Groen dagje

“Wat kan ik nog meer voor een groene dingen doen naast vegetarisch eten?” krijg ik wel eens als vraag. Toevallig had ik gisteren een heel bewust dagje, wat vooral onbewust ging eigenlijk. Dan heb je in ieder geval een paar voorbeelden van makkelijke ‘groene’ dingen om te doen! 

Processed with VSCOcam with f2 preset

Dit deed ik gisteren:

Processed with VSCOcam with f2 preset
Doei Marilyn!

01. Spullen naar de kringloop brengen

Ik vond dat altijd wel moeilijk, afstand van spullen doen. Dat vind ik nog steeds wel eigenlijk. Maar ik vind het naderhand altijd wel fijn, want minder spullen = minder rommel = meer rust. En als ik dingen niet weggooi maar naar de kringloop breng, voelt het ook al 10 keer beter. Je hebt trouwens ook kringloopwinkels die hun winst doneren aan een goed doel, Wawollie bijvoorbeeld.

Processed with VSCOcam with f2 preset
Let vooral op de grillpan en niet op onze superhygienische keuken.

02. Spullen bij de kringloop kopen

Ik had nog een grillpan nodig en tadaa, er lag een heel stapeltje bij de kringloop. Ik vond een hele mooie die er helemaal niet gebruikt uit zag voor ongeveer 4 euro. Ik koop lang niet altijd alles tweedehands hoor, ik ben echt niet perfect wat duurzaamheid betreft. Maar ik probeer het wel altijd veel te doen, want dat is veel beter dan nieuwe spullen kopen! En zeg nou zelf, het geeft ook wel een kick als je iets tofs kan vinden tussen de rommel in een kringloop.

Processed with VSCOcam with f2 preset
Nee-Nee stickers kan je gratis bij de gemeente ophalen.

03. Een Nee-Nee sticker bij de gemeente ophalen

Jeetje, wat wordt er veel reclame bezorgd! Ik had op mijn vorige studio vanaf dag 1 een Nee-Nee sticker op mijn brievenbus (nog van de vorige bewoner) en het viel mij dus ook nooit zo op hoeveel reclamefoldertjes je krijgt. Maar nu klepperde de brievenbus soms wel 2 keer per dag omdat er een bult oud papier naar binnen werd gepleurd. Na een week had ik al een hele stapel, sorry boompjes. Ik ben dus gisteren maar snel naar de gemeente gegaan om zo’n Nee-Nee sticker op te halen, die zijn gratis trouwens! En folders kan je gewoon op internet lezen, je hebt er zelfs apps voor.

recycle
Tja. Niet echt wat ik voor ogen had.

04. Recycle-hoekje maken

Ik wilde zo graag een mooi recycle-hoekje maken hè. Ik zag op Pinterest al hele leuke voorbeelden van Amerikaanse huisvrouwen die alles tot in de puntjes organiseren en opruimen en DIY’en (ik vind dat eerlijk gezegd een beetje freaky soms). Nou, dikke anti-climax want zo mooi is het bij mij niet geworden. Maar ik houd dit maar even als tijdelijke oplossing aan. Ik heb twee grote tassen bij elkaar staan, één voor statiegeld-flessen en één voor glas. Dan een prullenbak voor alleen plastic, een doos voor oud papier en twee kleine prullenbakjes voor batterijen en lampen. Uiteindelijk komt hier nog zo’n mooi gaatjesbord boven te hangen!

Processed with VSCOcam with f2 preset

05. Vega(n) koken from scratch

Het is algemeen bekend dat een dieet zonder vlees beter is voor het milieu. Nu is dat niet de hoofdreden dat ik vegetarisch eet, het gaat er mij meer om dat ik liever geen dierenlijkjes consumeer, maar dat het is natuurlijk een mooi bijkomend voordeel. Ik maakte een aubergine-tomaat tian en later maakte ik ook nog vegan peanutbutter cookies (die een beetje mislukten).

Processed with VSCOcam with f2 preset

06. Zaadjes bewaren

Ik had eergisteren pompoensoep, ik heb gisteren de zaadjes schoongemaakt en ze liggen nu te drogen op de vensterbank. Voor mijn toekomstige moestuin! Ik weet niet of ik het goed doe trouwens, misschien dat alle tuinierexperts dit nu nee-schuddend lezen (in dat geval zijn tips welkom).

Volgens mij heb ik wel wat Karma-punten gescoord gisteren. Hoe scoor jij je Karma-punten?

Back to Top