5 tips om energie te besparen

Bijna alle energie die mensen verbruiken komt van fossiele brandstoffen. Fossiele brandstoffen zijn bijvoorbeeld olie, kolen of gas. Die zijn ontstaan uit fossiele resten van planten (en dino’s!) die miljoenen jaren geleden leefden. Maar probleem 1 is: dit raakt een keer op. En probleem 2 is: bij de verbranding van deze brandstoffen komt CO2 vrij wat weer zorgt voor het broeikaseffect. Gelukkig kunnen we al met een klein beetje moeite ons steentje bijdragen door te besparen op ons energieverbruik. Vandaag geef ik 5 supersimpele tips om energie te besparen plus een website waar je energieleveranciers kan vergelijken.

quote

Energie vergelijken

Op PrizeWize.nl kan je energie vergelijken. Op basis van je persoonlijke situatie rekenen ze uit welke energieleverancier het voordeligste contract voor je heeft. Leveranciers zetten vaak exclusieve kortingen op de website, waarmee energie vergelijken via PrizeWize je tot honderden euro’s kan besparen. Op de eerste pagina vul je een aantal gegevens in, op de tweede pagina kan je energieleveranciers vergelijken. Rechtsboven kan je op duurzaamheid selecteren: ‘grijs’, ‘groen’ of ‘alle’. Ik raad natuurlijk ‘groen’ aan. Want door voor groene stroom te gaan, stimuleer je de investering in wind- en zonne-energie. Zelf heb ik ecostroom van Eneco, al zie ik dat dat niet de goedkoopste is als ik mijn eigen gegevens vergelijk op PrizeWize. Mocht je ook een veel goedkopere energieleverancier tegenkomen via de energievergelijker, dan kan je in de volgende stap op een eenvoudige manier overstappen. PrizeWize heeft met de meeste energieleveranciers een overeenkomst, waardoor de uitwisseling van gegevens efficiënt gaat. In samenwerking met de nieuwe energieleverancier zorgen zij dat je oude contract wordt opgezegd wanneer je overstapt.

5 Tips

Kort samengevat is de belangrijkste basis-tip dus om voor groene stroom te kiezen. Maar er zijn ook nog een paar makkelijke praktische tips die je in het dagelijkse leven kan gebruiken. Voor mij ook erg handig, want we wonen hier in een oud anti-kraak-huis, we hebben niet eens een thermostaat bijvoorbeeld, omdat we hier een moederhaard hebben. Belangrijk om er dus wat meer bij stil te staan zodat we geen energie verspillen.

1. Let op je stroomverbruik: deze tip is vooral voor mijzelf, want in de chaos hier heb ik dus geen flauw idee hoeveel wij verbruiken. Sinds ik op mijzelf woon heb ik misschien één of twee keer de meterstand doorgegeven, omdat ik dit telkens vergeet. Als je weet hoeveel je verbruikt, dan motiveert dit ook om zuiniger met de energie om te gaan. Note to self: get organized!

2. Stand-by verbruik: Inmiddels algemeen bekend, maar zet apparaten zoveel mogelijk uit met de schakelaar in plaats van door ze op stand-by te zetten. Als ze geen schakelaar hebben, kan je ze aansluiten op een stekkerdoos die een schakelaar heeft. En als je het helemaal luxe wil hebben, kan je hier ook een afstandsbediening voor kopen, dan kan je vanaf de bank de televisie helemaal uitzetten in plaats van op stand-by zonder dat je ervoor hoeft op te staan, wat wil een mens nog meer.

3. Energiezuinig koken: Gebruik niet een te grote pan als je er maar weinig in doet, een kleinere pan (met de deksel erop!) op een kleiner pitje is veel zuiniger en je eten is ook nog eens sneller klaar. Doe ook niet te veel water in een pan, een klein laagje water is vaak al voldoende. En je kan het water eerst in de waterkoker laten koken in plaats van op het vuur. Wist je dat pasta ook gaar wordt zonder dat het water borrelt?! Als het water kookt doe je de pasta erin, deksel op de pan en zet je het vuur uit. Ik wil dit al een hele tijd proberen, maar ik durf niet omdat ik bang ben voor verpest eten. Ik ben heel benieuwd of jullie op deze manier koken en hoe het bevalt! Update: ik heb het geprobeerd met rijst en het werkt!

4. Gebruik je magnetron: Zelf had ik dit niet helemaal verwacht, maar blijkbaar verbruiken magnetrons veel minder energie. Door de microgolven wordt alleen het eten warm, in plaats van het hele apparaat (zoals bij een oven). En nee: het is nooit op een goede wetenschappelijke manier aangetoond dat magnetrons ervoor zorgen dat je eten alle voedingsstoffen verliest.

5. Ontdooi je vriezer en koelkast regelmatig. Want als je een vriezer vol met ijsvorming hebt, slurpt dat ook een hoop energie, las ik laatst toevallig. Iets waar ik eigenlijk nog niet eerder bij stil had gestaan. “Koelkast/vriezer schoonmaken” heb ik dus net op mijn to do list gezet, niet mijn meest favoriete klusje, maar de aarde red je niet vanaf je luie kont op de bank helaas.

Wat is jouw tip om op een makkelijke manier energie te besparen?

Dit is een gesponsord artikel.

Back to Top