Groen de was doen

De was doen; niet mijn meest favoriete klusje. Maar toch wel iets wat gedaan moet worden als er meer kleding in en naast de wasmand ligt dan in de kast. Volgens mij doe ik de was op een best groene manier die ook goed is voor mijn portemonnee. Ik ben natuurlijk geen expert, vooral wanneer het met het huishouden te maken heeft, maar misschien dat jullie iets aan mijn tips hebben! Vooral de azijn tip kan ik ie-de-reen aanraden.

Deze producten gebruik ik altijd:

milieubewust wassen

rood_hartje Ik gebruik ecologisch wasmiddel van Sodasan, dit is het goedkoopste merk dat ik tot nu toe ben tegen gekomen dat zo natuurlijk mogelijk is en niet (in)direct op dieren test. Het heeft meerdere keurmerken: Ecocert, Vegan en Ecogarantie. Ik koop hier bij Ekoplaza altijd een 1,5 liter fles van voor 7,65 euro en daar kan je ongeveer 20 wasjes mee draaien (of in mijn geval 30, omdat ik niet zo veel wasmiddel gebruik). Alles wordt altijd goed schoon en het ruikt prima, niet heel bijzonder, gewoon fris. Er zijn natuurlijk nog veel andere merken en soorten eco wasmiddel maar daar heb ik zelf geen ervaring mee.

rood_hartje Dit wasmiddel is misschien wel iets duurder dan het ‘normale’ wasmiddel dat ik altijd kocht, maar doordat ik natuurazijn in plaats van wasverzachter gebruik bespaar ik weer! Door een scheutje azijn in het bakje te doen waar je normaal wasverzachter in doet wordt je was lekker zacht, ruikt het fris, blijven de kleuren mooi én ontkalk je tegelijkertijd je wasmachine. Je kan ook schoonmaakazijn gebruiken maar het enige verschil is dat dit zuurder is, ik gebruik dus gewoon natuurazijn, is goedkoper en werkt net zo goed. Toen ik van deze tip hoorde was ik eerst sceptisch maar sindsdien gebruik ik het altijd. Het kan soms wel zijn dat de was nog een klein beetje naar azijn ruikt als het nog nat is, maar als het is opgedroogd ruikt het gewoon lekker fris. En dat terwijl ik eerst grootgebruiker was van wasverzachter.

rood_hartje In mijn kast heb ik een geurzakje van Jacob Hooy hangen, fresh cotton ruikt het lekkerste van de hele wereld. Deze koop ik bij Dille & Kamille voor 1,95 euro per zakje, deze blijven ongeveer 3 maanden lekker ruiken. Dan heb ik toch nog een beetje een parfum aan m’n kleding zitten ondanks dat ik geen wasverzachter gebruik!

retro ad

Tips & Tricks

Volgens mij is de azijntip de beste tip ooit wanneer het op de was doen aankomt, dit zijn andere dingen die ik doe om zo verantwoord mogelijk de was te doen. Hoewel de meeste dingen vooral uit luiheid zijn dan dat ik het heel bewust voor een beter milieu doe.

  • Shirts en broeken die niet supervies zijn was ik altijd op 30 graden op een kort programma, dit is niet alleen beter voor het milieu maar ook beter voor de kleding.
  • Alleen handdoeken/theedoeken/vaatdoekjes was ik op 60 graden, de rest meestal op 30 graden en soms 40 graden.
  • En het is natuurlijk ook onzin om een handdoek na 1 keer drogen direct in de was te gooien, dus die hang ik na gebruik over de verwarming, scheelt ook weer.
  • Een wasdroger vind ik persoonlijk ook onzin, maar daar heb ik het geld ook niet voor.
  • Ik stop de wasmachine altijd vol, dat is voor mij niet meer dan logisch want als ik eenmaal de was doe dan heb ik ook heel-heel veel was. Trommel ook niet té vol doen trouwens.
  • Olie/vet/make-up/etc. vlekken haal ik van te voren weg met ossegalzeep, ik heb geen idee hoe diervriendelijk dit is maar het scoort qua milieuvriendelijkheid wel hoog omdat het geheel biologisch afbreekbaar is. Het werkt echt als een tierelier, ook op oude vlekken.
  • Deze tip is voor mijzelf: meteen de was ophangen!!! Ik vergeet zo vaak dat ik de was heb gedaan, dan zie ik een dag later dat er nog was in de wasmachine zit, dat dan natuurlijk hartstikke ranzig ruikt, waardoor ik het weer opnieuw moet wassen. Meestal spoel ik het dan alleen even op een kort programma, meteen ophangen is natuurlijk beter.

Ik hoop dat jullie er iets aan hebben! Aanvullingen zijn natuurlijk altijd welkom.

Back to Top