Recept: Mihoensalade met tempeh

Zaterdag at ik voor het eerst tempeh! Gebakken in kokosolie, op een bedje van baby spinazie en gebakken rode ui en tomaat. Met wat citroensap en knoflook voor de smaak. Het was lekker maar nog wel een beetje ‘mwoah’ dus gisteren maakte ik het weer alleen dan net een beetje anders. Ik had ergens nog een receptje liggen voor een marinade voor de tofu en verder husselde ik wat dingen door elkaar voor een mihoensalade. Lekker!

Recept: Mihoensalade met tempeh

Je moet zelf maar even kijken wat je wel en niet lekker vindt, ook qua hoeveelheid. Ik kook vooral op gevoel en dan vind ik het altijd lastig om precieze hoeveelheden aan te geven. Maar je kan hier niet zo snel de fout mee in gaan, hoor. Komt goed!

Ingrediënten voor 2 personen:

Voor de salade:
geel_hartje 300 gram tempeh (o.a. te koop bij Ekoplaza)
geel_hartje 125 gram mihoen
geel_hartje 150 – 200 gram haricots verts
geel_hartje 1/2 komkommer
geel_hartje 1/2 gele paprika
geel_hartje 2 bosuitjes
geel_hartje Verse koriander of platte peterselie
geel_hartje Rucola (of andere sla)
geel_hartje Sesamzaadjes
geel_hartje Eventueel: chilisaus

Voor de marinade:
geel_hartje 3 el. sojasaus
geel_hartje 2 el. sesamolie
geel_hartje 1 el. azijn
geel_hartje 2 el. plantaardige olie (bijv. zonnebloemolie)
geel_hartje 1 teentje knoflook (geperst of heel fijn gesneden)
geel_hartje 1 theelepel geraspte gember

Yakso Tempeh

Bereiding (met plaatjes!)

1. Maak de marinade. Snij de knoflook fijn en rasp wat van de verse gember. Mix in dit in een kommetje met de sojasaus, sesamolie, azijn en olie. (Mijn sojasaus was bijna op dus ik deed er ook nog wat ketjap in, dat kan je ook doen mocht je dat in huis hebben.)

Recept: marinade maken

2. Snij de tempeh in plakken, denk aan ongeveer 5 plakken per persoon, en leg ze 10 – 20 minuten in de marinade die je net hebt gemaakt.

Recept: tempeh marineren

3. Kook de haricots verts in een klein laagje water in ongeveer 5 minuten beetgaar en spoel af met koud water.

Recept: boontjes koken

4. Kook de mihoen volgens de bereidingswijze op de verpakking en spoel af met koud water. Halveer ondertussen de komkommer over de lengte, verwijder de zaadlijsten met een theelepel en snij in dunne boogjes. Snij de paprika in fijne blokjes en de bosuitjes in ringetjes. Snij de koriander of platte peterselie grof.

Recept: mihoen

4. Verdeel alles mooi op een bordje en bak de tempeh ongeveer 2 minuten per kant in een koekenpan. Laat het bruin en een beetje crispy bakken (maar niet zwart!). De marinade die overblijft in het kommetje kan je als dressing over de mihoensalade gebruiken. Als dit niet genoeg is zou je nog wat extra kunnen maken maar ik vond dit zelf niet zo nodig. Ik serveerde er chilisaus bij dus ik vond het genoeg smaak hebben.

Recept gifje

Eet smakelijk!

Back to Top