Kookboek: Wat de pot schaft

Ik heb zoveel mooie kookboeken om over te vertellen! Vandaag is Wat de pot schaft van Lisette Kreischer aan de beurt. Dit boek kocht ik ooit eens tijdens één van de Vegan Challenges waar ik aan mee deed. Het kookboek bestaat uit simpele gerechten met een ecofabulous twist, alle recepten zijn vegan. En alle recepten zijn lekker, althans de recepten die ik er uit heb gemaakt, en dat zijn er inmiddels behoorlijk wat. Vooral de stamppot zuurkool (p. 42) staat hier vaak op het menu. 

kookboek wat de pot schaft

Ecofabulous

Misschien ken je Lisette Kreischer wel van de Dutch Weedburger die je sinds 2012 op sommige menukaarten van restaurants kan vinden. Een plantaardige vegaburger op basis van zeewier. Die ik zelf nog nooit heb geprobeerd, ik wil dat zo graag! Ze schreef ook o.a. Lisette in Luilekkerland en Non*fish*a*licious, een visvervangend kookboek, en sinds enkele weken is haar nieuwe boek Plant Power uit. Wat kijk ik naar haar op! Een echte powerwoman.

“Wat ik doe? Noem mij een cupcakebakkende activist, een stylist in idealisme, een Veggie in Pumps, een inspirator voor een ecofabulous lifestyle, een Trendwatcher of setter, een conceptontwikkelaar of ontwerper in duurzaamheid. Noem me wat je wilt, maar vooral ben ik gewoon Liset die heel erg van plantjes houdt!” staat op haar website.

Haar missie is om laten zien dat bewust en plantaardig koken helemaal niet moeilijk is, en daar kwam in 2012 Wat de pot schaft uit voort. Ze wilde het dichterbij houden, geen vreemde gerechten met ingrediënten waar je nog maar net de naam van kon uitspreken maar herkenbare gerechten. Zoals stamppot zuurkool, bruine bonensoep, aardappelsalade en goulash. Echte Hollandse pot, alleen dan vegan. Dat klinkt heel winters allemaal, maar er staan ook zeker recepten in die meer geschikt zijn voor bij dit warme weer: couscoussalade, kan-niet-misgaan-ijs, pasta, pizza en salades.

kookboek wat de pot schaft

Boodschappenlijstjes en tips

Het kookboek begint met een inleidend verhaal over hoe het tot stand is gekomen. Daarna deelt Lisette etenswaardigheden, wist je bijvoorbeeld dat vissen geen omega-3 aanmaken? Ze krijgen het binnen door het eten van algen die we zelf ook kunnen eten, algen bevatten dus de directe bron van omega-3. Ook geeft ze een boodschappenlijstje van haar favoriete ingrediënten die ze standaard in haar keukenkast heeft staan. Door dit lijstje kocht ik toentertijd gerookt paprikapoeder en edelgistvlokken, waar ik daarvoor nog nooit van had gehoord. Ze schrijft dat het doen van boodschappen in de natuurwinkel voor haar echt een uitje is. Zo ervaar ik dat zelf ook! Het boek is gevuld met redelijk eenvoudige recepten. Soms zelfs iets te eenvoudig als het aan mij ligt: voor de veggieburger staan kant-en-klare vegaburgers in de ingrediëntenlijst en voor de chili con seitan koop je een pot chili con seitan uit de natuurwinkel. Maar daarom is het juist ideaal als beginnend veggie, dan kan je een beetje wegwijs worden in het grote assortiment van natuurwinkels.

kookboek wat de pot schaft kookboek wat de pot schaft

Zuurkool met zongedroogde tomaat

Mijn ultieme lievelingseten uit dit boek is de stamppot zuurkool op bladzijde 42. Zo. Lekker. Je bakt de zuurkool op hoog vuur met gerookt paprikapoeder, zongedroogde tomaat, gehakte noten en een uitje en mengt dit daarna door de aardappelpuree met wat sojaroom. Ik heb dit al zo vaak gemaakt, het gaat nooit vervelen. De goulash en haché zijn ook favorieten. De ‘hemelse modder’ op basis van tofu staat hoog op mijn to do list om eens te maken.

kookboek wat de pot schaft

kookboek wat de pot schaft

Waardering

geel_hartje Vormgeving: 10/10 (er staan zelfs konijntjes in!)
geel_hartje Hoeveelheid recepten: 8/10
geel_hartje Toepasbaarheid recepten: 7/10 (het meeste is makkelijk om te maken, soms té makkelijk)
rood_hartje Eindoordeel: 7,5

Ik heb veel geleerd over vegan eten en inspiratie op gedaan door dit kookboek, daar ben ik erg blij mee. Dat kwam vooral goed van pas toen ik een paar keer mee deed aan de Vegan Challenge. Ik denk dat dit kookboek ideaal is voor beginnende veggies, maar ook als doorgewinterde vegan kan je nog veel hebben aan dit boek als je opzoek bent naar eenvoudige oer-Hollandse gerechten.

Wat de pot schaft kost 18,95 euro en is onder andere hier te koop.

Back to Top