Boek: The Creative License

Dit boek is voor iedereen die ‘leren tekenen’ als goed voornemen heeft voor 2014. En voor iedereen die dat goede voornemen niet heeft omdat ze denken dat ze niet creatief genoeg zijn. The Creative License geeft je toestemming om lelijke dingen te maken, fouten te maken, veel te tekenen en bovenal heel creatief te zijn. Dit boek staat al járen in mijn kast en ik vind het zo fijn om door te bladeren, de vormgeving is zo leuk en artsy. Het werd wel eens tijd voor een review.

the creative license boek review

“Somewhere deep inside, we all have a longing to make things – be they drawings, music, hand-knit sweaters, of loaves of bread. Then why do so few of us consider ourselves creative?”
the creative license achterkant

The Creative License

Ik tekende vroeger, net als alle andere kinderen, heel veel. Op de middelbare school werd dat iets minder, tot ik er helemaal mee ophield. Ik kon nooit buitengewoon goed tekenen, ik deed het gewoon omdat ik het leuk vond. En vaak heb ik wel zo’n fase dat ik denk: ja, ik ga weer tekenen! (Of breien of haken of nieuwe hobby #76) Maar dan durf ik niet zo goed omdat ik van te voren al denk dat het toch lelijk wordt. Dit boek zorgt ervoor dat je op een andere manier gaat denken, want je mag best fouten maken en je hoeft niet te streven naar perfectie.

the creative license 5

Motiverend

Het boek nodigt echt uit om meteen aan de slag te gaan. De laatste keer toen ik het boek op pakte deed ik een tekenoefening om een bagel heel gedetailleerd na te tekenen. Er staan verschillende oefeningen in waardoor je tekenen gewoon leuk gaat vinden en er misschien zelfs beter in wordt. Maar het is geen boek dat vol staat met tekentechnieken en handleidingen hoor. Het zijn vooral tips en oefeningen om je het tekenen wat meer eigen te maken. Zo wordt ook aangeraden om een journal bij te houden waarin je tekent en schrijft, zoals dit mint-hartje. Dat is iets wat ik al zo lang wil doen, dat was ook de voornaamste reden waarom ik dit boek had gekocht. Ik ben daar nog steeds niet mee begonnen trouwens, misschien een mooi voornemen voor 2014? Ik heb in ieder geval genoeg lege notitieboekjes. Ik ben altijd heel bang om op de eerste bladzijde van een nieuw boekje te schrijven, bang dat ik het verpest. Maar in het boek staat ook: wees niet bang om materiaal te verpesten, dat moet je niet voor een perfect moment bewaren.

the creative license 3the creative license 2

Vormgeving

Het allerleukste van het boek vind ik dat het er zo gezellig en rommelig uitziet. Het handgeschreven lettertype is niet altijd even makkelijk om te lezen maar dat geeft het boek juist die arty en persoonlijke stijl wat ik zo leuk vind:

the creative license 1the creative license 5 the creative license 4the creative license

gebroken-hartje Minpunten: Het lettertype is niet altijd heel leesbaar, moet je even aan wennen. Verder is dit boek alleen in het Engels te verkrijgen, kan een minpunt zijn voor sommigen.

mint-hartje Pluspunten: De vormgeving, de enthousiaste manier van schrijven, veel bruikbare tips.

mint-hartje  Cijfer: 8+

The Creative License is hier te bestellen voor 14,99 euro. Andere boeken in dezelfde stijl van dezelfde auteur vind je hier.

Back to Top