Groene Tip #22: Trash hunters

“Plastic soep begint op je stoep” staat in koeienletters op de website van Trash Hunters. Van de plastic soep (je weet wel, die mega grote vuilnisbelt in onze oceanen) komt namelijk 80% van land. Gewoon ordinair zwerfafval dus. Trash Hunters wil iets aan dit zwerfafval doen. Je kent vast de #zwerfie nog wel, dit is eigenlijk een beetje hetzelfde, alleen dan maak je een foto van het zwerfafval en mail je het naar Trash Hunters. Zo kunnen zij het zwerfafval in heel Nederland in kaart brengen, goed bedacht!

trash hunters

Wat is het?

Sinds kort bestaat de campagne Trash Hunters die in het leven geroepen is door de Plastic Soup Foundation. Hiermee roepen ze iedereen in Nederland op om mee te helpen aan een oplossing voor de grote hoeveelheid zwerfafval. Iedereen kan meehelpen door het afval in beeld te brengen en het direct op te ruimen. Op dit moment bestaan er nog geen harde cijfers en feiten over zwerfafval, het is gewoonweg nog nooit eerder in kaart gebracht. Terwijl het juist een belangrijk onderwerp is! Want onze oceanen raken steeds meer vervuild. En daar wordt nu verandering in gebracht door middel van Trash Hunters. Ze maken gebruik van citizen science, dat betekent dat iedereen mee mag doen en foto’s in kan sturen. Ik vind het allemaal reuze interessant want ik houd van onderzoeken én van toffe groene initiatieven, het had dus direct mijn interesse toen ik erover las. En ik kwam ook gelijk in actie zoals je op de foto’s ziet! Op de website kan je trouwens nu al de eerste resultaten van de campagne vinden, deze zullen steeds weer worden bijgewerkt. Ik ben erg benieuwd wat er uiteindelijk uitkomt!

Waarom?

Laatst zag ik twee meisjes met geel-blond haar op een roze scooter die heel nonchalant hun lege blikjes Red Bull op straat flikkerden. Ik snap daar dus he-le-maal niets van. Net als dat ik in de buurt van de McDonalds woon en dus regelmatig halve Happy Meals in mijn voortuin vind. Blijkbaar is het heel normaal om dat uit het raampje van je auto te flikkeren. (Voel je mijn ergernis al? Ik vind het gewoon zó asociaal.) Ondanks de grote hoeveelheid zwerfafval in mijn straat, vind ik nooit PET-flessen tussen de troep. Waarom? Omdat daar statiegeld op zit! De Plastic Soup Foundation is daarom, net als ik, groot voorstander van statiegeld. Dan lever je het netjes in bij de supermarkt zodat het gerecycled kan worden. Helaas willen grote frisdrankproducenten en supermarkten het liefst van dat statiegeldsysteem af. Het plan om dit systeem op te heffen is nog steeds niet definitief van tafel. Vandaar de oproep om op zwerfafval te gaan jagen met Trash Hunters, zo kan er in kaart worden gebracht wat voor een afval erop straat ligt en waar. Waarschijnlijk komt daar dan ook uit dat er maar weinig PET-flessen op straat liggen en juist veel blikjes en kleine flesjes, wat aan zal geven hoe belangrijk statiegeld is. En het allermooiste zou natuurlijk zijn als daar uiteindelijk ook statiegeld op komt.

Hoe dan?

Op de website van Trash Hunters vind je een handleiding voor Trash Hunters. Het idee is dat je op jacht gaat naar de BIG 5 van drankverpakkingen, dat zijn: grote PET-flessen, kleine PET-flessen, aluminium blikjes, kartonnen pakjes en pouches (opvouwbare zakjes). Maak er een foto van (let op dat je locatievoorzieningen aan staan) en stuur deze naar het e-mailadres dat je op de website vindt. Done! Elke week wordt er onder de inzenders een heus jagerspakket verloot. O ja, en als je dan toch bezig bent met foto’s maken kan je het afval ook gelijk weggooien, heb je gelijk een hippe #zwerfie om op Instagram te plaatsen. Win-win!

zwerfie

  • Moeilijkheidsgraad: 3/10
  • Kosten: gratis
Back to Top