrijven. Have fun! Groetjes, Chantal | Moving Slowly.nl

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Die zag ik toevallig laatst in een boekenwinkel! Lijkt me ook heel leuk inderdaad, vooral om te zien of het mooie aanvulling kan zijn op dit boek 😀

   | Reageer op deze reactie
 26. Veronique schreef:

  Dit lijkt me ook een heel mooi boek. Die wil ik ook nog graag hebben. 🙂 Als je echt wilt leren schrijven met penseelstiften, dan raad ik je de online cursus van Karin Joan aan. Deze vind je hier: http://bit.ly/SchrijvenPenseel Deze heb ik ook gevolgd en je leert via video’s stap voor stap de mooiste creaties maken. En de video’s zijn erg leuk gedaan door haar. Maar ik moet zeggen dat jouw creaties ook al erg mooi uitzien.

  | Reageer op deze reactie
 27. carolien schreef:

  Wat leuk, dit boek staat op mijn lijstje en nu helemaal! Je hebt al veel moois gemaakt 🙂

  | Reageer op deze reactie
 28. Sofie schreef:

  Wat een leuk boekje! Ik wil het ook al zo lang doen. Bedankt voor de review 🙂

  | Reageer op deze reactie
 29. Pingback: Blogs die ik vaak bezoek ♥ – Sunshine in your heart
 30. Pingback: 50 x Blij worden | IKBENIRISNIET
 31. Pingback: Weekoverzicht: mama jarig, kerstkaartjes & lekkere salades | IKBENIRISNIET
 32. Pingback: Random best of 2016 | IKBENIRISNIET
 33. Pingback: Weekoverzicht: | IKBENIRISNIET
 34. Pingback: Weekoverzicht: Stemwijzer, vreten & een haiku | IKBENIRISNIET
 35. Hendrina schreef:

  Hoi! Ik zag die link in jouw blog naar de pennen die je nodig hebt.
  Maar dat pakketje heeft de nummers 02, 04 en 08.
  In het boek staat dat je 05 en 08 nodig hebt. Maakt het veel verschil of je 04 of 05 hebt?
  Of heb jij ze los gekocht?

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Het maakt niet zo heel veel uit, het gaat er meer om dat je een wat dunnere lijn kan zetten (zoals 04 of 05) en wat dikkere lijnen (zoals 08). Ik heb ook nog een 005 maar die is zo dun dat ik hem eigenlijk nooit gebruik. Dat 02, 04 en 08 setje is juist handig omdat je dan een mooie variatie hebt, kan je het later altijd alsnog aanvullen met losse pennen 😄 Ligt er ook een beetje aan wat je zelf fijn/handig vindt natuurlijk!

   | Reageer op deze reactie
 36. Leuk boek met veel voorbeelden maar zelf heb ik er niet zo veel aan gehad. En ik mis er ook het brushletteren in. Iets dat ik dan wel weer terug vond in het boek ‘Meer met letters’ van Studio Suikerzoet. Want ja ik heb dus alle boeken over handletteren. Denk wel dat je kan stellen dat ik gebeten ben door het handlettervirus 😀

  | Reageer op deze reactie
Back to Top