Recept: Salsa van gegrilde ananas

Ik koop dus eigenlijk nooit ananassen, ik vind dat veel te veel werk en troep en plakkerige vingers iew. Maar vorige week was Bunny von D een beetje ziek. Ze had last van haar buikje omdat ze aan het verharen is nu. Een buikjesmassage, geborstel, en wat nat groenvoer verder ging het gelukkig alweer stukken beter. Voor de zekerheid haalde ik nog een ananas in huis, want vers ananassap helpt tegen verstopte konijnenbuikjes. Uiteindelijk bleek het gelukkig niet meer nodig te zijn, Bunny von D hopt namelijk weer vrolijk rond. En dat is het korte verhaal over waarom ik een ananas in huis had. Interessant hè? Vannacht kon ik niet slapen en ineens bedacht ik me dat ik iets met gegrilde ananas wilde doen. Een salsa! Het werd superlekker dus daarom deel ik vandaag het recept met jullie.

Recept: Gegrilde ananas salsa

Ingrediënten:

  • 2-3 tomaten
  • 1 rode ui
  • 1 stengel lenteui
  • 2 takjes verse peterselie of koriander
  • een stukje jalepeno of rode/groene peper
  • 1 avocado
  • 1 klein knoflookteentje
  • 1 klein blikje mais
  • 1 limoen
  • 1/2 theelepel komijn
  • 1/2 theelepel sumac
  • peper & zout
  • 1 ananas

Serveersuggestie: Eet de salsa met tortillachips, maak er een salade van door er wat babyspinazie of sla doorheen te mengen of gebruik als topping op een vegaburger. Ook leuk om te serveren bij een barbecue.

vegaburger met salsa

Bereiding:

  1. Snij de tomaten, rode ui, lenteui, peterselie (of koriander als je dat lekkerder vindt), peper, avocado en knoflook fijn of in kleine stukjes.
  2. Laat de mais uitlekken en pers de limoen uit. Hussel dit voorzichtig in een kom, breng op smaakt met komijn, sumac (als je dat in huis hebt, anders gewoon weglaten hoor) en peper en zout.
  3. Snij de ananas in plakken (nog nooit een ananas gesneden? Op youtube kan je hele handige how to filmpjes vinden). Indien je eigenlijk een scriptie moet schrijven en dit het liefst zo lang mogelijk uitstelt door lang bezig te zijn in de keuken, kan je de ananas halveren en uithollen zodat je de schil als schaal kan gebruiken. Zorg er wel voor dat je de stukken ananas er op een handige manier uitsnijdt zodat je ze nog makkelijk kan grillen.
  4. Zet een grillpan op middelhoog vuur en wacht tot de pan loeiheet is. Grill de stukken ananas aan beide kanten voor zo’n 3 tot 5 minuten tot ze mooie donkere grillstrepen hebben. Laat even afkoelen en snij in kleine blokjes en meng met de rest van de salsa.
  5. Proef of het goed op smaak gebracht is en voeg anders nog wat extra zout of andere kruiden toe en eet op!

Als je deze salsa een dag van te voren maakt, kan je het beste de avocado nog even weglaten en die pas vlak voor serveren in blokjes door de salsa mengen.

Recept: Gegrilde ananas salsa

De enige echte #ikbenirisniet hashtag

O ja! Ik had al even snel door de ingevulde enquêtes gekeken (ik heb inmiddels genoeg reacties, dankje!), en iemand had dus een megasupergoede-tip! Namelijk een echte ikbenirisniet-hashtag in het leven roepen, zodat ik op social media alle mooie eetfoto’s van jullie kan bekijken in één overzicht! Kijk, daar was ik zelf nooit opgekomen. Dus ik ben jullie eeuwig dankbaar voor al die handige tips. Ik heb lang nagedacht over wat de meest handige hashtag zou zijn, en ik kwam uiteindelijk uit op – tromgeroffel – #ikbenirisniet. Niet zo spannend, wel makkelijk om te onthouden.

Dus heb je dit recept (of een ander recept van mijn blog) gemaakt, dan kan je bij de Instagram-foto van je creatie de hashtag #ikbenirisniet plaatsen (en dan krijg je gelijk een gratis like en reactie van yours truly als je geen slotje op je account hebt). Leuk toch? Ik ben enthousiast. Eet smakelijk!

Laat een reactie achter:

Geef een reactie

32 reacties op “Recept: Salsa van gegrilde ananas

  1. Sophie

    Wat klinkt dit lekker! Ik ben dol op ananas en en combinatie met deze smaken lijkt het me heerlijk! Ook super om de schil als schaal te gebruiken 🙂 Fijn dat Bunny von D weer rond hopt, hihi. Arm konijnenbuikje :’)

  2. Laura

    Ik heb een handige tip:
    Onze konijntjes zijn ook in de rui. Om te verkomen dat ze verstopt raken geef ik dagelijks een mespuntje ‘prozyme’ poeder, dat is op basis van ananasstelen en helpt haren in hun buikje makkelijker af te breken. Dat is veilig voor konijnen. Oo de website knagers.net vind je meer info hierover.

    • Ja dat wilde ik ook zeggen! Ik geef dat af en toe; een beetje poeder over de dagelijkse groenvoorziening.
      En ananassap is ook heel scherp, dat mogen ze eigenlijk niet op hun huid krijgen want dat bijt. Dus dan met een spuitje IN het bekje.

    • iris

      Bedankt voor de tip, ik ga er wat meer info over opzoeken 🙂

  3. Oh ziet er super feestelijk uit! Ik vind ananas helaas niet zo lekker (en heb ook geen last van verstopte buik omdat in de rui haha), anders had ik ’t wel willen proberen! 🙂

  4. kim

    Klink heel lekker! Mijn kleine Herman is nog niet in de rui !maar hij is ook een geval apart

  5. Ellen

    Mm mm mmmm! Dit lijkt me een goddelijk receptje. Zon op je snoet, een lekker bbq’tje & dan deze fantastische salsa. 😉

  6. Mique

    Leuk recept, zeker voor zomerse etentjes. Het staat gelijk zo vrolijk op tafel.

    Over het ananassap als oplossing/preventie van haarballen konijnen is de laatste jaren best wel wat discussie in de veterinaire wereld. Op een congres gericht op geneeskunde van konijnen en knaagdieren werd het door een spreker afgeraden. Het blijft nog onduidelijk of de enzymen in ananassap daadwerkelijk in staat zijn om haar(ballen) af te breken. Daarnaast bevat het sap veel suikers wat mogelijk tot een overgroei van (slechte) bacteriën in de darmen kan leiden (dysbacteriose).

  7. Anna

    Oeh, ziet er heerlijk uit! Een fotogeniek recept, haha :). Sowieso vind ik gerechten met ananas altijd smullen!

  8. Paul

    Ik houd niet zo van ananas maar die foto met de uitgeholde ananas is prachtig. Dat ziet er heel smakelijk uit.

  9. GIVE ME <3 Dit ziet er echt heel erg lekker uit! Zoiets heb ik een keer gegeten in een restaurant, maar dan was het gewoon het hele gerecht, met kip in een ananas.

  10. Loes

    Ja hoi, dit is een van de beste ideeen ooit. Waarom heb ik dit niet zelf verzonnen? Gegrilde ananas <3

  11. my oh my, dit ziet er echt te lekker uit!! Ananas is zo al lekker maar gegrilde ananas..mjam! Deze ga ik sowieso maken!

  12. Oh. my. God! Zodra ik weer flink veel groenten en fruit kan eten, ga ik dit geheid maken 😀 Wat een prachtige foto ook, Iris!

  13. Heerlijk ananas, dit gerecht ziet er geweldig uit! Leuk dat je nu een eigen hashtag in het leven hebt geroepen. 🙂

  14. Malou

    Oehhhh dat ziet er lekker uit <3 I love ananas. En alle andere dingen die er in zitten ook nomnom. Kusje aan je konijn!

  15. Jamilla

    Dit ziet er echt zo lekker (en mooi!!) uit, helaas ben ik licht allergisch voor ananas en gaat mijn mond ervan jeuken, daarom eet ik het nooit 🙁 Maar ik ga dit sowieso onthouden voor op een feestje te serveren ofzo!

  16. For the reason that the admin of this site is working, no
    question very soon it will be well-known, due to its quality contents.

  17. Pingback: Tag: Sharing is Caring | Gedachtenspinsels

  18. Pingback: 5 x vegetarisch barbecuen | IKBENIRISNIET

  19. Pingback: Dit is Iris wél | "Roep eens wat vaker 'Nou en!'"

Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies waarmee gegevens worden verzameld, gebruikt en gedeeld. Meer informatie

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services De cookie-instellingen op ikbenirisniet.nl zijn ingesteld op 'toestaan cookies'. Als je doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van de cookie-instellingen of klikt op "Accepteren", ga je akkoord met deze instellingen.

Sluiten