Recept: Sushi met asperges en shiitake

I love sushi! Toch jammer dat het altijd zo lang duurt om te maken, en het weer binnen no time op is. Plus dat je keuken er na de tijd uitziet alsof er een bom is ontploft. Daarom maak ik het ook niet zo vaak, maar vorige week vond ik het toch wel weer eens tijd worden. Ik bedacht ook een tonijn-look-a-like-sushi, zie je ze daar rechtsboven? Als vulling voor de sushirolletjes gebruikte ik groene asperges en shiitake gebakken in sojasaus. Te lekker!

vegetarische sushi

No nonsense sushi

De authentieke sushi recepten zijn allemaal zo ingewikkeld, eerst de rijst rusten, dan op hoog vuur koken, dan weer op laag vuur, en weer op middelvuur, wapperen met een waaiertje, ammehoela. Hartstikke leuk hoor, maar wie heeft daar tegenwoordig nog tijd voor? Oké grapje, ik heb zeeën van tijd. Maar mijn recept is dus gewoon lekker simpel, niet moeilijk doen.

Ingrediënten voor heel veel sushi

geel_hartje 375 gram sushirijst
geel_hartje 450 ml water
geel_hartje 5 norivellen (ongeveer, afhankelijk van hoeveel rijst je per rol gebruikt)
geel_hartje 3 el azijn
geel_hartje 1 tl zout
geel_hartje 2 tl suiker
geel_hartje 1 handvol shiitake
geel_hartje 1 handvol groene asperges
geel_hartje 1 knoflookteentje
geel_hartje sojasaus
geel_hartje 1 sushi rolmatje

Shitake en asperges zijn best duur, voor een budgetversie kan je bijvoorbeeld ook reepjes komkommer als vulling gebruiken. En koop je sushirijst en nori bij de toko, dan ben je vaak veel goedkoper uit dan wanneer je het bij de supermarkt koopt.

Bereiding:

1. Was de rijst tot het water helder is. Kook 450 ml. water in een ruime pan en voeg de rijst eraan toe. Op een zacht vuurtje 10 minuten laten koken, niet de deksel van de pan afhalen. Daarna 15 minuten laten rusten met de deksel op de pan, en wederom: niet stiekem spieken, gewoon de deksel laten zitten. You can do this!

2. Maak het azijnmengsel voor de sushirijst door 3 el azijn met 1 tl zout en 2 tl suiker te mengen. Verwarm een paar seconden in de magnetron zodat alles er goed in kan oplossen. Meng dit door de sushi rijst als deze uitgerust is 😉

3. Laat de sushirijst afkoelen tot kamertemperatuur. Schep het een beetje om en wapper met een tijdschrift of iets anders wat je binnen handbereik hebt liggen, dan koelt het sneller.  (Niet de warme rijst in je koelkast zetten om af te laten koelen, dit is slecht voor je koelkast en kost ook extra energie, plus dat de rijst er ook niet lekkerder van wordt, even geduld hebben dus!)

4. Maak de vulling. Snij de shiitake in reepjes en snij/pers de knoflook fijn, bak even aan in een koekenpan, voeg na een paar minuten de asperges toe en bak nog 2 minuten mee. Voeg ondertussen 1 tot 2 eetlepels sojasaus toe terwijl het bakt.

5. Leg je rolmatje klaar, leg er een norivel op en verdeel de rijst erover. Leg er een rijtje vulling in en rol op. Ik heb dit geleerd door middel van youtubefilmpjes. Zoek op ‘how to make sushi’ of iets soortgelijks, dan kan je afkijken bij de experts, heel handig! Doe dit tot alle vulling op is en snij de rollen met een schoon, nat mes. Serveer de sushi met sojasaus, nom!

Als je rijst overhoudt, kan je dit soort rijstbolletjes maken met radijsjes of tomaat erop:

vegetarische sushi recept

vegetarische sushi recept

vega sushi

Het idee voor de vulling heb ik vanuit dit recept, bedankt voor de inspiratie, fidalicious!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

22 reacties op “Recept: Sushi met asperges en shiitake

 1. Dina schreef:

  Hahhaa de tonijn look-a-like. 🙂
  Wat zien jouw sushi’s er mooi uit trouwens. Ik heb eens sushi gemaakt en die waren niet zo mooi. ECHT LELIJK zeg maar.

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Die van mij zijn ook vaker lelijk dan mooi geworden hoor haha! Ik heb veel youtubefilmpjes gekeken waarin het wordt uitgelegd en nu al best vaak geoefend dus nu lukt het wel goed! 😀

   | Reageer op deze reactie
 2. Lisa schreef:

  Ik hou niet zo van sushi (als enige ter wereld) en dat vind ik zo jammer! Want het ziet er altijd zo gaaf uit. Nu ik deze foto’s zie, krijg ik weer zin om het te eten :’) En dat terwijl ik weet dat ik het niet lekker vind. Dus je wordt bedankt!

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Hahaha sorry!! 😉 Wat jammer! Steve heeft dat trouwens ook, die vind alles dat vis- of zee-achtig smaakt vies. Ook al zit er dan geen vis in de sushi, dan lust ‘ie het alsnog niet door de norivellen. Zo zonde! Heb jij dat ook?

   | Reageer op deze reactie
   1. Lisa schreef:

    Ja, die novirellen doen ’t ‘m! Ik ben gek op Japanse zoutjes, maar die dingen zitten daar soms ook op en dat is zo ranzig. Ze doen me echt te veel denken aan vis…

    | Reageer op deze reactie
 3. Nienke schreef:

  Ziet er goed uit! Vooral die met shii-take en sojasaus lijkt me lekker. Geniaal plan om al sojasaus in de sushi’s te stoppen. Nu nog bedenken wanneer ik het weer aandurf om sushi te maken, ben net bijgekomen van de vorige keer.

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Haha erg is dat hè, dat heb ik dus ook elke keer. Als ik het heb gemaakt dan ben ik het aankomende half jaar sushi-moe doordat het zoveel werk is, heel je keuken ontploft ervan en daarna vreet ik me helemaal vol. En oooeeps, ik wist niet dat shiitake met twee i’s was. Ik heb het meteen overal aangepast 😀

   | Reageer op deze reactie
   1. Nienke schreef:

    Haha dat wist ik ook niet! Dat deed mijn iphone uit zichzelf.. Dus ik hoop dat het ook echt met twee i’s is..

    | Reageer op deze reactie
 4. E. schreef:

  Shit zeg, jij rolt die dingen echt als een pro. Ik ga maar eens gauw die how to filmpjes opsnorren. Mijn laatste sushirol viel bjijna uit elkaar tijdens het snijden 🙂

  | Reageer op deze reactie
 5. Daphne schreef:

  Heb ik toevallig gisteren nog gegeten! Zelfgemaakte sushi met asperges erin 🙂 Leuk ook met die tomaat ipv zalm erop.

  | Reageer op deze reactie
 6. Nadine schreef:

  Aaah ik ben zo slecht in sushi maken. Ik raak dan gefrustreerd van die rijst die zo lang moet afkoelen en aan alles plakt behalve het nori vel. Vervolgens ga ik dat rolletje oprollen en door mijn opgekropte frustraties rol ik dan net wat te hard en krijg ik dan een mini rol of driehoek rol. En als ik ze dan ga snijden kom ik er elke keer weer achter dat een scherp mes echt een goede investering zou zijn. Nee de schoonheidsprijs verdient mijn sushi echt niet. Maar dit ziet er wel heeeerlijk uit dus ik ga me er binnenkort toch maar weer eens aan wagen. Maar eerst een goed mes kopen ;).

  | Reageer op deze reactie
 7. Fidan schreef:

  Hey Iris, wat leuk dat ik je heb kunnen inspireren wat zien die van jou er lekker uit zeg! Heerlijke combi he! Leuke site heb je! Ga zo door! Green love

  | Reageer op deze reactie
 8. Pingback: Recept: Simpele zeewiersalade | IKBENIRISNIET
Back to Top