Wat ik leerde van de afgelopen 2 jaar als #GIRLBOSS

Officieel twee jaar zelfstandig ondernemer nu. En misschien leerde ik daar nog wel meer van dan van mijn studie.

kantoor

#GIRLBOSS

Wat houd ik van die term. Het is de titel van mijn lievelingsboek, geschreven door oprichter en CEO van Nasty Gal. Inmiddels een mega succesvol miljoenenbedrijf! Ik vond het zo mooi om te lezen (of luisteren eigenlijk) dat de weg er naar toe helemaal niet zo makkelijk was. Maar dat ze uiteindelijk deed waar ze blij van werd en daar héél goed in werd. Ik jankte tranen met tuiten doordat ik zoveel herkende. Want echt hoor, ik kon er weleens benauwd van worden, dat hele idee van ‘later’. Met mijn ADD-hersenen zie ik mij niet werken op een kantoor, dan word ik knettergek. Uiteindelijk heb ik het vertrouwen gevonden dat ik mijn weg wel vind als zelfstandig ondernemer, freelancer, ondernemer, weetikhet. Je leert er ook gewoon zo gigantisch veel van, en ik heb niet eens een groot bedrijf. Maar zelfs dan!

Wat ik leerde van de afgelopen 2 jaar:

 • Het is leuker om werk te doen waar je blij van wordt ook al ben je daardoor een arme sloeber en heb je geen financiële zekerheid. Marloes schreef hier een mooie blogpost over.
 • Oja, over geld gesproken: het is echt een godswonder als iemand je factuur op tijd betaalt. Goed om rekening mee te houden.
 • Als iets alleen maar energie en frustraties kost (zoals het maken van een mooie layout) kan je het beter uitbesteden aan iemand die dit wèl goed kan. Je hoeft niet alles in uppie te kunnen.
 • Maar soms kan het uitbesteden ook alleen maar meer frustraties opleveren. Ik denk even aan mijn negatieve ervaringen met mediabureau’s. Ook dat zie ik als leermomenten.
 • Als introvert kan je héus wel een succesvolle ondernemer zijn, dan heb je juist weer andere talenten en krachten. Dit leerde ik van het boek Quiet.
 • “Don’t compare your hustle to their highlight reel” leerde ik van de #GIRLBOSS herself uit haar gelijknamige boek.
 • Ik heb zooooveeeel leuke mensen leren kennen. Bloggers, lezers, maar ook inspirerende ondernemers en mooie initiatieven. En van iedereen leer ik wel weer wat nieuws.
 • Ik leerde voor het eerst in mijn leven goed om te gaan met geld. Want hell no dat ik ooit nog weer in de horeca ga werken. Dus elke cent die ik spaar is een buffer om mij tegen dat doemscenario te beschermen.
 • Het fijnste van het ZZP’er-leven leek me dat je alles lekker veilig vanuit je eigen huis kan doen. Ik houd van mijn woezelige comfortzone, mocht je dat nog niet zijn opgevallen. Maar als je wil groeien, móet je soms wel ‘ja’ zeggen op dingen die je doodeng vindt. Ik denk dat ik dat het meest leerzame vond/vind. Daardoor durf ik steeds meer en krijg ik steeds meer vrijheid.

En nu ga ik er nog even een cliché in gooien, ik kan het niet laten, jongens. Maar dit was allemaal natuurlijk niet mogelijk zonder jullie, mijn lieve lieve lieve lezers. Ik zeg het veel te weinig hoe intens ik jullie berichtjes en bezoekjes waardeer. Ik krijg echt bijna nooit zeikreacties, alleen maar liefde. Man. Wat is dat mooi. Oké, dat was het. Ik beloof plechtig dat ik nu weer een hele poos niet zeverig (is dat een woord?) ga doen.

Ik hoop dat jullie een héél fijne dag hebben. Mocht je je vervelen dan kan je meekijken naar mijn dag in Amsterdam op Snapchat (ikbenirisniet). Vandaag ben ik namelijk op een HEMA verjaardagsfeest, ze bestaan 90 jaar! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

36 reacties op “Wat ik leerde van de afgelopen 2 jaar als #GIRLBOSS

 1. Iris schreef:

  Ja, die introversie. Ik moet nog leren dat ik daarmee ook dingen kan bereiken juist. Overigens heb ik niet de intentie om een blogger-ondernemer te worden, maar ik moet zeggen dat soms het hebben van een blog als introverte persoon best wel tot wat twijfels kan leiden. Tegelijkertijd is het een soort van de perfecte uitlaatklep?

  Anyway, om mijn lange gezwets in te korten: ik word er blij van om te zien dat je duidelijk zoveel uit je ondernemerschap haalt. Want ook al is dit een lijst van leermomentjes, er straalt vooral plezier en trots (in de beste zin van het woord) in door.

  | Reageer op deze reactie
 2. Kelly schreef:

  Haaaa, deze post had ik nodig! En ik ga meteen ook die van Marloes even gaan lezen! Ook nog: ik ben ZO blij voor je! #fangirl

  | Reageer op deze reactie
 3. Lies schreef:

  Proficiat! Ik werk elke dag met ondernemers, en heb er nog steeds mateloze bewondering voor.

  | Reageer op deze reactie
 4. Marloes De Vries schreef:

  Wat goed om te lezen Iris! Zorgen dat je wat je geluk in je leven hebt is erg belangrijk en gek genoeg door veel mensen ondergewaardeerd.
  Veel plezier bij Hema en ik ben stiekem een beetje jaloers, als jarenlange Hema-fan! 😀

  | Reageer op deze reactie
 5. Simone schreef:

  Well done #Girlboss! Dat heb je toch mooi voor elkaar allemaal! Ik droom af en toe ook wel stiekem van een #Girlboss zijn. Tot die tijd vertoef ik hier op kantoor… *saai* 😉

  | Reageer op deze reactie
 6. Mariëlle schreef:

  Allereerst gefeliciteerd en als tweede wat een leuke punten! 🙂 Ik droom er van om full time te kunnen freelancen, ik wil ook doen wat ik écht leuk vind! Veel plezier vandaag 🙂

  | Reageer op deze reactie
 7. Paul schreef:

  Ik dacht dat je gestopt was als blogger voor HEMA? Kudos voor jou, omdat je het lef hebt om het bloggen gewoon als jouw baan te beschouwen!

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Ja klopt! Maar dat was gewoon één van mijn opdrachtgevers, met mijn eigen blog ga ik gewoon door 😀

   | Reageer op deze reactie
 8. Maria schreef:

  Wat goed beschreven, woezelige comfortzone, weet precies wat je ermee bedoelt 🙂 Zoiets als je eigen gezellige troepjes-wereld waarin je kan schuilen

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Jaaa precies! Zonder dat je je druk hoeft te maken om van alles en nog wat, ik houd er (soms iets te veel) van 😀

   | Reageer op deze reactie
   1. Maria schreef:

    Heel herkenbaar ook. Hoewel ik het ook weer een talent vind, goed op jezelf kunnen zijn. Lijkt me ook heel vermoeiend als je dat steeds “van buiten” moet halen.

    | Reageer op deze reactie
 9. Mylene schreef:

  Awww deze post! Dit geeft mij ook weer meer vertrouwen en energie, want ook nu nog steeds denk ik soms: SHIIIIT WAT DOE IK?! Maar inderdaad, je leert zoveel. En wat ik vooral een belangrijke les vind, is dat iedereen het op zijn/haar eigen manier doet en dat dat voor jezelf ook de beste manier is. Soms willen mensen je heel precies vertellen hoe je iets moet doet, maar daar krijg ik alleen maar kriebels van. En zolang ik mijn belastingaangifte iedere kwartaal netjes blijf invullen, dan is mijn eigen manier nog altijd de beste. Ga ik nu maar snel die aangifte doen……

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Ohh jaaa ik vind het zo mooi dat je dit zegt. Dat is echt zo! Soms word ik er wel onzeker van omdat ik dan denk ‘ojee, de rest doet het allemaal veel beter/succesvoller en werken veel harder dan ik!’. En dan lees ik tips waar ik me totaal niet in kan vinden. Maar het is veel beter om het op je eigen manier te doen inderdaad <3 Succes met de aangifte, ik heb hem deze keer al gelijk ingevuld toen het kon OMG haha 😀

   | Reageer op deze reactie
 10. Iris schreef:

  Als introvert lijkt een bloggersevent me heel lastig, ten minste, de eerste keren dan. Verder lijkt het me juist heel leuk.

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Ja klopt het is vooral heel overweldigend en het kost veeel energie. Maar ik denk dat ik er wel steeds meer mijn draai in vind! Ik probeer in ieder geval niet te veel naar events te gaan alleen als ik het echt-écht heel leuk vind. En dan is het inderdaad heel leuk! 😀

   | Reageer op deze reactie
 11. Nienke schreef:

  Ik vind het zo leuk om ‘mee te wandelen’ met jou en Ollie op Snapchat. (En ik schrijf dat hier omdat ik niet weet hoe ik reacties moet achterlaten op SC..)

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Aaaah dat vind ik zo leuk om te horen! En dat maakt helemaal niet uit, ik waardeer berichtjes alllltijd 😀

   Reageren op Snapchat kan door te chatten: in het ‘recente verhalen’ scherm worden de icoontjes van de verhalen die je net hebt gekeken paars, als je er dan op drukt kan je een chat versturen! Of terwijl je het verhaal kijkt, als je op een bepaalde snap wil reageren, kan je op ‘chatten’ onderin het scherm klikken 🙂

   | Reageer op deze reactie
 12. Elaintje schreef:

  Gefeliciteerd Iris! Jij bent helemaal in je element zo te lezen. Goed dat je die stap hebt gezet.

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Dankjewel! Ja inderdaad, ik denk echt dat ik op deze manier in mijn element ben ja, vind het leuk dat je dat zegt 😀

   | Reageer op deze reactie
 13. Ayla schreef:

  Yes! Afgelopen week heb ik besloten om ook voor mezelf aan de slag te gaan, je hebt geen idee hoe welkom deze blije post was in mijn onzekere hoofd!! Gaaf dat het jou zo goed lukt en dat het je goed bevalt.

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Wat goed! Gefeliciteerd! 😀 Het kan soms ook een heel onzeker bestaan zijn, maar oooh de vrijheid vind ik zo fijn. Dat je alles op je eigen tempo kan doen en pauzes kan nemen wanneer je er behoefte aan hebt. Dat is voor mij veel waardevoller dan een dikke bankrekening. Ik weet zeker dat als je ergens passie en liefde voor hebt dat het uiteindelijk écht goed gaat komen, op welke manier dan ook, al is de weg er naar toe misschien niet altijd even makkelijk.

   | Reageer op deze reactie
 14. Sanne schreef:

  Wat een superleuke blogpost om te lezen! <3 Ik zie mezelf nu echt nog niet freelancen, maar who knows in de toekomst wel! Het lijkt me heeel fijn om gewoon te kunnen werken wanneer en waar ik wil. 🙂

  | Reageer op deze reactie
 15. Suzanne schreef:

  Gefeliciteerd met je jubileum! En herkenbaar: ik ben ook introvert. Naar Quiet ga ik gelijk even googlen zo. 🙂 Benieuwd naar het HEMA feest.

  | Reageer op deze reactie
 16. Nadia schreef:

  Iris, hallo, ik ben onlangs op jouw blog beland doordat ik een artikeltje van jou had gelezen in de Belgische Flair. En ik vond het hier zo fijn dat ik ook je vorige berichten aan het lezen ben. 🙂 Boordevol leuke recepten en andere inspirerende dingen! Je brengt zeker ideeën bij, dus bedankt voor jouw mooie blog, die ik een beetje ga volgen. Je bent zeker een voorbeeld voor anderen daar je je eigen dromen volgt. Vroeger lag de focus meer op werk en ‘je leven’ kwam er precies bij, nu is het privéleven belangrijker en doen wat je graag doet, ook qua werk. Werken komt op nummer 2 en noodzakelijk om toch een kwaliteit van leven te kunnen hebben.
  In de toekomst zou ik ook graag iets zelfstandig willen doen, maar ik ben er nog niet helemaal uit wat dat gaat worden. Mijn vriend is reeds zelfstandig in bijberoep.
  Nog proficiat gewenst en succes + plezier met jouw blog en onderneming(en)!!

  | Reageer op deze reactie
 17. Eva schreef:

  Zo leuk om te lezen Iris en zo goed dat het zo goed gaat als #girlboss! Ik weet niet of het iets voor mij is maar langzaam groei ik er steeds meer in door als freelancer websites te maken en voor bedrijven social media strategieen uit te denken. Ontzettend leuk om te doen maar ik wil nog wel de vastheid van mijn eigen baan, die ene sprong verder nemen durf ik nog niet zo goed. Dus hoera voor jouw twee jaar als #girlboss!

  | Reageer op deze reactie
 18. Natasja schreef:

  Wat leuk geschreven! Je (klinkt?) leest echt trots en dat mag ook zeker. Ik zie mezelf in de toekomst ook nog ondernemen, roep al jaren dat ik dat wil maar niet precies weet hoe en wanneer. Gefeliciteerd met je twee jaar. 😉

  | Reageer op deze reactie
 19. Ise schreef:

  Tof artikel, je bent een echte girlboss! En veel plezier nog op het verjaardagsfeestje 😉

  | Reageer op deze reactie
 20. Lisa schreef:

  Gefeliciteerd Iris! Ik ben echt heel blij voor je dat je je plekje gevonden hebt, dat je ondanks alle tegenslagen iets gevonden hebt waar je je passie in kunt stoppen en waar je ook nog eens veel uithaalt en veel van hebt geleerd. Natuurlijk is het niet altijd makkelijk maar het is het dus blijkbaar wel meer dan waard, en dat is het belangrijkst. Ik hoop dat je er de komende jaren nog heel veel plezier in hebt en je verder kunt groeien met je blog (en jezelf). Ik zal je in ieder geval met veel plezier blijven volgen!

  Ik zie mezelf nog niet helemaal voor mezelf beginnen (want wat zou ik ooit moeten doen) maar ik zie mezelf nog minder in een bedrijf werken, eigenlijk. Gelukkig heb ik nog een paar jaar om daarover na te denken, haha.

  | Reageer op deze reactie
 21. Linda schreef:

  Het leuke is dat alles wat jij leert, jij het ook weer op ons overbrengt en dat maakt het nog specialer dan het zo wie zo al is. Ik hoop dat je nog heel veel zult leren én wij met en door jou 🙂

  | Reageer op deze reactie
 22. Nadine schreef:

  Veel herkenbare dingen! Morgen bestaat mijn onderneming 1 jaar, heb heel erg getwijfeld of ik het wel wilde (ik was toen 18 en moest nog 2,5 jaar naar school), maar ik heb er geen seconde spijt van gehad! Al verdien ik weinig, ik kan het wel combineren met mijn opleiding en bijbaantje en na school lekker knallen volledige aandacht aan mijn bedrijf geven 🙂

  | Reageer op deze reactie
Back to Top