Hotspot: Botanische Tuinen in Utrecht

Afgelopen weekend vonden de open imkerijdagen plaats. Dit is een jaarlijks evenement waarbij je bij imkers door heel Nederland op bezoek kan en ze van alles kan vragen over bijen. Het was mijn plan om de zondag naar een imker bij mij in de buurt te gaan, maar omdat ik zaterdag in Utrecht was met mijn moeder gingen we naar de open dag in de Botanische Tuinen. Dat had ze als verrassing voor mij bedacht, ik dacht namelijk dat we alleen een middagje naar de stad zouden gaan. Zo leuk!

utrecht botanische tuinen

Overal bijen

Hier schreef ik al over mijn fascinatie voor bijen na het zien van een documentaire. Die beestjes zijn zo slim! Het lijkt mij dan ook ontzettend leuk om later bijen te houden. Als ik ergens achteraf woon met Steve en ons konijnenkind Bunny von D, twee zwijntjes, lama’s, kippen en Vlaamse reuzen. Ik was dus mega enthousiast om naar de huisimker van de Botanische Tuinen te gaan. Hier hebben ze een paar bijenkasten staan die te vinden zijn in de Diertjestuin (dat klinkt zó schattig). Je kon er ook honing kopen en lezingen bijwonen.

bijenvolk

Observatiekast: In de Diertjestuin staat een observatiekast, hier zitten twee bijenraten in achter glas zodat je ze goed kan bekijken. Naast de volwassen bijen zag ik eitjes, die zijn heel klein en kan je niet op de foto zien, larven, als je héél goed zoekt kan je ze vinden op de foto en pasgeboren bijtjes, die zijn wat grijzer. Als de cel vol zit met honing, dichten ze hem af.

bijenkoningin

Bijenkoningin: Zie je die bij met het rode stipje? Dat is de bijenkoningin! Door het rode stipje kunnen ze zien dat ze nu twee jaar oud is. Later toen we naar huis gingen kwam ik er pas achter dat de imker zelf dit rode stipje op de koningin zet, ik dacht dat de koningin dat van zichzelf had toen de imker uitleg gaf, oeps.

bijenkasten

Bijenkasten: De bijenraat die je net zag, zitten in deze bijenkasten. Zo uit mijn hoofd zitten er in elke kast zo’n 10 bijenraten. De bijen zijn superslim, want ze maken die zeshoekige cellen helemaal zelf. Maar tegenwoordig zetten imkers een nep-honingraat met de celvormen in een bijenkast. Ik ben vergeten te vragen wat de reden daarvan is, misschien omdat het dan sneller gaat? Want volgens mij kunnen de bijen dat ook prima voor elkaar krijgen zonder hulp.

honing slingeren

Honing slingeren: Met deze old skool apparaten wordt de honing uit de raten gehaald. Dat grote ding rechts is een soort van handmatige centrifuge waar de imker twee raten in zet. Hij draait aan de slinger en alle honing wordt uit de raten geslingerd en komt via het kraantje in een dubbele zeef. De honing gaat in een andere emmer met kraantje en vanuit daar wordt het in potjes gedaan. Weer wat geleerd!

Botanische Tuinen – Sfeerimpressie

De imker vertelde natuurlijk nog over véél meer dingen, maar dan wordt deze blogpost een beetje te lang. Ik vond het onwijs leuk om zoveel leuke feitjes te horen over bijen van iemand die net zo enthousiast van bijen wordt als ik. Ook buiten de open imkerijdagen zijn de Botanische Tuinen van Universiteit Utrecht een bezoek waard trouwens. Een sfeerimpressie:

Botanische Tuinen Utrecht Botanische Tuinen Utrecht Botanische Tuinen Utrecht Botanische Tuinen Utrecht Botanische Tuinen Utrecht Botanische Tuinen Utrecht Botanische Tuinen Utrecht Botanische Tuinen Utrecht Botanische Tuinen Utrecht Botanische Tuinen Utrecht Botanische Tuinen Utrecht

Hebben jullie afgelopen weekend nog een imker bezocht toevallig? Anders sowieso volgend jaar doen hoor, ik vond het echt heel leuk en interessant!

Back to Top