Happy Challenge I: waarden

Als je een beetje actief aan het lezen bent in het Nederlandse blogwereldje, dan is de Happy Challenge van Marieke, Kelly en Lisanne je vast niet ontgaan. Inmiddels zijn er al negen opdrachten online gekomen, elke week één. En ik ben iris niet (ha ha) als ik hier weer veeeel te laat aan mee doe omdat ik de personificatie van uitstelgedrag ben. Hier is – met een beetje vertraging – de eerste opdracht! Meer over de challenge kan je hier lezen, er hoort ook een Facebook-groep bij. Wel leuk om je mee bezig te houden als je wel wat extra geluk of zelfreflectie in je leven kan gebruiken. 

courage
‘It takes courage to grow up and become who you really are’ by Grounded on the Daily

Drie waarden

De eerste opdracht: bedenk drie waarden die voor jou het belangrijkst zijn. De waarden die je hebt zijn heel belangrijk voor de persoon die je bent en welke keuzes je maakt in je leven. De waarden die heel dicht bij jou liggen lopen waarschijnlijk als een rode lijn door je leven. Daarom is het best interessant om hierbij stil te staan. Ik heb bijvoorbeeld totaal geen idee wat ik wil in de toekomst. Ik leef van dag tot dag en dat vind ik prima. Maar soms is het ook wel eens goed om wat verder vooruit te denken. Ik weet wel dat ik mij meer wil verdiepen in Positieve Psychologie, dit is de richting die ik op wil gaan als ik mijn bachelor eindelijk eens binnen heb (daarom vind ik het hele idee van de Happy Challenge ook zo leuk!). En ik denk dat dat ook wel goed bij mijn waarden past die ik hieronder heb beschreven.

Ik vroeg aan Steve wat hij dacht dat mijn drie belangrijkste waarden waren. Ik kwam er zelf na een avond brainstormen niet uit en hij kent mij ten slotte het allerbest. Hij zei: eerlijkheid, gelijkheid en liefde. Daar kan ik mij wel in vinden! Al denk ik dat mijn allerallerallerbelangrijkste waarde vooral te maken heeft met mijn eigenwijsheid en kriebeligheid tegen gezag. Dus nummer één wordt ‘autonomie’.

1. Autonomie

Het woord autonomie komt van het Griekse woord autonomos, auto betekent zelf en nomos betekent wet: eigen wetten opleggend. Ook wel ‘zelfbestuur’ of ‘zelfstandigheid’ volgens Van Dale. Ik denk dat zelfstandigheid al vanaf dat ik mini-Iris was één van de belangrijkste dingen voor mij was. Ik vermaakte mij altijd veel beter in mijn eentje. Ik wilde ook nooit bij een groepje horen. Tegenwoordig krijg ik nog steeds de kriebels van groepjes zoals studentenverenigingen, religieclubjes of teamsport. Brr.. Ik wil gewoon mijn eigen ding doen, op mijn eigen omslachtige en misschien vreemde manier. Het is ook wel een eigenschap waar ik dankbaar voor ben dat ik die heb, want daardoor maak ik mij ook nooit zo druk om wat anderen vinden want ik hoef niet door iedereen aardig gevonden te worden. Misschien kan ik deze waarde beter ‘individualisme’ noemen, maar dat heeft meteen weer zo’n negatieve lading want ik houd wel heel veel van de mensen om mij heen! Zo lang ze mij mijn gang laten gaan, uiteraard.

love grows
‘Love Grows’ by Becca Stadtlander

2. Liefde

Love is in the air! Zonder alle liefde die ik heb en krijg zou ik nooit zo gelukkig kunnen zijn als dat ik ben. En dan bedoel ik liefde in de breedste zin van het woord, want ik heb hartjes voor honderd dingen. Uiteraard voor Steve, die een betere werking dan Ritalin op mij heeft. Alle andere lieve mensen om mij heen. Voor konijnen. En alle andere dieren. Deze planeet waar wij op hobbelen. Het zonnetje dat schijnt. Dikke regendruppels. Dat het zo koud is dat je je adem in wolkjes ziet. Onweer. Met storm binnen zitten. Witte sneeuw. Met een hittegolf ijsjes eten. Ik heb zo veel liefde in mijn lichaam dat ik van alles kan houden. Ook heel belangrijk: lief zijn voor jezelf. Dat klinkt een beetje als overgeef in je mond, maar als je jezelf leuk vindt, is het leven veel makkelijker. Dat betekent overigens niet dat ik nooit een pesthekel aan alles kan hebben, hoor. Dat heb ik namelijk ook vaak genoeg. Maar liefde sleurt mij overal wel weer doorheen.

3. Ecologisch leven

Ik zie mijzelf nog steeds niet als een echte ‘hippie’ want er zijn nog duizenden dingen die ik anders, beter en milieuvriendelijker zou kunnen doen. Maar ik denk dat ik aardig mijn best doe om een goede balans te krijgen tussen een leuk leven leiden en ethisch juist kopen/eten/leven. Ik vind het niet alleen heel leuk om hier in te groeien maar ook heel belangrijk. Waarom? Omdat ik het idee heb dat er heel wat dingen mis gaan in deze wereld, we willen altijd maar meer, meer, meer, en dan het liefst zo goedkoop mogelijk, zonder te kijken naar welke schade dit aanricht. Het filmpje hieronder, dat Willemijn mij eens stuurde, geeft dit mooi weer. En daar wil ik gewoonweg niet aan mee doen, zo simpel is het eigenlijk.

Wat zijn jouw drie waarden?

Back to Top