Boek: Handlettering doe je zo!

Handlettering is iets dat ik al een tijdje fascinerend vind. Mooie sierlijke letters, Pinterest-waardige quotes voor in een lijstje, wil ik ook kunnen!! Maar ik had geen idee waar te beginnen, als je een beetje gaat zoeken op internet vind je veel informatie. Maar daar werd ik alleen maar door overweldigd. En toen kwam het boek Handlettering doe je zo! binnen. Een praktische gids over handlettering, ideaal voor beginners. Nu is het mijn nieuwe hobby.

Handlettering doe je zo

Over het boek ‘Handlettering doe je zo!’

O jongens, wat kreeg ik veel vragen over dit boek op Snapchat! Je kan wel merken dat handlettering hartstikke hip is op het moment. Ook al heb ik het boek nog geen week in mijn bezit, wilde ik er daarom toch graag snel een blogpost over schrijven. Ik zit dus nog echt in het beginstadium van de handlettering-kunst. Maar daarom is dit boek júist zo leuk! Handlettering doe je zo! is geschreven en geïllustreerd door Karin Luttenberg. Je kan haar vinden op Instagram onder de naam paper_fuel. Ze is een echte pro in handlettering, ze heeft met haar creaties onder andere in de Flow en VT Wonen gestaan. Voor Flair mocht ze het decembernummer compleet illustreren waardoor het in een paperfuel-jasje werd gestoken. Fun fact: dit is tevens de Flair waar Steve en ik in staan met een interview! Ik voel nu al een band. Nee, maar echt, ik vind dit boek léuk. Hieronder zie je enkele bladzijdes uit het boek voor een sfeerimpressie:

handlettering-doe-je-zo-boek-review handlettering doe je zo handlettering doe je zo

Inhoud van de het boek

In het boek vind je allereerst informatie over welke spullen handig zijn om te hebben. Welke pennen en stiften heb je bijvoorbeeld nodig? Ook achtergrondinformatie over handlettering en bepaalde lettertypes wordt kort en bondig beschreven. En vervolgens vind je veel mooie voorbeelden en uitleg over hoe je zelf de mooiste handlettering-creaties kan maken. Zoals het tekenen van banners en kaders. Of hoe je woorden met tekeningen kan combineren. Je wordt aangemoedigd om veel te oefenen en je eigen stijl te ontwikkelen. Het boek is laagdrempelig en ik kreeg gelijk zin om ermee aan de slag te gaan. Sinds ik het in mijn bezit heb, heb ik er elke dag nog wel door gebladerd of iets uit gemaakt. Ik vind het superleuk om ermee bezig te zijn omdat ik er compleet in op ga. Heel zen. Het enige minpunt aan het boek vind ik dat er verder niet uitgebreid in wordt gegaan op handlettering met ‘brush pens’, dat vind ik juist zo mooi! Maar misschien loop ik ook alweer te ver vooruit en zou ik eerst de basis onder de knie moeten krijgen.

handlettering doe je zo

Stiften en hulpmiddelen die ik gebruik

De afgelopen dagen ontving ik veel vragen over welke stiften ik gebruik. Ik heb echt nog maar een klein beginnerssetje opgebouwd en nul vergelijkingsmateriaal qua materiaal. Maar dit is wat ik tot nu toe gebruik in ieder geval:

  • Een potlood – deze set heb ik volgens mij al wel 10 jaar.
  • Een gum – tip: ga voor een zachte, witte gum en niet zo’n hard ding waardoor je papier scheurt.
  • Micron fineliners – een setje van verschillende diktes is heel handig.
  • Kalligrafiestiften – ik gebruik deze wat minder, maar ze zijn leuk om het handletteren mee af te wisselen.
  • Een brush pen – ik kocht een Ecoline brush pen van Royal Talens om mee te beginnen, die is voor geschikt voor grote letters en quotes omdat de stift-punt groot is.
  • Tombow Dual brush pens – dit setje kocht ik daarna, de stiften hebben aan de ene kant een brush-stift en aan de andere kant een normale stift. Ik wil ook heel graag de pastel-versie!
  • Oefenpapier – Ik heb een stapel oude notitieboekjes die half-vol geschreven zijn met aantekeningen. Ik vind het ideaal om hier mijn handlettering in te oefenen. Maar anders werkt simpel printpapier ook prima.
  • Papier met puntjes – ideaal voor handlettering! Moleskine en Leuchtturm hebben notitieboeken met puntjes (deze bijvoorbeeld).

handlettering doe je zo

Mijn creaties

En dan nu mijn eigen creaties! Ruim een week terug ben ik begonnen met kalligrafie. Dat vond ik leuk om mee te beginnen omdat je strikte regeltjes hebt waar je je aan moet houden. Daarna ben ik over gegaan op handlettering aan de hand van het boek. En aanvullend maakte ik letters met de brush pen, met tips die ik via Pinterest vond. Ik ben nog veel aan het oefenen en vind het leuk om de verschillende stijlen met elkaar af te wisselen. En daar kwam dit uit:

handlettering doe je zohandlettering doe je zo handlettering doe je zo

(Ik ben bezig met een collage van ‘vieze woorden’ om te oefenen met verschillende stijlen en vroeg jullie op Snapchat om suggesties. Ik heb zo gelachen!)handlettering doe je zo

Die hier boven heb ik nagetekend van een afbeelding die ik via Pinterest vond trouwens. Daar leer je toch het meest van. Ik vind het daarom leuk dat het boek van Karin veel voorbeelden bevat, inclusief uitleg en stappenplannen. Mocht handlettering je interessant lijken en wil je er graag mee beginnen, dan kan ik dit boek zeker aanraden!

Handlettering doe je zo! is o.a. hier te bestellen voor 14,99 euro.

Tip: er is ook een werkboek met opdrachten en oefenpagina’s!

Handlettering doe je zo

Deze blogpost bevat een boek dat ik heb gekregen als recensie-exemplaar.
Ook vind je hier affiliatelinks, dankje voor je support!

Back to Top