Recept: De beste hummus ooit

Als ik zelf hummus maak, is het altijd een beetje ‘mwoah’. Misschien maakte ik het niet met genoeg liefde. Ik deed het altijd even snel. Met kikkererwten uit blik, hop in de food processor, lepeltje tahin, citroensap en knoflook erbij en klaar is kees. Toen ik echte traditionele hummus bij Sir Hummus in Amsterdam at, ging er een wereld voor mij open. Wauw, wat ongelooflijk lekker! Zo had ik het nog nooit gegeten. Je snapt dat ik nu enorm verwend ben en geen genoegen meer kan nemen met minder. Dus ik ging op zoek naar een perfect hummusrecept en zag het licht.

hummus

Bijna perfecte hummus

Perfect was mijn hummus nog zeker niet, maar hij kwam er aardig in de buurt. Zo smeuïg en nog lekker warm. En dan gewoon in een kommetje opdienen met wat pitabroodjes die net uit de oven komen. Het is maar goed dat ik gelijk een grote voorraad had gemaakt. Want de volgende dag at ik het weer. De laatste tijd was ik een beetje ‘hummus-moe’, maar mijn liefde is weer aangewakkerd door het lekkere recept dat ik vond.

Tips & Tricks

Voordat ik aan mijn hummus-avontuur begon heb ik heel wat recepten en artikelen over traditionele hummus gelezen. De belangrijkste punten die mij opvielen waren:

 • Gebruik altijd gedroogde kikkererwten en geen kikkererwten uit blik. De gedroogde variant is veel smaakvoller.
 • Wees geduldig, de kikkererwten moeten namelijk eerst een hele nacht weken in water en daarna moeten ze nog ongeveer een klein uur koken. Als je te gehaast bent, wordt het nooit lekker smeuïg.
 • Haal de velletjes van de kikkererwten na het koken voor extra smeuïgheid. (Ik moet eerlijk bekennen dat ik dit maar deels heb gedaan.)
 • Gooi het water waar de kikkererwten in hebben gekookt niet weg, maar gebruik dit, in plaats van kraanwater, om de hummus dunner te maken. Zo krijgt de hummus meer smaak.
 • Eet de hummus warm, dien op met veel olijfolie en kruiden en dip met pitabrood.

tradtionele hummus

Hummus recept

En dan nu de onthulling van het recept dat ik heb gebruikt! Toen ik op Instagram mijn hummus-creatie liet zien, bleek daar veel vraag naar te zijn namelijk. Ik gebruik het recept van de enige echte Ottolenghi. Ik vond het recept op deze website. Het enige dat ik anders deed was dat ik 170 gram tahin gebruikte in plaats van 270. Ik had een te klein potje gekocht, kwam ik later achter. Er zijn meerdere soorten tahin, ik gebruikte de witte tahin, deze is gemaakt van gepelde sesamzaadjes. En ik deed er extra citroensap in, want i love citroen! O ja, en ik plaats van vers kraanwater gebruikte ik het kookvocht van de kikkererwten.

Ik vond het trouwens maar gek dat de kikkererwten met een lepeltje baking soda moesten koken, dat heb ik wel trouw gedaan. Later vroeg ik aan Fatima (ik zag op Twitter dat ze mooie hummus maakt) waar de baking soda voor dient. Ze zei dat dit schijnt te helpen voor een romige crèmestructuur van de hummus. En dat willen we natuurlijk: een perfect smeuïge hummus!

Ingrediënten voor 6 porties hummus:

 • 250 gram gedroogde kikkererwten
 • 1 theelepel baking soda
 • 1,5 liter water
 • 270 gram tahin
 • 4 eetlepels vers citroensap
 • 4 geplette knoflookteentjes
 • 100 ml water / kookvocht
 • zout
 • Om erbij te serveren: goede olijfolie, chilipoeder, verse peterselie, extra kikkererwten.

Bereiding:

1. Kikkererwten weken: Week de nacht van te voren de kikkererwten in een grote kom water. De kikkererwten zijn net sponzen en zuigen veel water op, zorg er dus voor dat je vééél water in de kom doet. De volgende ochtend gooi je het water weg en spoel je de kikkererwten goed om.

kikkererwten weken

2. Kikkererwten koken: Zet een pan op het vuur, doe de kikkererwten en 1 theelepel baking soda in de pan en verwarm voor 3 minuten terwijl je goed blijft roeren. Voeg vervolgens het water toe en breng aan de kook. Haal het schuim en de velletjes die naar boven komen er steeds af met een schuimspaan. Kook voor ongeveer 20 – 40 minuten of zelfs nog langer. De kooktijd is erg afhankelijk van de kikkererwten die je gebruikt. Blijf tussendoor goed checken of ze al klaar zijn, je moet ze makkelijk kunnen pletten tussen je duim en wijsvinger.

kikkererwten koken

3. Pureer de kikkererwten: Giet de kikkererwten af, maar bewaar een deel van het water. Doe de kikkererwten in een foodprocessor (of blender) en pureer tot het een stevige pasta is geworden. Voeg de knoflook, tahin, het citroensap en 1,5 theelepel zout toe terwijl de food processor nog draait. Voeg daarna het water (ongeveer 100 ml) toe om de hummus tot de juiste dikte te krijgen. De hummus wordt weer dikker na een aantal uur dus maak hem iets dunner dan je eigenlijk zou willen. Pureer in totaal voor ongeveer 5 minuten. Doe de hummus in een kom en laat nog een half uurtje rusten.

hummus ingredienten

4. Dien op: Dien de hummus op in een mooi schaaltje. Wees niet zuinig met de olijfolie en maak af met chilipoeder (ik gebruikte cayennepeper) en verse peterselie. Als je slim was, heb je wat kikkererwten achter gehouden (was ik vergeten, oeps!) en dan kan je deze als topping gebruiken voor je hummus. Eet de hummus als dip met warme pitabroodjes.

zelfgemaakte hummus

Eet smakelijk! Laat je het mij weten als je dit recept hebt gemaakt? Ik ben benieuwd! Je kan je creatie met mij delen via Twitter of Instagram. Vergeet je niet de enige echte #ikbenirisniet hashtag? Vind ik leuk! En als hummus-experts dit lezen en nog tips hebben om de hummus nog lekkerder te maken dan hoor ik het natuurlijk graag.

Bron recept: Basic Hummus from ‘Jerusalem’ door Ottolenghi

Laat een reactie achter:

Geef een reactie

152 reacties op “Recept: De beste hummus ooit

 1. Hoewel ik nog nooit hummus heb gegeten ziet het er heel erg lekker uit! De ingredienten spreken me erg aan. Waar heb jij het in gemaakt? Een foodprocessor heb ik niet en ik heb zo’n vermoeden dat mijn blender het niet zo lekker smeuig zal maken!

  • iris

   Ik heb het gemaakt met een food processor, maar ik las dat met een blender nog beter is want dan wordt het wat luchtiger. Als je een goede blender hebt in ieder geval. Ik had hiervoor een goedkope blender met heeel weinig vermogen en daar lukte het nooit zo goed mee. Maar met een normale blender moet het gewoon lukken hoor 😀

   • Ronald

    Met de staafmixer lukt het ook. Net nog gedaan…voor ik jouw recept zag dus volgende keer een paar aanpassingen :-). Zoals gedroogde kikkererwten gebruiken. Alle velletjes er af peuteren lijkt me idd nogal een monnikenwerk…

  • Annemarie

   Dank voor je enthousiaste inspiratie.
   Ik vermoed alleen dat 1,5 liter in dit recept 1,5 deciliter moet zijn?
   Hartelijke groet en veel genieten gewenst
   Annemarie

   • Iris

    In de 1,5 liter water kook je de kikkererwten. Vervolgens houd je iets van dit kookwater apart om aan de hummus toe te voegen om ‘m dunner te maken 🙂

 2. Ik heb het weleens gegeten.
  Het gerecht van jou ziet er zo lekker uit!
  Kikkererwten zijn heerlijk en worden in diverse Surinaamse gerechten ook gebruikt.

 3. Esther

  Ziet er goed uit! Ik ga dit recept ook eens proberen. Heb ook al vele variaties geprobeerd: met pompoen of geroosterde paprika erdoor is ook lekker, al is het dan niet meer zoals bv bij Sr Hummus bv (wat was dat goddelijk eten, maar goed dat ze niet in Rotterdam zitten, ik zou er elke dag heen gaan).

  • iris

   Ohh echt hè? Misschien wel de lekkerste lunch die ik ooit heb gehad! Als ik ooit weer in Amsterdam ben is dat het eerste waar ik naar toe ga 😀 Met pompoen lijkt me ook lekker!

   • Hallo Iris,
    Ik mis de komijn 1theelepeltje en bij de topping doe ik ook wat gerookte paprika poeder er over.
    Heb net m’n hummes gemaakt….jammie.
    Ik week de erwten met warmwater en 1 lepel per kopje citroensap of appelazijn,en met het koken een stuk kombu of wakeme,en na het gekookt te hebben doe ik zout erbij en laat deze van het vuur af met deksel op de pan even staan voor minstens een uur of tot volgende dag. Dan goed afspoelen onder stromend water en velletjes verwijderen en dan aan de slag.

 4. Bente

  Oh die stomme velletjes… Zo’n pokkenwerk om die er allemaal vanaf te krijgen! Ben erg benieuwd naar deze hummus, klinkt erg lekker maar beste ooit ;)?

 5. Merel

  O wow, zoveel respect dat je dit hele proces hebt doorlopen. Ik heb er dus nooit geduld voor, maar daardoor wordt mijn hummus ook nooit zo lekker als bij Sir Hummus of Mana Mana. En echt, als je ooit echt goede hummus hebt gegeten, dan wil je gewoon niet meer anders. Als ik vakantie heb, ga ik dit misschien toch eens proberen!

 6. Ik ben dol op Hummus maar ik heb het nog nooit zelf gemaakt. Daar ben ik veel te lui voor maar dit recept wil ik toch wel een keertje proberen!

 7. Jenn

  Ik heb eens hummus gekocht in de supermarkt, maar dat vond ik niet zo’n succes. Deze ziet er stukken beter uit!

  • iris

   Deze smaakt veeel lekkerder dan uit een bakje 😀 Ik haal het ook wel eens in de supermarkt als ik lui ben, maar dat is toch nooit zo lekker als zelfgemaakt.

 8. Wauw Iris, wat ziet hij er goed uit zeg! Ik ben niet zo’n fan van gewone hummus, ik krijg (na het lezen van dit artikel is het kreeg ;)) hem nooit écht lekker. Ik ga jouw versie zeker een keer proberen.
  Ik ben wel fan van mijn pompoenhummus, al zal deze op jouw manier misschien nog wel lekkerder zijn 🙂

  • iris

   Oh wat leuk om te horen! Pompoenhummus heb ik nog nooit gehad, maar daar moet maar snel verandering in komen want dat klinkt superlekker 😀

   • Dat ís het ook! Maar jouw hummus ook denk ik, dus die ga ik snel maken (als ik zin heb om kikkererewten te ontvellen ;))

 9. Elodie

  Ik wil voor mijn verjaardag een eet-feestje organiseren met (vegetarische) gerechten uit het Midden-Oosten, dus deze ga ik zeker bewaren! Jum!

  • iris

   Wat een tof idee. Ik zie het al helemaal voor me, met zo’n tafel die helemaal vol staat met allemaal lekker eten, mmmm.. 😀 Leuk bedacht!

 10. Ellen

  Wat een leuke tips! En knap dat je al die stappen trouw hebt gevolgd. Ik moet bekennen dat ik dat niet zou kunnen! 🙂

 11. Tessa

  Wat fijn dat je het recept hebt gedeeld! Het ziet er zo heerlijk uit en aangezien ik bijna niet in de gelegenheid ben om weer naar Sir Hummus te gaan zal ik dit recept zeker eens uitproberen. Ik ben niet heel erg geduldig in de keuken dus alle velletjes van de kikkererwten afwrijven zal nog een helse klus worden, maar het is voor een goed doel :D.

  • Loes

   Ik heb net de hummus met dit recept gemaakt en de velletjes heb ik er niet afgehaald. Het was heerlijk , het eerste hummusrecept wat ik heb gemaakt die niet waterig was.. Het smaakte echt naar de hummus die ik in Israel heb gegeten. Heb er wel wat komijnpoeder door gedaan.

 12. Ik was al een tijdje op zoek naar een echt goed hummusrecept, dus dit komt precies op het goede moment 😀 Ik ga het snel uitproberen, thanks!

 13. Ruth

  Als het goed is krijg ik vandaag mijn nieuwe keukenmachine binnen en kan ik dus eeeeindelijk een keer hummus maken. Met dit recept natuurlijk, t ziet er echt heerlijk uit!

  • iris

   Oh wat fijn zeg. Ik had altijd zo’n goedkope blender met veel te weinig vermogen en er ging een wereld voor mij open toen ik eindelijk een echt goede keukenmachine had. Ik maak er nu elke week de lekkerste vegaburgers mee, zo’n ideaal ding. Heel veel plezier ermee! Maar dat komt vast goed 😉

   • wendy

    Iris dit recept lijkt me zo lekker, het komt op mijn food-wish-list
    En zou je ook een keer vegaburger recept met ons willen delen?
    X

    • iris

     Die staat al op mijn blog! 🙂 Als je zoekt op ‘veggieburger’ vind je het.

 14. Manon

  Jeetje wat een handige tips, ik weet uit ervaring dat het niet zo makkelijk is, misschien omdat ik geen goede food processor had en vervolgens het grotendeels met de hand heb geprobeerd, ik ga het gewoon nog een keer proberen met dit recept!

 15. Pauline

  Ik ben GEK op hummus, kan dit elke dag wel eten hihi. Bedankt voor het receptje!

  Liefs,
  Pauline

 16. m(i)e

  Ik doe het zonder baking soda en tahin, maar gebruik wel vers gemalen komijnzaadjes en ui die ik even aanbraad samen met de look.
  En uiteraard met gedroogde kikkererwten !

  • iris

   Oh jum, dat klinkt héél erg goed. Ik houd van komijn, dat gebruik ik in veel gerechten (ik typte eerst ‘konijn’ haha nooo!). Dus dat ga ik de volgende keer ook in de hummus doen. Bedankt voor de tip! 😀

 17. Xaviera

  Heerlijk hummus, ik ben er gek op! Ken je de variant met rode bieten? Dat is tot nu toe mijn favoriet, maar ik heb het nog nooit zelfgemaakt dus dat zal ongetwijfeld lekkerder zijn. 😀 Dit recept ziet er heerlijk uit!

  • iris

   Ja leuk hè 😀 Maar die van Sir Hummus is nog steeds wel veel lekkerder haha. Kan ook haast niet anders, ik las dat zij er 10 jaar over hebben gedaan om het perfecte hummusrecept te ontwikkelen, whoa!

 18. Tess

  Is dat niet heeeel veel tahin? Ik had in mijn hummus 2-3 eetlepels gedaan en het proefde al heel fel naar tahin en dus niet meer naar hummus.

  • iris

   Ik weet niet hoe het is met 270 gram, want ik had zelf dus 170 gram gebruikt, maar dat viel wel mee. Dit is ook voor een heeele grote kom hummus, dus ik denk dat het in verhouding wel meevalt met hoeveel tahin het is.

   • Yv

    Hoi Iris! Ik heb gisteren dit recept gebruikt om hummus te maken, maar hij smaakt super naar noten. Ik gok dat het is, omdat de sesamzaadjes geroosterd waren voordat ze tahin werden. Welke tahin heb jij gebruikt?

    • Iris

     Gewoon normale (lichte) tahin! Dat is de enige soort die mijn supermarkt heeft.

 19. Hannah

  Ik ben zelf niet heel groot fan van hummus, maar dit ziet er toch wel fantastisch uit.

 20. Saar

  Ik ben nog geen hummus-lover, maar als het iets is dat ik zelf kan maken dan moet ik het proberen. SAVE!! 😀

 21. Laura

  Ik heb nu een paar keer hummus gemaakt (en ja, gewoon met kikkererwten uit blik) en ik moet zeggen dat ik het wel lekker vind, maar uiteraard ben ik nu heel nieuwsgierig hoe deze hummus smaakt! Ik ga dit recept dus zeker uitproberen

 22. Cariena

  Ik ga deze hummus ook eens proberen te maken. Hij ziet er suuuuper lekker uit 😀 Het lijkt me alleen erg veel hummus op de foto’s, dus ik denk dat ik het recept ga halveren voor mijzelf (of heb ik dan weer heel weinig? :o)

  • iris

   Het recept is inderdaad voor een mega grote kom, dus misschien kan je zelfs wel 1/3 van de hoeveelheid maken als je gewoon een klein bakje hummus wil! Ik ben benieuwd wat je ervan vindt 😀

   • Cariena

    Thanks voor je reactie! Toevallig is mijn hummus bakje van de supermarkt op, dus ik ga vanavond gelijk aan de slag voor een nieuw (zelfgemaakt) bakje hummus. Ik hou je op de hoogte!

   • Cariena

    Voor de eerste keer zelf hummus maken vind ik hem goed gelukt, ik heb alleen iets teveel tahin toegevoegd waardoor de tahin smaak wat overheerste. Hij was alsnog lekker en ik ga deze hummus zeker nog een keer maken (maar dan met wat minder tahin)

    • Aagje

     Bij mij ook ,de volledige 270 gram erin gedaan. Heeft zelfs een pindakaasachtte smaak….

 23. Dat ziet er lekker uit zeg!! Als je dit in een afgesloten bakje in de koelkast bewaard, hoelang blijft het dan vers denk je?

  • iris

   Poeh, dat durf ik echt niet te zeggen. Maar sowieso wel een aantal dagen!

   • Loes

    Je kan het een dag of 5 in de koelkast bewaren. Ik maak er meestal 4 porties van en doe wat ik niet nodig heb in de vriezer. Dat gaat perfect!

 24. Iris

  Ik heb nog nooit hummus gegeten, whoops! Misschien moet ik dat nu maar even gaan doen.

 25. Dina

  Woaaah ziet er goed uit! Jammer dat ik vandaag al boodschappen heb gedaan, anders had ik alles gehaald voor deze hummus. <3

 26. Vicky

  Ik heb het nog nooit gegeten, maar het is het proberen waard! Ik ga het recept eens proberen te maken! Dank je wel 🙂

 27. Femke

  Ik ga mijn kikkererwten nú in de week zetten! Zelf ben ik ook altijd niet erg te spreken over mijn eigen hummus. Beetje so-so, maar ik grijp eigenlijk altijd al snel naar de supermarkt-versie. Wat ziet deze hummus er ook suuuuuuper mooi uit, trouwens!

 28. Arjanne

  Hmm, klinkt goed! Ik koop altijd humus bij de Lidl, die is maar €1 en vind ik super lekker! Heb het al wel een paar keer zelf gemaakt, maar vond die uit de winkel nog steeds lekkerder. Die ik maakte was wel met Kikkererwten uit pot/blik, dus ik ga t is proberen met gedroogde Kikkererwten en jouw recept! 🙂

 29. Wies

  Yummie!!! Echt heerlijk, alleen inderdaad een enorme pot hummus…. 1/3 is voor 1 persoon genoeg.

 30. Deisy

  Je hummus ziet er inderdaad heel lekker en smeuig uit. Ik doe dus precies wat jij deed: blik kikkererwten, tajin, knoflook, citroensap: hup in blender (want hebt geen keukenmachine) en klaar is kees. Eigenlijk zelf nooit echt opmerkingen over had, maar nu beginnen mijn handen toch wel te jeuken om de uitgebreide variant te maken 😉 Dank je wel voor delen in ieder geval Iris. X

  • Idee

   Dag Iris,

   Het recept heb ik nauwkeurig gevolgd, maar de humus smaakte best wel bitter. Waar zou dat aan kunnen liggen?

   • Iris

    Hoi! Ik doe er zelf altijd veel minder tahin in dan wat het originele recept aangeeft omdat ik het anders ook te bitter vindt, ik denk dat het daar dan door komt! Misschien helpt het als je nog wat extra citroensap toevoegt?

   • Liekie

    Dan heb je waarschijnlijk bruine tahin gebruikt, wat van ongepelde sesamzaad gemaakt wordt. Er is ook witte tahin, deze is niet bitter en wordt van gepelde sesamzaadjes gemaakt.

    De eerste keer heb ik ook donkere tahin gebruikt, en toen was de hunus inderdaad erg bitter, de tweede keer heb ik witte tahin gebruikt, toen was de humus absoluut niet bitter.

    • Iris

     Wat een fijne aanvulling, goed om te weten 🙂 Ik heb zelf nog nooit de donkere variant gehad dus wist niet wat het verschil was. Bedankt!

 31. Maartje

  Deze post lezen rond lunchtijd = big mistake! Nu heb ik enorme honger & trek in humus : ) Supermooie foto’ s en duidelijk uitgelegd. Tijd om zelf ook maar eens aan de slag te gaan…

 32. Lysanne

  Ik heb nog nooit hummus gemaakt. Why?! Dit zit er zo lekker uit dat ik nu de keuken in wil springen om het te gaan maken! Dankjewel voor het recept 🙂

 33. susan

  Yes ik wil het binnenkort ook zelf maken! Maar zou je het ook kunnen invriezen denk je? Zo zonde als ik een berg maak, vriendlief eet het niet en ik probeer wel iets te minderen met brood..

  • iris

   Hmm ik weet niet of het dan wel zo lekker blijft. Geen idee! Dan zou ik eerder de helft of eenderde deel van het recept maken. Dan heb je een klein bakje 🙂

 34. Marijn

  Ik heb het gemaakt, en het zag er pre-cies zo uit als op jouw foto, en het was echt heerlijk! Ik heb er trouwens geroosterde pompoen doorheen geblenderd. En ik heb 1.5 keer zoveel gemaakt als in het recept stond en nu 5 kleine bakjes ingevroren, zodat ik een voorraadje heb:-).

  Ik at het trouwens bij het avondeten, met pitabroodjes, couscous en een stoofpotje met pompoen. Was echt smullen, dank voor het recept!

 35. Marloes

  Heb nog nooit zelf hummus gemaakt, maar dit recept ga ik zeker dit weekend uitproberen. De gedroogde erwten heb ik al in huis 🙂

 36. Fatima

  Iris het ziet er zooo super uit. Weet je dat ik al 2 jaar een blogpost heb staan over humus die nog steeds niet af is? Er is ook zovéél informatie te vinden., ooit maak ik hem af. Vind jij zonder velletjes ook beter dan met velletjes? Ik wil het nog gaan uittesten maar ik heb meer uren in mijn dagen nodig.

  Een tip van luie-ik: neem een grote bak waar je de kikkererwten in weekt. Ná het weken wrijf je met je handen de velletjes van de kikkererwten af. Gewoon met 2 handen in die bak wrijven. Dan even geduld hebben zodat alle velletjes boven komen drijven, die kan je er dan mooi vanaf scheppen.
  Tenzij je helemaal zen wordt van het 1voor1 afwrijven van de velletjes :D.

 37. Raya

  Wat ziet dit er lekker uit. Ik heb nog nooit zelf hummus gemaakt maar ga het met dit receptje wel eens proberen.

 38. saskia

  nou hij staat nu te ‘rusten’ maar ik heb natuurlijk al gesnoept en hij is volgens mij heel heerlijk!

 39. Sarah

  Ha ik wilde kijken wat jouw favo Hummus recept was en het is gewoon dezelfde die ik gebruik 😀
  Ik heb een paar jaar in Israel gewoond en deze lijkt heeeel erg op de allerallerallerlekkerste die ik heb gegeten in Jaffa.
  De baking soda maakt echt het verschil. Ik vind hem lekker met veel tahin en citroen. Als het water wat je op het laatst toevoegt echt goed koud is dan wordt de structuur echt heel mooi.
  Soms week en kook ik een extra portie erwten en doe ze in de vriezer. Of ik maak een grote portie en vries een deel in.

  nu heb ik honger…. en het is pas 9 uur

  • Sarah

   oh en qua topping kies ik voor in het midden een kuiltje Tahin (tahin met citroensap, zout en knoflook) geroosterde pijnboompitten, olijfolie (extra vierge), chilipoeder of gerookte paprika (de pittige) en wat koriander.

 40. Eline

  Super leuk, de kikkererwten liggen nu in het water! Alleen… Waar haal ik tahin???

 41. Ellis

  Ojee, Iris, ik ben zo’n sukkel! Maar ik denk dat je dit hummus-maak-drama wel kan waarderen:
  Ik had gedroogde kikkererwten gekregen dus ik ben daar heel enthousiast mee aan de slag gegaan om hummus te maken. Eerst alles laten weken en gekookt, vervolgens in drie porties verdeeld omdat het erg veel was voor één keer.
  Portie 1: Het googlen van ‘hoelang kikkererwten koken’ gaf verschillende resultaten, ik ben voor 20 minuten gegaan omdat een uur me wel erg lang leek. Ook had ik geen tahin, maar ach, die hummus smaakt vast goed zonder tahin… dat had het misschien wel gedaan maar slechts 20 minuten koken en vervolgens in de blender gaf alleen een vieze puree/smurrie als resultaat. Geen succes.
  Portie 2: Nu ga ik het goed doen! Kikkererwten ontdooit en nog 40 minuten langer laten koken. Ha, ik zag zelfs die velletjes waar je over schrijft. Tahin in huis gehaald, hoeveelheiden gehalveerd omdat ik ongeveer de helft aan kikkererwten heb… 750 ml water?! Wat veel?! Nouja, toch maar erbij gemikt. Alsnog lijkt de water : rest van de ingredienten ratio nogal uit balans. Dus ik heb zelfs nog 300 ml water weer uit de blender gegoten. En gaan!
  Het is Hummussoep. Maar dan niet die dikke romige, maar meer een goede bouillon. Ik heb zelfs nog een nacht gehoopt op ‘hij wordt nog minder dun’. Nope, nog steeds Hummusbouillon. Geen aanrader.
  Het kwartje viel pas een paar dagen later, die 1,5 liter water is om in te koken! Oeps.
  Nog één kans over…

 42. Loek Hermans

  Dag Iris, heb het gemaakt en ga het vanavond proeven (heb nog een afspraak en wil geen wandelende knoflookbom zijn!). Ik las ooit een fantastische tip op een forum van en voor Marokkaanse jongeren die de goede smaken en gebruiken van hun moeders niet verloren wilden laten gaan (kan die site helaas niet meer terugvinden) en pas hem toe: koop een kilozak kikkererwten en zet alles meteen in de week. De volgende dag heb je dan uitgelekt twee kilo kikkererwten. Verdeel die in 6 a 8 porties (en maak uiteraard meteen wat humus van de rest!). Doe die porties in plastic zakjes en vries ze in. Je hebt nu altijd geweekte kikkererwten paraat! of het de smaak beinvloedt weet ik niet. Groet, Loek

  • iris

   Wat een geweldig idee! Bedankt voor de tip 😀 En eet smakelijk vanavond, ik hoop dat je het net zo lekker vindt als ik.

 43. Maaike

  Hey Iris,
  Maak je de hummus nu wel altijd met 270 gram tahin? Of 170? En als je het warm wil eten, waarom maak je dan zoveel in één keer (6 porties)? Of bedoel je met warm dat je het in de magnetron zet ofzo? Kun je het ook gewoon maken en dan in de koelkast zetten voor op brood haha? Sorry als ik een hummus-noob ben.

  • iris

   Ik heb het elke keer met 170 gram tahin gemaakt en extra citroensap en knoflook, maar dat is persoonlijk. Het recept in deze blogpost is met de originele hoeveelheden. Je kan ook minder porties maken als je dat liever wil, gewoon goed in de gaten houden dat de verhoudingen hetzelfde blijven 🙂 Je kan het een paar dagen in de koelkast in een afgesloten bakje bewaren en dan bijv op brood doen inderdaad. Of verwarmen, het lekkerst is denk ik au bain marie. Wat jij wil! 😀

   • Maaike

    Thanks! Ik ga het morgen of vrijdag maken, ben superbenieuwd!! Wilde vandaag al maar kwam erachter dat de tahin zo goed als op was. (Is verslavend lekker op brood, cracker of rijstwafel: tahin, kaneel en wat rozijntjes! Jummie!) Dus dat wordt later deze week. Heb er nu al zin in 😀

 44. Laura

  Nou, het gaat er eindelijk van komen. Ik had kikkererwten nodig voor het eten van vanavond. Moest ineens aan je hummus denken dus het hele zakje in de week gedaan. De helft voor vanavond en de helft voor de humus! Nog even tahin scoren…..Ben zeer benieuwd! Ziet er in elk geval onwijs lekker uit, bedankt voor het delen!

 45. Karin

  Net gemaakt en het ziet er lekker uit en smaakt ook super! Alleen… ik liet die velletjes eraan (buiten die enkele die ik er kon afscheppen bij het koken). Na het mixen merk je daar toch niets van? Of heeft het een andere reden waarom je ze er af moet doen?
  groetjes,
  Karin

  • Iris

   Het schijnt dat de hummus dan smeuïger wordt 🙂 Sorry voor de late reactie, ik scrolde net toevallig door de reacties hier en zag dat ik nog helemaal geen antwoord had gegeven, oeps!

   • Karin

    Je hebt gelijk want ik heb het intussen natuurlijk ook al eens gemaakt zonder velletjes (wel een werkje – maar het is het waard!) en dan is het nog zachter. Echt super!
    groetjes, Karin

 46. Rianne

  Hoi Iris,

  Gebruik je normale Tahin of de witte (die is van gepelde sesamzaadjes)?

  • Iris

   Hoi! Sorry, ik was helemaal vergeten te reageren zie ik nu. Oeps! Ik gebruikte normale tahin, maar de witte zou je ook vast prima kunnen gebruiken hoor 🙂

 47. Maak ik hem, voel ik me heerlijk briljant, neem ik een hap en bedenk ik me…IK BEN STAP 2 VERGETEN. Ugh, teveel gedachteprocessen in 1 moment is recept voor cruciaal falen hahhaha.

  • Iris

   Oh neeee wat jammer! Maar wel typisch iets dat mij ook had kunnen overkomen, mocht dat je troosten hihi.

 48. Ron

  Dag Iris,
  Ben ooit 2x in Israel geweest (kiboets volunteer en rondreizen) in de jaren 90 en heb daar mijn hart verloren aan de hummus. Heb in het verleden een aantal maal geprobeerd zelf hummus te maken maar zonder groot succes, heb het nooit meer zo lekker geproefd als in Israël. Ik had eigenlijk de hoop enigszins opgegeven maar na het lezen van je blog begon het toch te jeuken en wil ik het experiment nogmaals aangaan. Heb me tot op heden ook tevreden gesteld met de Sabra van de AH en de eigen hummus van de Jumbo. Ze zijn wel te eten maar halen het niet bij hetgeen wat ik ken uit Israël.
  Ik eet nog wel altijd graag kikkererwten met gebraden gehakt, teentje knoflook, zout, peper en een flinke scheut olijfolie erover en een lekkere salade erbij.
  Zojuist de eerste ingrediënten in de stad gehaald (o.a. de witte tahin nav een vervolg onderzoek op basis van jou post ‘Het geheim van Arabia hummus’ http://www.foodfilmfestival.nl/2013/nl/nieuws/110-Het_geheim_van_Arabia_hummus.html) en vanavond gaan we de erwtjes weken. Op die site staan nog een paar tips waar je misschien zelf ook nog wat aan hebt om je recept te verfijnen 😉
  Wat ik altijd wel doe bij het weken van de erwten is dat ik er een lepel roggemeel aan toevoeg om het fytinezuur te neutraliseren.
  Weet je toevallig ook waarom of dat je kikkererwten en de bakingsoda eerst voorverwarmd alvorens je er water aan toevoegt voor het koken ? Daar ben ik wel benieuwd naar.
  Owja, bedankt ook voor de tip van Mr.Hummus in Amsterdam. Als ik daar weer eens ben ga ik er zeker een keer voorbij, kan niet wachten !!
  Ik laat je zeker wat het resultaat is geworden !

  • Ron

   Hebbes: http://www.wikihow.com/Cook-Chickpeas
   “Baking soda is not strictly necessary, but it can be beneficial. The molecules in baking soda attach themselves to gas-inducing sugars in the chickpeas known as oligosaccharides. By binding to these sugars, baking soda can break them down and partially remove that gut felt odorous, gas producer from the structure of the chickpea.”

   Alleen hier voegen ze de bakingsoda al toe bij het weken van de kikkererwten.
   Volgens mij moeten we ook maar aan die 10 jaar experimenteren gaan beginnen https://ikbenirisniet.nl/wp-content/plugins/smilies-themer/Silk/emoticon_tongue.png

   • Ron

    Gisteren de hummus gemaakt en ik moet daarbij zeggen dat hij vele malen beter gelukt was dan de probeersels uit het verleden. Vooral de consistentie is die van de hummus die ik ken en dat had ik in het verleden nog niet zo voor elkaar gekregen, heel erg mooi cremig en luchtig. Dat met baking soda (en de pureerstaaf naderhand) is dus een supertip !
    4 tenen knoflook is mijn inziens echt megaveel, ik heb het met 2 tenen gedaan en de volgende keer wordt dit er zelfs maar 1 omdat mijn maag die hoeveel knoflook niet zo leuk vond en ik als een knoflookplant vanochtend uit mijn bed stapte.
    Ik heb 270 gram aan tahin (wit) gebruikt en wil dit de volgende keer ook gaan minderen na 170 gram, de hummus was nog wat te bitter en te zwaar op de maag. Ik vermoed door de tahin.
    Owja, ook het kookwater dat ik heb bewaard was geen 100 ml maar zo’n 250 ml en dat is er allemaal doorheen gegaan.
    De velletjes van de kikkererwten heb ik als volgt ontdaan, na het koken en afgieten heb ik de kikkererwten op een theedoek op de keukentafel gelegd en er daarna met mijn handen zacht over heen gewreven. De meeste vellen laten hierbij al los.
    De hummus die ik in Israel heb gegeten was het nog niet maar ik heb wel het idee maar ik vermoed dat de basis er wel is en dat ik nu nog wat met de smaak moet gaan tweaken.
    Bedankt in ieder geval zover !!

  • Monique

   Hallo ron,
   Ik week de kikkererwten met citroensap of appel azijn. 1lepel per kopje en met warm water,dit helpt bij afbraak van onverteerd zetmeel.
   En ik kook de kikkererwten met wat kombu(is een soort zeewier) of wakeme ,zonder zout! Dit neutraliseert gasvormende stoffen in bonen.
   En als deze eenmaal gekookt is doen ik dan pas de zout er door en laat deze een uurtje staan met deksel op de pan,van het vuur nt. Je kan deze ook laten staan voor de volgende dag en voor het gebruik goed afspoelen onder koud water en dan de velletjes er af wrijven.

 49. G.

  Ik heb zojuist deze hummus gemaakt (zonder de knoflook, want die had ik niet in huis) en WOW wat is-ie lekker! Hiervoor had ik alleen maar hummus uit de supermarkt gegeten, maar die is echt niks hierbij! Het enige probleem is dat ik een beetje teveel heb – ik had het recept al door de helft gedaan, maar heb alsnog een stuk meer dan ik van tevoren beoogd had. Ach ja, dan heb ik wat te eten in elk geval ;).
  Weet jij misschien hoe lang je dit zou kunnen bewaren in de koelkast? 🙂

 50. Alexandra

  Dank voor je tip van de baking soda! Ik heb nu eindelijk een keer smeuiige hummus 🙂

 51. Liekie

  Ik heb vandaag falafel volgens het recept van vegatopia.nl gemaakt en wilde er deze keer ook eens hummus bij serveren, nadat we afgelopen zomer bij een straatfeest bij ons in de buurt echte Israelische falafel met overheerlijke hummus hebben gegeten.

  Met dit recept smaakt de hummus precies zoals we deze afgelopen zomer hebben gegeten. Overheerlijk! Ik heb wel het oorspronkelijke recept aangehouden en ijskoud water gebruikt. Tijdens het koken heb ik het grootste deel van de velletjes kunnen verwijderen door met een vork door het kokende water met kikkererwten te troeren en dan schepbewegingen te maken.

  Het pureren heb ik in de Magimix gedaan, dit was een fluitje van een cent (heeft natuurlijk ook heel veel vermogen). Helaas had ik alleen donkere tahin, maar hiermee wordt de hummus licht bitter, dus volgende keer neem ik iets minder tahin, of ik kijk waar ik witte tahin kan kopen. Voor nu heb ik het opgelost door een extra teen knolfook door de hummus te pureren. De hummus smaakt evengoed nog heerlijk! Dit recept is zeker voor herhaling vatbaar.

 52. Suzanne

  HEERLIJK! Ik heb ‘m zojuist gemaakt (ja, echt, om 8u ’s ochtends haha).

 53. Pingback: Brood YES or NO?! | Be fit and inspired

 54. Janneke van Vlie

  Hallo allemaal,

  heb zelf nu ook eens hummus gemaakt en het is erg lekker geworden!

  Heb ook zelf de tahin gemaakt.
  Had genoeg sesamzaadjes in huis. In de blender en daarna de kikkererwten etc. erbij.
  Prima gelukt!
  Misschien een beetje veel knoflook maar als je het allemaal eet dan is het niet zo erg 😉

 55. Pingback: Een allerlaatste terugblik: Een random best of 2015 | IKBENIRISNIET

 56. Freddy

  Je kunt de gekookte kikkererwten ook in een roerzeef fijn maken. De schilletjes blijven achter in de zeef. Toen er nog geen potjes babyvoeding bestonden werd het eten voor de baby door de roerzeef gehaald. Vooral makkelijk met de bonen. Zo werd ook appelmoes gemaakt.

 57. Freddy

  Vandaag hummus gemaakt volgens het recept. Was een beetje bitter en smakeloos. Heb cayennepoeder en extra citroensap en knoflook bij gedaan, maar dat was het ook niet. Vervolgens 2 ons geroosterde pijnboom- en pompoenpitten bij gedaan. Toen werd het al beter, maar toch niet zo lekker als gekochte hummus. Daarna heb ik de hummus verdeeld in 4 diepvrieszakjes en ingevroren. Ik ga er een soort falafel of bonenburgers van maken. Altijd makkelijk……

 58. Janneke

  Oh wat jammer Freddy, dat het niet zo lekker was!
  Heb laatst dus alles helemaal zelf gemaakt (lees boven jouw reactie) maar ik vond het heerlijk, absoluut niet bitter.
  Binnenkort nog maar weer eens maken 😉

 59. Pingback: Weekoverzicht: alleen maar moois | IKBENIRISNIET

 60. Pingback: Recept: Hummus als maaltijd | IKBENIRISNIET

 61. Stephanie

  Hi,

  Wat fijn om een recept te vinden wat volgens jou dicht bij dat van Sir Humus komt. Ik ga het proberen en anders maar op vakantie in Israel vragen of ze het me willen laten zien. Voor wie niet weet wat Humus is en niet zomaar op vakantie gaat naar het Midden-Oosten… Probeer Sir Humus in Amsterdam!

  Liefs Stephanie Xx

 62. Pingback: 10 tips voor een supersalade - Alles zelf maken

 63. Joep

  Hoi Iris,
  Ik ben een humus gek, veel en vele recepten gegeten. Lang in Turkje gewoond en daar natuurlijk over de schouder meegekeken bij de moekes als zij humus maakten. Nooit heb ik hen backing soda zien gebruiken! Het lijkt mij ook zinloos omdat backing soda er voor zorgt dat de boel gaat rijzen. Humus moet zalvig worden, niet luchtig.
  Maar goed, ieder het zijne.
  Belangrijk! Gebruik goede olijfolie die zacht en citrusachtig van smaak is. Veel soorten olijfolie kan nogal bitter smaken.
  Tip 2: vervang de chilipeper of cayennepeper eens door Verse jalopeño pepers. Fijnmalen tesamen met de knoflook.

 64. Remco

  Misschien ligt het aan de linzen die je gebruikt, maar een uur koken vind ik totaal onnodig en teveel gas of electra wat je gebruikt. Ik koop gewoon gedroogde rode kikkererweten (zijn oranje) in de Aziatische of Turkse toko. ‘s-Avonds afspoelen met een fijn vergiet, in een kom doen en in de koelkast zetten. ‘s-Morgens 5 minuten koken en het wordt al een smeuige brei. Geen last van velletjes, waar ik veel mensen over zie klagen. Na het koken in het vergiet om het overtollige water kwijt te raken (als je met weinig water kookt hoef je nauwlijks water te laten afdruipen). Even laten afkoelen, de tahin en de olijfolie erdoor, beetje himalayzout, citroen en je hebt een heerlijke smeuïge hummus, welke ik overigens gebruik als alternatief voor boter of margarine voor op brood. Dus veel minder vet. Doe je er wel kruiden door, dan kan je natuurlijk oneindig combineren, voor bij gerechten.

  • Bart

   Volgens mij verwar je kikkererwten met linzen. Rode linzen zijn inderdaad heel snel gaar, ongeweekt zelfs. Vast ook lekker, maar het is een ander produkt.

 65. Vicky

  Ik denk elke keer van tevoren: Oké, deze keer ga ik niet zo miepen om die velletjes hoor. Hup, gaan met die banaan. Maar toch ben ik elke keer weer een half uur aan het plukken haha.
  Ook leuke bezigheidstherapie 😉

 66. Carla

  Prima recept! Lekkerder dan andere recepten die ik tot nu toe voor hummus geprobeerd heb! Goede uitleg ook met handige tips.

  Ik heb alleen geen blender of keukenmachine, maar met een staafmixer lukte het ook hoor.

 67. Jelte

  Veel te zout naar mijn smaak, Hele recept gemaakt, 1 tl zout toegevoegd en nu is de hele humus niet meer te beuken zo zout.

  • Janneke

   Moet je er van alles weer wat meer bij doen totdat de smaak wel weer ‘te beuken’ is 😉

 68. Net dit recept gemaakt met kikkererwten uit blik. Wat heerlijk! Ik vond mijn humus altijd een beetje te grof maar volgens mij is het gewoon de key van genoeg tahin erin. Superbedankt!!

 69. toto

  Deze recept lukt mij altijd bedankt ik doe er ook een half potje pesto en zongedroogde tomaat bij in de hakker dat is zo een goede combi met de hummus

 70. Er is niets lekkers dan hummus met verse pita’s en wat een prachtige foto’s!! Ik voeg altijd komijnpoeder aan de hummus toe, een 1/2 tl, dan voel je echt dat je in het Midden Oosten op vakantie bent 😉

  Groetjes, Naomi

 71. Annette

  Hallo Iris,
  Omdat mij dit een lekker recept lijkt kocht ik gedroogde kikkererwten. In mijn enthousiasme heb ik de hele zak 900 gr in een pan gedaan met ruim water. Nu weet ik niet meer hoe ik de verhouding goed kan krijgen want morgen wegen die
  kikkererwten meer door het opgenomen water. Hoe bepaal ik nu ongeveer 250 gr kikkererwten??

  • Annette

   P.s. Kan ik de rest van de geweekte erwten invriezen tot een later tijdstip?

  • Iris

   Haha ojee, dat zijn heel veel kikkererwten! Je kan ongeveer 1/4e van de kikkererwten gebruiken, het hoeft allemaal niet zo precies hoor. Als je de hummus aan het maken bent, gewoon goed blijven proeven tussendoor en de ingrediënten (zoals citroensap en zout) op gevoel toevoegen. Komt goed!

   De rest van de kikkererwten kan je inderdaad invriezen. Heb ik zelf geen ervaring mee, maar ik zie anderen dat vaak doen 🙂

  • Jan

   Afgieten en wegen. 250 gram weegt dan 250 : 900 x dat gewicht.

 72. Erik

  Helaas! Veel te overheersende sesam. Bij andere recepten 1 el tahin, bij deze 1 potje. Weggegooid, niet eetbaar.

  • Janneke Tinga

   Wat zonde dat je het weggegooid hebt?

   Je had er ook wat extra kikkererwten etc. bij in kunnen doen!

  • Iris

   Hoi Erik, wat jammer om te horen! Ik vind het zelf ook niet zo lekker met te veel tahin, daarom doe ik er zelf ook altijd minder in (staat beschreven in het stukje boven het recept). Hopelijk lukt het de volgende keer beter!

 73. Pauline

  Dank voor je recept. Ik had net gister hummus gemaakt volgens andere recept met sap van 1 citroen (was hele sappige ook nog) per 225 gr. gare kikkererwten. Het resultaat was een agressief zure hummus. Ik eet het met steeds een heel klein stukje dadel en dan smaakt het beter maar mijn maag is er toch niet blij mee. Ik ga snel jouw recept proberen!

  • Hilde

   Is het indiscreet als ik vraag met welke blender jullie de kikkererwten zonder al te veel moeite kunnen fijnmalen?

 74. Pingback: Groener leven: geen shampoo meer gebruiken [update 2] – Van groot naar klein

 75. Annemieke

  Door die baking soda laten de velletjes tijdens het koken gemakkelijk los en gaan vervolgens veelal boven drijven. Handig, ben je die meteen kwijt!

 76. Pingback: Patreon tips & tricks voor bloggers (en andere creators!) | IKBENIRISNIET

 77. Pingback: Gezonder eten? Weg met die suiker! - Freedom Wolves

 78. Pingback: Een ode aan de 'groene blogger' - Zaailingen

 79. Pingback: Weekoverzicht: beginnen met yoga, zelf wasmiddel maken & plasticdieet | IKBENIRISNIET

 80. Hilde Verstraelen

  Baking soda wordt gebruikt om het gerecht lichter verteerbaar te maken en minder gas te geven. Je kan het ook toevoegen aan alle boon-, erwt- of koolgerechten.

  • Maya

   Ja, maar bovendien zorgt het ervoor dat peulvruchten veel sneller zacht worden. Mocht je eens bonen aan het koken zijn die maar niet gaar willen worden dan is dat zo verholpen met een theelepeltje baking soda.

 81. Jacqueline Hoogeveen

  Heerlijk! Alleen kan ik me voorstellen dat voor menigeen de knoflook overheerst. Daarom de volgende portie wat “rustiger” gemaakt. Daarbij ook een beetje komijnpoeder toegevoegd.
  Verder had ik de gedroogde kikkererwten (400 gr) en tahin van de Junbo. (Geen tijd om naar de toko te gaan).
  Deze kikkererwten hoefden niet ontveld en waren met n half uurtje al gaar.

 82. Anne

  Oke ik ben dus een skere student want ik maakte dit met pindakaas maar het was alsnog echt superlekker!

 83. Donna

  Ik heb deze hummus zojuist gemaakt (gisteravond de kikkererwten in de week gezet). Ik had niet meer zoveel tahin, ik denk nog ongeveer 100 gram. Maar de hummus is echt fantastisch geworden. Inderdaad zoveel beter dan met kikkererwten uit een pot/blik!