Mijn huidverzorgingsroutine tegen acne

Wat een tranen heb ik gehuild om mijn horror-huid. Niets leek te helpen en ik werd er zo moedeloos van. Hormonale acne is een bitch. Tegenwoordig kan ik traantjes wegpinken van geluk omdat het zo goed gaat met mijn huid. Na een lang proces van ‘trial en error’ heb ik eindelijk de huidverzorgingsroutine tegen acne gevonden die goed voor mij werkt. Dat het goed voor mij werkt, wil uiteraard niet zeggen dat het ook voor jou zal werken. Maar wellicht kan je er iets uithalen waar jij ook baat bij hebt!

Mijn complete huidverzorgingsroutine tegen acne

Huidverzorgingsroutine tegen acne in 3 stappen

Nu lieg ik als ik zeg dat ik elke ochtend en avond netjes de volgende drie stappen uitvoer. Maar ik probeer me er in ieder geval aan te houden om het elke avond te doen. ’s Ochtends na het douchen smeer ik vaak alleen even een crème op mijn bakkes en dat vind ik het wel weer goed geweest. Mijn stappenplan bestaat uit: reinigen, exfoliëren en hydrateren. En alle producten die ik daarvoor gebruik heb ik hieronder per stap in een lijstje gezet.

Huidverzorgingsroutine tegen acne: wattenschijfjes

1. Reinigen

Als ik het reinigen goed doe en er de tijd voor neem, gebruik ik mijn superdeluxe cleanser van First Aid Beauty (FAB). Die kocht ik ooit na het gebruiken van een tester die me goed beviel. Mijn huid is vrij droog, maar van deze cleanser krijg ik nooit een trekkerig gevoel. Ondanks dat de reiniger zo mild is, heb je er maar een klein drupje van nodig en verwijdert het make-up extreem goed. De FAB cleanser is met twee tientjes behoorlijk aan de prijs, maar omdat je er maar weinig van nodig hebt, vind ik dat het op de lange termijn meevalt met de kosten.

Echter ben ik meestal te lui om boven de wastafel te hangen met mijn hoofd, dus doe ik wat micellar water op een herbruikbaar wattenschijfje en reinig ik daar mijn gezicht mee. Dit reinigt minder effectief dan de FAB face cleanser, maar het is nog altijd beter dan slapen met make-up op. Ik wissel nog wel eens van merk, maar kom meestal terug op die van HEMA want het flesje kost maar 2,50 euro.

Huidverzorgingsroutine tegen acne: reinigen

2. Exfoliëren

Al eerder schreef ik over hoe het met mijn huid ging en dat ik veel baat heb bij Paula’s Choice exfoliant (BHA). Dit product gebruik ik nu al anderhalf jaar zeer trouw. Het is holy grail in mijn gezichtsverzorging routine; ik bestel direct een nieuw flesje als ik merk dat het huidige flesje leeg begint te raken. Ik vul deze stap sinds kort aan met een sterke AHA exfoliant en dit werkt perfect voor mijn huid. Twee avonden in de week gebruik ik de exfoliant met AHA, de rest van de dagen die met BHA. De laatste paar weken verbaas ik mij steeds weer over hoe goed mijn huid er de laatste tijd uit ziet.

Leestip: Sophie heeft een uitgebreide blogpost over het verschil tussen een AHA en en een BHA exfoliant geschreven.

Ik breng de exfoliant soms met mijn vingers aan. Maar omdat de textuur als water is, gebruik ik meestal een zacht reinigingsdoekje van Human+Kind. Deze zijn dunner dan mijn wasbare wattenschijfjes dus ze zuigen niet te veel van het product op. Ze zijn extreem zacht, zelfs na vaak wassen. De doekjes zijn overigens ook ideaal om make-up mee te verwijderen, mocht je op zoek zijn naar een alternatief voor wegwerpschijfjes of -doekjes.

Huidverzorgingsroutine tegen acne: exfolieren

3. Hydrateren

Helaas heb ik nog steeds niet de perfecte dagcrème gevonden. Eigenlijk moet ik er één hebben met een SPF ter bescherming tegen de zon. Vooral in combinatie met de exfolianten die ik gebruik, deze maken je huid namelijk dunner. Maar voor nu gebruik ik de Paula’s Choice moisturizer uit de lijn skin recovery. Ik ben er tevreden mee; het is zeker één van de betere crèmes die ik tot nu toe heb gebruikt. Maar ik weet niet of ik het nog eens zal kopen. Ik vind het absoluut niet erg om veel geld neer te leggen voor een product als het écht goed werkt. Maar deze crème kost 30 euro en dat is toch wel prijzig voor een ‘gewoon prima’ crèmepje.

Als mijn huid iets extra’s nodig heeft, voeg ik twee druppeltjes van het The Body Shop Vitame E serum toe aan de crème. Dan is ‘ie perfect voedend. Zo gebruik ik het vaak als nachtcrème. Maar in de herfst en winter deed ik ook een druppeltje door de crème voor overdag. Ik merk namelijk dat als mijn huid te droog wordt, dit de acne direct aanwakkert. Ik had gelezen dat als je huid droog is, de talgproductie dit wil compenseren waardoor je dus weer puistjes krijgt. Goed hydrateren is voor mijn huid dus net zo essentieel als het exfoliëren.

Huidverzorgingsroutine tegen acne: hydrateren

Mijn huid is nog steeds niet flawless. Ook al heb ik bijna geen last meer van acne, je ziet nog wel veel deukjes en littekentjes. Hier kan ik mij echter niet zo druk om maken, ik ben al lang blij dat mijn huid nu egaler is. En door de huidverzorgingsroutine tegen acne die ik aanhoud, merk ik dat de littekentjes snel vervagen. Dus ik ben er zeer optimistisch over!

Welk product is voor jou de holy grail in je huidverzorgingsroutine?

Huidverzorgingsroutine tegen acne: Vitamine E Olie

Een deel van de links in deze blogpost zijn affiliatelinks, dank je wel voor je support!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

37 reacties op “Mijn huidverzorgingsroutine tegen acne

 1. Claire schreef:

  Wat leuk ineens zo’n beautyartikel! Ik heb zelf juist een gortdroge huid maar door afstudeerstress krijg ik ineens puistjes, zo stom. Die doekjes van Human+Kind lijken me heel fijn! Ik heb zelf een knalroze make-up remover doek van de Action en ik vind zo’n doek zo handig. Maarja niet helemaal eco/bioproof natuurlijk 😉 Zelf gebruik ik trouwens het micellair water van Kruidvat en volgens mij is die ietsjepietsje goedkoper!

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Tuurlijk wel! Is herbruikbaar, hashtag zero waste, dus ik keur het goed 😀 En bedankt voor de Kruidvat tip!

   | Reageer op deze reactie
   1. yvonne schreef:

    Die van de Action is nog goedkoper, 0.99 cent per fles maar ik heb geen idee of het dierproefvrij is..

    | Reageer op deze reactie
 2. denise schreef:

  Ik ben fan van de neutral crème en andere producten. Wil nog wel een goede exfoliant maar ben niet bereid er zoveel voor neer te leggen.. Jammer dat goedkopere merken nog niet Paula of ietsje nadoen. Haha.

  | Reageer op deze reactie
 3. Sophie schreef:

  Wat fijn dat de exfolianten ook zo goed voor jou werken! Ik gebruik nog steeds 2-3 keer in de week de 10% AHA van Paula’s Choice (en blijf ik voor de rest van mijn leven gebruiken denk ik, ook omdat hij fijne lijntjes etc tegengaat). De 2% BHA van PC heb ik vervangen met een goedkopere tonic (van Alba Botanica), ook met 2% BHA en dus dezelfde werking (alleen hij is wel iets uitdrogender). Ook mijn huid ziet er goed uit de laatste tijd, ik gebruik ook weer pure arganolie en dat geeft mijn huid een mooie glow. Leuk om te lezen wat jij allemaal gebruikt! 🙂

  | Reageer op deze reactie
 4. Sara schreef:

  Ik gebruik nu op aanraden van jou ook de Paula’s Choice en ben er superblij mee. Ik gebruik het alleen als ik een onrustige huid heb, dus niet iedere dag, maar ik merk altijd verschil! Volgens mij hebben we een redelijk soortgelijke huid, dus bij deze nog wat tips van mij waar je misschien wat aan hebt:

  – ik heb een stuk tea tree oil zeep van Dr Organic (gekocht bij de Tuinen), waar ik altijd mijn handen mee was. Ik doe voordat ik dan mijn handen afspoel wat extra water in mijn handen en was daar ook mijn gezicht mee. Daarna gebruik ik net als jij Micellair water van HEMA om de restjes makeup weg te krijgen. Dit is genoeg om mijn gezicht helemaal schoon te maken.
  – daarna gebruik ik ook Paula’s Choice BHA 2% en als ik echt pukkeltjes heb gebruik ik Grease Lightening van Lush erop. Dit werkt echt ONTZETTEND goed. nog nooit zo’n goed anti puistjes midddel gehad!
  – als nachtcreme/serum gebruik ik argan olie. Dat is echt wonderspul. Ik gebruik het ook als handcreme, haarmasker, bodylotion, als ik verbrand ben door de zon. Het hersteld mijn huid binnen een nacht en maakt het heerlijk zacht. ik had ook moeite met het vinden van een goede dagcreme, met name omdat ik niet tegen silliconen kan en dat zit in bijna ieder smeerseltje. Ik gebruik nu in de zomer dagcreme van Etos eigen merk, Sensitive lijn. Deze heeft SPF15, dus dat is chill. in de winter heb ik wat meer hydratatie nodig en dan gebruik ik de creme van embryolisse. Misschien dat een van deze middeltjes ook wat voor jou is! ik heb monstertjes van Paula’s choice gebruikt en ook die vitamine E serum van de Body Shop maar ik kreeg daar dus alleen maar meer ontstekingen van, buh.
  – verder kan ik je het ‘charcoal’ gezichtsmasker van de H&M aanraden. Stomtoevallig dat ik daar eens op ben gekomen, maar die maakt mijn huid zo intens poezelig zacht en schoon dat ik er niet van af kan blijven, haha. https://lifeofmaitrie.wordpress.com/2015/10/04/hm-face-masks-charcoal-and-pumice-pomegranate-and-mango/
  – ik gebruik onder de douche een scrubdoekje zodat ik geen aparte scrub hoef te kopen en die gebruik ik ook 2x in de week voor mijn gezicht.

  ik heb zelf herbruikbare wattenschijfjes maar vind het echt kut dat die zoveel product opzuigen 🙁 dus ik merk dat ik die toch vrij weinig gebruik. jammer…

  | Reageer op deze reactie
  1. Marianne schreef:

   Je kunt je wattenschijfjes eerst nat maken met water en er vervolgens wat product op doen. Product blijft dan op de oppervlakte en werkt supergoed! 🙂

   | Reageer op deze reactie
  2. Iris schreef:

   Oeps, late reactie. Ik wilde je nog bedanken voor deze fijne tips! Ik ga kijken of er iets bij zit dat ook goed voor mij werkt 😀

   | Reageer op deze reactie
 5. Maya schreef:

  Fijn artikel en ook meteen een leuke kennismaking met je blog! Misschien geen super dagcrème maar Hema’s cream gel voor onzuivere huid met spf 10 is mijn go to. Dat hydrateren wonderen kan doen voor mijn nogal vette huid heb ik recent ontdekt met een aloe vera soothing mask van the body shop en vitamine E nachtcrème.

  | Reageer op deze reactie
 6. Shibra schreef:

  Goed artikel, Iris! Ik gebruik sinds een klein jaar elke avond (oké, bijna elke avond) het night repair serum van Esteé Lauder en zweer daarbij voor het mooier maken van mijn huid (dus minder littekens, etc.). Enige nadelen: het is prijzig (maar ik koop het in de aanbieding) en niet dierproefvrij. Dat laatste vind ik echt nog wel een punt. Verder gebruik ik alles (facewash, soms serum, oogcrème, dagcrème) van Janssen Cosmetics. Dat is allemaal dierproefvrij en daarbij erg goed! De make-up gebruik ik van Lookx, ook allemaal dierproefvrij. Dit merk valt onder Janssen Cosmetics. Succes!

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Dankjewel voor het delen van jouw wonderproducten! Ik ken Janssen Cosmetics helemaal niet, ik zal het eens opzoeken 😀

   | Reageer op deze reactie
 7. Shirley schreef:

  Ik gebruik ook Paula’s Choice 2% BHA, de gel. Erg fijn product. Door rosacea is mijn huid heel gevoelig voor zon. Mijn favoriete spf is Eucerin gel oil control. Ik ben echt een zonnebrandsnob (ik haat vette vingers, laat staan een vet gezicht) en die van Eucerin vind ik echt fijn voor dagelijks gebruik.

  | Reageer op deze reactie
 8. Iris schreef:

  Helaas pindakaas heb ik nog niets gevonden wat écht helpt. Misschien dat ik het eens moet proberen om dagelijks een exfoliant te gebruiken.

  | Reageer op deze reactie
 9. Lotte schreef:

  Ik gebruik sinds kort de zonnebrand spf 30 van Jetske ultee op mijn gezicht (gewoon diegene voor je hele lichaam) Deze irriteert niet en heeft ‘goede’ zonnefilters. Hij is per fles 13,00 maar dan krijg je wel 250 ml. Een echte aanrader!

  | Reageer op deze reactie
 10. Saskia schreef:

  Mijn holygrail is de Skin Recovery Dagcrème SPF 30 van Paula’s choice, bijna dezelfde als die van jij gebruikt. Sinds ik dit gebruik heb ik geen eczeem meer gezien, zo fijn! Ik zocht de naam even op en zie dat deze ook 34 euro kost.. dat had ik even verdrongen denk ik.

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Oef ja herkenbaar. Ik reken het ook zsm af en wil er dan niet meer over nadenken, haha. Jemig wat een prijzen. Gelukkig werkt het goed! Ik ga er eens naar kijken, klinkt als een fijne creme, bedankt voor de tip!

   | Reageer op deze reactie
 11. Romy schreef:

  Wat een fijne producten allemaal! Ik moet echt eens dat micellair water van Hema gaan kopen. Daar heb ik al zoveel goede verhalen over gehoord. Wat fijn ook dat je zoveel baat hebt bij de producten en dat de littekentjes er door verdwijnen. Ik heb zelf niet zo’n uitgebreide routine en zweer vooral bij mijn goedkope dag- en nachtcrème van het Etos-huismerk. Oh ja, en Biodermal vind ik ook een fijn merk als het op crèmes aankomt!

  | Reageer op deze reactie
 12. Saar schreef:

  Weleda amandel crème is super bij acne. Kost 12 euro meen ik. Maar echt heel goed spul Iris!

  | Reageer op deze reactie
 13. gerhilde maakt schreef:

  Ik gebruikte een reinigingsgel van Douce nature (http://gerhildemaakt.be/2016/01/16/review-zachte-reinigingsgel-van-douce-nature/) die echt perfect was voor mij, maar ze hebben die uit het gamma gehaald … Ik ben te lui voor al die stappen (en ik gebruik geen make-up) dus ik vond die ene stap om de dag wel fijn. Ik ben nu wat productjes aan het testen, maar het is toch niet hetzelfde …
  Ik ben blij dat jij een routine hebt gevonden die werkt!

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Oh wat jammer is dat altijd he, dat je dan eindelijk een goed product hebt gevonden en dat het dan uit het assortiment wordt gehaald. Ik had dat met de tomatenshampoo’s van Yes To. Die waren zó fijn, maar nergens meer te koop 🙁 Hopelijk vind je nog iets fijns! Ik ben zelf eigenlijk ook te lui voor de stappen, vind het allemaal vreselijk om er zo mee bezig te zijn, haha. Maar als ik er laks in wordt, zit ik gelijk weer onder. Dus ik heb niet echt een keuze helaas!

   | Reageer op deze reactie
 14. EmilyLotus schreef:

  Super handig artikel. Ik heb, sinds ik gestopt ben met de pil, ook echt een ramp-huid. Heel vervelend, zeker omdat het vaak ook zeer doet. 🙁

  | Reageer op deze reactie
 15. Judith schreef:

  Leuk om te lezen:) Ik gebruik momenteel plantaardige olie om te reinigen (argan of jojoba), als je dat inwrijft hecht het zich aan de make-up. Daarna kun je het afspoelen en evt. nog een toner of milde cleanser als je veel make-up draagt voor de laatste restjes. Ik vind het wel een fijn idee dat ik iets voedends op mijn ogen smeer en niet een sterke reiniger.
  Blijven die reinigingsdoekjes ook wit als ze uit de was komen?
  Ik heb andere herbruikbare wattenschijfjes maar die zijn forever zwart.

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Bij mij blijven ze allemaal zo goed als wit, maar ik krijg weleens reacties van lezers dat die van hun helemaal verkleurd zijn. Dus misschien ligt het ook aan het soort make-up? Ik was ze in ieder geval gewoon uit op 30 graden in de wasmachine bij de witte was. Soms met wat soda erbij voor een blekend effect, dat doe ik dan in het waszakje waar de doekjes en schijfjes in zitten, direct in de trommel dus 🙂

   | Reageer op deze reactie
 16. Marianne schreef:

  Wasbare wattenschijfjes! Ik denk er al een poosje over om die te kopen, maar het komt er steeds niet van. Elke keer denk ik, ach, dat ene schijfje… Maar ondertussen vult de prullenbak zich wel. Bedankt voor de link naar je groene tip, genoeg webwinkels gevonden om nu iets moois aan te schaffen!

  | Reageer op deze reactie
 17. Hé wat een leuk artikel! Ik heb ook last van een droge huid met acne.. Al jaren, heb me er onderhand soort van bij neergelegd. Hopelijk komt het ooit nog goed. Haha

  | Reageer op deze reactie
 18. J schreef:

  De Bodyshop heeft ook een moisturizer in een pompflesje in hun vitamine E lijn, met spf 30. Ik vind die zelf erg prettig. Hydrateert goed, maar is heel licht en niet zo vet. Ik gebruik die ipv een dagcrème. Als je het serum fijn vindt is dat misschien ook iets voor je.

  | Reageer op deze reactie
 19. Hanne schreef:

  Voor littekens kan ik je rosehip (rozenbottel?) olie aanraden, werkt echt top bij mij 😀

  | Reageer op deze reactie
 20. Dominique schreef:

  Ik gebruik al meer dan een jaar ultrabland van Lush en ik ben er zó tevreden over. Ik zag hele goede dingen over de 30 dagen ultrabland challenge, waar je dertig dagen lang niets anders meer mag gebruiken en vanaf toen ben ik eigenlijk niet meer gestopt. Ik heb in de tussentijd bijna geen onderhuidse horrorpuisten meer gehad. Ik heb het vervolgens aangeraden aan meerdere vriendinnen, en voor hen werkt het ook allemaal! Ik raad het echt iedereen aan om die challenge te proberen bij hardnekkige hormonale acné.
  Voor mijn mee-eters heb ik ook Paula’s choice 2% BHA gekocht, maar bij mij wordt mijn huid er alleen maar erger van. Ik probeer het eens in de zo veel maanden opnieuw omdat ik er altijd zulke lyrische dingen over lees, maar achteraf heb ik er iedere keer weer spijt van. Misschien ligt het aan het feit dat ik de gelversie heb gekocht in plaats van de vloeibare, maar ik zou het zonde vinden om die investering weer te doen en er dan achter te komen dat een vloeibare versie ook niet helpt. Heel erg jammer, aangezien het “het heilige graal-product” van bijna iedere acnélijder is.

  | Reageer op deze reactie
  1. Hanne schreef:

   Ik heb ook al een jaar de gel versie, en hetzelfde probleem als jij. Gisteren toch maar de vloeibare vorm gekocht, dus hopelijk scheelt er gewoon iets aan die gel 😀

   | Reageer op deze reactie
   1. Iris schreef:

    Oh wat jammer zeg! Hopelijk gaat de vloeibare wel helpen. Ik heb de gelversie nog nooit geprobeerd, maar dat ga ik dan ook maar niet doen. Wist niet dat de werking zo zou kunnen verschillen!

    | Reageer op deze reactie
   2. Dominique schreef:

    Oh ik ben heel benieuwd of deze voor jou wel werkt, dan durf ik het misschien ook aan om de vloeibare versie te proberen!

    | Reageer op deze reactie
    1. Hanne schreef:

     Ik gebruik het nu een week, en het werkt echt fantastisch! Al na de eerste nacht zag ik een geweldig verschil. Waar ik bij de gel na een week echt een vreselijke huid heb, is het nu nog steeds top. Dus het zal dan, bij mij toch, zeker aan de gelvariant liggen 🙂

     | Reageer op deze reactie
  2. Iris schreef:

   Oeh bedankt voor je reactie, Ultrabland gaat nu zeker op mijn verlanglijstje! Heel jammer dat de gelversie niet bij je werkt trouwens, misschien toch iets te heftig voor je huid?

   | Reageer op deze reactie
Back to Top