Recept: Burrito’s & guacamole

Ziet dit er niet goddelijk uit?! Ik was een beetje lui vrijdagavond en had niet veel zin om te koken. Ik had niet zo veel zin om boodschappen te doen en de warzone op het aanrecht op te ruimen althans. Het koken zelf vind ik altijd juist leuk! En het eten het allerleukst. Maar in ieder geval: ik wilde dus eten bestellen bij Taco Mundo. Maar toen gaf ik mijzelf een schop onder de kont en bedacht ik mij dat ik zelf veel lekkerder (en goedkoper) eten kan maken. En zo ontstonden deze hemelse to die for vegan burrito’s. Ze zijn makkelijk om te maken en je kan er de volgende dag ook nog van eten als je de vulling in aparte bakjes in de koelkast bewaard, dan hoef je de volgende dag alleen nog maar de burrito te vullen, te vouwen en even te grillen, klaar! Ik beloofde om vandaag een recept voor witlofsoep te plaatsen, maar kom nou, dit ziet er toch veel lekkerder uit? 

recept vegetarische burritos

Ingrediënten

De ingrediënten zijn goed voor zo’n vier a vijf goed gevulde burrito’s, al ligt het er natuurlijk aan hoe veel vulling je gebruikt en hoe groot de tortilla’s zijn. 

Voor de burrito’s:

mint-hartje 1 pak grote tortilla’s
mint-hartje 1 1/2 rode ui (de andere helft gebruiken voor de guacamole)
mint-hartje 1 teentje knoflook
mint-hartje 1 rode paprika
mint-hartje 1 kopje rode kidneybonen
mint-hartje 1/2 kopje maïs
mint-hartje 1 theelepel komijn
mint-hartje 1/2 limoen voor het sap (andere helft gebruiken voor de quinoa)
mint-hartje Sla (bijvoorbeeld rucola of verse spinazie)

Voor de quinoa vulling:

geel_hartje 1 kopje quinoa * (ongeveer 100-150 gram)
geel_hartje 1/2 limoen (sap)
geel_hartje verse peterselie of koriander

Voor de guacamole:

mint-hartje 2 rijpe avocado’s
mint-hartje 1/2 kleine rode ui
mint-hartje 1 limoen (sap)
mint-hartje 1/2 rode of groene peper
mint-hartje 1 teentje knoflook
mint-hartje 1/2 rijpe tomaat
mint-hartje Een beetje zout

* Quinoa is de laatste tijd soms wat lastiger te verkrijgen of duurder dan normaal, waar dit door komt leggen De Groene Meisjes hier uit. Dit is ook de reden dat ik het nu veeel minder eet, maar zo nu en dan kan ik het toch niet laten, zoals in deze burrito’s. Natuurlijk kan je de quinoa ook vervangen door rijst, bulghur of couscous.

burritos

Bereiding:

1. Bereid de quinoa (of rijst, blughur, couscous) volgens de bereidingswijze op de verpakking.

2. Maak ondertussen de guacamole:  snij de avocado grof, doe in een kom met de knoflook en prak tot het een puree wordt, voeg het limoensap, de tomaat, ui en rode/groene peper toe en roer/prak goed. Voeg wat zout naar smaak toe. Het hoeft geen gladde puree te worden, het is juist wel lekker als de guacamole wat ‘chunky’ is. Tip: leg de pit van de avocado in de guacamole en dek het goed af, zo blijft de guacamole mooi groen.

3. Als de quinoa klaar is, even laten staan en het sap van een halve limoen en wat fijngesneden verse peterselie of koriander erdoor roeren. Zet dit apart.

4. Maak nu de bonenvulling voor de burrito’s: snij de ui, knoflook en rode paprika fijn. Fruit de ui en knoflook in een wokpan. Gooi er een snufje komijn bij in en eventueel nog andere kruiden die je lekker vindt. Voeg de paprika toe en bak even mee. Voeg ook de kidneybonen en maïs toe en verwarm even mee. Voeg op het laatst het sap van een halve limoen toe en roer nog even door. 

5. Verwarm de tortilla’s kort in de magnetron of in een koekenpan (ong. 15 sec.) zodat ze wat makkelijker om te vouwen zijn, anders scheuren ze snel. Leg in het midden een schep van de bonenvulling, wat quinoa, de guacamole en een beetje sla. Vouw ze dicht. Tip: zoek op youtube naar ‘how to fold a burrito’. Bak ze aan beide kanten een paar minuten in een grillpan. Als je geen grillpan hebt kan je ook zo’n paninimaker gebruiken of de oven.

guacamole vegetarische burrito

Bron: geïnspireerd op de Crispy Black Bean Quinoa Burritos van Two Peas and Their Pod

P.S. Voor iedereen die afgelopen nacht nauwelijks kon slapen omdat ze zó graag aan de witlofsoep wilden de volgende dag, laat maar even weten hoor, dan mail ik je het recept. Maar hij komt hier sowieso nog wel online!

Laat een reactie achter:

Geef een reactie

43 reacties op “Recept: Burrito’s & guacamole

  1. Tisha

    Ik ben zelf niet zo’n grote fan van guacemole, maar die broodjes zien er wel onwijs lekker uit! Die ga ik zeker een keer proberen, maar zonder de guacemole dan ; )

    • iris

      Dat meen je niet! Mij kan je er ’s nachts voor wakker maken 😉 Maar je zou er ook iets van een tomatensalsa bij kunnen maken bijvoorbeeld 🙂

  2. Merel

    YUMSERS! Dat ziet er echt heel erg lekker uit. Ik mis quinoa best wel. Niet eens omdat ik het ZO lekker vind, maar omdat het zo makkelijk, licht verteerbaar en glutenvrij is. Ik heb nog wel wat staan trouwens, op voorraad. Dat ga ik maar eens opmaken en ik weet nu hoe!

  3. Bente

    Oh ja heel erg lekker ziet dit er uit! Ik ben sowieso heel erg fan van guacemole en burrito’s vind ik ook heel lekker. En mais. En alles eigenlijk! Dit ga ik zeker een keer in elkaar flansen 🙂

    • iris

      Jaaa ik ook! I love guacamole. Ik zou het elke dag wel willen eten, op brood, als toetje, haha 😉

  4. Wow, het ziet er inderdaad heerlijk uit! Ik heb ook een vega burritos recept die ik vaak maak, maar ik ga deze ook echt een keer proberen!

  5. Ianth

    Hahaha mailen voor de witlofsoep 😉 Ik ben wel benieuwd, maar wacht het artikel braaf af.
    Door de foto van dit recept heb ik 2 dagen (er was weer eens over) chili sin carne met guacamole en ander soort broodachtige tortilla’s (gekocht bij de turk maar er stond op dat het libanees was) gegeten. Erg lekker was het 🙂 maar dit recept zal ik nu zeker ook opslaan en wie weet binnenkort maken! 🙂

  6. Leonie

    Dat ziet er eeeecht heel lekker uit. Ik eet dit soort dingen veel te weinig en heb nog nooit zelf guacamole gemaakt 😮 Shocking!

    • iris

      Oh em djie! Doen hoor! Het is zoooo lekker als je het zelf hebt gemaakt. Het is jammer dat avocado’s altijd een beetje prijzig zijn, anders maakte ik dit elke dag, haha 😀

  7. Malou

    Nomnomnom, looking good! Ik heb nog avocado’s liggen…. heerlijk!

  8. Ik ben niet echt quinoa-fan, maar couscous wel! Sowieso lekker om die wraps in de grillpan te bakken, goed idee!

  9. Annika

    Jaaa dit vind ik ook echt lekker! Ik doe dit ook vaak, maar noem ze dan Quesadillas. (want ik stop er nog kaas op, wat op die van jou natuurlijk niet hoort) Al eet ik het liever zonder quinoa.

  10. Tea

    ik heb er eigenlijk nooit aan gedacht quinoa erbij te doen (soms doe ik er rijst bij) maar dit ga ik een keer proberen. En heb je het wel eens met picco de gallo ‘ saus’ gehad?

  11. Jill

    Dit ziet er echt hemels uit, ga ik zeker weten deze week uitproberen.

  12. Nicky

    Yay guacamole! Ik heb het gisteren nog gemaakt (maar dat is nu natuurlijk al op haha). Je burrito’s zien er heerlijk uit! Ik maak ze eigenlijk altijd met alleen veggies maar quinoa er in lijkt me ook wel lekker en dan vult het beter. Zuur dat ik de boodschappen voor deze week al gedaan heb, want nu heb ik dus zin in burrito’s! 😉 Ik sla deze op voor volgende week!

  13. Verdorie, hoe lukt het jou toch altijd om je eten er zo smakelijk uit te laten zien? Mijn eten is vaak wel lekker, maar nooit zo mooi als dat van jou!

    • iris

      De burrito’s zitten aan de onderkant vast met satéprikkers omdat ik ze niet zo mooi kan vouwen :’) Foto’s maken bij daglicht doet ook wonderen! En dan maak ik een stuk of 50 foto’s en dan zitten er altijd wel een paar goede bij die ik dan nog weer een beetje photoshop (levels en contrast enzo). Maar tegen die tijd is m’n eten vaak wel koud haha :p En dankjewel! 😀

  14. Ina

    Oh, wat een bof! Ik zat net te piekeren wat ik met mijn overgebleven bulghur zou kunnen maken!
    Jouw heerlijke burrito recept komt dus als geroepen!
    En wat heb je er weer schitterende foto’s van gemaakt!

  15. Jorien

    Qué delicioso! Ziet er onwijs lekker uit zeg! Zeker met die guacamole erbij hmmmmm 🙂

  16. Iris

    Ziet er supergoed uit! Moet ik ook eens maken. Heb zelf nog nooit guacamole gemaakt, hoe zou je de smaak beschrijven? 🙂
    Kan je avocados zomaar bij AH kopen?

    • iris

      Als het goed is hebben alle supermarkten wel avocado’s! Pfoe, ik heb geen idee hoe ik het moet omschrijven. Lastig! Ik vind het echt súperlekker in ieder geval. De AH heeft trouwens ook bakjes met verse guacamole, bij al die sausjes en borrelhapjes enzo. Je kan ook guacamole in potjes buiten de koeling kopen maar die smaken heul vies.

  17. MevrouwJoyce

    Hoe lang duurt het om dit te maken? Ik merk dat ik veel van je gerechten probeer, maar het dan uitstel om het nog een tweede keer te maken omdat het me teveel tijd kost.

    • iris

      Ik heb een slecht tijdsbesef, dus ik weet het niet zo goed. Het scheelt in ieder geval heel veel tijd als je bijvoorbeeld nog rijst/quinoa etc over hebt van de vorige dag. Dan hoef je alleen even de guacamole te maken (5 min ongeveer denk ik?) en ondertussen dat bonenmengsel te verwarmen. En dan die dingen nog vouwen en grillen. Ik gok dat het een klein half uurtje duurt, maar pin me er niet op vast 😉

  18. Daphne

    Vandaag dit héérlijke recept gemaakt als start van de VeganChallenge. En zo ga ik het ge-mak-ke-lijk volhouden, want het was genieten. Heb het recept een beetje gepimpt met bulghur (ipv quinoa, dat is nu zo duur 🙁 ) en verse spinazie. Maar vooral die guacamole: wauw! Nog nooit eerder gemaakt, maar meteen een hit. Even wat snijwerk (en voor de volgende keer onthouden na het snijden van de rode peper níet in mijn oog te wrijven), maar dan heb je ook wat. Ga nevernooitmeer terug naar kant-en-klare guacamole, want dit is té lekker. Kortom: superenthousiast! Kom maar door met nog meer van zulke fijne receptjes!

  19. Ik krijg hier onwijs veel honger van! En dat om 22u, haha. Je hebt het voor elkaar hoor, dit móet ik natuurlijk gewoon es maken! Yum!

  20. This is SOOO yummy! Heb het van de week gemaakt en gisteren ook voor lunch, echt een aanrader, thanks voor het recept!

  21. Pingback: Vegan Challenge eetdagboek: week 2 | IKBENIRISNIET

  22. Pingback: Hippievoer: Wilmersburger kaasvervanger | IKBENIRISNIET

  23. Pingback: Recept: Quesadillas met zoete aardappel | IKBENIRISNIET

Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies waarmee gegevens worden verzameld, gebruikt en gedeeld. Meer informatie

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services De cookie-instellingen op ikbenirisniet.nl zijn ingesteld op 'toestaan cookies'. Als je doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van de cookie-instellingen of klikt op "Accepteren", ga je akkoord met deze instellingen.

Sluiten