Wat ik leerde van de afgelopen 2 jaar als #GIRLBOSS

Officieel twee jaar zelfstandig ondernemer nu. En misschien leerde ik daar nog wel meer van dan van mijn studie.

kantoor

#GIRLBOSS

Wat houd ik van die term. Het is de titel van mijn lievelingsboek, geschreven door oprichter en CEO van Nasty Gal. Inmiddels een mega succesvol miljoenenbedrijf! Ik vond het zo mooi om te lezen (of luisteren eigenlijk) dat de weg er naar toe helemaal niet zo makkelijk was. Maar dat ze uiteindelijk deed waar ze blij van werd en daar héél goed in werd. Ik jankte tranen met tuiten doordat ik zoveel herkende. Want echt hoor, ik kon er weleens benauwd van worden, dat hele idee van ‘later’. Met mijn ADD-hersenen zie ik mij niet werken op een kantoor, dan word ik knettergek. Uiteindelijk heb ik het vertrouwen gevonden dat ik mijn weg wel vind als zelfstandig ondernemer, freelancer, ondernemer, weetikhet. Je leert er ook gewoon zo gigantisch veel van, en ik heb niet eens een groot bedrijf. Maar zelfs dan!

Wat ik leerde van de afgelopen 2 jaar:

  • Het is leuker om werk te doen waar je blij van wordt ook al ben je daardoor een arme sloeber en heb je geen financiële zekerheid. Marloes schreef hier een mooie blogpost over.
  • Oja, over geld gesproken: het is echt een godswonder als iemand je factuur op tijd betaalt. Goed om rekening mee te houden.
  • Als iets alleen maar energie en frustraties kost (zoals het maken van een mooie layout) kan je het beter uitbesteden aan iemand die dit wèl goed kan. Je hoeft niet alles in uppie te kunnen.
  • Maar soms kan het uitbesteden ook alleen maar meer frustraties opleveren. Ik denk even aan mijn negatieve ervaringen met mediabureau’s. Ook dat zie ik als leermomenten.
  • Als introvert kan je héus wel een succesvolle ondernemer zijn, dan heb je juist weer andere talenten en krachten. Dit leerde ik van het boek Quiet.
  • “Don’t compare your hustle to their highlight reel” leerde ik van de #GIRLBOSS herself uit haar gelijknamige boek.
  • Ik heb zooooveeeel leuke mensen leren kennen. Bloggers, lezers, maar ook inspirerende ondernemers en mooie initiatieven. En van iedereen leer ik wel weer wat nieuws.
  • Ik leerde voor het eerst in mijn leven goed om te gaan met geld. Want hell no dat ik ooit nog weer in de horeca ga werken. Dus elke cent die ik spaar is een buffer om mij tegen dat doemscenario te beschermen.
  • Het fijnste van het ZZP’er-leven leek me dat je alles lekker veilig vanuit je eigen huis kan doen. Ik houd van mijn woezelige comfortzone, mocht je dat nog niet zijn opgevallen. Maar als je wil groeien, móet je soms wel ‘ja’ zeggen op dingen die je doodeng vindt. Ik denk dat ik dat het meest leerzame vond/vind. Daardoor durf ik steeds meer en krijg ik steeds meer vrijheid.

En nu ga ik er nog even een cliché in gooien, ik kan het niet laten, jongens. Maar dit was allemaal natuurlijk niet mogelijk zonder jullie, mijn lieve lieve lieve lezers. Ik zeg het veel te weinig hoe intens ik jullie berichtjes en bezoekjes waardeer. Ik krijg echt bijna nooit zeikreacties, alleen maar liefde. Man. Wat is dat mooi. Oké, dat was het. Ik beloof plechtig dat ik nu weer een hele poos niet zeverig (is dat een woord?) ga doen.

Ik hoop dat jullie een héél fijne dag hebben. Mocht je je vervelen dan kan je meekijken naar mijn dag in Amsterdam op Snapchat (ikbenirisniet). Vandaag ben ik namelijk op een HEMA verjaardagsfeest, ze bestaan 90 jaar! 

Back to Top