H&M Conscious Collection

Als je aan duurzaamheid en goede arbeidsomstandigheden denkt, dan denk je waarschijnlijk niet direct aan H&M. Ik ook niet. Maar ik vind het wel ontzettend fijn dat ze sinds 12 april een Conscious Collection hebben. Dat geeft toch aan dat ze zien dat consumenten het steeds belangrijker vinden hoe hun kleding wordt geproduceerd. Ze hebben een aantal doelen opgesteld om naar toe te werken, dus perfect zijn ze nog lang niet, maar ik moet zeggen dat ik het toch wel heel tof vind dat ze hier mee bezig zijn. Toen ik eergisteren naar de stad ging, nam ik dus ook meteen even een kijkje bij de H&M om wat items van deze collectie te passen.

hm conscious collection

Winkelen zonder schuldgevoel

Ik heb de laatste tijd nogal heftig opgeruimd in mijn kledingkast, alles dat ik niet of nauwelijks droeg verkocht ik of gaf ik weg. Nieuwe items waren dus zeer welkom! Ik wil mijn kledingkast graag verduurzamen dus ik vind het belangrijk dat ik niet zomaar in het wilde weg alles koop wat ik wel leuk vind (zo deed ik dat ‘vroeger’ wel namelijk). Daarom was ik extra geïnteresseerd in deze nieuwe duurzame collectie van de H&M.

Conscious Collection

“Bij H&M hebben we onszelf de uitdaging gesteld om fashion duurzaam te maken en duurzaamheid fashionable.” Conscious staat voor alles wat H&M doet voor een toekomst met duurzamere mode, met als kern zeven doelstellingen die ze hebben opgesteld. Bijvoorbeeld verantwoorde partners kiezen en belonen, ethisch handelen en natuurlijke hulpbronnen verantwoord gebruiken. 15,8% van het katoen dat H&M verkoopt is inmiddels afkomstig uit duurzamere bronnen, in 2012 was dit 11,4%, het doel is 100% in 2020. H&M is ook het eerste kledingmerk dat het Accord for Building and Fire Safety heeft ondertekent in Bangladesh (na die verschrikkelijke ramp van vorig jaar toen een textielfabriek instortte). Ze zamelen ook al een tijdje kleding in, want het is zonde als fashion op de vuilnisbelt belandt, in Nederland is inmiddels 247980 kilo kleding ingezameld die een nieuw leven krijgt. Ik vind het geweldig dat ze hier zoveel aandacht aan besteden! En het leuke is dat ik deze collectie ook heel tof vind, het zijn allemaal luchtige kledingstukken met mooie kleuren en een hoog bohemian chic gehalte. Dat is helemaal mijn ding, yes. (Kan ik al fashion blogger worden?) Er is trouwens ook een Conscious Exclusive Collection, die alleen in geselecteerde winkels hangt.

Shoplog

Ik vond niet alles even mooi uit de collectie, sommige items ogen wat goedkoop. Maar drie kledingstukken mochten wel mee naar huis toen ze door mijn ‘vind ik het echt mooi / heb ik het nodig / kan ik het betalen’ test kwamen.

OOTD: H&M Conscious Collection
Oversized top met subtiele gouden glitters (9,95 euro) & een kimono gemaakt van gerecycled polyester (29,95 euro).
OOTD: H&M Conscious Collection
Zwarte tuniek, die ik maar gewoon als jurkje gebruik, deels gemaakt van gerecycled polyester (29,95 euro). Helemaal verliefd op dit kledingstuk. Mijn geliefde schoenen op de foto’s zijn Earthwise TOMS.

Wat vind jij van de Conscious Collection van H&M?

Back to Top