Juice by Iris: Bietensap & Amandelmelk

Ik heb weer twee vers-van-de-pers sapjes bedacht die later op mijn menukaart komen als ik mijn sapjeswinkel Juice by Iris begin. Al bedenk ik mij net dat ‘Vers Van De Pers’ een veel leukere bedrijfsnaam is. Gelukkig doe ik nog honderd jaar over mijn studie (want een Psychologie diploma is uiteraard heel belangrijk als je een sapjeswinkel begint) dus heb ik nog even tijd om een leuke naam te bedenken. Deze keer een jummie bietensapje en home made amandelmelk!

amandelen weken

Juice juice baby

Wist je dat het heel makkelijk is om je eigen notenmelk te maken? Je weekt de noten voor 8 uur in een kom water en daarna doe je ze in de slowjuicer of blender met het vocht. Je kan het op smaak brengen met dadels of honing, heel leuk (en lekker!) om zelf te doen, vond ik. Bietensap is handig als je wat meer uithoudingsvermogen nodig hebt, een soort van legale doping voor het hardlopen. Drink er alleen niet te veel van, want je krijgt daardoor al snel te veel nitraat binnen, wat weer omgezet wordt in nitriet, en dat kan vervolgens omgezet worden in kankerverwekkende stoffen. Nou goed, veel onderzoek moet er nog naar worden gedaan, maar zoals bij alles is het advies: geniet met mate. 

bietensap

#1 Bietensap

rood_hartje 2 rode bieten
rood_hartje 1 groene appel
rood_hartje 1 komkommer
rood_hartje 1/2 zoete bataat
rood_hartje 1/4 citroen

Bereiding: Ik weet niet of het per sé nodig is, maar ik schil de bieten altijd van te voren. Deze snij ik in kleine stukken, omdat er anders te veel druk op de zeef van de juicer komt te staan. De zoete bataat schil ik ook en snij ik in dunnere plakjes, omdat dit best een harde groente is. Wanneer je biologische citroenen in huis hebt, kan je die schil laten zitten. En dan alles juicen!

zelf gemaakte amandelmelk

#2 Zelfgemaakte Amandelmelk

rood_hartje 1 cup amandelen (of andere noten)
rood_hartje 3 cups water
rood_hartje Iets om het mee te zoeten: honing, agavesiroop, vanille extract, etc.

Bereiding: Week de amandelen in het water voor zo’n 8 uur of langer. Spoel de amandelen een paar keer om, en gooi ze in de slowjuicer samen met het vocht waar ze in hebben geweekt. Zeef de amandelmelk eventueel nog door een kaasdoek, zelf deed ik dat niet. Roer er honing of iets anders zoets doorheen naar smaak. Tip: als je een blender gebruikt zou je ook dadels als natuurlijke zoetstof kunnen gebruiken.

Ik ben helemaal vergeten te onthouden hoeveel ml. beide opleveren met die hoeveelheid ingrediënten, al is dit sowieso erg afhankelijk van het type juicer dat je gebruikt en hoe vers de ingrediënten zijn. De volgende keer zal ik wat beter opletten en dan voeg ik het alsnog toe!

Back to Top