Recept: Tarte tatin van ui

Ik houd van de food blog Yellow Lemon Tree. Mijn lievelings! Ik heb al best een aantal van de vegetarische gerechten gemaakt en het werd altijd een succes. Kennen jullie deze rode bietjes risotto van haar al? Oh em djie. Een paar dagen geleden maakte ik de tomaten tarte tatin, ook al zo lekker. ‘Tarte tatin’ klinkt heel chique, maar eigen is het gewoon een ander woord voor op-de-kop-bladerdeeg-taartje (vrije vertaling van moi). Ik bedacht meteen honderd andere versies die ik zou kunnen maken. Tarte tatin met appel, hmm.. Of aardappeltjes en veel kruiden. Gisteren maakte ik er één met ui. Heel simpel, héél lekker. Een paar volgers vroegen om het recept, hier is ‘ie!

Recept tarte tatin met ui

Je kan dit als voorgerecht serveren voor 4-6 personen, of als onderdeel van het hoofdgerecht voor 2-3 personen. Ik at het samen met Steve op als lunch. Buiten in het zonnetje. Lekker met een beetje Parmezaanse kaas of geitenkaas erop, maar met alleen een beetje zout en tijm ook al súperlekker. Bij het recept van de tarte tatin van Yellow Lemon Tree vind je ook een mini-receptje voor geitenkaascreme: één deel geitenkaas mengen met één deel crème fraîche, ook lekker om hier op te scheppen!

Ingrediënten

geel_hartje 750 gram uien
geel_hartje Plantaardige boter
geel_hartje Olijfolie
geel_hartje Tijm (ik gebruikte gedroogde tijm uit een potje)
geel_hartje 1/2 eetlepel bruine suiker
geel_hartje 1 el balsamicoazijn (ik gebruikte rodewijnazijn)
geel_hartje 250 gram bladerdeeg
geel_hartje Extra: Parmezaanse kaas of geitenkaas

tarte tatin maken

Bereiding

rood_hartje 1. Verwarm de oven voor op 200 ºC.

rood_hartje 2. Snijd kleine uien doormidden en grote in partjes. Smelt de boter met een scheutje olijfolie in een pan, voeg tijm en uien toe, bestrooi met de suiker, besprenkel met de azijn en voeg zout en peper toe. Draai het vuur laag en bak 15 minuten onder af en toe roeren. De uien mogen best donker worden, op mijn foto’s kan je zien dat ze eigenlijk nog iets te licht waren (ik had honger en mijn geduld raakte op).

rood_hartje 3. Rol het bladerdeeg uit en snijd een cirkel uit die iets groter is dan de bakvorm die je gaat gebruiken. Ik had plakjes bladerdeeg, die liet ik eerst ontdooien en daarna kneed ik er een bal van die ik uitrolde op een snijplank met bloem.

rood_hartje 4. Schep de uien voorzichtig in een bakvorm en leg het bladerdeeg er over; stop de rand in en druk een beetje aan. Prik een paar gaatjes in het midden. Bak 20–25 minuten in de oven, of tot de bovenkant goudbruin en krokant is.

rood_hartje 5. Laat 5 minuten rusten buiten de oven en keer de tarte voorzichtig om op een bord of snijplank. Bestrooi eventueel met geitenkaas of parmezaan.

recept tarte tatin ui

Bron: Tarte tatin van ui via Jamie Magazine.

Laat een reactie achter:

Geef een reactie

40 reacties op “Recept: Tarte tatin van ui

  1. Aaaah, wat leuk dat ik je lievelings ben zeg. En dat had ik nou ook dat je gelijk eindeloos gaat bedenken wat je nog meer kan “tarte tatinnen”. Volgens mij zijn alle groenten lekker in een tarte tatin of een zoete met appel of peer. Nou ik ga er ook eens een met ui maken, want die uien zien er heeeeel lekker uit!

  2. Dina

    Dat ik dit nu net in de ochtend moet zien. Wedden dat ik dit de rest van de dag niet uit mijn hoofd krijg. Lijkt me heel lekker!

  3. Ziet er ongelooflijk lekker uit! Maar ik heb dan ook nog nooi iets met ui en bladerdeeg gegeten dat niet lekker was!!

  4. jaaa yellow lemon tree is ook mijn favoriet, mmmm ik kook heel vaak van haar recepten! deze ziet er ook superlekker uit trouwens 🙂 gelijk zin om een tarte tartin te maken…

  5. Nicky

    Ik heb dus nog nooit tarte tatin gemaakt, omdat ik altijd dacht dat het heel ingewikkeld was. Maar dit klinkt niet zo moeilijk en het ziet er heerlijk uit! Geitenkaas crème.. jummie!

  6. Oe, ook deze ziet er weer heerlijk uit! Ik ga m denk ik binnenkort, aan het begin van onze vakantie proberen. Lijkt me ook lekker naast de bbq, met een salade en deze tarte tartin 🙂

  7. Soraya

    Ik heb alleen al eens een tarte tatin gemaakt met appel. Met ui leek me ook erg lekker, thanks voor de reminder 😀 ziet er heerlijk uit!

  8. Laura

    Ik ken alleen de appel tarte tatins, dus dit klinkt een beetje gek. Is het zoetig? Klinkt wel als iets dat ik eens moet proberen (want supergoedkoop, haha)!

  9. Mirne

    Echt superlekker! vooral met een beetje geitenkaas erbij denk ik, ga ik ook eens proberen

    • iris

      Oei nee dan moet je het niet doen! Dan is de tomaten tarte tatin van Yellow Lemon Tree een beter idee, ook heeeel lekker 😀

  10. Hedwig

    Jaa YLT is ook mijn favoriet 🙂 de laatste tijd maak ik steeds vaker haar recepten. Deze tarte tatin ziet er ook heel lekker uit, en goedkoop ook! Vind ik als student altijd wel fijn 😉

  11. Panda

    Wat leuk, ik maak ook vaak een tarte tatin met uien, maar dan met sjalotjes en wat rode wijn! Heerlijk! Leuk recept weer 🙂

    • iris

      Oeh dat is ook een goed idee zeg, ga ik de volgende keer ook doen!

  12. Tarte tatin, awesome! Dat heb ik ooit (heul lang geleden) in de eerste klas op school leren maken met appel, ik geloof voor de les Frans. Ik heb wel eens vervelender vakken gehad haha. Is heel makkelijk en zó lekker! Deze met ui ziet er ook goed uit, al weet ik niet of ik ‘m zelf niet iets te uiig zal vinden (en of mijn buikje daar blij mee is hihi). Maar ik ga het zeker eens maken, die tarte tatin dan! Al die recepten inspireren me wel zeg, ik krijg er zowaar zin van om te koken! Nu nog tijd… 😛

    • iris

      Jammer! 🙁 Maar je kan er alles in doen wat je wil hoor, misschien zelfs wel aardbeien 😀

  13. Helen

    Lekker! Ken je de knoflook-tartetatin can Yotam Ottolenghi ook? Ook superlekker!

    (Ps: crème fraîche is niet goed gespeld.)

    • iris

      O jee, die had ik over het hoofd gezien! Dat woord moet ik namelijk elke keer weer googelen omdat ik steeds vergeet hoe je het schrijft, haha. Bedankt voor het opmerken! En die knoflook-tartetatin ken ik nog niet, maar daar gaat snel verandering in komen want i loooove knoflook 😀

  14. ENJOY!

    Ziet er heerlijk uit jouw uien tartetatin. Ga ik zeker maken de komende dagen. Leuke blogtip YLT.

  15. Pingback: Gespot: 5 favoriete blogposts van de maand mei » VoorJouGespot.nl

  16. Sophie

    Dat ziet er super mooi uit! Had afgelopen weekend nog een tomaten tarte tartin gemaakt, maar daarbij bleven de tomaatjes niet zo goed liggen. Zal deze binnenkort met ui ook eens proberen!

Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies waarmee gegevens worden verzameld, gebruikt en gedeeld. Meer informatie

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services De cookie-instellingen op ikbenirisniet.nl zijn ingesteld op 'toestaan cookies'. Als je doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van de cookie-instellingen of klikt op "Accepteren", ga je akkoord met deze instellingen.

Sluiten