Puur natuur: Aloë Vera plant

Hoeveel natuurlijker wil je het hebben? Aloë Vera gel rechtstreeks uit de plant. Dat heb ik nu gewoon op mijn vensterbank staan. Ik kwam er een paar weken geleden één tegen bij Dille & Kamille voor ongeveer 8 euro en nam hem impulsief mee naar huis. Al weet ik zeker dat je ze ook wel goedkoper kan vinden als je even verder zoekt. Maar wat een leuk ding is het! Ik houd sowieso wel van vetplanten – voornamelijk omdat dit de enige planten zijn die ik in leven kan houden – maar deze Aloë Vera plant is ook nog eens heel functioneel.

aloe vera plant

Plant naar mijn hart

De plant kan je op een lekker zonnig plekje zetten, heeft maar weinig water nodig, en verder heb je er geen omkijken naar. Een plant naar mijn hart. In de bladen zit het welbekende multifunctionele Aloë Vera gel. Je kan het puur als gel gebruiken, verwerken in een haar- of gezichtsmasker of een smoothie of juice meemaken. Dat laatste heb ik nog niet geprobeerd, ik heb namelijk een tijdje Aloë Vera sap (uit een fles) gedronken omdat ik toen bijna elke dag buikpijn had en dat vond ik zo ontzettend ranzig. Dus ik ben nog een beetje getraumatiseerd. Via Google en Youtube kan je overigens genoeg juice en smoothie recepten vinden met verse Aloë Vera. Als je dit al eens heb gedaan, en je ging niet over je nek, laat het mij dan vooral even weten, misschien durf ik het dan ook aan.

aloeveragel
Ik sneed een stukje van een blad van de plant, sneed de zijkanten en de bovenlaag van het blad weg. De gel kan je er met een lepel uit schrapen. Doe de gel in een blender en bewaar het in een schoon potje tot een paar dagen in de koelkast.

Voordelen en nadelen van Aloë Vera

Aloë Vera gel is verkoelend en verzachtend, dat is handig als je een verbande huid hebt door zon. Het helpt om dezelfde reden ook goed bij irritaties en jeuk. Toen ik de plant kocht had ik nog veel last van mijn hoofdhuid omdat ik mijn haar had geverfd en daar allergisch voor ben. Ik smeerde een paar keer per dag wat Aloë Vera gel op de plekken waar m’n huid jeukte en geïrriteerd was (zolang ik niet de deur uit hoefde dan) en gebruikte tussendoor ook nog een haarmaskertje dat ik met de gel maakte. Het is natuurlijk geen wondermiddel maar het hielp zeker. Bij inwendig gebruik, dus in een smoothie of juice, is het goed voor een gezonde darmwerking en immuunsysteem. Al moet je er maar héél weinig van drinken, anders kan het een laxerend effect hebben. Dat willen we niet. En laat je goed informeren want de lange termijn effecten van Aloë Vera zijn nog vrij onbekend. Let op: het is verstandig om geen aloë vera tijdens de zwangerschap te gebruiken. Als ik een beetje zoek naar wetenschappelijke artikelen, hé ik blijf een wetenschapsmeisje, kom ik niet hele positieve dingen tegen. Het meeste dat ik las ging over het feit dat de werking niet wetenschappelijk bewezen kan worden. Maar ach, baat het niet dan schaadt het niet, denk ik altijd maar.

haarmasker aloe vera
Ik maakte een SMT haarmasker (geen idee waar dat SMT voor staat, maar het zou goed moeten zijn voor droog haar) met ongeveer 4 delen conditioner, 1 deel honing (dat 10 sec. in de magnetron is geweest), 1 deel aloë vera gel en een beetje kokosolie. Maar mijn haar ziet er nog steeds uit als stro, dus ik weet niet in hoeverre het ook echt werkt. 

Ik ben tevreden met mijn plantje! Hij staat wel grappig in de vensterbank en ik heb altijd 100% natuurlijke aloe vera gel bij de hand mocht ik het kunnen gebruiken. Natuurlijk kan je ook gewoon een tube aloë vera gel kopen, bijvoorbeeld bij De Tuinen, maar vaak zitten daar conserveringsmiddelen en andere stofjes aan toegevoegd.

Aloë Vera tips & tricks:

Staat er bij jou ook zo’n handig plantje in de vensterbank?

Back to Top