DIY: Zelf schoonmaakmiddelen maken

Ik voelde mij zo’n goed huisvrouwtje toen ik eergisteren in mijn pan home made zachte groene zeep aan het roeren was. Een waar wondermiddeltje trouwens, want mijn badkamer was nog nooit zo schoon. Ik maakte mijn eigen schoonmaakmiddelen en ik ben er nog steeds enthousiast over. Dus in deze blogpost lees je hoe je je eigen schoonmaakmiddel kan maken! En ik hoop dat ik jou net zo enthousiast maak, want deze natuurlijke middeltjes zijn veel beter voor het milieu dan reguliere schoonmaakmiddelen met chemische stoffen. En het is ook nog eens veel goedkoper.

zelf schoonmaakmiddel maken

Je hebt nodig:

geel_hartje Marseillezeep: dit kan je o.a. bij Dille & Kamille kopen, zie hier andere verkooppunten in Nederland. Marseillezeep is een 100% natuurlijk product op basis van olijfolie. De zeep is geschikt als vlekverwijderaar en voor het wassen van babykleding. En dus ook om je eigen milieuvriendelijke schoonmaakmiddel mee te maken!

geel_hartje Azijn: Reinigen met azijn is niet alleen goed voor je portemonnee maar ook veilig en milieuvriendelijk. Het azijnzuur is een goed ontsmettings- en reinigingsmiddel dat zeepresten en kalk verwijdert, en zelfs bacteriën en schimmels bestrijdt. Schoonmaakazijn is zuurder dan natuurazijn, maar verder verschilt het niet, je zou beide dus kunnen gebruiken voor het maken van je schoonmaakmiddelen. Natuurazijn en schoonmaakazijn zijn bij elke supermarkt te koop.

geel_hartje Soda: ook wel Natriumcarbonaat. Dit wordt gebruikt om wondjes te ontsmetten of om het huis schoon te maken. Je koopt een zak soda voor nog geen euro bij de supermarkt.

geel_hartje Baking soda: ook wel Natriumbicarbonaat. Het wordt vaak gebruikt in Amerikaanse recepten, maar let op; dit is iets anders dan bakpoeder! Baking soda heeft een gashoudend effect, daarom gaat het bruisen als je het met azijn mengt. Je kan dit o.a. kopen bij de toko. Laatst hoorde ik ook dat de Jumbo het had en bij Dille & Kamille zag ik het ook, hier is het wel wat duurder. Het is een echt wondermiddeltje, mensen gebruiken het om zelf deo van te maken, tanden mee te bleken, geurtjes tegen te gaan én om mee schoon te maken!

En wat ook handig is: lege flessen zoals een emmertje/bakjes voor allesreiniger en twee spuitflacons voor all purpose spray en glasreiniger. Verder komt een trechter ook vast van pas voor het inschenken en heb je een (blok)rasp nodig voor het raspen van de zeep.

zelf schoonmaakmiddel maken
Marseillezeep & Natuurazijn
zelf schoonmaakmiddel maken
Soda (Natriumcarbonaat) & Baking Soda (Natriumbicarbonaat).

Lana Leesvoer

Natuurlijk ben ik niet zo geniaal dat ik zelf de recepten voor mijn schoonmaakmiddelen verzon, daar heb ik groene heldin Lana van Leeuwen voor. Misschien ken je haar wel van televisie! Ze heeft een website waar ze haar tips deelt, zoals deze lijst met recepten voor schoonmaakmiddelen. Hartstikke handig, eergisteren ging ik er direct mee aan de slag. Ik maakte zachte groene zeep als allesreiniger, all purpose spray en glasreiniger.

Zelf schoonmaakmiddel maken

Amazing allesreiniger

Wauw, wat een wondermiddel! De badkamer is hier nog nooit zo schoon geweest. Sinds dat we hier wonen zaten er op sommige donkere tegels een witte waas. Ik probeerde het schoon te schrobben met schuurmiddel en bleek, werkte niet, ik probeerde het later nog eens met anti-kalk-shizzle, werkte ook niet. Dus we gingen er maar van uit dat het in de tegels was getrokken. Maar nadat ik het met mijn DIY allesreiniger poetste, zijn de tegels weer als nieuw. Ik had echt niet verwacht dat dit goedje zo goed zou werken. En het mooiste van alles? Het is helemaal natuurlijk en milieuvriendelijk. Het lijkt wel een Amerikaanse Tel Sell reclame. It’s AMAZING! 

Zo maak je het: rasp 40 gram marseillezeep, kook dit in een pan met 2,5 liter water. Laat alle zeep erin oplossen en laat nog even staan koken voor zo’n 5 – 10 minuten. Ik voegde er 3 eetlepels gewone soda aan toe zodat het een extra sterke reiniger werd. Laat dit een nachtje staan in de pan en giet het de volgende dag in een bakje.

Het wordt een beetje pudding-achtig dus je kan het beter niet in een fles met smalle opening gieten, ik deed het in twee bakjes. Ik maakte trouwens maar 1,5 liter want ik vond 2,5 wel heel veel, let dan goed op de verhoudingen als je de hoeveelheid aanpast. Als je het gebruikt om schoon te maken kan je er wat van oplossen in een emmer met heet water om er een sopje van te maken, of als iets extra vies is gewoon puur op een schuursponsje. Op een andere website las ik dat je dit goedje ook als wasmiddel kan gebruiken, met soda voor de witte was en zonder soda voor de gekleurde was. Zelf heb ik dit nog niet geprobeerd, maar ik ben erg benieuwd hoe dit werkt. Ik maakte trouwens een foto die zo in een Vanish reclame kan om te laten zien hoe goed het werkt. De bovenste buis poetste ik en de tweede buis liet ik voor wat het was, zodat je het verschil goed kan zien:

Zelf schoonmaakmiddel maken

All Purpose Spray

Deze all purpose spray vind ik ook ideaal! Handig om even snel de tafel of het aanrecht mee af te nemen. Ook voor deze spray gebruikte ik een schoonmaakrecept van Lana’s blog.

Zo maak je het: Doe in een spuitflacon 2 eetlepels baking soda en een klein beetje opgelost marseillezeep-schaafsel (in een kommetje wat kokend water over gieten en even roeren). Giet er heet water bij en meng goed totdat alle baking soda is opgelost.

Glasreiniger

Mwoah, hier was ik dan weer niet zo tevreden over, want deze glasreiniger liet bij mij nog steeds strepen en een waas achter op het glas en de spiegels. Op internet las ik dat dat kan komen doordat commerciële glasreiniger een waxlaagje op het glas achterlaat, natuurlijke reiniger kan dit niet schoonmaken waardoor je strepen blijft zien. Dus hier moet ik nog even iets anders voor verzinnen. Misschien hebben jullie nog een receptje voor een wat sterkere glasreiniger?

Zo maak je het: giet in een spuitflacon 1/2 water en 1/2 azijn. Voeg er een paar drupjes natuurlijk afwasmiddel aan toe. Zelf heb ik meestal dit eco wasmiddel van Sodasan in huis.

Zelf schoonmaakmiddel maken

Ik vond het echt leuk om zelf mijn eigen schoonmaakmiddelen te maken, het is niet alleen honderd keer goedkoper maar in het geval van de allesreiniger werkt het blijkbaar ook nog veel beter. En het is natuurlijk veel beter voor ons fragiele aardbolletje, je gooit hierdoor geen enge stofjes in de gootsteen. O ja, nog een voordeel: het schoonmaken werd er iets leuker van omdat ik er meer voldoening uithaalde. Want whoaaa, de badkamer glimt zo mooi! 

Back to Top