Mijn moestuin: het groeit en bloeit

Ik ben best tevreden met hoe het nu met mijn moestuin gaat. Het gaat al vele malen beter dan vorig jaar, toen ik voor het eerst met een klein moestuintje in de achtertuin begon. Nu heb ik zelfs twee moestuinbakken! En nog veel losse planten. In een oude bloempot, die nog van de oma van Steve is geweest, staat een mooie cherrytomatenplant met gele bloempjes. Verder heb ik nog enkele snackpaprikaplantjes in potten staan en wat kruiden. En binnen staat een rodepeperplant. Het is allemaal wat rommelig, maar ik vind het daardoor heel gezellig staan. Ik kan echt blij worden van al die leuke plantjes die steeds groter worden.

rucolabloemen

In mijn achtertuin

Bereid je maar voor op een foto overload! Ik heb gisteren veel foto’s gemaakt met mijn camera, zo fijn. Eergisteren schrok ik omdat mijn camera alweer een defect vertoonde. Maar na het updaten van de firmware was het probleem verholpen. Nu ben ik dubbel zo blij met mijn camera en schiet ik van alles foto’s. Hieronder kan je zien hoe het nu met mijn mini-moestuin gaat. Zoals je ziet, is het mooi groen!

mijn moestuin
Je ziet hier tuinbonen, sugar snaps, palmkool, tatsoi, oost indische kers (eetbare bloemen), tuinmelde en een verdord rozemarijnplantje.
mijn moestuin
Dit is de tatsoi. Grappig plantje hè? Het heeft wel wat weg van paksoi. Ik kocht deze als klein mini-plantje bij een kraam op de Local Sunday Market.
mijn moestuin
En de palmkool die ik zelf heb gezaaid. Die doet het toch zo goed! Ik snap nu waar het gezegde ‘groeien als kool’ vandaan komt.
mijn moestuin
Mijn eerste oogst is echter wat mislukt. Maar ik ben allang blij dat ik überhaupt radijsjes kon oogsten. De grond was waarschijnlijk te voedzaam waardoor de knollen klein zijn gebleven en het loof heeel groot. Bunny von D snapte niet waarom dat erg was, want zij vindt de blaadjes juist lekker.
Ook heb ik tussendoor al een paar keer sla kunnen plukken. Een salade met versgeplukte sla is zo veel lekkerder! Ik denk dat ik in het vervolg alleen nog maar sla ga telen. Dat groeit tenminste lekker snel en ik heb er veel plezier van omdat ik zo vaak salades maak.
Ook heb ik tussendoor al een paar keer sla kunnen plukken. Een salade met versgeplukte sla is zo lekker! Ik denk dat ik in het vervolg alleen nog maar sla ga telen. Dat groeit tenminste lekker snel en ik heb er veel plezier van omdat ik vaak salades maak.

Tweede mini-moestuin

makkelijke moestuin
En dit is mijn tweede bak! Die heb ik vorige week volgezet met plantjes. Je ziet hier: courgette, zonnebloemen, paprika, tatsoi, marjolein, tijm, radijs, andijvie en veldsla.
maggieplant
Mijn geduld raakte een beetje op dus ik heb een beetje vals gespeeld zoals je ziet. Maar ik ben echt blij met mijn maggieplant. Als je er een blaadje van verkreukelt tussen je vingers ruikt het echt naar Maggie! Leuk voor in soep.
Ik heb nu ook een laurierstruik, hoe tof is dat? Als ik nu een laurierblad nodig heb, loop ik gewoon even naar buiten om er één te plukken.
Ik heb nu ook een laurierstruik, hoe tof is dat? Als ik nu een laurierblad nodig heb tijdens het koken, loop ik gewoon even naar buiten om er één te plukken. Ideaal! Deze plant gaat als het goed is lang mee, dus ik heb hem in een grote pot gedaan zodat ik hem makkelijk mee kan nemen als we moeten verhuizen over twee jaar (we wonen hier anti-kraak).

Gele bloemen over de schutting

mijn moestuin
De waterval van gele bloemen over de schutting komt van de buurvrouw vandaan, die ook mijn blog leest, hoe leuk! (Hoi buurvrouw, wat doen de gele bloemen het goed hè?) De bloemen ruiken zó lekker.
mijn moestuin
It’s so pretty!
mijn moestuin
Er komen ook een hoop zoemende bijtjes en hommels op af. Ik vind het zo leuk om te zien hoe ze druk bezig zijn met de boel te bestuiven. Met hun harige lijfjes die vol geel poeder zitten. Die beestjes fascineren mij enorm.

Bunny von D

mijn moestuin
Dit beestje is ook leuk. Ze is goed van de operatie hersteld en met dit mooie weer vermaakt ze zich goed in de tuin. Ik heb het grasmaaien weer veel te lang uitgesteld (morgen echt!) dus Bunny von D kan mooi voor energiezuinige grasmaaier spelen en ondertussen het gras bemesten als een ervaren poepjesfabriek. Wat wil een mens nog meer?
mijn moestuin
Dit is haar ‘ojee ik hoorde wat, is het een kat? Oh nee oh nee oh neeee, oh hey een grassprietje’-gezicht. Ze is net Dory uit Finding Nemo, ze wordt zo snel afgeleid.
mijn moestuin
Awww. Ik ben zo blij dat het zo goed met haar gaat. Ik merk nog wel dat ze sneller moe wordt omdat de operatie natuurlijk nog maar anderhalve week geleden is. Maar buiten dat gaat het geweldig, ze heeft zelfs al van die vrolijke gekke sprongen gemaakt!

En dat was het alweer! Ik ben blij dat ik eindelijk een succesvolle blogpost over mijn moestuin met jullie kon delen. Hoe gaat het met de plantjes bij jullie?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

50 reacties op “Mijn moestuin: het groeit en bloeit

  1. iris schreef:

   Die vind ik ook zo schattig, maar volgens mij is er nog nooit een insect ingekropen. Of ze doen het heel stiekem!

   | Reageer op deze reactie
 1. Lauriëtte schreef:

  Hahaha het lijkt me geweldig om een dory konijn te hebben 😛 Wat doet je moestuin het goed! Het is niet alleen leuk maar ook handig dat je zoveel groenten in je eigen tuintje hebt! Mijn moestuintje op het balkon is een klein beetje verwaarloosd door de dingen dia afgelopen twee maanden gebeurd zijn. Ik denk dat ik komende vrijdag een nieuwe poging ga doen! 🙂

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Ah ja begrijpelijk. Gelukkig is het mooi weer dus als je nu nog nieuwe dingen zaait gaat het heel snel, kwam ik vorige week achter! Ik had weer radijsjes gezaaid en na twee of drie dagen zaten er al mini-babyplantjes in de bak 😀 (En sowieso is het vet handig dat er babyplantjes bij tuincentra worden verkocht!)

   | Reageer op deze reactie
 2. Olga schreef:

  Ik heb gisteravond nog een heleboel plantjes in grote potten overgezet en er staat daarnaast een hele grote bak aan de zijkant van mijn huis waar ik onder andere sla en paksoi in kweek. Vandaag maar eens wat oogsten; ik heb immers genoeg!

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Wat leuk! Later als ik een ‘echt’ huis heb, wil ik ook van die grote vaste bloembakken bij mijn huis zodat ik er van alles in kan telen. En vooral heel veel sla! <3

   | Reageer op deze reactie
 3. Lotte schreef:

  Echt ontzettend leuk dat het zo mooi groeit:) Ik heb het al wel eens eerder gezegd, maar ik zou ook zo graag een moestuin willen hebben! Je zou denken dat ik het groene-vingergen zou hebben, maar helaas. Mijn ouders hadden jarenlang een volkstuin toen ik klein was. Ik heb heerlijke weekenden daar gehad, tussen al het groen en fruit. Hoe awesome is het om dat zelf te hebben!
  En fijn om te horen dat het stukken beter gaat met Bunny von D! Echt een schatje is het.

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Ik heb ook absoluut geen groene vingers haha. Bij mij gaan kamerplanten standaard dood, dus ik koop ze ook niet meer :p Maar ik merk wel dat ik gewoon door bezig te zijn met plantjes er steeds beter in word! Elke keer als er iets fout gaat dan leer ik er weer van, dat is eigenlijk wel heel handig. Dus er is nog hoop hoor 😉 Wel superleuk dat je ouders een volkstuin hadden! Lijkt mij ook wel iets voor later, als ik er wat meer verstand van heb en meer gedisciplineerd ben :p

   | Reageer op deze reactie
 4. ellen schreef:

  Fijn dat het weer goed gaat met me buurkonijn…en natuurlijk met de moestuin. Ziet er goed uit al die plantjes. Het is net onkruid Iris die jasmijn ( volgens mij).Elk jaar snoei ik hem helemaal kort. En kijk wat die weer bloeit.

  | Reageer op deze reactie
  1. Maukie schreef:

   Het is kamperfoelie en dat gaat heel lekker ruiken een beetje aan het begin van de avond vooral. Mijn ouders hadden er vroeger een onder het slaapkamerraam, zomers rook de bovenverdieping van het huis dan naar kamperfoelie, heerlijk!
   Iris wat schrijf je toch leuk, als 41 jarige buiten je doelgroepvallende, geniet ik erg van je enthousiaste en eerlijke en heerlijke (recepten) blog berichten 😺

   | Reageer op deze reactie
   1. Iris schreef:

    Hoi Maukie, sorry voor de late reactie, ik zat vandaag ineens te denken dat ik je reactie zo leuk vond en dat ik helemaal was vergeten om er op te reageren! Dankjewel, echt heel leuk om te horen 😀

    | Reageer op deze reactie
 5. Michelle schreef:

  Met welke plantjes? Haha. Ik heb niet zo heel veel te reageren behalve dat ik hier gewoon heul. erg. van. geniet. Wat een ontzettend fijne en leuke en lieve (want Bunny von D) foto’s! En dat wilde ik even vertellen :).

  | Reageer op deze reactie
 6. Marijke schreef:

  Wat staat je bakken er mooi bij zeg!
  En zie ik daar mooie baby plantjes zonder happen uit de blaadjes en geen slakkenkorrels?

  Hebben de slakken eindelijk de strijd opgegeven of heb je een geheim wapen ontdekt?

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Ja! Goed hè? Volgens mij is het ergste slakken-seizoen nu voorbij? Ik weet het niet! Ik heb nu in ieder geval nog maar zo nu en dan hier en daar een slak die ik er gewoon zelf uithaal en verhuis naar de bosjes verderop. Niet meer die intense plaag die ik eerst had, gelukkig haha. Ik lees ook wel eens dat slakken vooral op babyplantjes afkomen, dus misschien vinden ze de grotere planten die ik nu heb gewoon niet lekker 😀 Ik ben in ieder geval heel blij dat ik nu eindelijk van het slakkenprobleem af ben, hoera!

   | Reageer op deze reactie
 7. Iris schreef:

  Volgens mij zijn de gele bloemen kamperfoelie, die ruiken zo lekker. Sommige soorten ruik je alleen ’s avonds, maar weet niet of dat deze soort is hoor 🙂 Je moestuin is superleuk!

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Oh ja klopt! Ik heb het even opgezocht en het lijkt er inderdaad sprekend op. Leuk om te weten 😀

   | Reageer op deze reactie
 8. Kim schreef:

  Bunny Von D is zo snel afgeleid? Van wie zou ze dat nu hebben, hihi. Zo baasje zo dier, of zo, toch? 😉

  Je moestuintje doet het echt heel goed! Mag ik vragen hoe je aan de slaplantjes/zaadjes(?) bent gekomen?
  Mijn rucola wilde niet groeien! Jammer!

  Liefs

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Oh wat jammer zeg! Mijn rucola doet het juist als één van de weinige planten echt heel goed. Vorig jaar in mijn faal-moestuin ook haha. Ik heb gewoon standaard biologische rucolazaadjes bij een tuincentrum gekocht. Ze hebben wel genoeg water nodig willen ze het goed doen, ligt het daar misschien aan? Of zijn het hele oude zaadjes?

   | Reageer op deze reactie
 9. Barbara schreef:

  Wat heerlijk als je de ruimte hebt voor een eigen tuintje. Helaas heb ik enkel een balkon op het Noorden en dat werkt niet echt met het laten groeien van planten zonder zon. Maar ik kijk graag mee naar de foto’s.

  | Reageer op deze reactie
 10. sammie schreef:

  Wat een heerlijke tuin! Wij hebben alleen maar plantjes van het vals spelen 😉 De knoflook bieslook van de intratuin is zoooo lekker!

  | Reageer op deze reactie
 11. Shifra schreef:

  Ooh wat ben ik blij om te zien dat jouw eetbare bloemen er ook zo uitzien! Ik plant dit jaar voor het eerst eetbare bloemen en ze blijven maar groen en blad, in plaats van bloem. -_- En pas dacht ik bij jou een salade te zien met eetbare bloemen, dus toen maakte ik mij helemaaaal ongerust. Maar dan heb ik nog hoop. Hihi. En wat gek dat de radijsjes niet lukte! Ik heb ze vorig jaar ook gehad en bijna allemaal lukte ze, terwijl ze in nieuwe verse grond zaten. Maar ik ben toen, net als dit jaar weer, voor de herfstteelt gegaan. Heb je ze soms eerst onder glas gekweekt? De grond wordt dan heel warm en dat veroorzaakt namelijk veel loof en weinig knol. 🙁

  | Reageer op deze reactie
 12. Manon schreef:

  Dat ziet er echt heel erg goe uit. Had ik maar zo een moestuintje. Ik ben er alleen te ongeduldig voor.

  | Reageer op deze reactie
 13. Anne-Fleur schreef:

  Wat fijn dat ’t al zo goed gaat met Bunny von D! En wat een fijne foto’s 🙂
  Oehh palmkool is zoo lekker!

  | Reageer op deze reactie
 14. m(i)e schreef:

  Tof hé, een minimoestuintje !
  Ik ben een beetje jaloers op je sla : de mijne kwam mooi uit en ineens op een ochtend stond er letterlijk geen blaadje meer in de bak. Net of hij was er nooit geweest. Maw ; na jaren daar nooit last van te hebben gehad blijken de slakken nu toch de weg naar mijn tuintje te hebben gevonden.
  Mijn radijsjes lukken ook gewoon nooit, maar dat liet ik je al weten via twitter.
  Ik heb wel mooie tomatenplanten staan, en basilicum en erwten en augurken die ik vervolgens ga inmaken en nog veel meer.
  Ik wil je wel nog een tip geven : courgettenplanten worden echt heel erg groot, ik denk dat die je halve bak gaat inpalmen als je hem daar laat staan. Bij mij staan die – normaal gezien want om de 1 of andere reden komen ze dit jaar niet uit – in plantzakken, 1 per zak.

  | Reageer op deze reactie
 15. Jaaa ik ben dol op moestuintjes! Ik heb zelf ook een heleboel potjes met plantjes erin (ik had gisteren ook al een comment geplaatst bij je aardbeien cocktail). Waar koop jij eigenlijk die moestuinbakken? Ik ben al heel lang opzoek naar zo iets maar ik kan maar niets geschikts vinden!

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   De moestuinbakken heb ik bij de Welkoop gekocht maar Intratuin verkoopt ze ook. De ‘echte’ moestuinbakken van goede kwaliteit (maar dus ook voor een veel hogere prijs) kan je via de website van Mijn Makkelijke Moestuin kopen. Die zijn 1.20 bij 1.20 meter, dus dan zijn je vakjes net iets groter. Maar ik vind 1 bij 1 meter ook prima moet ik zeggen 🙂 Oh en je kan ze ook makkelijk zelf maken! Ik zie ze wel eens voorbij komen dat ze gemaakt zijn van stoeptegels die rechtop in de grond staan!

   | Reageer op deze reactie
 16. saskia schreef:

  zo leuk. Ons balkon is ondertussen ook ontploft. Vooral de spinazie doet het erg goed. Peanut en Butter (konijnen) kunnen hun geluk niet op!

  | Reageer op deze reactie
 17. Bente schreef:

  Als ik later groot ben (en een tuin heb!) wil ik ook zo’n leuk en rommelig slakkenvrije moestuintje! Heel leuk om te zien 🙂

  | Reageer op deze reactie
 18. Marion schreef:

  Wauw, goed bezig, Iris. Ik heb geen moestuintje. Veel te veel katten hier. Ik heb wel plantjes en bloemetjes in mijn tuin gezet dit jaar. Voor het eerst. De helft is dus al dood. Schijnt dat je als die plantjes in de grond zet je ze best wel stevig moet aanstampen. Ze moeten ook water hebben. Ik dacht dat alleen binnenplanten water nodig hadden. Het regent tenslotte regelmatig buiten, maar kennelijk is dat niet genoeg. De lavendel staat nog wel te bloeien. Kennelijk een sterke plant. De rest…. Volgend jaar een nieuwe poging.

  | Reageer op deze reactie
 19. Xaviera schreef:

  Wat een mooie tuin heb je, geweldig om te zien dat alles zo goed groeit! Sla uit eigen tuin lijkt mij ook heerlijk. 🙂

  | Reageer op deze reactie
 20. Simone schreef:

  Hopelijk is het snel volgend jaar, dan heb ik ook weer ruimte voor een moestuintje! 😀

  | Reageer op deze reactie
 21. Ohh Iris! Wat leuk!! Dat insectenhotel ook, cool. Wat doet alles het bij jou goed zeg, prachtig!!

  Zelf heb ik net bijenbloemen geplant voor de wilde bijen, alleen is het erg gevaarlijk met mijn katten die vaak buitenspelen (en dus op al dat vliegende voedsel jagen). Maar ik ben super alert dus het komt goed. 😉

  | Reageer op deze reactie
 22. Desi schreef:

  Wat een mooie moestuin heb je ondertussen! Ik vind deze updates zo leuk om te lezen. Ik hoop dat ik met mijn niet zo groene vingers ook nog ooit een mooie moestuin ga creëren. Op dit moment zit dat er met een balkon op het noorden niet echt in, maar je weet nooit wat de toekomst mag brengen.
  Oh en ik vind je konijntje zo’n schatje. Ik dacht altijd dat ik een kattenmens ben, maar ik word langzaam ook een konijnenmens geloof ik.

  | Reageer op deze reactie
 23. Ilse schreef:

  Bij mij groeit vooral ook de palmkool onwijs goed (en wat heeft die altijd een mooie kleur vind ik). En de peultjes groeien ook super. Daarnaast heb ik hetzelfde met mijn radijsjes, ze blijven zo klein 🙁 (al vinden mijn nijntjes het ook juist goed, meer blad voor hun).

  | Reageer op deze reactie
 24. corine schreef:

  hoi,
  wat leuk om te zien dat het zo goed gaat met je moestuin!
  Zelf heb ik ook een klein moestuintje in mijn achtertuin. Helaas afgelopen periode niet zo heel veel mee gedaan ivm met afstuderen. ik heb ook een blog waarop ik mijn moestuin avonturen schrijf. (helaas momenteel ook te druk voor)

  Je kan ook zaad winnen van je plantjes. De rucola krijgt bijvoorbeeld een soort van zaadpeultjes onder de bloementjes. Dit kan je oogsten en dan kan je volgend jaar weer zelf zaaien.

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Oeps, late reactie. Zaad inwinnen heb ik nog nooit eerder gedaan. Eens even zien of dat gaat lukken. Bedankt voor de tip 😀

   | Reageer op deze reactie
 25. Oh wat leuk! Samen met mijn huisgenote heb ik ook heel wat kruidenplantjes verzameld, en ik ben heel hard mijn best aan het doen om een avocadoplant te laten groeien (hij wil nog niet), maar hier kunnen we nog wel wat van leren!

  | Reageer op deze reactie
 26. Frances schreef:

  Welke plant staat er op de eerste foto, met die witte bloemen? Ik heb deze namelijk ook in mijn tuin maar ik heb geen idee wat het is, haha!

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Dat is rucola! 🙂 De gele bloempjes zijn ook rucola trouwens, maar dan is het wilde rucola.

   | Reageer op deze reactie
Back to Top