Boek: The Psychology Book

Het is pas eigenlijk sinds een jaar weer dat ik psychologie daadwerkelijk leuk vind. Ik studeer het inmiddels al zo lang dat ik er op een gegeven moment helemaal klaar mee was. Dat was ook de reden dat ik in een ver verleden met HBO Toegepaste Psychologie stopte, ik wilde naar de kunstacademie en ik wilde nooit meer iets met psychologie te maken hebben. Maar toch kwam ik er weer terecht alleen dan op de UT. Zo leuk vind ik psychologie blijkbaar! Mocht je ook een voorliefde voor psychologie hebben dat is The Psychology Book vast wel wat voor je.

the psychology book

Big ideas simply explained

Voordat ik je teleurstel, dit boek gaat over de wetenschap achter psychologie. Het is geen populaire psychologie met zelftestjes en weetjes zoals Psychologie Magazine bijvoorbeeld. Alle belangrijke theorieën komen aan bod en worden op een simpele manier uitlegt. Ik denk dat dit een perfect boek is als je graag psychologie wil studeren en er meer over wilt weten, of gewoon omdat het je interessant lijkt.

the psychology book review

The Psychology Book

Het is een dik boek met harde kaft en zo’n 350 bladzijdes. Het eerste hoofdstuk gaat over de wortels van psychologie. Verschillende grote denkers worden besproken, zoals Descartes en zijn mind/body dualism: dat de geest en het lichaam van elkaar gescheiden zijn. En Galton over nature: persoonlijkheid is aangeboren, en nurture: persoonlijkheid wordt gevormd door opvoeding. Daarna bestaat het boek uit delen die ingedeeld zijn op stroming. Eerst het behaviorisme met onder andere de kwijlende hondjes van Pavlov. Daarna volgt een deel over psychotherapie met uiteraard Freud en zijn psycholoanalyse.

the psychology book freud

Psychologische stromingen

Andere stromingen die worden besproken zijn cognitieve psychologie, sociale psychologie, ontwikkelingspsychologie en persoonlijkheidsleer. Het komt eigenlijk neer op de theorie van het hele eerste jaar van de studie Psychologie alleen dan wat beknopter en leuker beschreven natuurlijk. Ook als je al veel van psychologie weet is het nog steeds interessant om te lezen trouwens, er staan veel namen en voorbeelden in die ik nog niet kende.

psychology erich frommcognitive psychology

gebroken-hartje Minpunten: Het is niet een boek dat je bladzijde voor bladzijde even lekker weg leest. Het wordt dan wel simpel uitgelegd maar het is toch veel stof om te begrijpen. Er wordt ook niet echt jip en janneke taal gebruikt, het is meer dat het niet heel saai en wetenschappelijk wordt uitgelegd. Het moet je ding zijn.

rood_hartje Pluspunten: Interessant! Ik vind het echt een leuk boek, de vormgeving is zo tof. Het is ook gewoon handig om je kennis mee op te frissen, ik haal bijvoorbeeld standaard de termen operante conditionering en klassieke conditionering door elkaar, terwijl die termen toch wel best essentieel zijn. En het staat sowieso interessant in je boekenkast.

rood_hartje Cijfer: 7

Je kan ‘The Psychology Book’ hier bestellen voor 22,99 euro.

conditionering psychologie

Back to Top