3 tips voor ecologisch schoonmaken (+winactie)

Drukbezette rommelige studenten, en iedereen die niet van schoonmaken houdt, opgelet! Vandaag kan je namelijk een heuse schoonmaakhulp winnen. Nouja, dat is iets te optimistisch geformuleerd wellicht. Maar je huis wordt in ieder geval voor drie uur mooi schoongemaakt. De winactie vind je onderaan de blogpost, maar daarvoor vind je eerst nog een paar ecofabulous schoonmaaktips.

zelf schoonmaakmiddel maken

Tip 1: Handige natuurlijke middeltjes

Ik ben zelf groot fan van schoonmaken met natuurazijn. Het ruikt niet altijd even lekker, maar het werkt als een tierelier. Azijn werkt ontvettend, ontkalkend en zorgt ervoor dat vieze luchtjes verdwijnen. Ik heb dus altijd een sprayfles met één deel water en één deel azijn bij de hand voor wanneer mijn lieftallige konijn per ongeluk een plasje doet op de bank. (Kan Bunny von D niets aan doen hoor, soms slaapt ze gewoon heel diep en is ze zo zen als een spaghettisliertje.) Ik gebruik azijn ook als wasverzachter en glasreiniger. Andere handige natuurlijke middeltjes zijn soda, baking soda en Aleppo-zepen. Via Google (of Ecosia voor de hippies onder ons) vind je honderden tips hoe je hier het beste mee kan schoonmaken. Zo heb ik laatst nog een houten snijplank die naar knoflook stonk weer fris en fruitig gekregen door het in te smeren met baking soda. En als je een lieve oma hebt, kan je haar natuurlijk ook om tips vragen! Want back in the day bestonden er nog helemaal geen luxe schoonmaakproducten en was het de normaalste zaak van de wereld om schoon te maken met natuurlijke middelen.

Tip 2: Ecologische schoonmaakproducten

Ik vind het zelf heel leuk om met dit soort ‘grootmoeders tips’ aan de slag te gaan. Maar ik begrijp het ook goed als je dat allemaal te veel gedoe vindt. Gelukkig wordt groen doen steeds meer normaal en kan je zelfs in de standaard supermarkt ecologische schoonmaakmiddelen vinden. Omdat ik mijn gekke zelfgemaakte schoonmaakmiddeltjes gebruik, heb ik hier geen ervaring mee, maar ik hoor goede dingen over bijvoorbeeld Ecover. Oh, en Seepje wasmiddel! Daar heb ik wel ervaring mee en dat vind ik een erg leuk product. Afwasmiddel maak ik trouwens ook niet zelf, die heb ik van het merk Klok, bij de Appie kost zo’n fles maar 95 cent. Dit soort milieuvriendelijke producten bevatten geen onnodige schadelijke stoffen die reguliere schoonmaakmiddelen vaak wel bevatten. Let wel even op of het product daadwerkelijk ‘groen’ is, bijvoorbeeld door de ingrediëntenlijst of keurmerken te checken. Zo weet je zeker dat je niet met een product te maken hebt dat aan greenwashing doet (= het product/merk lijkt heel bewust door een mooi groen kleurtje en woorden als ‘puur’ en ‘nature’ zodat het supermilieuvriendelijk lijkt, maar eigenlijk niet anders is dan een regulier product).

Tip 3: Laat iemand anders voor je schoonmaken

Misschien hebben jullie al eens van de schoonmaakservice Helpling gehoord. Dat is helemaal hip nu namelijk. De schoonmaakhulp van Helpling neemt geen eigen schoonmaakspullen mee, en gebruikt dus gewoon jouw (ecologische of home made) schoonmaakmiddelen die je al in huis hebt. Dus je hoeft je geen zorgen te maken over chemische troep die je zelf liever niet zou gebruiken. Op de website vind je meer informatie over welke schoonmaakspullen je in huis moet hebben en hoe de service verder werkt.

Dit is een foto van een meisje dat een schoonmaakhulp boekt, al snap ik niet zo goed waarom want zoals je ziet is haar kamer súperschoon.
Dit is een foto van een meisje dat een schoonmaakhulp via Helpling boekt, al snap ik niet zo goed waarom want zoals je ziet is haar kamer steriel-schoon. Of ze laat net een positieve review achter op de website over de schoonmaakster die net is langs geweest, dat kan natuurlijk ook.

Winactie

In samenwerking met Helpling mag ik 3 uur schoonmaakservice (t.w.v. ongeveer 45 euro) aan één van jullie weggeven, hiep hoi! Ik hoor je al al denken: Iris, jij zeurt altijd zo over je rommelige huis, kan je dat niet beter zelf gebruiken? Nou, ik zal eerlijk zijn, dat wil ik écht geen schoonmaakster aan doen. Maar jullie kan ik vast wel blij maken met een gratis schoonmaakbeurt van drie uur, toch? Als je dat wel ziet zitten: het enige wat je hoeft te doen om kans te maken is een comment achter te laten onder deze blogpost waarin je vertelt dat je meedoet aan de winactie (of een ander leuk verhaaltje, anders wordt het ook zo eentonig).

Let op: de service van Helpling is op dit moment alleen beschikbaar in de wat grotere steden. Check dus even op de website van Helpling of ze actief zijn in je postcode. En anders kan je je prijs natuurlijk ook cadeau doen aan een drukbezette vriend of vriendin die wèl in een plaats woont waar Helpling actief is.

Deze winactie loopt tot en met vrijdag 1 mei. De winnaar wordt willekeurig gekozen. De winnaar krijgt na sluiting van de winactie z.s.m. bericht via e-mail. Zou je dan binnen twee dagen willen reageren? Anders moet ik helaas een nieuwe winnaar selecteren. Succes!

schoonmaken

afb

Back to Top