Moestuin perikelen

Ik dacht dat je de natuur gewoon een beetje zijn werk kon laten doen als je een moestuin hebt. Zaadjes planten, beetje water en zon erbij, en hoppa je hebt je eigen groenten na een paar weken. I was wrong! Ik zie het maar als een leerproces: van alles dat nu fout gaat, leer ik weer. Zodat mijn moestuin volgend zomer alleen maar beter kan worden!

Mijn makkelijke moestuin

Een rondleiding

Ik ben trouwens al twee dagen vergeten mijn plantjes water te geven, misschien had ik dat eerst even moeten doen voordat ik de foto’s maakte. Nu lijkt het net alsof ik heel slecht voor mijn plantjes zorg! Gelukkig gaat het zo keihard regenen, als ik Buienradar mag geloven, dan kunnen de plantjes weer lekker veel drinken.

Moestuin

Mijn tomatenplant! Deze doet het het beste van al mijn plantjes. Er zitten al een paar trossen groene tomaten aan. Ik wist eerlijk gezegd niet zo goed hoe ik hem moest verzorgen, dus ik liet de natuur maar een beetje zijn werk doen. Gelukkig kwam Jeffrey laatst langs, hij heeft bij een tomatenteler gewerkt, dus hij heeft mijn tomatenplant een metamorfose gegeven. Blijkbaar moet je alle takken onder de eerste tros weghalen, bloempjes weghalen als er te veel bij elkaar zitten en mini-takjes uit de ‘oksels’ van de plant weghalen. Anders is de plant veel te druk met al die extra dingen en worden de tomaten nooit mooi groot en rood!

MoestuinDe courgetteplant doet het helaas minder goed. Die groeide heel hard, alleen werd toen plots aangevallen door een leger van naaktslakken. Deze wijk ligt wat lager (denk ik?) en is daardoor vochtiger, na een regenbui zitten alle trottoirs en bosjes vol met slakken. En mijn tuin dus ook. Doordat we geen winter hebben gehad, zijn er nu extra veel slakken, heb ik mij laten vertellen. Ik probeer dus wel van alles (biervallen, natte krant, koffiedrap, natuurlijke anti-slakkenkorrels, etc.) maar het zijn er gewoon te veel. Laatst hebben we ze op een avond allemaal verzameld in een plantenpot, het waren er gewoon meer dan 30! Iehh..
Moestuin

En de rucola. Ik vind dat zo lekker! Ik heb hier al veel van gegeten. Eigenlijk is hij nu een beetje te lang door gegroeid en zijn de bladeren te taai en scherp geworden, maar ik laat hem maar lekker zijn ding doen. Bunny von D vindt deze rucola stengels en bloemen superlekker namelijk:
Moestuin
Bloemetje voor jou!
Moestuin
Nomnomnomnom..Moestuin

Omdat ik zo’n rucola-liefhebber ben (ik gooi het werkelijk overal doorheen) heb ik nog een extra bak met rucola gezaaid. Daarnaast staat dille, waar de helft alweer van weggevreten is door slakken en Gait onze tuinkabouter!Moestuin

Dit is tuinmelde, een soort van spinazie. Ik weet eigenlijk nog niet of het nu al uitgegroeid is zodat ik het kan plukken en eten. Misschien weet iemand van jullie dat? Bunny von D vindt dit in ieder geval heel lekker, want ik zie haar regelmatig een hokje in de moestuinbak opeisen met haar dikke bunny-billen en dan gaat ze aan deze blaadjes knabbelen. Foei!

Moestuin

De paprikaplant was laatst in één hap van mevrouw von D weg. Maar inmiddels is hij al weer aardig bijgegroeid. Misschien dat het dan toch nog wat wordt?Moestuin

Knoflook! Ik houd ook net zoveel van knoflook als van rucola. Dit duurt alleen zo lang met groeien (ja oké misschien helpt het als ik ze wat vaker water geef, oeps, hier zie je wel heel goed dat de grond veel te droog is). Moestuin

Hé een bij!!Moestuin

En ik heb ook nog aardbeien! Wat een feest. Ze worden alleen nooit heel groot en ze smaken zuur. Hier zou ik ook wel weer iets fout doen, dat moet ik nog uitzoeken. Gelukkig kocht ik laatst een moestuin-boek voor kinderen, daar staat alles heel makkelijk in uitgelegd.Moestuin

Kennen jullie mijn theetuin nog? Hier schreef ik er over, en kijk hoe groot de kruiden inmiddels zijn gegroeid! Ik durf er alleen geen thee meer van te maken omdat de zwerfkatten in de buurt deze bak als toilet hebben gebruikt, iew.Moestuin

We zijn trouwens ook bezig om een huisje/afdakje achter in de tuin te maken. Dan kunnen we daar zitten als het heel warm is, onze tuin zit namelijk precies op het zuiden, soms is het net een sauna. Al het gras is er inmiddels ook weg, nu moeten er alleen nog vlonders op komen te liggen. Als het huisje helemaal af is, komt er nog een blogpost over natuurlijk!

Moestuin

Groetjes van het leukste konijn van de wereld!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

36 reacties op “Moestuin perikelen

 1. Iris schreef:

  Ik heb mijn moestuin ook een beetje laten verloederen de laatste tijd, maar heb wel tien miljoen peultjes. Mijn tomatenplanten zijn een beetje te groot geworden (2 meter ?!?!?) en het past voor geen meter meer. En de radijsjes en veldsla had ik per ongeluk in het zelfde vak gezaait. En die slakken ijheuiwheihfjdshgrrrrrrr!
  Volgend jaar moet ik maar minder tomatenplanten nemen en wat beter opletten. Maar toch blijf ik het leuk vinden. <3 Wat een lieve tuinkabouter trouwens!

  | Reageer op deze reactie
 2. Heerlijk dat je begint met dat je van je fouten kunt leren. Ervaring krijgen door te doen is de goede spirit.
  Ik heb echt genoten van de rondleiding door jouw moestuintje. Het enthousiasme spat er vanaf.

  Bunny von D kan zo een carrière beginnen als fotomodel 😉
  Wat is ze toch cute!

  | Reageer op deze reactie
 3. Aline schreef:

  IK WIL OOK EEN TUIN. Ik zit hier echt een potje jaloers te zijn. ;D Ik weet trouwens nog van vroeger dat citroenmelisse heel erg kan gaan woekeren dus die zou ik wel bijhouden anders heb je straks een tuin VOL met citroenmelisse. Maar het ruikt zooo lekker <333 Heb je al veel gasten in je bijenhotel?

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Ja oeps, dat wist ik eerst niet! Munt enzo doet dat blijkbaar ook. Ik had het allemaal al vrolijk in mijn moestuintje geplant. Maar toen hoorde ik over dat woekeren dus nu zitten alle ‘woeker plantjes’ in een aparte bak. Dan kan het daar in ontploffen, vind ik juist wel leuk 😀 En het bijenhotel is heel leeg :'( Ik denk dat dat ik hem wat meer in de bosjes moet hangen, maar dan kan ik er zelf niet meer naar kijken, dat vind ik ook niet leuk. De dilemma’s van het leven van een kneuterige moestuinvrouw, oeioei.

   | Reageer op deze reactie
 4. Bente schreef:

  Ik vind dat ie het toch best goed doet hoor! Ik heb verder geen tips voor je, maar ik ben nu al benieuwd hoe hij (zij?) er volgend jaar bij ligt! 🙂

  | Reageer op deze reactie
 5. Kimberley schreef:

  Ik vind dat het er hartstikke goed uit ziet!
  Wat fijn dat je geholpen bent met je tomaatjes ook.
  Lijkt me echt heel lekker als het allemaal klaar is!

  | Reageer op deze reactie
 6. Pauline schreef:

  Ontzettend leuk! Ik kan niet wachten tot ik mijn eigen moes tuintje kan creëren!

  Liefs,
  Pauline

  | Reageer op deze reactie
 7. Leuk om te zien wat je met je tuintje doet! Ik kan thuis nog geen vetplant levend houden (cactussen lukt net nog), dus het is niet aan mij besteed ^^. Maar ik weet dat Tim het graag zou hebben, dus wanneer we een huis met tuin hebben is het prima 🙂

  | Reageer op deze reactie
 8. Marije schreef:

  Iris! De rucola kan je tot op de grond wegknippen en dan komen er weer gezellige lekkere jonge blaadjes boven. Ik vond het een beetje eng maar bij m’n zus werkte het super en bij mij beginnen de kleine blaadjes nu ook al weer te komen. Je kan dit natuurlijk ook maar bij de helft van je rucola doen, dan blijven er ook nog lekkere stengeltjes voor Bunny over 🙂

  Heerlijk om je moestuinverhalen te lezen, veel is zo herkenbaar hihi

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Oh dat wist ik niet! Zo leer ik elke keer weer bij, zo handig! Ik ga het zo meteen doen, en dan voor de helft inderdaad hihi 😀

   | Reageer op deze reactie
 9. Danielle schreef:

  Super leuk, als ik verhuisd ben wil ik ook zelf kruiden en andere plantjes om van te eten. En ik word zo blij van al je konijnenfoto’s! 🙂

  | Reageer op deze reactie
 10. Anne-Marieke schreef:

  ik wordt zo moedeloos van die slakken die werkelijk alles opknagen 🙁
  En toch kan ik het niet over m’n hart verkrijgen om ze dood te maken.. 😛 steeds als ik er een zie zet ik ‘m 50 meter verderop op de parkeerplaats xD

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   In het begin had ik nog precies hetzelfde, toen vond ik die biervallen zo sneu. Maar tegenwoordig heb ik zo’n hekel aan die slakken dat het mij niet uitmaakt hoe ze aan hun einde komen. Oké, behalve de huisjesslakken, die breng ik wel altijd netjes weg. De naaktslakken vaak ook wel trouwens, maar je moet het zo goed bij houden, jeetje. Ik wist niet dat slakken zulke hongerige beestjes waren! Maar ik begrijp je frustratie dus helemaal. Zo stom als je veel moeite in een plantje hebt gestoken en je de volgende ochtend ziet dat ‘ie tot de grond is weggevreten 🙁

   | Reageer op deze reactie
 11. Lauriëtte schreef:

  Je moestuintje doet het goed zeg! Lijkt me wel echt super vervelend als die slakken alles dan weer kapot maken 🙁 Zonde van al je moeite. Hopen dat ze nu weg blijven en alles lekker rustig kan groeien!

  | Reageer op deze reactie
 12. Rianne schreef:

  Ik ben blij met elke regenbui en ga dadelijk (als het gestopt is met regenen) even de tomatenplant inspecteren want ‘dieven’, dat ben ik tot nu toe vergeten te doen..

  Verder ziet het er allemaal prima uit hoor!

  | Reageer op deze reactie
 13. Leonie schreef:

  Wat een leuke fotopost! Je klinkt heel gepassioneerd 🙂 Ik heb al moeite met mijn munt en basilicum in leven houden, laat staan met een hele moestuin. Dit is echt zo’n gevalletje ‘leuk als een ander het doet en dan wil ik het ook maar ik weet dat ik gegarandeerd ga falen’ :’) geef mij maar gewoon een computer en fotosjop haha

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Ik heb mijn kruidenplantjes ook nooit in leven kunnen houden haha, volgens mij doen die supermarkten dat gewoon met opzet zodat je telkens weer nieuwe kruidenplantjes moet kopen 😉 In het begin deed ik ook alles fout met mijn moestuin hoor, of nouja, nog steeds wel eigenlijk, er is al heel veel mislukt :’) Maar het komt goed, ik ben hoopvol :p

   | Reageer op deze reactie
 14. Emma schreef:

  Wat leuk, zo’n rondleiding door je moestuin! 🙂 Voorlopig laat ik papa nog even z’n gang gaan, hihi. Maar eten uit eigen tuin is toch wel het lekkerst, vind ik!
  X Emma

  | Reageer op deze reactie
 15. Monique Beun schreef:

  Hoi iris.

  Ik lees zo jou ergenis over de naaktslakken. Wij hebben een moestuin op stapels tegels en wij hebben nog geen last gehad van naaktslakken. We hebben onder de tuin een deel van een schutting die water door laat. Je zou hier ook nog een wateropvang van kunnen maken. Hierdoor geen slakken gehad. En tevens heb je ook een fijne werk hoogte.
  Misschien is het iets voor volgend voorjaar.

  Groetjes monique en krista.

  Ps. Ik heb als voorbeeld ook een linkje bijgevoegd zoals wij hem hebben staan.

  http://instagram.com/p/oJTi_VlogC/

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Bedankt voor de tip, dat is inderdaad een goed idee! Ik denk dat ik volgend jaar zoiets ga maken voor de groentes die niet zo hoog worden en waar slakken graag van eten. Zoals sla en radijsjes enzo 😀 En inderdaad is dat ook handig als werkhoogte. Bedankt voor je berichtje! Fijne dag vandaag 🙂

   | Reageer op deze reactie
 16. ENJOY! schreef:

  Leuk om te zien hoe het jouw tuintje vergaat. Ik zie al flinke tomaten! Ik ga regelmatig op slakkenjacht en kieper ze dan in de GFT bak. Kunnen ze lekker rond knagen en glibberen….

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Oh ja dat is ook een goed idee! Alleen ik word zo kriebelig van die dieren, ik ben bang dat ik de groene container dan niet meer durf te openen :’)

   | Reageer op deze reactie
   1. ENJOY! schreef:

    Ik droomde de eerste keer dat ik dat gedaan had dat de GFT bak aan de wandel ging en ze zelf de klep openden brrrrr…..

    | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Ik heb geen idee! Ik blijf er maar koffiedrap in gooien in de hoop dat de katten er niet meer in gaan zitten. Ik heb ook nog een doosje Kattenschrik hier staan, dat is iets van knoflookolie, dus daar moet ik maar snel weer mee gaan strooien. Uiteindelijk kom ik vast wel over mijn angst heen en durf ik er weer blaadjes van te plukken, er zit tenslotte ook koeienmest in de grond waar ze in staan :p

   | Reageer op deze reactie
 17. Wat leuk: ik volg nu ook de blogs van Jeffrey en GayUnicorn, bedankt voor de tip 😉
  Al mijn moestuinpogingen zijn mislukt door een allesvernietigende slakkenplaag. Wat er toen nog min of meer bleef staan, is door onze konijnen aangevroten bij een uitbraak. Meh!

  | Reageer op deze reactie
 18. Helena schreef:

  Wat een leuke blog! Mijn tomatenplant doet het niet zo geweldig, dus ik ben heel blij met je adviezen! Hopelijk kan ik er nog wat leven in krijgen 🙂

  | Reageer op deze reactie
 19. Olga schreef:

  Ah, wat leuk toch, deze moestuin updates 🙂
  Wij eten ook elke week van onze rucola plant, te gek! Dat wordt echt wennen als het ooit weer winter wordt (nog maar even niet aan denken).

  | Reageer op deze reactie
 20. Anna Naomi schreef:

  wat leuk! Ik dacht eerst altijd dat moestuintjes niet zo interessant waren, maar bij mijn ouders is laatst de tuin verbouwd en nu is daar heel veel ruimte voor. Ik blijk het ontzettend leuk te vinden!
  Die tuinmelde kenden wij nog niet (zit samen met mn moeder enthousiast je blog te bekijken :p). Knoflook is ook een heel goed idee!
  wat ook tegen slakken helpt: een koper band. Normaal is dat voor om potten heen, maar je kan het vast ook goed rondom de houten bak plakken waar jij alles in kweekt! Slakken haten koper en kruipen daar (als het goed is) niet overheen. http://www.tuinadvies.be/shop/product.php?id=282

  | Reageer op deze reactie
 21. Esther schreef:

  Haha, herkenbaar van de katten.. Ik had citroenmelisse in de tuin. Heerlijk voor een kop thee of een karaf koud water. Tot ik zag dat mijn katten en de buurkatten tegen de plant aan sproeiden. Ieuw!!

  Leuk om te lezen. Ik heb een klein tuintje, maar ben van plan volgend jaar de helft (de helft die ruim een halve dag zon krijgt) helemaal leeg te halen en er helemaal een groenten/kruidentuin van te maken. Jouw slakkenprobleem is herkenbaar helaas. Biervallen werken wel goed, maar ik heb ook het idee dat ik daar echt alle slakken uit de buurt mee naar m’n tuin lok…

  | Reageer op deze reactie
 22. Naomi schreef:

  Zelf wil ik later ook een moestuintje, wat is er nou lekkerder dan eten uit eigen tuin waar je met liefde aan gewerkt en voor gezorgd hebt?
  Moet wel zeggen, zelfs nu ik al 2 jaar in een tuincentrum werk, ben ik nog geen tuinheld…

  | Reageer op deze reactie
 23. Pingback: Het begin: zaadjes bestellen | Tuintragiek
 24. Pingback: Mijn moestuin: voorbereidingen | IKBENIRISNIET
Back to Top