Boek: Groen leven

Er was leegverkoop bij Polare (of de Slegte?) dus boven op de kortingen kwam nog 50% kassakorting. Katjing! Ik naam vier boeken mee: ‘We aaien ze, we haten ze, we eten ze’ en drie kleine boekjes over groen leven en ik hoefde maar 8 euro te betalen. Die laatste drie boekjes zijn ook nog gedrukt op kringlooppapier, dus ik hoef mij geen bomenmoordenaar te voelen door mijn aankoop. 

groen leven boeken

Groen Leven door Siân Berry

De boekjes zijn geschreven door Siân Berry, kandidaat voor de Green Party voor het burgermeesterschap van Londen in 2008 en oprichtster van een succesvolle actiegroep. Ze studeerde technische wetenschappen en werkte daarna in de communicatie. Hierdoor probeert ze op een toegankelijke manier aandacht te vragen voor het milieu. Ze richt zich er vooral op wat mensen zelf kunnen doen om een verschil te maken, en dat sprak mij juist wel aan waardoor ik de boekjes direct meenam naar de kassa. Elk boekje bevat 50 easypeasy tips om je ecologische footprint te verkleinen. “Om groen te doen hoef je niet alles op te geven; je moet gewoon slim en creatief met alles omgaan om verspilling te voorkomen.” Preach!

groen kopen

1. Groen kopen

Zoals ik al wel vaker heb gezegd, ben ik echt van mening dat je stemt met je portemonnee. ‘Groen kopen’ was dus het eerste boekje waarmee ik in mijn handen stond, want soms vind ik het nog wel eens lastig om door de bomen het bos te zien. Siân schrijft: “[..] om al deze redenen is winkelen, voor mensen zoals ik met een hart voor het milieu, een ethisch mijnenveld geworden.” Dat herken ik! Ze ziet repareren, hergebruiken en recyclen als groene basisprincipes, deze principes zijn op een groot aantal winkelsituaties toegepast waar 50 concrete tips uit ontstonden. Veel tips kon ik voor mijzelf al afvinken omdat ik hier al mee bezig ben (koop biologisch, vermijd wegwerpartikelen, houd van vintage, neem je eigen tas mee, enzovoorts). Maar er stonden ook een paar dingen in die ik zelf nog best lastig vind om in praktijk te brengen, met concrete tips en een korte argumentatie waarom het zo goed is. Dus die schreef ik op mijn groene to list die je hier onderaan het artikel kan vinden!

in eigen huis en tuin

2. In eigen huis en tuin

“Wat heb je aan een mooi huis als je geen leefbare planeet hebt om het neer te zetten?” Een quote van Henry David Thoreau. Het boekje begint met een mooie quote, maar verder kan ik als huurder van een simpel anti-kraakhuisje al veel tips overslaan. Wellicht zijn ze handig voor later als ik een grote-mensen-huis heb. De bruikbare tips die ik al kon afvinken: hang een gordijn voor je deur om tochten tegen te gaan, koop groene stroom in en eet minder/geen vlees. De tips voor een groen huishouden vond ik ook handig, zoals tips voor afwassen, hoe je een composthoop kan maken zonder dat je er ruimte voor hebt, welke verf beter is voor het milieu en hoe je dieren naar je tuin kan lokken. Veel van deze dingen wist ik nog niet, leuk! Ik heb direct weer een hoop inspiratie om uit te proberen en om over te bloggen.

water en energie besparen

3. Water en energie besparen

Oei, water besparen. Mijn grootste guilty pleasure is toch wel (veel te) lang douchen. Het is zo lekker warm, even geen stress van buitenaf, lekker mijn haar drie keer wassen (ik vergeet onder de douche heel vaak of ik mijn haren al heb gewassen of niet). Maar erg goed voor het milieu is dat natuurlijk niet. Gelukkig heb ik wel een waterbesparende douchekop (tip 2). Er staan veel tips in over hoe je water kan hergebruiken, zoals regenwater om plantjes water te geven en een emmer onder je douche zetten om water op te vangen. Ik vond het ook grappig om te lezen dat het blijkbaar veel groener is om gebruik te maken van de magnetron, want die verwarmt het eten met microgolven in plaats van dat het apparaat zelf warm wordt, waardoor het energiezuinig is om bijvoorbeeld je groenten te stomen in een laagje water in de magnetron. Maar toch heb ik altijd het idee dat eten minder gezond is als het uit de magnetron komt, daar zal ik eens meer informatie over op moeten zoeken voor mijzelf.

eet minder vlees tip schone verf tip

Groene to do list

Er staan veel makkelijke basis-tips in die je al in het dagelijkse leven uitvoert als je een beetje groen bezig bent. Daarom zijn deze boekjes vooral handig voor de beginnende wereldverbeteraar. Maar ergens vond ik het ook wel fijn om te zien dat ik toch al wel veel goede dingen doe, het voelt voor mij namelijk vaak niet als ‘genoeg’ omdat het altijd beter kan. Dus het is wel eens fijn om de bevestiging te lezen dat je op de goede weg zit. Ik heb ook nog heel wat tips gevonden waar ik wat mee wil gaan doen, de belangrijkste heb ik voor mijzelf op een rijtje gezet. Een soort van groene to do list:

  • Neem een abonnement op een biologisch groentepakket
  • Klaag; bijvoorbeeld als je favoriete koekjesmerk palmolie als ingrediënt gebruikt, dan zou je daar een beleefde klachtenbrief over kunnen sturen.
  • Gooi geen voedsel weg. Hier maak mij nogal vaak schuldig aan omdat ik niet zo’n held ben in vooruit denken en efficiënt boodschappen doen, ieh, vind ik heel erg!
  • Gebruik regenwater; even zien of we hier misschien een regenton kunnen aansluiten.
  • Gebruik een zuinige vaatwasmachine, blijkbaar is dit zuiniger in gebruik dan wanneer je de afwas met de hand doet. Yes please, kom maar hier met een vaatwasmachine!
  • Voor mijn grote mensen huis later: maak een groen dak (kijk hoe tof!).

vraag naar wat je wilt tip
Het enige dat ik een minpunt vind, is dat de feiten vooral gebaseerd zijn op Britse statistieken. De boekjes zijn trouwens wel grotendeels aangepast aan de Nederlandse situatie volgens de gegevens van Milieucentraal. Maar er staan nog steeds feitjes in als “In Groot-Brittanie wordt 85% van de snijbloemen geïmporteerd.” Ik ben dan juist wel benieuwd hoe dit soort statistieken uit Nederland eruit zien. Maar bovenal vind ik het leuke, handige boekjes die niet met een wijzend vingertje zijn geschreven maar vooral heel goed toepasbaar zijn in het dagelijkse leven. En dat ik door de leegverkoop maar 1 euro per boekje betaalde, maakt het dat mijn aankopen zeker waard. Het tweede boekje (‘Groen leven in eigen huis en tuin‘) vind ik de grootste aanrader omdat ik de tips uit het eerste boekje erg voor zich vind spreken en het derde boekje veel overlap heeft met het tweede boekje.

Wat staat op jouw groene to do list?

Back to Top