Recept: Sushi met asperges en shiitake

I love sushi! Toch jammer dat het altijd zo lang duurt om te maken, en het weer binnen no time op is. Plus dat je keuken er na de tijd uitziet alsof er een bom is ontploft. Daarom maak ik het ook niet zo vaak, maar vorige week vond ik het toch wel weer eens tijd worden. Ik bedacht ook een tonijn-look-a-like-sushi, zie je ze daar rechtsboven? Als vulling voor de sushirolletjes gebruikte ik groene asperges en shiitake gebakken in sojasaus. Te lekker!

vegetarische sushi

No nonsense sushi

De authentieke sushi recepten zijn allemaal zo ingewikkeld, eerst de rijst rusten, dan op hoog vuur koken, dan weer op laag vuur, en weer op middelvuur, wapperen met een waaiertje, ammehoela. Hartstikke leuk hoor, maar wie heeft daar tegenwoordig nog tijd voor? Oké grapje, ik heb zeeën van tijd. Maar mijn recept is dus gewoon lekker simpel, niet moeilijk doen.

Ingrediënten voor heel veel sushi

geel_hartje 375 gram sushirijst
geel_hartje 450 ml water
geel_hartje 5 norivellen (ongeveer, afhankelijk van hoeveel rijst je per rol gebruikt)
geel_hartje 3 el azijn
geel_hartje 1 tl zout
geel_hartje 2 tl suiker
geel_hartje 1 handvol shiitake
geel_hartje 1 handvol groene asperges
geel_hartje 1 knoflookteentje
geel_hartje sojasaus
geel_hartje 1 sushi rolmatje

Shitake en asperges zijn best duur, voor een budgetversie kan je bijvoorbeeld ook reepjes komkommer als vulling gebruiken. En koop je sushirijst en nori bij de toko, dan ben je vaak veel goedkoper uit dan wanneer je het bij de supermarkt koopt.

Bereiding:

1. Was de rijst tot het water helder is. Kook 450 ml. water in een ruime pan en voeg de rijst eraan toe. Op een zacht vuurtje 10 minuten laten koken, niet de deksel van de pan afhalen. Daarna 15 minuten laten rusten met de deksel op de pan, en wederom: niet stiekem spieken, gewoon de deksel laten zitten. You can do this!

2. Maak het azijnmengsel voor de sushirijst door 3 el azijn met 1 tl zout en 2 tl suiker te mengen. Verwarm een paar seconden in de magnetron zodat alles er goed in kan oplossen. Meng dit door de sushi rijst als deze uitgerust is 😉

3. Laat de sushirijst afkoelen tot kamertemperatuur. Schep het een beetje om en wapper met een tijdschrift of iets anders wat je binnen handbereik hebt liggen, dan koelt het sneller.  (Niet de warme rijst in je koelkast zetten om af te laten koelen, dit is slecht voor je koelkast en kost ook extra energie, plus dat de rijst er ook niet lekkerder van wordt, even geduld hebben dus!)

4. Maak de vulling. Snij de shiitake in reepjes en snij/pers de knoflook fijn, bak even aan in een koekenpan, voeg na een paar minuten de asperges toe en bak nog 2 minuten mee. Voeg ondertussen 1 tot 2 eetlepels sojasaus toe terwijl het bakt.

5. Leg je rolmatje klaar, leg er een norivel op en verdeel de rijst erover. Leg er een rijtje vulling in en rol op. Ik heb dit geleerd door middel van youtubefilmpjes. Zoek op ‘how to make sushi’ of iets soortgelijks, dan kan je afkijken bij de experts, heel handig! Doe dit tot alle vulling op is en snij de rollen met een schoon, nat mes. Serveer de sushi met sojasaus, nom!

Als je rijst overhoudt, kan je dit soort rijstbolletjes maken met radijsjes of tomaat erop:

vegetarische sushi recept

vegetarische sushi recept

vega sushi

Het idee voor de vulling heb ik vanuit dit recept, bedankt voor de inspiratie, fidalicious!

Back to Top