Moestuin perikelen

Ik dacht dat je de natuur gewoon een beetje zijn werk kon laten doen als je een moestuin hebt. Zaadjes planten, beetje water en zon erbij, en hoppa je hebt je eigen groenten na een paar weken. I was wrong! Ik zie het maar als een leerproces: van alles dat nu fout gaat, leer ik weer. Zodat mijn moestuin volgend zomer alleen maar beter kan worden!

Mijn makkelijke moestuin

Een rondleiding

Ik ben trouwens al twee dagen vergeten mijn plantjes water te geven, misschien had ik dat eerst even moeten doen voordat ik de foto’s maakte. Nu lijkt het net alsof ik heel slecht voor mijn plantjes zorg! Gelukkig gaat het zo keihard regenen, als ik Buienradar mag geloven, dan kunnen de plantjes weer lekker veel drinken.

Moestuin

Mijn tomatenplant! Deze doet het het beste van al mijn plantjes. Er zitten al een paar trossen groene tomaten aan. Ik wist eerlijk gezegd niet zo goed hoe ik hem moest verzorgen, dus ik liet de natuur maar een beetje zijn werk doen. Gelukkig kwam Jeffrey laatst langs, hij heeft bij een tomatenteler gewerkt, dus hij heeft mijn tomatenplant een metamorfose gegeven. Blijkbaar moet je alle takken onder de eerste tros weghalen, bloempjes weghalen als er te veel bij elkaar zitten en mini-takjes uit de ‘oksels’ van de plant weghalen. Anders is de plant veel te druk met al die extra dingen en worden de tomaten nooit mooi groot en rood!

MoestuinDe courgetteplant doet het helaas minder goed. Die groeide heel hard, alleen werd toen plots aangevallen door een leger van naaktslakken. Deze wijk ligt wat lager (denk ik?) en is daardoor vochtiger, na een regenbui zitten alle trottoirs en bosjes vol met slakken. En mijn tuin dus ook. Doordat we geen winter hebben gehad, zijn er nu extra veel slakken, heb ik mij laten vertellen. Ik probeer dus wel van alles (biervallen, natte krant, koffiedrap, natuurlijke anti-slakkenkorrels, etc.) maar het zijn er gewoon te veel. Laatst hebben we ze op een avond allemaal verzameld in een plantenpot, het waren er gewoon meer dan 30! Iehh..
Moestuin

En de rucola. Ik vind dat zo lekker! Ik heb hier al veel van gegeten. Eigenlijk is hij nu een beetje te lang door gegroeid en zijn de bladeren te taai en scherp geworden, maar ik laat hem maar lekker zijn ding doen. Bunny von D vindt deze rucola stengels en bloemen superlekker namelijk:
Moestuin
Bloemetje voor jou!
Moestuin
Nomnomnomnom..Moestuin

Omdat ik zo’n rucola-liefhebber ben (ik gooi het werkelijk overal doorheen) heb ik nog een extra bak met rucola gezaaid. Daarnaast staat dille, waar de helft alweer van weggevreten is door slakken en Gait onze tuinkabouter!Moestuin

Dit is tuinmelde, een soort van spinazie. Ik weet eigenlijk nog niet of het nu al uitgegroeid is zodat ik het kan plukken en eten. Misschien weet iemand van jullie dat? Bunny von D vindt dit in ieder geval heel lekker, want ik zie haar regelmatig een hokje in de moestuinbak opeisen met haar dikke bunny-billen en dan gaat ze aan deze blaadjes knabbelen. Foei!

Moestuin

De paprikaplant was laatst in één hap van mevrouw von D weg. Maar inmiddels is hij al weer aardig bijgegroeid. Misschien dat het dan toch nog wat wordt?Moestuin

Knoflook! Ik houd ook net zoveel van knoflook als van rucola. Dit duurt alleen zo lang met groeien (ja oké misschien helpt het als ik ze wat vaker water geef, oeps, hier zie je wel heel goed dat de grond veel te droog is). Moestuin

Hé een bij!!Moestuin

En ik heb ook nog aardbeien! Wat een feest. Ze worden alleen nooit heel groot en ze smaken zuur. Hier zou ik ook wel weer iets fout doen, dat moet ik nog uitzoeken. Gelukkig kocht ik laatst een moestuin-boek voor kinderen, daar staat alles heel makkelijk in uitgelegd.Moestuin

Kennen jullie mijn theetuin nog? Hier schreef ik er over, en kijk hoe groot de kruiden inmiddels zijn gegroeid! Ik durf er alleen geen thee meer van te maken omdat de zwerfkatten in de buurt deze bak als toilet hebben gebruikt, iew.Moestuin

We zijn trouwens ook bezig om een huisje/afdakje achter in de tuin te maken. Dan kunnen we daar zitten als het heel warm is, onze tuin zit namelijk precies op het zuiden, soms is het net een sauna. Al het gras is er inmiddels ook weg, nu moeten er alleen nog vlonders op komen te liggen. Als het huisje helemaal af is, komt er nog een blogpost over natuurlijk!

Moestuin

Groetjes van het leukste konijn van de wereld!

Back to Top