Over eieren en waarom biologisch beter is

Er zijn veel-veel-veel misvattingen in voedselland. Mede door misleidende reclame’s, mooie verpakkingen en consumenten die door de bomen het bos niet meer zien. Eén van die dingen gaat mij echt aan het hart, en dat zijn eieren. Of eigenlijk de kipjes die die eieren leggen, natuurlijk. Er zijn namelijk veel verschillende soorten eieren: scharreleieren, vrije-uitloopeieren en biologische eieren. Maar ik las net dat 84,1% van alle eieren die verkocht worden scharreleieren zijn en dat slechts 2,4% biologisch is. Ai.. En dat terwijl biologische eieren maar 1 euro duurder zijn per doosje! 

chicken
By Natalie Dee

Ei codes

Er zijn veel verschillende eieren te verkrijgen in Nederland, je zou bijna door de bomen het bos niet meer zien. Gelukkig kan je op de eieren zien wat voor een soort ei het is. Op elk ei staat een code die begint met het nummer 0, 1, 2 of 3. Een biologische ei heeft een code die met 0 begint, een kooiei heeft een code die met een 3 begint. Hoe lager het nummer, hoe diervriendelijker de omstandigheden zijn van de legkip waar het ei door is uitgepoept.

Het scharrelei – eicode 2

De kooikip (eicode 3) heeft het het allerslechtst, gelukkig verkopen de meeste supermarkten deze eieren niet meer. Tegenwoordig weten de meeste mensen ook wel dat legbatterijen not done zijn, en gaan ze voor scharreleieren. Want dat klinkt zo gezellig: eitjes van scharrelende kipjes, die een worm uit de grond trekken en heen en weer fladderen. Well, think again. De scharrelkip heeft het namelijk niet veel beter dan de kooikip. Deze kippen komen nooit buiten en hebben ongeveer 2 A4’tjes ruimte per kip. Het woord ‘scharrel’ staat voor dat de kipjes niet in kooien zitten. Maar in plaats daarvan zitten ze met z’n allen in een schuur gepropt. De meeste legkippen in Nederland worden op deze manier gehouden. En dat vind ik zó sneu.

scharrelkip
Door Mtcv via Scharrelpluimveehouderij – Wikipedia

Het vrije-uitloopei – eicode 1

Vrije-uitloopkippen hebben het gelukkig al wat beter, die mogen tenminste naar buiten! Ze hebben ook meer ruimte dan scharrelkipjes. De boer heeft dus meer grond nodig voor zijn kippen, waardoor vrije-uitloopeieren duurder zijn dan scharreleieren. Op het plaatje hieronder zie je hoeveel ruimte de kip binnen (9 kippen per 1 m2) en buiten (1 kip per 4 m2) moet hebben om een vrijeuitloop-kip te mogen heten. Helaas worden bij vrije-uitloopkippen wel de snavels afgeknipt, net als bij scharrelkippen, een pijnlijke ingreep die stress veroorzaakt.

vrijeuitloopei
Door Mtcv via Vrije-uitloopei – Wikipedia

Het biologische ei – eicode 0

Het biologische ei is het meest diervriendelijke ei dat je kan kopen. Al hoorde ik dat deze qua milieuvriendelijkheid weer lager scoort, waarschijnlijk doordat de kippen meer ruimte innemen (?). Maar persoonlijk vind ik diervriendelijkheid altijd het belangrijkste, daarom koop ik alleen biologische eieren als ik eieren nodig heb. Deze kippen kunnen buiten lopen en hebben binnen meer ruimte dan scharrelkippen. Ook krijgen ze biologisch voer.

biologisch_ei
Door Mtcv via Biologisch ei – Wikipedia

Rondeeleieren scoren qua diervriendelijkheid trouwens ook hoog, alleen zijn het officieel gezien scharreleieren omdat ze niet aan de wettelijke eisen van biologische eieren voldoen. Deze kippen kunnen namelijk ook naar buiten, hebben de beschikking over een dag- en nachtverblijf en een bosrand en de eierdozen zijn gemaakt van aardappelzetmeel. Dit bedrijf let ook erg op milieuvriendelijkheid.

Blije kippenmama

‘Vroeger’ at ik elke ochtend een ei bij mijn ontbijt, ik at ook vaak een ei als vleesvervanger bij het avondeten. Toen ik het boek Dieren Eten van Jonathan Safran Foer las, ben ik hier direct mee opgehouden. Want toen kwam ik erachter hoe eieren worden geproduceerd, daar word je als dierenvriend niet vrolijk van. Maandenlang heb ik daardoor geen ei meer gegeten. Tegenwoordig eet ik wel weer sporadisch eieren. Zo nu en dan een biologisch ei vind ik wel lekker, maar meer dan dat kan mijn geweten niet aan. Uiteindelijk zou het beter zijn om helemaal geen eieren te eten. Want zelfs bij biologische eieren worden kippen niet altijd even goed behandeld. De mens heeft namelijk door te fokken legkippen en vleeskippen gecreëerd. Als een legkip van een haantje bevalt, heeft dat haantje niet zoveel nut. Want hij heeft niet genoeg vlees om een vleeskip te worden, het soort is immers zo gefokt om zoveel mogelijk eieren te kunnen leggen, maar hij kan ook geen eieren leggen omdat hij een haantje is. Al deze kuikentjes worden dus gedood, vaak door vergassing. Soms worden ze zelfs levend door een shredder gegooid. Al heb ik stille hoop dat ze dit bij biologische bedrijven op een wat meer diervriendelijke manier doen, maar ik kan er bijzonder weinig informatie over vinden, en dat betekent vaak niet veel goeds. Dat breekt je hart toch gewoon? Ik kan niet wachten tot we zijn verhuisd naar een leuk huisje ergens achteraf, met een moestuin, twee zwijntjes en mijn eigen kipjes die sowieso het leukste leven ooit krijgen met mij als kippenmama.

Een paar ei-vrije recepten uit mijn recepten index:

Meer informatie vind je op eicode.nl en Wakker Dier. Ei-vrije recepten en ideeen voor ei-vervangers kan je vinden op Waardeloze Haantjes. En lees ook deze blogpost op Dinastie.nl (blogtip)!

Back to Top