Recept: Quesadillas met zoete aardappel

Misschien eet ik dit vanavond wel weer. Zo lekker vind ik het! Quesadillas met zoete aardappel, jum. Ik had het al eens eerder gemaakt, geïnspireerd op een recept van DJ BBQ. Hier zat alleen zoeteaardappelpuree, wat kruiden en kaas op, en ik vond ze qua smaak maar saai. Deze keer maakte ik er een puree van zwarte bonen bij en zo kregen de quesadillas gelijk veel meer smaak. Met salsa en crème fraîche is het helemaal compleet, maar je kan er natuurlijk ook guacamole bij maken!

quesadillas met zoete aardappel

Hoeveelheid: met dit recept maak je 6 dubbel gevouwen quesadillas die je doormidden snijdt; dus 12 kwarten. Deze hoeveelheid is voor ongeveer drie personen. (Maar wij hadden heel veel honger dus aten het met z’n tweeën op.)

Ingrediënten voor de quesadillas met zoete aardappel en salsa:

 • 3 zoete aardappels
 • olijfolie
 • peper en zout
 • 3 rijpe tomaten
 • 1 rode ui (voor de salsa)
 • sap van 1/2 limoen
 • knoflookpoeder
 • 1 handje verse peterselie of koriander
 • 1 ui (voor het bonenmengsel)
 • 1 knoflookteentje
 • 1 tl gerookt paprikapoeder
 • 1 tl komijn
 • 1 blik zwarte bonen (ongeveer 400 gram)
 • 6 tortilla’s
 • 150 gram geraspte kaas
 • 125 gram creme fraîche
 • eventueel: hete saus

Tip: Ook lekker met guacamole! En deze Mexicaanse salade.

Bereiding:

 • Verwarm de oven voor op 200 graden. Leg de zoete aardappels op een bakplaat of in een bakblik, wrijf ze in met olijfolie. Bak in de voorverwarmde oven voor 45 tot 60 minuten. Dit kan je ook al de dag van te voren doen.
 • Als de zoete aardappels gaar zijn, even laten afkoelen en ‘pellen’. Dit gaat makkelijk als je een sneetje in de schil maakt, dan trek je dit zo los. Prak de zoete aardappel tot een puree met een vork of stamper. Breng op smaak met wat zout en peper.
 • Maak een simpele salsa door de tomaten en ui in kleine blokjes te snijden. Meng met het sap van de limoen en fijngehakte peterselie en breng op smaak met zout, peper en een snufje knoflookpoeder.
 • Maak de bonenpuree door eerst de ui en knoflook fijn te snijden, bak deze even aan in een koekenpan, doe er volgens het gerookte paprikapoeder en de komijn bij en bak nog een minuutje mee. Voeg vervolgens de uitgelekte bonen toe en bak nog twee minuten. Maak hier een puree van met behulp van een blender of hakmolen.
 • Nu kunnen we de quesadillas met zoete aardappel maken! Bestrijk de helft van de tortilla met bonenpuree, vervolgens een laag zoete aardappelpuree, en maak af met wat geraspte kaas. Vouw de tortilla dicht en verhit in een grillpan of paninimaker tot beide kanten mooie donkere grillstrepen hebben. Haal voorzichtig uit de pan, snij de dubbelgevouwen tortilla door midden zodat je twee kwarten hebt. Doe dit met alle tortilla’s.
 • Serveer de quesadillas met zoete aardappel met de salsa en crème fraîche (eventueel met wat hete saus erdoor). Eet smakelijk!

quesadillas met zoete aardappel quesadillas met zoete aardappel quesadillas met zoete aardappel

Vergeet niet de #ikbenirisniet hashtag als je jouw versie van deze quesadillas met zoete aardappel op Instagram plaatst. Ik vind het superleuk om jullie creaties te zien!

Back to Top