Docu’s: Blackfish & The Cove

Orka’s waren vroeger altijd een beetje mijn lievelingsdieren, ze zien er zo mooi en lief uit. En ze zijn ook nog eens ontzettend slim! Orka’s herkennen zichzelf in hun spiegelbeeld, ze zijn heel sociaal en communiceren op een complexe manier. Alleen al de manier waarop ze samenwerken om op zeehonden te jagen laat zien dat ze heel slim zijn. (Filmpje!

orca
via myanimalhub.com

Iris hartje Orka’s

Vrouwtjesorka’s kunnen trouwens wel ouder dan 80 worden. In het wild dan. Orka’s komen bijna in alle wereldzeeën voor, in koude wateren zoals op het onderstaande plaatje maar ook in de tropen. Weetje van de dag: orka’s slapen niet volledig, ze moeten kunnen ademen en blijven opletten, daarom rusten ze uit door de twee hersenhelften om de beurt te laten slapen. Ik wou dat ik dat ook kon. De orka’s staan aan de top van de voedselketen, ze doden zelfs haaien, orka’s zijn awesome! Hun enige bedreiging is dus de mens. En aangezien mensen altijd op macht en geld uit zijn (sorry, ik ben in een cynische bui vandaag) hebben de orka’s dus gewoon dikke pech. Dat werd mij wel duidelijk na het zien van de documentaire Blackfish (2013). Het brak mijn hart.

Blackfish: Never capture what you can’t control

Tilikum, de ster in Seaworld, is verantwoordelijk voor de dood van drie mensen, inclusief een ervaren orka-trainer. De documentaire Blackfish laat zien wat de consequenties zijn van het opsluiten van orka’s in een dolfinarium. En niet op een afstandelijke manier zoals je van sommige docu’s misschien bent gewend, Blackfish lijkt wel een psychologische thriller. Ik kan de documentaire iedereen aanraden, hij is te zien op Netflix. Alleen de trailer is al indrukwekkend:

The Cove: Oscar-winning documentary

Blackfish deed mij meteen aan een andere documentaire denken die mij ooit eens werd aangeraden door Mille Pagine. Ik keek deze film begin dit jaar, maar sommige beelden staan nog steeds op mijn netvlies gebrand. The Cove onthult de slachting van meer dan 20,000 dolfijnen en bruinvissen die elk jaar aan de kust van Japan plaats vindt. Hoewel het dolfijnenvlees een giftig niveau aan kwik bevat, wordt het toch als voedsel in Azië verkocht met ‘whale meat’ op het labeltje. Wederom een docu die heel indrukwekkend is en niet voor tere zieltjes is. Wel één van de beste documentaires die ik ooit heb gezien overigens, dus het kijken zeker wel waard. Dat blijkt al wel uit de trailer:

Ik word altijd zo boos en verdrietig als ik over dit soort onderwerpen hoor en lees. Mensen denken altijd dat ze superieur zijn en vinden het de normaalste zaak van de wereld om een groot en intelligent dier als een orka uit een grote oceaan te halen en in een klein badje te stoppen. Het is niet meer dan logisch dat zo’n dier dan gefrustreerd raakt. Daar horen ze, net als dolfijnen, gewoon helemaal niet thuis.

Kende je deze docu’s al? 

Back to Top