Groene tip #7: Schoonmaakmiddel maken

Gisteren maakte ik weer een nieuwe batch schoonmaakmiddel, perfect voor de Groene Tips categorie, bedacht ik mij! Ik schreef er ruim een half jaar geleden al eens een blogpost over, maar ik heb nu wat meer ervaring met het zelfgemaakt schoonmaakmiddel, dus ik vond een update wel leuk. Want ik ben nog steeds erg tevreden over het home made schoonmaakmiddel. Niet dat ik zo vaak schoonmaak, ik heb wel leukere dingen te doen, maar áls ik dan toch schoonmaak, doe ik dat meestal met mijn eigen schoonmaakmiddel.

zelf schoonmaakmiddel maken

Wat is het?

Het recept voor home made schoonmaakmiddel dat je onderaan deze blogpost vindt, gebruik ik als wasmiddel en als schoonmaakmiddel om een sopje mee te maken. Multifunctioneel! Ik vond het recept ooit eens op de website van Lana Leesvoer en ik ging er direct mee aan de slag omdat ik graag wilde weten of het echt werkte. En dat doet het dus, sindsdien koop ik nauwelijks schoonmaakmiddel uit de winkel. Ik vind het ook gewoon heel leuk om te doen, dan voel ik mij net zo’n jaren ’50 huisvrouw. Ik heb alleen nog een schattig schort met bloemetjesprint nodig. En Valium.

Waarom?

1) Het is véél goedkoper dan schoonmaakmiddel uit de winkel, 2) het is beter voor het milieu omdat er geen enge gevaarlijke stoffen inzitten, 3) je voorkomt een hoop plastic afval omdat je geen schoonmaakmiddel in plastic flessen uit de winkel hoeft te kopen, 4) het is makkelijk om te maken, dus waarom niet?

Hoe dan?

Ik gebruik tegenwoordig het onderstaande recept om het schoonmaakmiddel te maken. Ik maak één batch van 1,5 liter met soda en één zonder soda (gewone soda dus, niet te verwarren met baking soda). De versie met soda is handig voor wanneer iets supervies is, want soda zorgt voor extra schoonmaakkracht. Ik gebruik het ook als wasmiddel voor witte was. De versie zonder soda gebruik ik om gekleurde en zwarte kleding te wassen. Over het algemeen gebruik ik de wasschillen van Seepje om te wassen, maar wanneer iets extra vies is gebruik ik liever mijn zelfgemaakte schoonmaak/wasmiddel. Als schoonmaakmiddel los ik er een beetje van op in een emmer met warm water en daar maak ik dan een sopje van. Handig om de badkamer of keuken mee te poetsen.

Voor 1,5 liter schoonmaak/wasmiddel:

 • 20 gram marseillezeep*
 • 1,5 liter water
 • Extra: 3 eetlepels soda
 • Eventueel: etherische olie voor een geur

* In marseillezeep zit palmolie, niet zo ‘groen’, een goed alternatief is plantaardige Aleppo zeep. Ik had nog marseillezeep in huis dus die maak ik eerst op, anders is het ook zo zonde.

How to: Rasp de zeep, los dit op in 1,5 liter water en breng aan de kook. Roer goed door en laat nog voor zo’n 5 – 10 minuten koken. Voeg eventueel de soda toe en/of een paar druppels etherische olie en roer even door. Laat het een paar uur staan en schenk het in een grote fles of bak. Ik gebruik zelf een lege fles wasmiddel met een inhoud van 1,5 liter. Het wordt een redelijk dikke ‘pudding’-achtige zeep trouwens.

 • Moeilijkheidsgraad: 3/10
 • Kosten: Alle ingrediënten (een blok zeep, een zakje soda en een flesje etherische olie) bij elkaar kosten nog geen 10 euro en daar kan je ruim een jaar mee vooruit, gok ik. Véél goedkoper dan normaal schoonmaakmiddel dus!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

28 reacties op “Groene tip #7: Schoonmaakmiddel maken

 1. overthuis schreef:

  Wat goed dat je dit doet! Ik maak ook vaak zelf mijn schoonmaakmiddel, maar dat doe ik niet met zeep. Ik maak het van azijn/water/citroen- en lavendelolie. Ook een topper!

  | Reageer op deze reactie
 2. Maai schreef:

  Hey leuk. Heb het laatst ook gedaan en zeer tevreden. Volgende keer aleppo zeep aanschaffen dus. Thanx voor de tip. Ik gebruik bij het schoonmaken (als ik dat doe) vaak eerst wat citroen. Over de wasbak enzo. En dan afnemen. Ook goedkoop en zonder chemische stoffen en werkt super!

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Oh wat handig! Weet jij of je dat gewoon bij de drogist kan kopen?

   | Reageer op deze reactie
 3. Nancy schreef:

  Ik ben ook zo’n type die niet van schoonmaken houdt, maar ik moet toegeven dat ik meteen mijn vriezer heb schoongemaakt na jouw vorige blogpost. Hoewel ik er uren mee bezig ben geweest (want het was al 4 jaar vastgevroren dus) was ik superblij toen ik die avond laat mijn vriezer open trok. Wauw dacht ik: Wat een prachtgezicht (ik was de schoonmaakhel van ervoor even vergeten). En nu kan ik mijn eigen schoonmaakmiddel maken. Ik wil al heel erg lang mijn eigen zeep en ook schoonmaakmiddelen maken, maar doe dat steeds niet… Maar ja, als het zo makkelijk is! Zie je, er is nog hoop.

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Ah wat goed zeg! Superleuk om te horen. Weet ik in ieder geval zeker dat mijn schoonmaakhel van vorige week niet voor niets was, haha 😀

   | Reageer op deze reactie
 4. Michelle schreef:

  Tof, ik heb nog zeep in huis dat ik niet gebruik en een zakje soda ligt ook in mijn keukenkastje. Dus dit wil ik wel gaan proberen!

  | Reageer op deze reactie
 5. Janine schreef:

  Wat een fijne tip, dit ga ik zeker zelf een keer maken en het dan voornamelijk gebruiken als wasmiddel. Ik vind die blokken zeep altijd erg lekker ruiken overigens, jammer dat ze toch niet zo ‘groen’ zijn.

  Overigens, ik vond jouw tip van die zoekmachine ecosia zo tof dat ik ‘m meteen ben gaan gebruiken. Inmiddels heb ik al meer dan 150 bomen geplant :).

  | Reageer op deze reactie
 6. Esther schreef:

  Hoi Iris,
  Deze tip heb ik ook al eerder van greenevelien.com gekregen. Hier legt zij dit ook heel goed uit, incl filmpje en precieze kosten. Wel zegt ze dat je voor gekleurde was alleen aleppozeep en gekookt water gebruikt, en voor witte/bontewas de zeep en de soda, l dat soda bleekt en dus niet voor gekleurde of donkere was geschikt is.
  Fijn dat jij deze tip ook verspreid, hoe meer mensen dit gebruiken, hoe beter!

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Dat klopt! Daarom maak ik altijd twee versies. Bedankt voor de tip, ik ga het eens opzoeken 🙂

   | Reageer op deze reactie
 7. Lineke schreef:

  Gelukkig hoor je dit steeds vaker. En t is inderdaad heel erg leuk om te maken. Ik gebruik bovenstaand alleen voor de was. Voor de andere dingen gebruik ik soda, azijn en voor dingen die af en toe gewoon erg goed schoon moeten (toiletpot, wasbak etc) gebruik ik baking soda, dat strooi je er dan in, en dan giet ik er azijn op: bruist flink! Wordt het schoon zonder je wat hoeft te doen. Overigens werkt azijn heel erg mooi tegen kalkvlekken. Dus kranen ed behandel ik daar vaak mee. (Citroen werkt ook, maar dat vind ik in verhouding vrij duur) Ik hou niet van poetsen, dus dat wat ik doe, moet gewoon werken én eco zijn..

  | Reageer op deze reactie
 8. Maartje schreef:

  Als ik dit zo lees zie ik geen redenen meer om normaal schoonmaakmiddel te kopen en gebruiken. Dit klinkt zo makkelijk (en zo goedkoop). Snel eens proberen!

  | Reageer op deze reactie
 9. Sabrina schreef:

  Gisteravond heb ik de zeep gemaakt en ik vond het nogal waterig..
  Niks geen pudding gedoe, maar gewoon net zo dun als schoonmaakmiddel.
  Volgende keer maar meer zeep toevoegen 😉
  Enne de aleppo zeep heb ik bij de tuinen gehaald.

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Oh! Zou het dan dunner worden met Aleppo zeep misschien? Zelf nog geen ervaring mee. Snel maar kopen bij De Tuinen, dankje!

   | Reageer op deze reactie
 10. Pingback: 5 x handige toepassingen voor azijn | IKBENIRISNIET
  1. iris schreef:

   Ik koop het zelf altijd in de toko. Het is ook te koop bij Dille & Kamille en sommige Jumbo’s (hoorde ik, zelf nog nooit gevonden), maar dan ben je wel veel duurder uit.

   | Reageer op deze reactie
 11. Suzanne schreef:

  Er is wel een merk die Marseillezeep van duurzame palmolie maakt, Rampal Latour, voornamelijk bij online drogisten te koop. 🙂

  | Reageer op deze reactie
  1. Doede schreef:

   Hej Iris, ik mijn Marseille uit de bio winkel, met bio-fair trade palmolie. €5 voor een halve kilo, in Frankrijk, dat dan wel weer. Leuke blog, je staat op m’n volg lijstje. Salut!

   | Reageer op deze reactie
 12. Pingback: 10x de beste Groene Tips | IKBENIRISNIET
 13. Pingback: Weekoverzicht: beginnen met yoga, zelf wasmiddel maken & plasticdieet | IKBENIRISNIET
Back to Top