Review: Mijn Philips keukenmachine

Ik wilde al zo-zo-zo lang een food processor. Want het enige dat ik had om mee te mixen was een blender die al moeite had met hummus en een staafmixer die nog net een soepje kon pureren. Toen ik dadels wilde pureren voor bananenbrood was het officieel voorbij, de blender had zijn laatste elektro-adem uitgeblazen. Zijn adem rook naar verbrand plastic.

review philips keukenmachine

Philips HR 7769/00

Stiekem was ik daar best blij om, eindelijk was het onding kapot waardoor ik zonder schuldgevoel een nieuwe mocht kopen van mijzelf. Ik begon met sparen door het verkopen van oude studieboeken. Alleen elke keer verdween het geld per ongeluk als sneeuw voor de zon wanneer ik boodschappen deed. Ik kan gewoon echt niet sparen, het is hopeloos. Zo ging dat een paar maanden door. Gelukkig had de moeder van Steve het beste idee ooit, want zij wilde ook graag boeken overkopen van ons, en dan betaalde ze ons gewoon uit in een keukenmachine. Dan kon het geld ook niet per ongeluk op gaan aan boodschappen. Daar ben ik haar heel dankbaar voor, anders hadden we volgend jaar waarschijnlijk nog steeds geen nieuwe keukenmachine. Ik vond het nog best lastig om een nieuw exemplaar uit te zoeken, want er zijn zoveel verschillende apparaten met verschillende functies en net zulke verschillende prijskaartjes. Na lang wikken en wegen werd het de Philips HR 7769/00 Viva Collection. De prijs van deze keukenmachine ligt rond de 100 euro, de prijs kan iets verschillen per winkel.

philips keukenmachine accessoires
Een paar opzetstukken: de standaard mengkom voor de keukenmachine, een (koffie)molen en een blender. Er zit ook een citruspers bij, die staat niet op de foto.

Kenmerken

Deze keukenmachine heeft een 850 watt motor, een krachtige motor dus. Een flink contrast met de 300 watt blender die ik gewend was. Er ging een wereld voor mij open. Eindelijk kon ik ook noten en dadels fijnhakken zonder dat een verbrande plastic-lucht uit het apparaat kwam zoals bij mijn blender (oeps). Mocht je dus op zoek zijn naar een blender of keukenmachine, dan zou ik echt investeren in een apparaat met wat meer vermogen. Je bent dan duurder uit, maar het is het écht waard als je het leuk vindt om in de keuken bezig te zijn. Verder heeft de keukenmachine verschillende accessoires voor meer dan 30 functies, onder andere: verschillende raspschijven, een emulsieschijf (voor slagroom bijvoorbeeld), deeghaken, een opzetstuk voor een blender, koffiemolen en citruspers en een súperscherp mes voor pureren. Ik gebruik zelf vooral de standaardfunctie met het scherpe mes of de rasp/snij-schijven om snel groente te snijden. De rest van de accessoires hadden voor mij niet gehoeven, maar die zitten er nu eenmaal bij.

philips keukenmachine
Voor het in plakjes snijden van bijvoorbeeld groenten gebruik ik 1 & 5. Om te raspen 3, 4 & 6. Met 2 maak je sliertjes, die gebruik ik voor courgette-spaghetti.

Voordelen & Nadelen

De grootste voordelen vind ik dat de keukenmachine veel vermogen heeft (850 watt) en dat het makkelijk schoon te maken is omdat je het mes eruit kan halen dus je hebt geen lastige hoekjes waar je moeilijk bij komt met een afwasborstel bijvoorbeeld. Het is ook ideaal dat de verschillende onderdelen er makkelijk in en uit zijn te halen, wat fijn is voor klungels zoals ik. Wat betreft de nadelen vind ik het jammer dat er zo ontzettend veel accessoires bijzitten die ik toch niet gebruik, maar dat is een luxe-probleem. Ook voelt de mengkom niet zo stevig doordat deze van plastic is. En als je iets met veel dadels en andere harde ingrediënten wilt pureren moet je het apparaat goed vasthouden anders wiebelt het alle kanten op. Maar verder heb ik er alles nog mee kunnen maken dat ik wilde dus ik ben enorm tevreden.

Ik vind het een geweldig ding en ik ben heel blij dat ik nu alle gerechten kan maken die eerst niet lukten. Zoals stevige vegaburgers van rijst en groenten, falafel en romige hummus van kikkererwten, bananenbrood met gepureerde dadels en fijn gemalen havermout als meel. Ook kan ik er de dunste komkommerplakjes mee snijden, wat superlekker is in salades. Ik zou er ook nog soep en smoothies mee kunnen pureren, maar ik vind het handiger om daar een staafmixer voor te gebruiken. Een keukenmachine is niet iets dat je per se nodig hebt in je leven, met een simpele staafmixer of blender kom je al een heel eind. Maar wil je wat meer experimenteren met verschillende gerechten dan komt zo’n keukenmachine toch wel erg goed van pas. Ik zou niet meer zonder willen in ieder geval.

Je vindt deze food processor onder andere bij OTTO onder de categorie keukenapparatuur.

Wat maken jullie allemaal met jullie keukenmachine? Ik vind het leuk om er van alles mee uit te proberen en ik ben inmiddels wel een beetje uitgehummust (is dat een woord?).

afb

Back to Top