Recept: De beste hummus ooit

Als ik zelf hummus maak, is het altijd een beetje ‘mwoah’. Misschien maakte ik het niet met genoeg liefde. Ik deed het altijd even snel. Met kikkererwten uit blik, hop in de food processor, lepeltje tahin, citroensap en knoflook erbij en klaar is kees. Toen ik echte traditionele hummus bij Sir Hummus in Amsterdam at, ging er een wereld voor mij open. Wauw, wat ongelooflijk lekker! Zo had ik het nog nooit gegeten. Je snapt dat ik nu enorm verwend ben en geen genoegen meer kan nemen met minder. Dus ik ging op zoek naar een perfect hummusrecept en zag het licht.

hummus

Bijna perfecte hummus

Perfect was mijn hummus nog zeker niet, maar hij kwam er aardig in de buurt. Zo smeuïg en nog lekker warm. En dan gewoon in een kommetje opdienen met wat pitabroodjes die net uit de oven komen. Het is maar goed dat ik gelijk een grote voorraad had gemaakt. Want de volgende dag at ik het weer. De laatste tijd was ik een beetje ‘hummus-moe’, maar mijn liefde is weer aangewakkerd door het lekkere recept dat ik vond.

Tips & Tricks

Voordat ik aan mijn hummus-avontuur begon heb ik heel wat recepten en artikelen over traditionele hummus gelezen. De belangrijkste punten die mij opvielen waren:

 • Gebruik altijd gedroogde kikkererwten en geen kikkererwten uit blik. De gedroogde variant is veel smaakvoller.
 • Wees geduldig, de kikkererwten moeten namelijk eerst een hele nacht weken in water en daarna moeten ze nog ongeveer een klein uur koken. Als je te gehaast bent, wordt het nooit lekker smeuïg.
 • Haal de velletjes van de kikkererwten na het koken voor extra smeuïgheid. (Ik moet eerlijk bekennen dat ik dit maar deels heb gedaan.)
 • Gooi het water waar de kikkererwten in hebben gekookt niet weg, maar gebruik dit, in plaats van kraanwater, om de hummus dunner te maken. Zo krijgt de hummus meer smaak.
 • Eet de hummus warm, dien op met veel olijfolie en kruiden en dip met pitabrood.

tradtionele hummus

Hummus recept

En dan nu de onthulling van het recept dat ik heb gebruikt! Toen ik op Instagram mijn hummus-creatie liet zien, bleek daar veel vraag naar te zijn namelijk. Ik gebruik het recept van de enige echte Ottolenghi. Ik vond het recept op deze website. Het enige dat ik anders deed was dat ik 170 gram tahin gebruikte in plaats van 270. Ik had een te klein potje gekocht, kwam ik later achter. Er zijn meerdere soorten tahin, ik gebruikte de witte tahin, deze is gemaakt van gepelde sesamzaadjes. En ik deed er extra citroensap in, want i love citroen! O ja, en ik plaats van vers kraanwater gebruikte ik het kookvocht van de kikkererwten.

Ik vond het trouwens maar gek dat de kikkererwten met een lepeltje baking soda moesten koken, dat heb ik wel trouw gedaan. Later vroeg ik aan Fatima (ik zag op Twitter dat ze mooie hummus maakt) waar de baking soda voor dient. Ze zei dat dit schijnt te helpen voor een romige crèmestructuur van de hummus. En dat willen we natuurlijk: een perfect smeuïge hummus!

Ingrediënten voor 6 porties hummus:

 • 250 gram gedroogde kikkererwten
 • 1 theelepel baking soda
 • 1,5 liter water
 • 270 gram tahin
 • 4 eetlepels vers citroensap
 • 4 geplette knoflookteentjes
 • 100 ml water / kookvocht
 • zout
 • Om erbij te serveren: goede olijfolie, chilipoeder, verse peterselie, extra kikkererwten.

Bereiding:

1. Kikkererwten weken: Week de nacht van te voren de kikkererwten in een grote kom water. De kikkererwten zijn net sponzen en zuigen veel water op, zorg er dus voor dat je vééél water in de kom doet. De volgende ochtend gooi je het water weg en spoel je de kikkererwten goed om.

kikkererwten weken

2. Kikkererwten koken: Zet een pan op het vuur, doe de kikkererwten en 1 theelepel baking soda in de pan en verwarm voor 3 minuten terwijl je goed blijft roeren. Voeg vervolgens het water toe en breng aan de kook. Haal het schuim en de velletjes die naar boven komen er steeds af met een schuimspaan. Kook voor ongeveer 20 – 40 minuten of zelfs nog langer. De kooktijd is erg afhankelijk van de kikkererwten die je gebruikt. Blijf tussendoor goed checken of ze al klaar zijn, je moet ze makkelijk kunnen pletten tussen je duim en wijsvinger.

kikkererwten koken

3. Pureer de kikkererwten: Giet de kikkererwten af, maar bewaar een deel van het water. Doe de kikkererwten in een foodprocessor (of blender) en pureer tot het een stevige pasta is geworden. Voeg de knoflook, tahin, het citroensap en 1,5 theelepel zout toe terwijl de food processor nog draait. Voeg daarna het water (ongeveer 100 ml) toe om de hummus tot de juiste dikte te krijgen. De hummus wordt weer dikker na een aantal uur dus maak hem iets dunner dan je eigenlijk zou willen. Pureer in totaal voor ongeveer 5 minuten. Doe de hummus in een kom en laat nog een half uurtje rusten.

hummus ingredienten

4. Dien op: Dien de hummus op in een mooi schaaltje. Wees niet zuinig met de olijfolie en maak af met chilipoeder (ik gebruikte cayennepeper) en verse peterselie. Als je slim was, heb je wat kikkererwten achter gehouden (was ik vergeten, oeps!) en dan kan je deze als topping gebruiken voor je hummus. Eet de hummus als dip met warme pitabroodjes.

zelfgemaakte hummus

Eet smakelijk! Laat je het mij weten als je dit recept hebt gemaakt? Ik ben benieuwd! Je kan je creatie met mij delen via Twitter of Instagram. Vergeet je niet de enige echte #ikbenirisniet hashtag? Vind ik leuk! En als hummus-experts dit lezen en nog tips hebben om de hummus nog lekkerder te maken dan hoor ik het natuurlijk graag.

Bron recept: Basic Hummus from ‘Jerusalem’ door Ottolenghi

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

153 reacties op “Recept: De beste hummus ooit

 1. Raya schreef:

  Wat ziet dit er lekker uit. Ik heb nog nooit zelf hummus gemaakt maar ga het met dit receptje wel eens proberen.

  | Reageer op deze reactie
 2. saskia schreef:

  nou hij staat nu te ‘rusten’ maar ik heb natuurlijk al gesnoept en hij is volgens mij heel heerlijk!

  | Reageer op deze reactie
 3. Sarah schreef:

  Ha ik wilde kijken wat jouw favo Hummus recept was en het is gewoon dezelfde die ik gebruik 😀
  Ik heb een paar jaar in Israel gewoond en deze lijkt heeeel erg op de allerallerallerlekkerste die ik heb gegeten in Jaffa.
  De baking soda maakt echt het verschil. Ik vind hem lekker met veel tahin en citroen. Als het water wat je op het laatst toevoegt echt goed koud is dan wordt de structuur echt heel mooi.
  Soms week en kook ik een extra portie erwten en doe ze in de vriezer. Of ik maak een grote portie en vries een deel in.

  nu heb ik honger…. en het is pas 9 uur

  | Reageer op deze reactie
  1. Sarah schreef:

   oh en qua topping kies ik voor in het midden een kuiltje Tahin (tahin met citroensap, zout en knoflook) geroosterde pijnboompitten, olijfolie (extra vierge), chilipoeder of gerookte paprika (de pittige) en wat koriander.

   | Reageer op deze reactie
 4. Eline schreef:

  Super leuk, de kikkererwten liggen nu in het water! Alleen… Waar haal ik tahin???

  | Reageer op deze reactie
 5. Ellis schreef:

  Ojee, Iris, ik ben zo’n sukkel! Maar ik denk dat je dit hummus-maak-drama wel kan waarderen:
  Ik had gedroogde kikkererwten gekregen dus ik ben daar heel enthousiast mee aan de slag gegaan om hummus te maken. Eerst alles laten weken en gekookt, vervolgens in drie porties verdeeld omdat het erg veel was voor één keer.
  Portie 1: Het googlen van ‘hoelang kikkererwten koken’ gaf verschillende resultaten, ik ben voor 20 minuten gegaan omdat een uur me wel erg lang leek. Ook had ik geen tahin, maar ach, die hummus smaakt vast goed zonder tahin… dat had het misschien wel gedaan maar slechts 20 minuten koken en vervolgens in de blender gaf alleen een vieze puree/smurrie als resultaat. Geen succes.
  Portie 2: Nu ga ik het goed doen! Kikkererwten ontdooit en nog 40 minuten langer laten koken. Ha, ik zag zelfs die velletjes waar je over schrijft. Tahin in huis gehaald, hoeveelheiden gehalveerd omdat ik ongeveer de helft aan kikkererwten heb… 750 ml water?! Wat veel?! Nouja, toch maar erbij gemikt. Alsnog lijkt de water : rest van de ingredienten ratio nogal uit balans. Dus ik heb zelfs nog 300 ml water weer uit de blender gegoten. En gaan!
  Het is Hummussoep. Maar dan niet die dikke romige, maar meer een goede bouillon. Ik heb zelfs nog een nacht gehoopt op ‘hij wordt nog minder dun’. Nope, nog steeds Hummusbouillon. Geen aanrader.
  Het kwartje viel pas een paar dagen later, die 1,5 liter water is om in te koken! Oeps.
  Nog één kans over…

  | Reageer op deze reactie
 6. Loek Hermans schreef:

  Dag Iris, heb het gemaakt en ga het vanavond proeven (heb nog een afspraak en wil geen wandelende knoflookbom zijn!). Ik las ooit een fantastische tip op een forum van en voor Marokkaanse jongeren die de goede smaken en gebruiken van hun moeders niet verloren wilden laten gaan (kan die site helaas niet meer terugvinden) en pas hem toe: koop een kilozak kikkererwten en zet alles meteen in de week. De volgende dag heb je dan uitgelekt twee kilo kikkererwten. Verdeel die in 6 a 8 porties (en maak uiteraard meteen wat humus van de rest!). Doe die porties in plastic zakjes en vries ze in. Je hebt nu altijd geweekte kikkererwten paraat! of het de smaak beinvloedt weet ik niet. Groet, Loek

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Wat een geweldig idee! Bedankt voor de tip 😀 En eet smakelijk vanavond, ik hoop dat je het net zo lekker vindt als ik.

   | Reageer op deze reactie
 7. Maaike schreef:

  Hey Iris,
  Maak je de hummus nu wel altijd met 270 gram tahin? Of 170? En als je het warm wil eten, waarom maak je dan zoveel in één keer (6 porties)? Of bedoel je met warm dat je het in de magnetron zet ofzo? Kun je het ook gewoon maken en dan in de koelkast zetten voor op brood haha? Sorry als ik een hummus-noob ben.

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Ik heb het elke keer met 170 gram tahin gemaakt en extra citroensap en knoflook, maar dat is persoonlijk. Het recept in deze blogpost is met de originele hoeveelheden. Je kan ook minder porties maken als je dat liever wil, gewoon goed in de gaten houden dat de verhoudingen hetzelfde blijven 🙂 Je kan het een paar dagen in de koelkast in een afgesloten bakje bewaren en dan bijv op brood doen inderdaad. Of verwarmen, het lekkerst is denk ik au bain marie. Wat jij wil! 😀

   | Reageer op deze reactie
   1. Maaike schreef:

    Thanks! Ik ga het morgen of vrijdag maken, ben superbenieuwd!! Wilde vandaag al maar kwam erachter dat de tahin zo goed als op was. (Is verslavend lekker op brood, cracker of rijstwafel: tahin, kaneel en wat rozijntjes! Jummie!) Dus dat wordt later deze week. Heb er nu al zin in 😀

    | Reageer op deze reactie
 8. Laura schreef:

  Nou, het gaat er eindelijk van komen. Ik had kikkererwten nodig voor het eten van vanavond. Moest ineens aan je hummus denken dus het hele zakje in de week gedaan. De helft voor vanavond en de helft voor de humus! Nog even tahin scoren…..Ben zeer benieuwd! Ziet er in elk geval onwijs lekker uit, bedankt voor het delen!

  | Reageer op deze reactie
 9. Karin schreef:

  Net gemaakt en het ziet er lekker uit en smaakt ook super! Alleen… ik liet die velletjes eraan (buiten die enkele die ik er kon afscheppen bij het koken). Na het mixen merk je daar toch niets van? Of heeft het een andere reden waarom je ze er af moet doen?
  groetjes,
  Karin

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Het schijnt dat de hummus dan smeuïger wordt 🙂 Sorry voor de late reactie, ik scrolde net toevallig door de reacties hier en zag dat ik nog helemaal geen antwoord had gegeven, oeps!

   | Reageer op deze reactie
   1. Karin schreef:

    Je hebt gelijk want ik heb het intussen natuurlijk ook al eens gemaakt zonder velletjes (wel een werkje – maar het is het waard!) en dan is het nog zachter. Echt super!
    groetjes, Karin

    | Reageer op deze reactie
 10. Rianne schreef:

  Hoi Iris,

  Gebruik je normale Tahin of de witte (die is van gepelde sesamzaadjes)?

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Hoi! Sorry, ik was helemaal vergeten te reageren zie ik nu. Oeps! Ik gebruikte normale tahin, maar de witte zou je ook vast prima kunnen gebruiken hoor 🙂

   | Reageer op deze reactie
 11. Gwendolyn schreef:

  Maak ik hem, voel ik me heerlijk briljant, neem ik een hap en bedenk ik me…IK BEN STAP 2 VERGETEN. Ugh, teveel gedachteprocessen in 1 moment is recept voor cruciaal falen hahhaha.

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Oh neeee wat jammer! Maar wel typisch iets dat mij ook had kunnen overkomen, mocht dat je troosten hihi.

   | Reageer op deze reactie
 12. Ron schreef:

  Dag Iris,
  Ben ooit 2x in Israel geweest (kiboets volunteer en rondreizen) in de jaren 90 en heb daar mijn hart verloren aan de hummus. Heb in het verleden een aantal maal geprobeerd zelf hummus te maken maar zonder groot succes, heb het nooit meer zo lekker geproefd als in Israël. Ik had eigenlijk de hoop enigszins opgegeven maar na het lezen van je blog begon het toch te jeuken en wil ik het experiment nogmaals aangaan. Heb me tot op heden ook tevreden gesteld met de Sabra van de AH en de eigen hummus van de Jumbo. Ze zijn wel te eten maar halen het niet bij hetgeen wat ik ken uit Israël.
  Ik eet nog wel altijd graag kikkererwten met gebraden gehakt, teentje knoflook, zout, peper en een flinke scheut olijfolie erover en een lekkere salade erbij.
  Zojuist de eerste ingrediënten in de stad gehaald (o.a. de witte tahin nav een vervolg onderzoek op basis van jou post ‘Het geheim van Arabia hummus’ http://www.foodfilmfestival.nl/2013/nl/nieuws/110-Het_geheim_van_Arabia_hummus.html) en vanavond gaan we de erwtjes weken. Op die site staan nog een paar tips waar je misschien zelf ook nog wat aan hebt om je recept te verfijnen 😉
  Wat ik altijd wel doe bij het weken van de erwten is dat ik er een lepel roggemeel aan toevoeg om het fytinezuur te neutraliseren.
  Weet je toevallig ook waarom of dat je kikkererwten en de bakingsoda eerst voorverwarmd alvorens je er water aan toevoegt voor het koken ? Daar ben ik wel benieuwd naar.
  Owja, bedankt ook voor de tip van Mr.Hummus in Amsterdam. Als ik daar weer eens ben ga ik er zeker een keer voorbij, kan niet wachten !!
  Ik laat je zeker wat het resultaat is geworden !

  | Reageer op deze reactie
  1. Ron schreef:

   Hebbes: http://www.wikihow.com/Cook-Chickpeas
   “Baking soda is not strictly necessary, but it can be beneficial. The molecules in baking soda attach themselves to gas-inducing sugars in the chickpeas known as oligosaccharides. By binding to these sugars, baking soda can break them down and partially remove that gut felt odorous, gas producer from the structure of the chickpea.”

   Alleen hier voegen ze de bakingsoda al toe bij het weken van de kikkererwten.
   Volgens mij moeten we ook maar aan die 10 jaar experimenteren gaan beginnen https://ikbenirisniet.nl/wp-content/plugins/smilies-themer/Silk/emoticon_tongue.png

   | Reageer op deze reactie
   1. Ron schreef:

    Gisteren de hummus gemaakt en ik moet daarbij zeggen dat hij vele malen beter gelukt was dan de probeersels uit het verleden. Vooral de consistentie is die van de hummus die ik ken en dat had ik in het verleden nog niet zo voor elkaar gekregen, heel erg mooi cremig en luchtig. Dat met baking soda (en de pureerstaaf naderhand) is dus een supertip !
    4 tenen knoflook is mijn inziens echt megaveel, ik heb het met 2 tenen gedaan en de volgende keer wordt dit er zelfs maar 1 omdat mijn maag die hoeveel knoflook niet zo leuk vond en ik als een knoflookplant vanochtend uit mijn bed stapte.
    Ik heb 270 gram aan tahin (wit) gebruikt en wil dit de volgende keer ook gaan minderen na 170 gram, de hummus was nog wat te bitter en te zwaar op de maag. Ik vermoed door de tahin.
    Owja, ook het kookwater dat ik heb bewaard was geen 100 ml maar zo’n 250 ml en dat is er allemaal doorheen gegaan.
    De velletjes van de kikkererwten heb ik als volgt ontdaan, na het koken en afgieten heb ik de kikkererwten op een theedoek op de keukentafel gelegd en er daarna met mijn handen zacht over heen gewreven. De meeste vellen laten hierbij al los.
    De hummus die ik in Israel heb gegeten was het nog niet maar ik heb wel het idee maar ik vermoed dat de basis er wel is en dat ik nu nog wat met de smaak moet gaan tweaken.
    Bedankt in ieder geval zover !!

    | Reageer op deze reactie
  2. Monique schreef:

   Hallo ron,
   Ik week de kikkererwten met citroensap of appel azijn. 1lepel per kopje en met warm water,dit helpt bij afbraak van onverteerd zetmeel.
   En ik kook de kikkererwten met wat kombu(is een soort zeewier) of wakeme ,zonder zout! Dit neutraliseert gasvormende stoffen in bonen.
   En als deze eenmaal gekookt is doen ik dan pas de zout er door en laat deze een uurtje staan met deksel op de pan,van het vuur nt. Je kan deze ook laten staan voor de volgende dag en voor het gebruik goed afspoelen onder koud water en dan de velletjes er af wrijven.

   | Reageer op deze reactie
 13. G. schreef:

  Ik heb zojuist deze hummus gemaakt (zonder de knoflook, want die had ik niet in huis) en WOW wat is-ie lekker! Hiervoor had ik alleen maar hummus uit de supermarkt gegeten, maar die is echt niks hierbij! Het enige probleem is dat ik een beetje teveel heb – ik had het recept al door de helft gedaan, maar heb alsnog een stuk meer dan ik van tevoren beoogd had. Ach ja, dan heb ik wat te eten in elk geval ;).
  Weet jij misschien hoe lang je dit zou kunnen bewaren in de koelkast? 🙂

  | Reageer op deze reactie
 14. Alexandra schreef:

  Dank voor je tip van de baking soda! Ik heb nu eindelijk een keer smeuiige hummus 🙂

  | Reageer op deze reactie
 15. Liekie schreef:

  Ik heb vandaag falafel volgens het recept van vegatopia.nl gemaakt en wilde er deze keer ook eens hummus bij serveren, nadat we afgelopen zomer bij een straatfeest bij ons in de buurt echte Israelische falafel met overheerlijke hummus hebben gegeten.

  Met dit recept smaakt de hummus precies zoals we deze afgelopen zomer hebben gegeten. Overheerlijk! Ik heb wel het oorspronkelijke recept aangehouden en ijskoud water gebruikt. Tijdens het koken heb ik het grootste deel van de velletjes kunnen verwijderen door met een vork door het kokende water met kikkererwten te troeren en dan schepbewegingen te maken.

  Het pureren heb ik in de Magimix gedaan, dit was een fluitje van een cent (heeft natuurlijk ook heel veel vermogen). Helaas had ik alleen donkere tahin, maar hiermee wordt de hummus licht bitter, dus volgende keer neem ik iets minder tahin, of ik kijk waar ik witte tahin kan kopen. Voor nu heb ik het opgelost door een extra teen knolfook door de hummus te pureren. De hummus smaakt evengoed nog heerlijk! Dit recept is zeker voor herhaling vatbaar.

  | Reageer op deze reactie
 16. Suzanne schreef:

  HEERLIJK! Ik heb ‘m zojuist gemaakt (ja, echt, om 8u ’s ochtends haha).

  | Reageer op deze reactie
 17. Pingback: Brood YES or NO?! | Be fit and inspired
 18. Janneke van Vlie schreef:

  Hallo allemaal,

  heb zelf nu ook eens hummus gemaakt en het is erg lekker geworden!

  Heb ook zelf de tahin gemaakt.
  Had genoeg sesamzaadjes in huis. In de blender en daarna de kikkererwten etc. erbij.
  Prima gelukt!
  Misschien een beetje veel knoflook maar als je het allemaal eet dan is het niet zo erg 😉

  | Reageer op deze reactie
 19. Pingback: Een allerlaatste terugblik: Een random best of 2015 | IKBENIRISNIET
 20. Freddy schreef:

  Je kunt de gekookte kikkererwten ook in een roerzeef fijn maken. De schilletjes blijven achter in de zeef. Toen er nog geen potjes babyvoeding bestonden werd het eten voor de baby door de roerzeef gehaald. Vooral makkelijk met de bonen. Zo werd ook appelmoes gemaakt.

  | Reageer op deze reactie
 21. Freddy schreef:

  Vandaag hummus gemaakt volgens het recept. Was een beetje bitter en smakeloos. Heb cayennepoeder en extra citroensap en knoflook bij gedaan, maar dat was het ook niet. Vervolgens 2 ons geroosterde pijnboom- en pompoenpitten bij gedaan. Toen werd het al beter, maar toch niet zo lekker als gekochte hummus. Daarna heb ik de hummus verdeeld in 4 diepvrieszakjes en ingevroren. Ik ga er een soort falafel of bonenburgers van maken. Altijd makkelijk……

  | Reageer op deze reactie
 22. Janneke schreef:

  Oh wat jammer Freddy, dat het niet zo lekker was!
  Heb laatst dus alles helemaal zelf gemaakt (lees boven jouw reactie) maar ik vond het heerlijk, absoluut niet bitter.
  Binnenkort nog maar weer eens maken 😉

  | Reageer op deze reactie
 23. Pingback: Weekoverzicht: alleen maar moois | IKBENIRISNIET
 24. Pingback: Recept: Hummus als maaltijd | IKBENIRISNIET
 25. Stephanie schreef:

  Hi,

  Wat fijn om een recept te vinden wat volgens jou dicht bij dat van Sir Humus komt. Ik ga het proberen en anders maar op vakantie in Israel vragen of ze het me willen laten zien. Voor wie niet weet wat Humus is en niet zomaar op vakantie gaat naar het Midden-Oosten… Probeer Sir Humus in Amsterdam!

  Liefs Stephanie Xx

  | Reageer op deze reactie
 26. Pingback: 10 tips voor een supersalade - Alles zelf maken
 27. Joep schreef:

  Hoi Iris,
  Ik ben een humus gek, veel en vele recepten gegeten. Lang in Turkje gewoond en daar natuurlijk over de schouder meegekeken bij de moekes als zij humus maakten. Nooit heb ik hen backing soda zien gebruiken! Het lijkt mij ook zinloos omdat backing soda er voor zorgt dat de boel gaat rijzen. Humus moet zalvig worden, niet luchtig.
  Maar goed, ieder het zijne.
  Belangrijk! Gebruik goede olijfolie die zacht en citrusachtig van smaak is. Veel soorten olijfolie kan nogal bitter smaken.
  Tip 2: vervang de chilipeper of cayennepeper eens door Verse jalopeño pepers. Fijnmalen tesamen met de knoflook.

  | Reageer op deze reactie
 28. Remco schreef:

  Misschien ligt het aan de linzen die je gebruikt, maar een uur koken vind ik totaal onnodig en teveel gas of electra wat je gebruikt. Ik koop gewoon gedroogde rode kikkererweten (zijn oranje) in de Aziatische of Turkse toko. ‘s-Avonds afspoelen met een fijn vergiet, in een kom doen en in de koelkast zetten. ‘s-Morgens 5 minuten koken en het wordt al een smeuige brei. Geen last van velletjes, waar ik veel mensen over zie klagen. Na het koken in het vergiet om het overtollige water kwijt te raken (als je met weinig water kookt hoef je nauwlijks water te laten afdruipen). Even laten afkoelen, de tahin en de olijfolie erdoor, beetje himalayzout, citroen en je hebt een heerlijke smeuïge hummus, welke ik overigens gebruik als alternatief voor boter of margarine voor op brood. Dus veel minder vet. Doe je er wel kruiden door, dan kan je natuurlijk oneindig combineren, voor bij gerechten.

  | Reageer op deze reactie
  1. Bart schreef:

   Volgens mij verwar je kikkererwten met linzen. Rode linzen zijn inderdaad heel snel gaar, ongeweekt zelfs. Vast ook lekker, maar het is een ander produkt.

   | Reageer op deze reactie
 29. Vicky schreef:

  Ik denk elke keer van tevoren: Oké, deze keer ga ik niet zo miepen om die velletjes hoor. Hup, gaan met die banaan. Maar toch ben ik elke keer weer een half uur aan het plukken haha.
  Ook leuke bezigheidstherapie 😉

  | Reageer op deze reactie
 30. Carla schreef:

  Prima recept! Lekkerder dan andere recepten die ik tot nu toe voor hummus geprobeerd heb! Goede uitleg ook met handige tips.

  Ik heb alleen geen blender of keukenmachine, maar met een staafmixer lukte het ook hoor.

  | Reageer op deze reactie
 31. Jelte schreef:

  Veel te zout naar mijn smaak, Hele recept gemaakt, 1 tl zout toegevoegd en nu is de hele humus niet meer te beuken zo zout.

  | Reageer op deze reactie
  1. Janneke schreef:

   Moet je er van alles weer wat meer bij doen totdat de smaak wel weer ‘te beuken’ is 😉

   | Reageer op deze reactie
 32. Drumles den haag schreef:

  Net dit recept gemaakt met kikkererwten uit blik. Wat heerlijk! Ik vond mijn humus altijd een beetje te grof maar volgens mij is het gewoon de key van genoeg tahin erin. Superbedankt!!

  | Reageer op deze reactie
 33. toto schreef:

  Deze recept lukt mij altijd bedankt ik doe er ook een half potje pesto en zongedroogde tomaat bij in de hakker dat is zo een goede combi met de hummus

  | Reageer op deze reactie
 34. Naomi de Jong schreef:

  Er is niets lekkers dan hummus met verse pita’s en wat een prachtige foto’s!! Ik voeg altijd komijnpoeder aan de hummus toe, een 1/2 tl, dan voel je echt dat je in het Midden Oosten op vakantie bent 😉

  Groetjes, Naomi

  | Reageer op deze reactie
 35. Annette schreef:

  Hallo Iris,
  Omdat mij dit een lekker recept lijkt kocht ik gedroogde kikkererwten. In mijn enthousiasme heb ik de hele zak 900 gr in een pan gedaan met ruim water. Nu weet ik niet meer hoe ik de verhouding goed kan krijgen want morgen wegen die
  kikkererwten meer door het opgenomen water. Hoe bepaal ik nu ongeveer 250 gr kikkererwten??

  | Reageer op deze reactie
  1. Annette schreef:

   P.s. Kan ik de rest van de geweekte erwten invriezen tot een later tijdstip?

   | Reageer op deze reactie
  2. Iris schreef:

   Haha ojee, dat zijn heel veel kikkererwten! Je kan ongeveer 1/4e van de kikkererwten gebruiken, het hoeft allemaal niet zo precies hoor. Als je de hummus aan het maken bent, gewoon goed blijven proeven tussendoor en de ingrediënten (zoals citroensap en zout) op gevoel toevoegen. Komt goed!

   De rest van de kikkererwten kan je inderdaad invriezen. Heb ik zelf geen ervaring mee, maar ik zie anderen dat vaak doen 🙂

   | Reageer op deze reactie
  3. Jan schreef:

   Afgieten en wegen. 250 gram weegt dan 250 : 900 x dat gewicht.

   | Reageer op deze reactie
 36. Erik schreef:

  Helaas! Veel te overheersende sesam. Bij andere recepten 1 el tahin, bij deze 1 potje. Weggegooid, niet eetbaar.

  | Reageer op deze reactie
  1. Janneke Tinga schreef:

   Wat zonde dat je het weggegooid hebt?

   Je had er ook wat extra kikkererwten etc. bij in kunnen doen!

   | Reageer op deze reactie
  2. Iris schreef:

   Hoi Erik, wat jammer om te horen! Ik vind het zelf ook niet zo lekker met te veel tahin, daarom doe ik er zelf ook altijd minder in (staat beschreven in het stukje boven het recept). Hopelijk lukt het de volgende keer beter!

   | Reageer op deze reactie
 37. Pauline schreef:

  Dank voor je recept. Ik had net gister hummus gemaakt volgens andere recept met sap van 1 citroen (was hele sappige ook nog) per 225 gr. gare kikkererwten. Het resultaat was een agressief zure hummus. Ik eet het met steeds een heel klein stukje dadel en dan smaakt het beter maar mijn maag is er toch niet blij mee. Ik ga snel jouw recept proberen!

  | Reageer op deze reactie
  1. Hilde schreef:

   Is het indiscreet als ik vraag met welke blender jullie de kikkererwten zonder al te veel moeite kunnen fijnmalen?

   | Reageer op deze reactie
 38. Pingback: Groener leven: geen shampoo meer gebruiken [update 2] – Van groot naar klein
 39. Annemieke schreef:

  Door die baking soda laten de velletjes tijdens het koken gemakkelijk los en gaan vervolgens veelal boven drijven. Handig, ben je die meteen kwijt!

  | Reageer op deze reactie
 40. Pingback: Patreon tips & tricks voor bloggers (en andere creators!) | IKBENIRISNIET
 41. Pingback: Gezonder eten? Weg met die suiker! - Freedom Wolves
 42. Pingback: Een ode aan de 'groene blogger' - Zaailingen
 43. Pingback: Weekoverzicht: beginnen met yoga, zelf wasmiddel maken & plasticdieet | IKBENIRISNIET
 44. Hilde Verstraelen schreef:

  Baking soda wordt gebruikt om het gerecht lichter verteerbaar te maken en minder gas te geven. Je kan het ook toevoegen aan alle boon-, erwt- of koolgerechten.

  | Reageer op deze reactie
  1. Maya schreef:

   Ja, maar bovendien zorgt het ervoor dat peulvruchten veel sneller zacht worden. Mocht je eens bonen aan het koken zijn die maar niet gaar willen worden dan is dat zo verholpen met een theelepeltje baking soda.

   | Reageer op deze reactie
 45. Jacqueline Hoogeveen schreef:

  Heerlijk! Alleen kan ik me voorstellen dat voor menigeen de knoflook overheerst. Daarom de volgende portie wat “rustiger” gemaakt. Daarbij ook een beetje komijnpoeder toegevoegd.
  Verder had ik de gedroogde kikkererwten (400 gr) en tahin van de Junbo. (Geen tijd om naar de toko te gaan).
  Deze kikkererwten hoefden niet ontveld en waren met n half uurtje al gaar.

  | Reageer op deze reactie
 46. Anne schreef:

  Oke ik ben dus een skere student want ik maakte dit met pindakaas maar het was alsnog echt superlekker!

  | Reageer op deze reactie
 47. Donna schreef:

  Ik heb deze hummus zojuist gemaakt (gisteravond de kikkererwten in de week gezet). Ik had niet meer zoveel tahin, ik denk nog ongeveer 100 gram. Maar de hummus is echt fantastisch geworden. Inderdaad zoveel beter dan met kikkererwten uit een pot/blik!

  | Reageer op deze reactie
 48. Juan schreef:

  Hoeveel gram gekookte kikkererwten is 250 gram droge kikkererwten? Ik heb namelijk een hele kilo gekookt en een deel ingevroren.

  | Reageer op deze reactie
Back to Top