Vega kerstmenu #3: Paddestoel galore

En het derde en laatste kerstmenu, deze is niet vegan zoals de vorige twee (tenzij je de geitenkaas weglaat) maar wel heul vegetarisch uiteraard. Ik ben vooral blij met de ontdekking van het voorgerechtje, of amuse moet ik het eigenlijk noemen want het is in één hap weg. Zonde, want het ziet er zo chique uit! Het heet dan ook paddestoelenkaviaar, oeh la la. Het hoofdgerecht zit ook bomvol paddestoelen want dat is de welbekende herfstrisotto met peer en geitenkaas, die ik voor het gemak omdoop naar kerstrisotto. Enjoy!

vegetarische kaviaar

Voorgerecht: paddestoelenkaviaar (uit Allerhande)

Kleine mini-hapjes op lepels hebben mij altijd gefascineerd, het ziet er heel chique uit maar het lijkt me helemaal niet leuk, omdat je het heel snel op hebt. Ik wil dan meteen 20 van zulke lepels. Dat gevoel kreeg ik ook van deze paddestoelenkaviaar met krokante salie. Want het is zó lekker! Gimme more!

Ingrediënten voor 4 – 8 amuselepels:
rood_hartje 100 gram shii-takepaddestoelen
rood_hartje 3 eetlepel plantaardige olie
rood_hartje 1 eetlepel sojasaus
rood_hartje verse salie

Bereiding:
1. Snijd de shiitakes in kleine blokjes. Verhit een halve eetlepel olie in een koekenpan en bak hierin de shiitakes bruin.
2. Schep de shiitakes in een schaal en breng op smaak met sojasaus en peper.
3. Verhit de rest van de olie in dezelfde pan en bak hierin de salieblaadjes krokant.
4. Leg de eetlepels klaar. Verdeel de paddestoelenkaviaar over de lepels en leg op elke lepel een blaadje salie.

risotto met peer

Hoofgerecht: Kerstrisotto (herfstrisotto dus)

Deze risotto blijft zo goddelijk. Als je hem nog nooit hebt gemaakt: doen doen doen! Je maakt er heel simpel een vegan variant van door de geitenkaas weg te laten. Dan is ‘ie nog steeds lekker. Maar stiekem vind ik die paar stukjes geitenkaas erbij toch wel heel-heeeel lekker.

Ingrediënten:
mint-hartje 200 gram risottorijst
mint-hartje 1 ui
mint-hartje 3 teentjes knoflook
mint-hartje 1 liter bouillon (van 2 groentebouillonblokjes)
mint-hartje 1 glas droge witte wijn (optioneel)
mint-hartje 200 gram paddestoelen (oesterzwammen, shiitake, kastanjechampignons)
mint-hartje 1 kleine aubergine
mint-hartje 1 peer
mint-hartje Geitenkaas (wilde knoflook 50+)

Bereiding:
Zie het volledige recept hier.

sgroppino

Nagerecht: Sgroppino (Italiaanse cocktail)

Maura (van Yellow Lemon Tree) gaf als tip om met het citroen sorbetijs een sgroppino te maken. Een sgroppino (of scroppino) is een Italiaanse cocktail gemaakt van citroenijs, prosecco en wodka. Dit wordt na het eten gedronken. Nom! Ik had het nog nooit eerder gemaakt en ik denk dat ik nog even door moet blijven oefenen want het werd niet helemaal zoals het hoort, geloof ik. Het moet een romige, schuimende bedoening worden maar bij mij bleef er na een paar minuten niets meer van het schuim over. Hoewel het er op de bovenstaande foto toch aardig uitziet! De smaak werd er niet minder om: jummie!

Ik vond hier en hier een recept. In dit filmpje wordt in het Italiaans uitgelegd hoe je het maakt op de traditionele manier maar met alleen het beeld kom je ook een heel eind. Het citroenijs mix je met de prosecco en een beetje wodka door middel van een mixer, met de hand, of wat blijkbaar het makkelijkste is: met een blender. Good luck, ik vond het zelf heel lekker!

Ik wens jullie alvast hele fijne feestdagen toe!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

18 reacties op “Vega kerstmenu #3: Paddestoel galore

 1. Emmelien schreef:

  Ooh, die herfst/kerstrisotto is góddelijk! Ik zou dat echt een week lang kunnen eten. Wij eten het ook regelmatig sinds ik het voor het eerst maakte!

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Jaaa hier ook! Eet het vanavond ook weer, haha! 😀 Gaat nooit vervelen, nomnom.

   | Reageer op deze reactie
   1. Merel schreef:

    Ik maak het ook iedere week wel een keer! Soms met pompoen en zoete aardappel, maar meestal met aubergine en paddenstoelen! (zonder geitenkaas, obviously)

    | Reageer op deze reactie
 2. Sylvia schreef:

  Tegenwoordig word ik blij van alles waar geitenkaas in zit, dus dat recept ga ik onthouden 😉

  | Reageer op deze reactie
 3. Maai schreef:

  Nomnomnom dat klinkt weer heerlijk. Hier een bijna vegetarisch kerstdiner. Alles wat ik maak zonder vlees 😉 deze gaan weer op mijn lijstje. Man wat moet ik nog een hoop proberen straks in 2014! Fijne dagen 🙂

  | Reageer op deze reactie
 4. Elise schreef:

  Dit is mijn favoriete diner van de drie 🙂 ik ga de amuses maken op een vegan kerstdiner dat ik deze vakantie heb 😀

  | Reageer op deze reactie
 5. Anne schreef:

  Ohh, wij hebben net een setje amuselepels gekregen. Dus zeker dat ik die paddenstoelenkaviaar eens ga proberen, yum!

  | Reageer op deze reactie
 6. Dina schreef:

  Niks voor mij, dit menu. Ik ben allergisch voot paddestoelsporen. Het nagerechtje klinkt wel prima. 🙂

  | Reageer op deze reactie
 7. Maura - YLT schreef:

  Oeeeh dit is meer mijn stijl! Lekkkkker risotto. Leuk dat je de sgroppino (of met een C ik schrijf het geloof ik altijd fout en nu heeft mijn telefoon dat onthouden) hebt gemaakt. Ik doe het inderdaad in de blender, dan wordt ‘ie heel schuimig. Ik denk dat ik het weer eens als aperitiefje ga maken met kerstavond 🙂

  | Reageer op deze reactie
 8. Aline schreef:

  Omg die risotto! Ik at ooit paddenstoelenrisotto in ’t restaurant van Jamie Oliver in Amsterdam en die was LEKKER en dat terwijl ik helemaaal niet van paddenstoelen houd. Ik ga deze maken!

  | Reageer op deze reactie
   1. iris schreef:

    Ja zo ongeveer! Op de verpakking staat meestal dat je 75 gram risottorijst per persoon moet rekenen maar ik doe meestal 100-150 gram per persoon, dan lijkt het net alsof je voor een heel weeshuis kookt, maar het is zoooo lekker dat altijd alles op komt 😀

    | Reageer op deze reactie
 9. Eva schreef:

  Oh meeeeeh paddestoelen <3 ZOO LEKKER! Die risotto lijkt me dan ook echt te awesomepawesome!
  Fijne kersttt!

  | Reageer op deze reactie
 10. Ina schreef:

  Ik heb je paddestoelenkaviaar en de Kerst/herfstrisotto allebei gePinned om gauw eens te maken, heerlijk! Nou bij een Chinese supermarkt zulke soeplepeltjes proberen te vinden! Want wat is dat een leuke manier om je kaviaar te serveren! <3

  | Reageer op deze reactie
Back to Top