DIY: Zelf schoonmaakmiddelen maken

Ik voelde mij zo’n goed huisvrouwtje toen ik eergisteren in mijn pan home made zachte groene zeep aan het roeren was. Een waar wondermiddeltje trouwens, want mijn badkamer was nog nooit zo schoon. Ik maakte mijn eigen schoonmaakmiddelen en ik ben er nog steeds enthousiast over. Dus in deze blogpost lees je hoe je je eigen schoonmaakmiddel kan maken! En ik hoop dat ik jou net zo enthousiast maak, want deze natuurlijke middeltjes zijn veel beter voor het milieu dan reguliere schoonmaakmiddelen met chemische stoffen. En het is ook nog eens veel goedkoper.

zelf schoonmaakmiddel maken

Je hebt nodig:

geel_hartje Marseillezeep: dit kan je o.a. bij Dille & Kamille kopen, zie hier andere verkooppunten in Nederland. Marseillezeep is een 100% natuurlijk product op basis van olijfolie. De zeep is geschikt als vlekverwijderaar en voor het wassen van babykleding. En dus ook om je eigen milieuvriendelijke schoonmaakmiddel mee te maken!

geel_hartje Azijn: Reinigen met azijn is niet alleen goed voor je portemonnee maar ook veilig en milieuvriendelijk. Het azijnzuur is een goed ontsmettings- en reinigingsmiddel dat zeepresten en kalk verwijdert, en zelfs bacteriën en schimmels bestrijdt. Schoonmaakazijn is zuurder dan natuurazijn, maar verder verschilt het niet, je zou beide dus kunnen gebruiken voor het maken van je schoonmaakmiddelen. Natuurazijn en schoonmaakazijn zijn bij elke supermarkt te koop.

geel_hartje Soda: ook wel Natriumcarbonaat. Dit wordt gebruikt om wondjes te ontsmetten of om het huis schoon te maken. Je koopt een zak soda voor nog geen euro bij de supermarkt.

geel_hartje Baking soda: ook wel Natriumbicarbonaat. Het wordt vaak gebruikt in Amerikaanse recepten, maar let op; dit is iets anders dan bakpoeder! Baking soda heeft een gashoudend effect, daarom gaat het bruisen als je het met azijn mengt. Je kan dit o.a. kopen bij de toko. Laatst hoorde ik ook dat de Jumbo het had en bij Dille & Kamille zag ik het ook, hier is het wel wat duurder. Het is een echt wondermiddeltje, mensen gebruiken het om zelf deo van te maken, tanden mee te bleken, geurtjes tegen te gaan én om mee schoon te maken!

En wat ook handig is: lege flessen zoals een emmertje/bakjes voor allesreiniger en twee spuitflacons voor all purpose spray en glasreiniger. Verder komt een trechter ook vast van pas voor het inschenken en heb je een (blok)rasp nodig voor het raspen van de zeep.

zelf schoonmaakmiddel maken
Marseillezeep & Natuurazijn
zelf schoonmaakmiddel maken
Soda (Natriumcarbonaat) & Baking Soda (Natriumbicarbonaat).

Lana Leesvoer

Natuurlijk ben ik niet zo geniaal dat ik zelf de recepten voor mijn schoonmaakmiddelen verzon, daar heb ik groene heldin Lana van Leeuwen voor. Misschien ken je haar wel van televisie! Ze heeft een website waar ze haar tips deelt, zoals deze lijst met recepten voor schoonmaakmiddelen. Hartstikke handig, eergisteren ging ik er direct mee aan de slag. Ik maakte zachte groene zeep als allesreiniger, all purpose spray en glasreiniger.

Zelf schoonmaakmiddel maken

Amazing allesreiniger

Wauw, wat een wondermiddel! De badkamer is hier nog nooit zo schoon geweest. Sinds dat we hier wonen zaten er op sommige donkere tegels een witte waas. Ik probeerde het schoon te schrobben met schuurmiddel en bleek, werkte niet, ik probeerde het later nog eens met anti-kalk-shizzle, werkte ook niet. Dus we gingen er maar van uit dat het in de tegels was getrokken. Maar nadat ik het met mijn DIY allesreiniger poetste, zijn de tegels weer als nieuw. Ik had echt niet verwacht dat dit goedje zo goed zou werken. En het mooiste van alles? Het is helemaal natuurlijk en milieuvriendelijk. Het lijkt wel een Amerikaanse Tel Sell reclame. It’s AMAZING! 

Zo maak je het: rasp 40 gram marseillezeep, kook dit in een pan met 2,5 liter water. Laat alle zeep erin oplossen en laat nog even staan koken voor zo’n 5 – 10 minuten. Ik voegde er 3 eetlepels gewone soda aan toe zodat het een extra sterke reiniger werd. Laat dit een nachtje staan in de pan en giet het de volgende dag in een bakje.

Het wordt een beetje pudding-achtig dus je kan het beter niet in een fles met smalle opening gieten, ik deed het in twee bakjes. Ik maakte trouwens maar 1,5 liter want ik vond 2,5 wel heel veel, let dan goed op de verhoudingen als je de hoeveelheid aanpast. Als je het gebruikt om schoon te maken kan je er wat van oplossen in een emmer met heet water om er een sopje van te maken, of als iets extra vies is gewoon puur op een schuursponsje. Op een andere website las ik dat je dit goedje ook als wasmiddel kan gebruiken, met soda voor de witte was en zonder soda voor de gekleurde was. Zelf heb ik dit nog niet geprobeerd, maar ik ben erg benieuwd hoe dit werkt. Ik maakte trouwens een foto die zo in een Vanish reclame kan om te laten zien hoe goed het werkt. De bovenste buis poetste ik en de tweede buis liet ik voor wat het was, zodat je het verschil goed kan zien:

Zelf schoonmaakmiddel maken

All Purpose Spray

Deze all purpose spray vind ik ook ideaal! Handig om even snel de tafel of het aanrecht mee af te nemen. Ook voor deze spray gebruikte ik een schoonmaakrecept van Lana’s blog.

Zo maak je het: Doe in een spuitflacon 2 eetlepels baking soda en een klein beetje opgelost marseillezeep-schaafsel (in een kommetje wat kokend water over gieten en even roeren). Giet er heet water bij en meng goed totdat alle baking soda is opgelost.

Glasreiniger

Mwoah, hier was ik dan weer niet zo tevreden over, want deze glasreiniger liet bij mij nog steeds strepen en een waas achter op het glas en de spiegels. Op internet las ik dat dat kan komen doordat commerciële glasreiniger een waxlaagje op het glas achterlaat, natuurlijke reiniger kan dit niet schoonmaken waardoor je strepen blijft zien. Dus hier moet ik nog even iets anders voor verzinnen. Misschien hebben jullie nog een receptje voor een wat sterkere glasreiniger?

Zo maak je het: giet in een spuitflacon 1/2 water en 1/2 azijn. Voeg er een paar drupjes natuurlijk afwasmiddel aan toe. Zelf heb ik meestal dit eco wasmiddel van Sodasan in huis.

Zelf schoonmaakmiddel maken

Ik vond het echt leuk om zelf mijn eigen schoonmaakmiddelen te maken, het is niet alleen honderd keer goedkoper maar in het geval van de allesreiniger werkt het blijkbaar ook nog veel beter. En het is natuurlijk veel beter voor ons fragiele aardbolletje, je gooit hierdoor geen enge stofjes in de gootsteen. O ja, nog een voordeel: het schoonmaken werd er iets leuker van omdat ik er meer voldoening uithaalde. Want whoaaa, de badkamer glimt zo mooi! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

86 reacties op “DIY: Zelf schoonmaakmiddelen maken

 1. Tio schreef:

  Spiegel en ramen azijn is een goedkoop alternatief voor het schoonmaken van glas en ramen in plaats van spiritus te gebruiken azijn gebruiken. ramen worden streeploos schoon met azijn. Het ruikt ook nog eens minder scherp dan spiritus.

  | Reageer op deze reactie
 2. Esther schreef:

  Ik doe dit al een tijdje en dik tevreden 🙂 mijn wasmiddel heb in glazen sapkannen zitten van xenos met zo’n tapkraantje 🙂 wasbol eronder en klaar , ziet er ook nog eens gezellig uit ..
  Poeder vd vaatwasser maak ik ook zelf ..
  Voor de geur kun je wat druppels essentiële oliën gebruiken (eucalyptus is mijn favo)..
  Shampoo maak ik ook zelf , ideaal tegen droge hoofdhuid !

  Als je een natuurlijke geurkaars wilt maken : doe wat bakingsoda in een groente potje oid, paar druppels essentiële olie naar keuze erin , waxinelichtje erin zetten en het ruikt heerlijk in huis!

  Super makkelijk allemaal, goedkoper dan kant en klaar en ook belangrijk 😉 het werkt!

  | Reageer op deze reactie
  1. Marjolijn schreef:

   Ik maak al tijden mijn eigen wasmiddel en dit idee van de sapkannen met tapkraantje vind ik helemaal super. Ga er direct 2 kopen. Bedankt!

   | Reageer op deze reactie
 3. Anita schreef:

  Hoi Iris.
  Denk je dat ik deze mix ook in een plantenspuit kan doen, uiteraard verdund, en dan zo kan sprayen? Het lijkt me super handig. Zo ja, hoeveel zou jij dan adviseren?

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Ik zou het niet weten, het kan niet kapot gaan ofzo, dus ik zou zeggen dat je het gewoon zolang kan gebruiken tot het op is.
   Dat doe ik altijd in ieder geval!

   | Reageer op deze reactie
 4. Johan - schoonmaakbedrijf leiden schreef:

  hahaha leuk hoe je dat doet met dat doosje met soda!

  | Reageer op deze reactie
 5. Eddie schreef:

  Goedemorgen ,
  Heeft iemand misschien een recept voor mij voor een zuurvrij en alcoholvrij schoonmaakmiddel voor lak, kwetsbare lak? De lak is erg vuil maar mag door het schoonmaken niet beschadigd worden.
  dankjewel!
  Eddie

  | Reageer op deze reactie
 6. Marjolijn schreef:

  Ik las pasgeleden op de blog van clean mama dat zij voor haar glasreiniger wodka gebruikt. Dit is puur alcohol en logisch dat het glas goed reinigt. Op haar blog lees je hoesje dit maakt.

  | Reageer op deze reactie
 7. Marjan schreef:

  Hoi Iris,

  Wat leuk dat je deze schoonmaakrecepten met ons deelt!
  Ik heb de allesreiniger geprobeerd, maar er drijven allemaal witte vlokjes in m’n emmertje, de baking soda is dat denk ik. En dat komt ook op de spullen die ik schoonmaak. Doe ik iets verkeerd? Groetjes Marjan.

  | Reageer op deze reactie
 8. Pingback: Winactie: Ecologische schoonmaakspullen | IKBENIRISNIET
 9. Ellebel schreef:

  Ramen lappen gaat hartstikke goed met spiritus, streeploos, ontvettend en supercheap. Spiritus is 80% alcohol met een braakopwekkend middeltje en een kleurstof zodat kleine kinderen en dronkaards het niet gaan opdrinken, dus ook hartstikke milieuvriendelijk. Ik lap er al tijden mijn ramen mee (sinds ik op mezelf woon eigenlijk al, mijn moeder gebruikte het altijd dus ik wist niet beter)

  | Reageer op deze reactie
 10. Pingback: The sea is my cup of tea - 25 green DIY ideas for a rainy day • The sea is my cup of tea
 11. Clasia schreef:

  Ik wil er graag het terras proberen mee schoonmaken om de groene aanslag te verwijderen. Zou dit met dit product lukken ? & enig idee waarmee ik de Marseille zeep mee kan verwisselen aangezien ik een grote oppervlakte moet behandel en redelijk wat nodig heb. En Will niet tientallen Marseille blokjes aanschaffen.

  | Reageer op deze reactie
  1. Steven schreef:

   Je zou kunnen kijken naar zeep van Sunlight. Bestaat al sinds grootmoeders tijd en toen gebruikten ze dat voor was, vaat, schoonmaak en voor mens. Er was (is?) ook een zeef verkrijgbaar. Daar legde je een blok Sunlight in en kon het zo in het water rondschudden totdat je vond dat je voldoende zeep in het water had zitten.

   Voordeliger dan Marseille zeep, maar vermoedelijk vergelijkbaar effect.

   | Reageer op deze reactie
 12. Kim schreef:

  Hoi, de all purpose spray is 1 klonter geworden en helemaal niet vloeibaar 🙂 kan ik dit nog oplossen of wat zou ik fout gedaan hebben?

  | Reageer op deze reactie
  1. Steven schreef:

   Zonder verdere informatie over de hoeveelheden en materialen die je gebruikt hebt is het wat lastig te zeggen.

   Echter heb ik met de hitte bemerkt dat het eigengemaakte wasmiddel ging splitsen in zeep en water (opgelost door even goed te schudden).

   Dus dat schudden kun je als eerste proberen. Mogelijk heb je andere te weinig water gebruikt. Ik zou zeggen haal er wat uit, doe het in een 2e fles of spuitflacon en doe er wat water bij totdat je de juiste dikte hebt.

   De eerste keren is het wat uitvogelen wat voor jou het beste werkt.

   | Reageer op deze reactie
 13. Pingback: Duurzaamheid | Je eigen verzorgingsproducten maken - enJOYce life
 14. Sanne schreef:

  ramen schoonmaken gaat heel simpel met een afwassopje. met een doek het raap lappen, en dan droogvegen/wrijven met een hydrofieldoek. streeploos 🙂

  | Reageer op deze reactie
 15. Annet schreef:

  je kun bij dille en kamille ook marseillezeep vlokken kopen. dat kun je direct verwerken

  | Reageer op deze reactie
Back to Top