Juice by Iris: Bietensap & Amandelmelk

Ik heb weer twee vers-van-de-pers sapjes bedacht die later op mijn menukaart komen als ik mijn sapjeswinkel Juice by Iris begin. Al bedenk ik mij net dat ‘Vers Van De Pers’ een veel leukere bedrijfsnaam is. Gelukkig doe ik nog honderd jaar over mijn studie (want een Psychologie diploma is uiteraard heel belangrijk als je een sapjeswinkel begint) dus heb ik nog even tijd om een leuke naam te bedenken. Deze keer een jummie bietensapje en home made amandelmelk!

amandelen weken

Juice juice baby

Wist je dat het heel makkelijk is om je eigen notenmelk te maken? Je weekt de noten voor 8 uur in een kom water en daarna doe je ze in de slowjuicer of blender met het vocht. Je kan het op smaak brengen met dadels of honing, heel leuk (en lekker!) om zelf te doen, vond ik. Bietensap is handig als je wat meer uithoudingsvermogen nodig hebt, een soort van legale doping voor het hardlopen. Drink er alleen niet te veel van, want je krijgt daardoor al snel te veel nitraat binnen, wat weer omgezet wordt in nitriet, en dat kan vervolgens omgezet worden in kankerverwekkende stoffen. Nou goed, veel onderzoek moet er nog naar worden gedaan, maar zoals bij alles is het advies: geniet met mate. 

bietensap

#1 Bietensap

rood_hartje 2 rode bieten
rood_hartje 1 groene appel
rood_hartje 1 komkommer
rood_hartje 1/2 zoete bataat
rood_hartje 1/4 citroen

Bereiding: Ik weet niet of het per sé nodig is, maar ik schil de bieten altijd van te voren. Deze snij ik in kleine stukken, omdat er anders te veel druk op de zeef van de juicer komt te staan. De zoete bataat schil ik ook en snij ik in dunnere plakjes, omdat dit best een harde groente is. Wanneer je biologische citroenen in huis hebt, kan je die schil laten zitten. En dan alles juicen!

zelf gemaakte amandelmelk

#2 Zelfgemaakte Amandelmelk

rood_hartje 1 cup amandelen (of andere noten)
rood_hartje 3 cups water
rood_hartje Iets om het mee te zoeten: honing, agavesiroop, vanille extract, etc.

Bereiding: Week de amandelen in het water voor zo’n 8 uur of langer. Spoel de amandelen een paar keer om, en gooi ze in de slowjuicer samen met het vocht waar ze in hebben geweekt. Zeef de amandelmelk eventueel nog door een kaasdoek, zelf deed ik dat niet. Roer er honing of iets anders zoets doorheen naar smaak. Tip: als je een blender gebruikt zou je ook dadels als natuurlijke zoetstof kunnen gebruiken.

Ik ben helemaal vergeten te onthouden hoeveel ml. beide opleveren met die hoeveelheid ingrediënten, al is dit sowieso erg afhankelijk van het type juicer dat je gebruikt en hoe vers de ingrediënten zijn. De volgende keer zal ik wat beter opletten en dan voeg ik het alsnog toe!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

16 reacties op “Juice by Iris: Bietensap & Amandelmelk

 1. Maura - YLT schreef:

  Oh jaaaaa, begin die juice bar! Sowieso dat ik langskom. Plak er dan ook een moestuin aan, kun je gelijk groentesapjes juicen. En lekker he zelfgemaakte amandelmelk 🙂

  | Reageer op deze reactie
 2. Ilse schreef:

  Dat bietensapje wil ik wel eens proberen! En als je ooit echt die sapjeswinkel begint, dan kom ik langs, hoor. 😉

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Jeeej leuk, gezellig! Alle vaste klanten krijgen een stempelkaart en elke keer als je een sapje besteld krijg je een konijnensticker. (Ik heb het allemaal al uitgedacht, haha!)

   | Reageer op deze reactie
 3. Marjolein schreef:

  Dit lijkt me serieus lekker! 😀 hoewel bietensap me totaal niet trekt, ziet dit er wel heerlijk uit.

  | Reageer op deze reactie
 4. Naomi schreef:

  wat een leuk idee om je eigen amandelmelk te maken, dat ga ik zeker een keer proberen. En dat bietensap ziet er ook echt lekker uit. ik heb dit jaar bieten in de groentetuin staan, dus misschien kan ik er wel een super vers sapje van maken.

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Oh wat leuk! Ik had zelf ook bieten gezaaid, twee keer zelfs want de eerste keer hadden naaktslakken erover gehobbeld. Maar ik ze er nog niet zoveel gebeuren, volgens mij wordt dat niet meer wat :p

   | Reageer op deze reactie
   1. Naomi schreef:

    Arme jij met al die slakken, ik weet er alles van; het eerste jaar hebben ze bijna onze hele groentetuin leeg gevreten. Niemand die mij ooit nog kan vertellen dat slakken langzaam zijn, want volgens mij rennen die ’s nachts door de groentetuin om snel & zo veel mogelijk te kunnen eten:)

    Onze rode bieten zijn nog niet klaar, maar mijn zus & ik kunnen al wel volop courgettes (heel veel courgettes, we delen ze aan iedereen uit), snijbiet, sperziebonen & kruiden oogsten. Wat heel leuk is om te planten is basilicum, als je dat in elk geval lekker vindt. Je kunt gewoon een plantje in de supermarkt kopen. Dat plantje trek je uit elkaar, zodat je heel veel losse basilicum plantjes overhoudt en die zet je vervolgens één voor één in de grond. Op het moment dat de plantjes aanslaan, haal je de toppen eruit (dat stimuleert de groei) en dan gaan ze heel hard groeien en heel veel blad aanmaken. Ik heb echt al veel van de plantjes kunnen plukken om heerlijke pesto te maken. Zolang je gewoon de toppen eruit haalt en de kleine blaadjes laat zitten, dan groeit het echt als kool (of als munt of als basilicum:). Jammer genoeg vinden de slakken de plantjes ook lekker, maar misschien kun je ze afdekken met plastic tot dat ze wat groter zijn.

    Sorry, heel verhaal, maar ik dacht; misschien vind je het wat. Groetjes & succes met het tuintje!

    | Reageer op deze reactie
 5. Karlijn schreef:

  Vers van de pers is echt een leuke naam voor een sapjeswinkel! Mocht het ooit zover zijn, dan kom ik zeker langs 🙂

  | Reageer op deze reactie
 6. Emma schreef:

  Oehh dat klinkt heel lekker en gezond! Super idee die sapjeswinkel.. 😉
  X Emma

  | Reageer op deze reactie
 7. Lisa schreef:

  Ik wist helemaal niet dat je zo makkelijk amandelmelk kan maken – supercool! En wat mij betreft kun je niet snel genoeg die sapjeswinkel openen 😉

  | Reageer op deze reactie
 8. Drumles Den Haag schreef:

  De amandelen staan te weken en gaan morgen de juicer in. Bedankt voor dit recept. Ik kwam er meerdere tegen en wist even niet meer welke nou het handigst was. Jij bewaard ook het vocht gewoon (in sommige recepten staat dat je dat moet weggooien). Dat lijkt me wel handig, want daar zit veel smaak in. Thanks!

  | Reageer op deze reactie
Back to Top