Mijn huidverzorgingsroutine tegen acne

Wat een tranen heb ik gehuild om mijn horror-huid. Niets leek te helpen en ik werd er zo moedeloos van. Hormonale acne is een bitch. Tegenwoordig kan ik traantjes wegpinken van geluk omdat het zo goed gaat met mijn huid. Na een lang proces van ’trial en error’ heb ik eindelijk de huidverzorgingsroutine tegen acne gevonden die goed voor mij werkt. Dat het goed voor mij werkt, wil uiteraard niet zeggen dat het ook voor jou zal werken. Maar wellicht kan je er iets uithalen waar jij ook baat bij hebt!

Mijn complete huidverzorgingsroutine tegen acne

Huidverzorgingsroutine tegen acne in 3 stappen

Nu lieg ik als ik zeg dat ik elke ochtend en avond netjes de volgende drie stappen uitvoer. Maar ik probeer me er in ieder geval aan te houden om het elke avond te doen. ’s Ochtends na het douchen smeer ik vaak alleen even een crème op mijn bakkes en dat vind ik het wel weer goed geweest. Mijn stappenplan bestaat uit: reinigen, exfoliëren en hydrateren. En alle producten die ik daarvoor gebruik heb ik hieronder per stap in een lijstje gezet.

Huidverzorgingsroutine tegen acne: wattenschijfjes

1. Reinigen

Als ik het reinigen goed doe en er de tijd voor neem, gebruik ik mijn superdeluxe cleanser van First Aid Beauty (FAB). Die kocht ik ooit na het gebruiken van een tester die me goed beviel. Mijn huid is vrij droog, maar van deze cleanser krijg ik nooit een trekkerig gevoel. Ondanks dat de reiniger zo mild is, heb je er maar een klein drupje van nodig en verwijdert het make-up extreem goed. De FAB cleanser is met twee tientjes behoorlijk aan de prijs, maar omdat je er maar weinig van nodig hebt, vind ik dat het op de lange termijn meevalt met de kosten.

Echter ben ik meestal te lui om boven de wastafel te hangen met mijn hoofd, dus doe ik wat micellar water op een herbruikbaar wattenschijfje en reinig ik daar mijn gezicht mee. Dit reinigt minder effectief dan de FAB face cleanser, maar het is nog altijd beter dan slapen met make-up op. Ik wissel nog wel eens van merk, maar kom meestal terug op die van HEMA want het flesje kost maar 2,50 euro.

Huidverzorgingsroutine tegen acne: reinigen

2. Exfoliëren

Al eerder schreef ik over hoe het met mijn huid ging en dat ik veel baat heb bij Paula’s Choice exfoliant (BHA). Dit product gebruik ik nu al anderhalf jaar zeer trouw. Het is holy grail in mijn gezichtsverzorging routine; ik bestel direct een nieuw flesje als ik merk dat het huidige flesje leeg begint te raken. Ik vul deze stap sinds kort aan met een sterke AHA exfoliant en dit werkt perfect voor mijn huid. Twee avonden in de week gebruik ik de exfoliant met AHA, de rest van de dagen die met BHA. De laatste paar weken verbaas ik mij steeds weer over hoe goed mijn huid er de laatste tijd uit ziet.

Leestip: Sophie heeft een uitgebreide blogpost over het verschil tussen een AHA en en een BHA exfoliant geschreven.

Ik breng de exfoliant soms met mijn vingers aan. Maar omdat de textuur als water is, gebruik ik meestal een zacht reinigingsdoekje van Human+Kind. Deze zijn dunner dan mijn wasbare wattenschijfjes dus ze zuigen niet te veel van het product op. Ze zijn extreem zacht, zelfs na vaak wassen. De doekjes zijn overigens ook ideaal om make-up mee te verwijderen, mocht je op zoek zijn naar een alternatief voor wegwerpschijfjes of -doekjes.

Huidverzorgingsroutine tegen acne: exfolieren

3. Hydrateren

Helaas heb ik nog steeds niet de perfecte dagcrème gevonden. Eigenlijk moet ik er één hebben met een SPF ter bescherming tegen de zon. Vooral in combinatie met de exfolianten die ik gebruik, deze maken je huid namelijk dunner. Maar voor nu gebruik ik de Paula’s Choice moisturizer uit de lijn skin recovery. Ik ben er tevreden mee; het is zeker één van de betere crèmes die ik tot nu toe heb gebruikt. Maar ik weet niet of ik het nog eens zal kopen. Ik vind het absoluut niet erg om veel geld neer te leggen voor een product als het écht goed werkt. Maar deze crème kost 30 euro en dat is toch wel prijzig voor een ‘gewoon prima’ crèmepje.

Als mijn huid iets extra’s nodig heeft, voeg ik twee druppeltjes van het The Body Shop Vitame E serum toe aan de crème. Dan is ‘ie perfect voedend. Zo gebruik ik het vaak als nachtcrème. Maar in de herfst en winter deed ik ook een druppeltje door de crème voor overdag. Ik merk namelijk dat als mijn huid te droog wordt, dit de acne direct aanwakkert. Ik had gelezen dat als je huid droog is, de talgproductie dit wil compenseren waardoor je dus weer puistjes krijgt. Goed hydrateren is voor mijn huid dus net zo essentieel als het exfoliëren.

Huidverzorgingsroutine tegen acne: hydrateren

Mijn huid is nog steeds niet flawless. Ook al heb ik bijna geen last meer van acne, je ziet nog wel veel deukjes en littekentjes. Hier kan ik mij echter niet zo druk om maken, ik ben al lang blij dat mijn huid nu egaler is. En door de huidverzorgingsroutine tegen acne die ik aanhoud, merk ik dat de littekentjes snel vervagen. Dus ik ben er zeer optimistisch over!

Welk product is voor jou de holy grail in je huidverzorgingsroutine?

Huidverzorgingsroutine tegen acne: Vitamine E Olie

Een deel van de links in deze blogpost zijn affiliatelinks, dank je wel voor je support!

Back to Top