Groene tip #7: Schoonmaakmiddel maken

Gisteren maakte ik weer een nieuwe batch schoonmaakmiddel, perfect voor de Groene Tips categorie, bedacht ik mij! Ik schreef er ruim een half jaar geleden al eens een blogpost over, maar ik heb nu wat meer ervaring met het zelfgemaakt schoonmaakmiddel, dus ik vond een update wel leuk. Want ik ben nog steeds erg tevreden over het home made schoonmaakmiddel. Niet dat ik zo vaak schoonmaak, ik heb wel leukere dingen te doen, maar áls ik dan toch schoonmaak, doe ik dat meestal met mijn eigen schoonmaakmiddel.

zelf schoonmaakmiddel maken

Wat is het?

Het recept voor home made schoonmaakmiddel dat je onderaan deze blogpost vindt, gebruik ik als wasmiddel en als schoonmaakmiddel om een sopje mee te maken. Multifunctioneel! Ik vond het recept ooit eens op de website van Lana Leesvoer en ik ging er direct mee aan de slag omdat ik graag wilde weten of het echt werkte. En dat doet het dus, sindsdien koop ik nauwelijks schoonmaakmiddel uit de winkel. Ik vind het ook gewoon heel leuk om te doen, dan voel ik mij net zo’n jaren ’50 huisvrouw. Ik heb alleen nog een schattig schort met bloemetjesprint nodig. En Valium.

Waarom?

1) Het is véél goedkoper dan schoonmaakmiddel uit de winkel, 2) het is beter voor het milieu omdat er geen enge gevaarlijke stoffen inzitten, 3) je voorkomt een hoop plastic afval omdat je geen schoonmaakmiddel in plastic flessen uit de winkel hoeft te kopen, 4) het is makkelijk om te maken, dus waarom niet?

Hoe dan?

Ik gebruik tegenwoordig het onderstaande recept om het schoonmaakmiddel te maken. Ik maak één batch van 1,5 liter met soda en één zonder soda (gewone soda dus, niet te verwarren met baking soda). De versie met soda is handig voor wanneer iets supervies is, want soda zorgt voor extra schoonmaakkracht. Ik gebruik het ook als wasmiddel voor witte was. De versie zonder soda gebruik ik om gekleurde en zwarte kleding te wassen. Over het algemeen gebruik ik de wasschillen van Seepje om te wassen, maar wanneer iets extra vies is gebruik ik liever mijn zelfgemaakte schoonmaak/wasmiddel. Als schoonmaakmiddel los ik er een beetje van op in een emmer met warm water en daar maak ik dan een sopje van. Handig om de badkamer of keuken mee te poetsen.

Voor 1,5 liter schoonmaak/wasmiddel:

  • 20 gram marseillezeep*
  • 1,5 liter water
  • Extra: 3 eetlepels soda
  • Eventueel: etherische olie voor een geur

* In marseillezeep zit palmolie, niet zo ‘groen’, een goed alternatief is plantaardige Aleppo zeep. Ik had nog marseillezeep in huis dus die maak ik eerst op, anders is het ook zo zonde.

How to: Rasp de zeep, los dit op in 1,5 liter water en breng aan de kook. Roer goed door en laat nog voor zo’n 5 – 10 minuten koken. Voeg eventueel de soda toe en/of een paar druppels etherische olie en roer even door. Laat het een paar uur staan en schenk het in een grote fles of bak. Ik gebruik zelf een lege fles wasmiddel met een inhoud van 1,5 liter. Het wordt een redelijk dikke ‘pudding’-achtige zeep trouwens.

  • Moeilijkheidsgraad: 3/10
  • Kosten: Alle ingrediënten (een blok zeep, een zakje soda en een flesje etherische olie) bij elkaar kosten nog geen 10 euro en daar kan je ruim een jaar mee vooruit, gok ik. Véél goedkoper dan normaal schoonmaakmiddel dus!
Back to Top