Boek: Groen leven

Er was leegverkoop bij Polare (of de Slegte?) dus boven op de kortingen kwam nog 50% kassakorting. Katjing! Ik naam vier boeken mee: ‘We aaien ze, we haten ze, we eten ze’ en drie kleine boekjes over groen leven en ik hoefde maar 8 euro te betalen. Die laatste drie boekjes zijn ook nog gedrukt op kringlooppapier, dus ik hoef mij geen bomenmoordenaar te voelen door mijn aankoop. 

groen leven boeken

Groen Leven door Siân Berry

De boekjes zijn geschreven door Siân Berry, kandidaat voor de Green Party voor het burgermeesterschap van Londen in 2008 en oprichtster van een succesvolle actiegroep. Ze studeerde technische wetenschappen en werkte daarna in de communicatie. Hierdoor probeert ze op een toegankelijke manier aandacht te vragen voor het milieu. Ze richt zich er vooral op wat mensen zelf kunnen doen om een verschil te maken, en dat sprak mij juist wel aan waardoor ik de boekjes direct meenam naar de kassa. Elk boekje bevat 50 easypeasy tips om je ecologische footprint te verkleinen. “Om groen te doen hoef je niet alles op te geven; je moet gewoon slim en creatief met alles omgaan om verspilling te voorkomen.” Preach!

groen kopen

1. Groen kopen

Zoals ik al wel vaker heb gezegd, ben ik echt van mening dat je stemt met je portemonnee. ‘Groen kopen’ was dus het eerste boekje waarmee ik in mijn handen stond, want soms vind ik het nog wel eens lastig om door de bomen het bos te zien. Siân schrijft: “[..] om al deze redenen is winkelen, voor mensen zoals ik met een hart voor het milieu, een ethisch mijnenveld geworden.” Dat herken ik! Ze ziet repareren, hergebruiken en recyclen als groene basisprincipes, deze principes zijn op een groot aantal winkelsituaties toegepast waar 50 concrete tips uit ontstonden. Veel tips kon ik voor mijzelf al afvinken omdat ik hier al mee bezig ben (koop biologisch, vermijd wegwerpartikelen, houd van vintage, neem je eigen tas mee, enzovoorts). Maar er stonden ook een paar dingen in die ik zelf nog best lastig vind om in praktijk te brengen, met concrete tips en een korte argumentatie waarom het zo goed is. Dus die schreef ik op mijn groene to list die je hier onderaan het artikel kan vinden!

in eigen huis en tuin

2. In eigen huis en tuin

“Wat heb je aan een mooi huis als je geen leefbare planeet hebt om het neer te zetten?” Een quote van Henry David Thoreau. Het boekje begint met een mooie quote, maar verder kan ik als huurder van een simpel anti-kraakhuisje al veel tips overslaan. Wellicht zijn ze handig voor later als ik een grote-mensen-huis heb. De bruikbare tips die ik al kon afvinken: hang een gordijn voor je deur om tochten tegen te gaan, koop groene stroom in en eet minder/geen vlees. De tips voor een groen huishouden vond ik ook handig, zoals tips voor afwassen, hoe je een composthoop kan maken zonder dat je er ruimte voor hebt, welke verf beter is voor het milieu en hoe je dieren naar je tuin kan lokken. Veel van deze dingen wist ik nog niet, leuk! Ik heb direct weer een hoop inspiratie om uit te proberen en om over te bloggen.

water en energie besparen

3. Water en energie besparen

Oei, water besparen. Mijn grootste guilty pleasure is toch wel (veel te) lang douchen. Het is zo lekker warm, even geen stress van buitenaf, lekker mijn haar drie keer wassen (ik vergeet onder de douche heel vaak of ik mijn haren al heb gewassen of niet). Maar erg goed voor het milieu is dat natuurlijk niet. Gelukkig heb ik wel een waterbesparende douchekop (tip 2). Er staan veel tips in over hoe je water kan hergebruiken, zoals regenwater om plantjes water te geven en een emmer onder je douche zetten om water op te vangen. Ik vond het ook grappig om te lezen dat het blijkbaar veel groener is om gebruik te maken van de magnetron, want die verwarmt het eten met microgolven in plaats van dat het apparaat zelf warm wordt, waardoor het energiezuinig is om bijvoorbeeld je groenten te stomen in een laagje water in de magnetron. Maar toch heb ik altijd het idee dat eten minder gezond is als het uit de magnetron komt, daar zal ik eens meer informatie over op moeten zoeken voor mijzelf.

eet minder vlees tip schone verf tip

Groene to do list

Er staan veel makkelijke basis-tips in die je al in het dagelijkse leven uitvoert als je een beetje groen bezig bent. Daarom zijn deze boekjes vooral handig voor de beginnende wereldverbeteraar. Maar ergens vond ik het ook wel fijn om te zien dat ik toch al wel veel goede dingen doe, het voelt voor mij namelijk vaak niet als ‘genoeg’ omdat het altijd beter kan. Dus het is wel eens fijn om de bevestiging te lezen dat je op de goede weg zit. Ik heb ook nog heel wat tips gevonden waar ik wat mee wil gaan doen, de belangrijkste heb ik voor mijzelf op een rijtje gezet. Een soort van groene to do list:

 • Neem een abonnement op een biologisch groentepakket
 • Klaag; bijvoorbeeld als je favoriete koekjesmerk palmolie als ingrediënt gebruikt, dan zou je daar een beleefde klachtenbrief over kunnen sturen.
 • Gooi geen voedsel weg. Hier maak mij nogal vaak schuldig aan omdat ik niet zo’n held ben in vooruit denken en efficiënt boodschappen doen, ieh, vind ik heel erg!
 • Gebruik regenwater; even zien of we hier misschien een regenton kunnen aansluiten.
 • Gebruik een zuinige vaatwasmachine, blijkbaar is dit zuiniger in gebruik dan wanneer je de afwas met de hand doet. Yes please, kom maar hier met een vaatwasmachine!
 • Voor mijn grote mensen huis later: maak een groen dak (kijk hoe tof!).

vraag naar wat je wilt tip
Het enige dat ik een minpunt vind, is dat de feiten vooral gebaseerd zijn op Britse statistieken. De boekjes zijn trouwens wel grotendeels aangepast aan de Nederlandse situatie volgens de gegevens van Milieucentraal. Maar er staan nog steeds feitjes in als “In Groot-Brittanie wordt 85% van de snijbloemen geïmporteerd.” Ik ben dan juist wel benieuwd hoe dit soort statistieken uit Nederland eruit zien. Maar bovenal vind ik het leuke, handige boekjes die niet met een wijzend vingertje zijn geschreven maar vooral heel goed toepasbaar zijn in het dagelijkse leven. En dat ik door de leegverkoop maar 1 euro per boekje betaalde, maakt het dat mijn aankopen zeker waard. Het tweede boekje (‘Groen leven in eigen huis en tuin‘) vind ik de grootste aanrader omdat ik de tips uit het eerste boekje erg voor zich vind spreken en het derde boekje veel overlap heeft met het tweede boekje.

Wat staat op jouw groene to do list?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

39 reacties op “Boek: Groen leven

 1. Wieneke schreef:

  wat een leuke boekjes, en dat voor die prijs! Ik vind mezelf erg groen bezig, maar het is denk ik wel leuk om te lezen dat er nog meer te doen is. Ik wil ook heel graag een regenton, maar vriendlief ziet andere prioriteiten in de tuin haha. Vooral het vlees eten is hier een discussie. Vriendje wil best vegetarisch eten, als er maar een stuk vlees op zijn bord ligt. Tja, mannenlogica? Ik vind vlees ook te lekker om te verbannen, maar minderen vind ik geen probleem.

  | Reageer op deze reactie
 2. Marleen schreef:

  Tss bij ons is de polare allang voor altijd dicht 🙁 wel erg leuk boekjes, zo concreet en praktisch! Tips waar ledereen wel wat aan heeft. Jammer van die statistieken. Zelf een nederlandse versie schrijven?

  | Reageer op deze reactie
 3. Lauriëtte schreef:

  Lijken me hele leuke boekjes! Juist ook omdat ik me er niet zo bewust van ben. Door deze informatie en feiten ga je er dan misschien meer bij stil staan! Zo’n groen dak lijkt me echt geweldig!

  | Reageer op deze reactie
 4. Anne schreef:

  Leuke boekjes! Ik zou graag groener willen leven, maar ik vind het soms moeilijk om te bedenken waar ik dan in hemelsnaam moet beginnen. Dit zijn fijne concrete tips, dus ik denk dat het ook hier in huis tijd is voor een vaatwasser ;). Nee, zonder grapjes, over sommige dingen wil ik echt beter nadenken – voedsel weggooien, te lang douchen.. Ik maak me er hartstikke schuldig aan.

  | Reageer op deze reactie
 5. Frederique schreef:

  Meestal staan die boekjes inderdaad wel voor de helft vol met dingen die je eigenlijk al wel weet, maar nog niet altijd doet.
  Ik heb overigens een tijdje zo’n groentepakket gehad, maar vond het niet echt je van het. Ik ben redelijk “wat de boer niet kent” en er zaten allemaal groenten in die ik echt niet kende. En dan ben ik de makkelijkste eter bij ons thuis 😉

  En wat Marleen zegt, waarom ga je zelf niet een Nederlandse versie schrijven?

  | Reageer op deze reactie
 6. Anne-Fleur schreef:

  Leuk! Ziet er ook schattig uit. Die klacht-tip is wel goed.. ik zie best wel vaak inderdaad producten met palmolie of weet ik veel, dat ik denk: is dat nou écht nodig?.. Maar om er dan iets aan te doen. Lekker klachten gaan indienen dus 😉

  | Reageer op deze reactie
 7. Marion schreef:

  Mijn geluk is dat ik een heel zuunige papa had en dus werd mij het bewust (lees: zuunig) zijn met de paplepel ingegoten. Veel dingen zijn voor mij een automatisme: kraan dicht tijdens het tandenpoetsen, eigen tas mee naar de supermarkt, recycle, biologisch, Fair Trade, geen vlees, elektrische apparaten uit bij geen gebruik etc. Ik zet zelfs de douche uit tijdens het haren wassen en het inzepen. Beetje koud, maar bespaart bergen water! Toch ben ik altijd blij met dit soort artikelen, want… ik kan nog zoooooooveel meer doen besef ik dan weer. Dus thanks again, Iris!

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Ik ook! Dat moet dan in een afgesloten bak met wormen. Ik vind wormen alleen ontzettend enge vieze beesten brrr, dus daar moet ik nog even wat meer over lezen hoe dat allemaal gaat. Het idee geeft me nu nog een beetje de rillingen, haha :p

   | Reageer op deze reactie
 8. Cindy schreef:

  Ik heb die boekjes ook en bij mij liggen ze op het toilet. Ik was veel te bang dat ze anders met al hun goede raad in de kast zouden blijven staan en nou doe ik ook echt wat met alle tips die er in staan.

  | Reageer op deze reactie
 9. Nicky schreef:

  Leuk! Jammer van de statistieken maar verder klinken de boekjes heel handig! Ik wordt altijd blij van praktische tips die ook echt haalbaar zijn, om met simpele dingen de wereld een beetje beter te maken.

  | Reageer op deze reactie
 10. Maai schreef:

  Zo dat heb je snel gedaan, zag ik niet gisteren je foto voorbij komen dat je ze gekocht had? Jammer dat bij ons geen leegverkoop was, ik had ze graag gehad, wij hebben nu wel een tweede hands boeken gedeelte dus wie weet staan ze daar toevallig tussen. Ik ga eens neuzen. Liefs

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Haha ja! Zijn dunne boekjes dus ik had ze dezelfde middag nog uitgelezen! Nu kan ik beginnen aan dat dikkere boek dat ik ook had gekocht, die lijkt me het interessantste. Leuk zo’n tweedehands boekengedeelte, dat scheelt zó veel qua prijs altijd, ideaal!

   | Reageer op deze reactie
 11. Soraya schreef:

  Nu baal ik dat ik alleen die oranje had hahahaha, ik ben namelijk heel benieuwd hoe je een composthoop maakt zonder dat je daar ruimte voor hebt. Wij hebben namelijk alleen een klein balkon, dus ben benieuwd of het daar ook zou kunnen…

  | Reageer op deze reactie
 12. Kimberley schreef:

  Leuke boekjes en goede tips. Ik heb geen plek voor een regenton, maar dat groene dak is wel onwijs gaaf om te doen!

  | Reageer op deze reactie
 13. cheyenne schreef:

  klinkt interessant, vooral tips voor in huis lijkt me goed om eens aan te schaffen! op enkele dingen die je noemt let ik sowieso in het dagelijks leven, maar een beetje meer groen kan nooit kwaad 🙂
  xo, cheyenne

  | Reageer op deze reactie
 14. Panda schreef:

  `Oh dat boek, we aaien ze, we haten ze, we eten ze van Hal Herzog is heel boeiend. Ik heb hem zelf ook en ik vind het leuk hoe hij kijkt naar hoe we met dieren omgaan. Aanrader!

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Oeh dat is goed om te horen, ik ben er heel benieuwd naar!

   | Reageer op deze reactie
 15. Suzanne schreef:

  Dit is wel iets voor mij, ik begin steeds bewuster (en groener) te leven, ik vind het interessant!

  | Reageer op deze reactie
 16. Linda schreef:

  Ik vind het vooral heel interessant, maar heb wel het idee dat ik zelf wel eens wat groener mag leven én (vooral) denken! Mijn stukje vlees helemaal missen vind ik heel lastig – oeps… – maar ik eet wel regelmatig vegetarisch, gewoon omdat veel gerechten heel lekker zijn 🙂
  Minder douchen zou ook een goeie zijn voor mij… Haha!

  | Reageer op deze reactie
 17. Asle schreef:

  Heb je de documentaire ‘years of living dangerously’ al gezien? Echt een eyeopener. We zouden allemaal ecologischer moeten leven, bedankt voor je tips!

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Nee, die ken ik niet. Ik kijk sowieso te weinig docu’s de laatste tijd, dus bedankt voor de tip. Die gaat op mijn watch list.

   | Reageer op deze reactie
 18. Aline schreef:

  IK VERGEET OOK ALTIJD OF IK M’N HAREN HEB GEWASSEN 🙁 Er gaat er hier echt achterlijk veel shampoo (en ook douchegel trouwens, da’s net zo erg. “Had ik me al ingezeept? ……. “) doorheen. Zo niet groen verantwoord.

  | Reageer op deze reactie
  1. Aline schreef:

   Pssst je blogklok staat nog op wintertijd

   (Ik deed bijna een vreugdesprong toen ik bij m’n comment zag dat het nog maar half 11 was. Helaas.)

   | Reageer op deze reactie
   1. iris schreef:

    Volgens mij heb ik het nu goed aangepast. Test 1, 2, 3..

    edit: yesss het werkt. Bedankt voor het opmerken!

    | Reageer op deze reactie
 19. Saskia schreef:

  Omdat wij regelmatig met een hengel aan de waterkant zitten en wormen duur zijn hebben wij een emmer met compost van MN moeder met wormen erin. Deze compost moet natuurlijk wel aangevuld worden ;).

  | Reageer op deze reactie
 20. Pauline schreef:

  Inspirerend, zou die boekjes ook wel willen hebben nu 🙂

  | Reageer op deze reactie
 21. Marcella schreef:

  Toffe boekjes, heel leerzaam! Ik wil me graag wat meer verdiepen in groen leven, dus dit geeft mij goeie inspiratie. Fijne tip!

  | Reageer op deze reactie
 22. Elise schreef:

  Ik snap wat je bedoelt met de associatie magnetron – ongezond. Maar voor zover ik weet komt die associatie gewoon doordat je in de supermarkt veel opwarm-eten kan kopen voor in de magnetron. Dat is vaak ongezond eten, zoals pannenkoeken, of als het ‘normaal’ eten is zoals stamppot dan zit er alsnog heel veel zout in. De magnetron zelf maakt het verder niet ongezonder, dus als je bij wijze van spreken vandaag een lekkere gezonde ovenschotel maakt en de restjes in een bakje doet en die morgen opwarmt, dan heb je dus een gezonde opwarmmaaltijd.

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Ja inderdaad! Dat sowieso. Ik krijg er een beetje een kriebelig gevoel bij doordat het met stralingen werkt, bij het woord straling krijg ik meteen een nare associatie, haha! Maar het is niet dat ik daar de magnetron minder door gebruik ofzo.

   | Reageer op deze reactie
Back to Top