Recept: Couscous met tzatziki
Ik keek Jamie’s 15 minutes meals (elke dag om 17:30 uur op 24Kitchen, geloof ik) en de couscous die voorbij kwam moest ik meteen de volgende dag maken, want die zag er zó lekker uit! En als Jamie alles zo mooi en gestroomlijnd in zijn keukentje doet, lijkt het allemaal heel snel en makkelijk. Dat ging bij mij een stuk rommeliger en omslachtiger. Ik deed er dan ook veeeel langer dan een kwartier over. Maar het eindresultaat werd er niet minder om, deze couscoussalade is lekker! Bij deze het recept, een beetje van Jamie en een beetje van Iris.
De volgende dag is de salade nog lekkerder. Dus als je per ongeluk te veel hebt gemaakt is dat helemaal niet erg, dan heb je alvast een gezonde lunch voor de volgende dag. De vegetarische kipstuckjes van De Vegetarische Slager zijn onmisbaar in dit recept, god wat zijn die lekker. Het is net echte kip, alleen dan honderd keer beter. Ik moet toegeven dat ik de eerste twee keer echt even moest wennen aan de Kipstuckjes, want ze smaken écht naar kip en dat is best vreemd als je al zolang geen kip meer hebt gegeten.
Het grootste deel is trouwens gewoon door meneer Jamie bedacht, hoor. Hij deed alleen twee essentiële dingen fout. Dat waren (1) kip en (2) geen knoflook. Dat kan natuurlijk niet. Dus dit is de verbeterde versie, vind ik zelf. Okay let’s do this!
Ingrediënten voor 2-3 personen
Voor de couscous:
1 doosje vegetarische Kipstuckjes
200 gram (volkoren) couscous
2 paprika’s in verschillende kleuren
3 lenteuien
1 kopje erwten (diepvries kan prima)
zwarte olijven van goede kwaliteit
extra vierge olijfolie van goede kwaliteit
40 gram fetakaas
1 citroen (sap + schil)
Kruiden: gedroogde oregano, vijfkruidenpoeder, verse dille
Voor de tzatziki:
1/2 komkommer
250 gram biologische yoghurt
1/2 citroen (sap)
verse munt
1 teentje knoflook (of wat knoflookpoeder)
Bereiding met plaatjes
1. Ontdooi de kipstuckjes een paar uur van te voren. Doe ze in een schaaltje en breng ze op smaak met oregano, vijfkruidenpoeder, een beetje peper en de geraspte schil van een citroen (niet vergeten eerst even te wassen). Zet het even aan de kant zodat je kan beginnen aan de couscous.
2. Maak de couscous door er een laagje kokend water over te gieten tot de couscous helemaal onder staat. Voeg een beetje zoet toe, roer even door en zet weg met een deksel op de pan.
3. Rasp de komkommer, doe in een schaaltje en strooi er flink wat zout op. Knijp daarna de geraspte komkommer uit zodat al het vocht eruit gaat. Doe de komkommer in een schaaltje met de yoghurt, het sap van een halve citroen, knoflook, wat versgemalen peper en fijn gesneden verse munt. Roer even door en zet weg zodat de smaken goed in de yoghurt kunnen trekken.
4. Nu het leukste! Vind ik zelf, geef mij een snijplank en een scherp mes en ik ben gelukkig, want van groentes hakken word ik altijd zen. Jamie gebruikte hier trouwens een keukenmachine voor, maar met een mes lukt het ook goed. Snij de paprika’s, rode peper, lenteui en dille heel fijn.
5. Check of je couscous goed is. Je kan de couscous nog wat meer op smaak brengen door er wat olijfolie of boter, citroensap en peper aan toe te voegen.
6. Bak de kipstuckjes even aan, dit hoeft maar heel kort. Pak een grote (oven)schaal, verdeel een laag couscous over de bodem. Roer de fijn gesneden groenten er een beetje doorheen. Leg de kipstuckjes op de couscous. Verkruimel er wat feta over. En maak het af met de olijven en doperwten. Serveer met de tzatziki. Eet smakelijk!
Bron: ‘Gorgeous Greek chicken with herby vegetable couscous & tzatziki’ door Jamie Oliver