Recept: De beste hummus ooit

Als ik zelf hummus maak, is het altijd een beetje ‘mwoah’. Misschien maakte ik het niet met genoeg liefde. Ik deed het altijd even snel. Met kikkererwten uit blik, hop in de food processor, lepeltje tahin, citroensap en knoflook erbij en klaar is kees. Toen ik echte traditionele hummus bij Sir Hummus in Amsterdam at, ging er een wereld voor mij open. Wauw, wat ongelooflijk lekker! Zo had ik het nog nooit gegeten. Je snapt dat ik nu enorm verwend ben en geen genoegen meer kan nemen met minder. Dus ik ging op zoek naar een perfect hummusrecept en zag het licht.

hummus

Bijna perfecte hummus

Perfect was mijn hummus nog zeker niet, maar hij kwam er aardig in de buurt. Zo smeuïg en nog lekker warm. En dan gewoon in een kommetje opdienen met wat pitabroodjes die net uit de oven komen. Het is maar goed dat ik gelijk een grote voorraad had gemaakt. Want de volgende dag at ik het weer. De laatste tijd was ik een beetje ‘hummus-moe’, maar mijn liefde is weer aangewakkerd door het lekkere recept dat ik vond.

Tips & Tricks

Voordat ik aan mijn hummus-avontuur begon heb ik heel wat recepten en artikelen over traditionele hummus gelezen. De belangrijkste punten die mij opvielen waren:

 • Gebruik altijd gedroogde kikkererwten en geen kikkererwten uit blik. De gedroogde variant is veel smaakvoller.
 • Wees geduldig, de kikkererwten moeten namelijk eerst een hele nacht weken in water en daarna moeten ze nog ongeveer een klein uur koken. Als je te gehaast bent, wordt het nooit lekker smeuïg.
 • Haal de velletjes van de kikkererwten na het koken voor extra smeuïgheid. (Ik moet eerlijk bekennen dat ik dit maar deels heb gedaan.)
 • Gooi het water waar de kikkererwten in hebben gekookt niet weg, maar gebruik dit, in plaats van kraanwater, om de hummus dunner te maken. Zo krijgt de hummus meer smaak.
 • Eet de hummus warm, dien op met veel olijfolie en kruiden en dip met pitabrood.

tradtionele hummus

Hummus recept

En dan nu de onthulling van het recept dat ik heb gebruikt! Toen ik op Instagram mijn hummus-creatie liet zien, bleek daar veel vraag naar te zijn namelijk. Ik gebruik het recept van de enige echte Ottolenghi. Ik vond het recept op deze website. Het enige dat ik anders deed was dat ik 170 gram tahin gebruikte in plaats van 270. Ik had een te klein potje gekocht, kwam ik later achter. Er zijn meerdere soorten tahin, ik gebruikte de witte tahin, deze is gemaakt van gepelde sesamzaadjes. En ik deed er extra citroensap in, want i love citroen! O ja, en ik plaats van vers kraanwater gebruikte ik het kookvocht van de kikkererwten.

Ik vond het trouwens maar gek dat de kikkererwten met een lepeltje baking soda moesten koken, dat heb ik wel trouw gedaan. Later vroeg ik aan Fatima (ik zag op Twitter dat ze mooie hummus maakt) waar de baking soda voor dient. Ze zei dat dit schijnt te helpen voor een romige crèmestructuur van de hummus. En dat willen we natuurlijk: een perfect smeuïge hummus!

Ingrediënten voor 6 porties hummus:

 • 250 gram gedroogde kikkererwten
 • 1 theelepel baking soda
 • 1,5 liter water
 • 270 gram tahin
 • 4 eetlepels vers citroensap
 • 4 geplette knoflookteentjes
 • 100 ml water / kookvocht
 • zout
 • Om erbij te serveren: goede olijfolie, chilipoeder, verse peterselie, extra kikkererwten.

Bereiding:

1. Kikkererwten weken: Week de nacht van te voren de kikkererwten in een grote kom water. De kikkererwten zijn net sponzen en zuigen veel water op, zorg er dus voor dat je vééél water in de kom doet. De volgende ochtend gooi je het water weg en spoel je de kikkererwten goed om.

kikkererwten weken

2. Kikkererwten koken: Zet een pan op het vuur, doe de kikkererwten en 1 theelepel baking soda in de pan en verwarm voor 3 minuten terwijl je goed blijft roeren. Voeg vervolgens het water toe en breng aan de kook. Haal het schuim en de velletjes die naar boven komen er steeds af met een schuimspaan. Kook voor ongeveer 20 – 40 minuten of zelfs nog langer. De kooktijd is erg afhankelijk van de kikkererwten die je gebruikt. Blijf tussendoor goed checken of ze al klaar zijn, je moet ze makkelijk kunnen pletten tussen je duim en wijsvinger.

kikkererwten koken

3. Pureer de kikkererwten: Giet de kikkererwten af, maar bewaar een deel van het water. Doe de kikkererwten in een foodprocessor (of blender) en pureer tot het een stevige pasta is geworden. Voeg de knoflook, tahin, het citroensap en 1,5 theelepel zout toe terwijl de food processor nog draait. Voeg daarna het water (ongeveer 100 ml) toe om de hummus tot de juiste dikte te krijgen. De hummus wordt weer dikker na een aantal uur dus maak hem iets dunner dan je eigenlijk zou willen. Pureer in totaal voor ongeveer 5 minuten. Doe de hummus in een kom en laat nog een half uurtje rusten.

hummus ingredienten

4. Dien op: Dien de hummus op in een mooi schaaltje. Wees niet zuinig met de olijfolie en maak af met chilipoeder (ik gebruikte cayennepeper) en verse peterselie. Als je slim was, heb je wat kikkererwten achter gehouden (was ik vergeten, oeps!) en dan kan je deze als topping gebruiken voor je hummus. Eet de hummus als dip met warme pitabroodjes.

zelfgemaakte hummus

Eet smakelijk! Laat je het mij weten als je dit recept hebt gemaakt? Ik ben benieuwd! Je kan je creatie met mij delen via Twitter of Instagram. Vergeet je niet de enige echte #ikbenirisniet hashtag? Vind ik leuk! En als hummus-experts dit lezen en nog tips hebben om de hummus nog lekkerder te maken dan hoor ik het natuurlijk graag.

Bron recept: Basic Hummus from ‘Jerusalem’ door Ottolenghi

Back to Top