Recept: Linzen met tomatensaus
Dit gerecht is niet zo classy, maar budgetvriendelijk en voedzaam is het wel. Perfect om op een doordeweekse avond je honger mee te stillen. Je kan er in plaats van bulghur natuurlijk ook rijst of couscous bij serveren, het ligt er maar net aan wat je nog in je voorraadkast hebt liggen slingeren.
Ingrediënten voor 4 personen:
200 gram gedroogde linzen
1 tomaat
1 laurierblaadje
1 ui
2 teentjes knoflook
1 paprika
1 blik tomatenblokjes
200 gram bulghur (of iets anders dat je nog in huis hebt, rijst/pasta bijv.)
1/2 groentebouillonblokje
1 scheut olijfolie (van goede kwaliteit)
1 scheut azijn (van goede kwaliteit)
1 citroen
Italiaanse kruiden
Peper & zout
Bereiding:
1. Laat de linzen 20 – 25 minuten in een pan koken, samen met een laurierblad en een paar tomatenplakjes. Dit laatste zodat de velletjes van de linzen zachter worden, geloof ik. Tip van Jamie Oliver!
2. De bulghur 8 minuten afgedekt koken op een laag vuurtje met 2,5 keer zoveel water en een half bouillonblokje. Daarna nog 10 minuten laten staan met de deksel op de pan. (Of bereid nu de rijst/pasta/whatever je in huis hebt volgens de bereidingswijze op de verpakking)
3. Snij de ui, knoflook en paprika fijn. Fruit de ui en de knoflook en voeg daarna de paprika toe. Bak even mee en voeg ook de tomatenblokjes toe. Laat even pruttelen op een laag vuurtje en voeg (Italiaanse) kruiden, peper en zout toe om het op smaak te brengen.
4. Giet de linzen af, breng op smaak met een flinke scheut azijn en goede olijfolie. Serveer alles op een diep bord en maak het af met wat extra kruiden en een beetje vers citroensap. Strooi er wat versgemalen peper en zeezout naar smaak overheen.
Eet smakelijk!