Samenwonen met een carnivoor

“Bijna één derde van de mannen knapt af op vrouwen die vegetarisch of alleen biologisch eten.” las ik laatst. Al kwamen deze resultaten uit een onderzoek uitgevoerd in opdracht van Heinz. Tja, wat je daar dan van moet geloven. Maar goed, het eerste dat ik dacht was: bullshit. Want ik heb daar nog nóóit iets van gemerkt. En het tweede dat ik dacht was: o ja, ik had ooit eens beloofd om iets te schrijven over hoe het is om als herbivoor met een carnivoor te leven. Want daar krijg ik wel eens vragen over, omdat ik vegetarisch eet, maar Steve niet.

Via Threadless
Via Threadless

Tegenpolen

Steve en ik zijn héél verschillend van elkaar. Hij rijdt in een benzine-slurpende Golf GTI en ik wil niet eens een rijbewijs. Hij is altijd de rust zelve en ik ben neurotisch als een deur. Zijn lievelingsdier is een wolf, de mijne is een konijn. Maar toch wonen we eigenlijk vanaf dag één zo goed als samen – hij bleef slapen en ging nooit meer weg – en hebben we vrijwel nooit ruzie. We vullen elkaar goed aan, vind ik. In een paar dingen zijn we wel hetzelfde: we hebben allebei een gezonde fuck-it mentaliteit, we houden veel van eten en we houden heel veel van dieren. Alleen houdt Steve toevallig ook van het eten van dieren en ik niet zo. Maar fuck it, want dat hoeft echt niet voor een relatiecrisis te zorgen.

Liefde voor eten

En het is eigenlijk nooit een probleem geweest. Op onze eerste echte date gingen we naar Star Wars 3D in de bioscoop, op Valentijnsdag. Ik maakte die avond spaghetti met tomatensaus bij hem thuis. De eerste keer toen we films gingen kijken in mijn huis (Death Proof en Reservoir Dogs) maakte ik penne met aubergine en mozzarella. Toen we wilden vieren dat onze tentamens voorbij waren, gingen we uiteten bij Het Paradijs, een vegetarisch restaurant. Er zijn misschien mannen die afknappen op vegetarische eetgewoontes, maar er zijn ook mannen van wie de liefde door de maag gaat, en gelukkig kan ik goed koken! Juist doordat ik vegetarisch eet ben ik steeds meer nieuwe dingen gaan proberen in de keuken en ben ik beter gaan koken. Want geloof mij, toen ik op mijn 16e het huis uitging kon ik niet eens een ei koken. Dus eigenlijk moeten mannen blij zijn als hun date vega eet, want grote kans dat hij of zij lekker kan koken. Ja oké, dat feitje heb ik verzonnen en zegt misschien net zoveel als de resultaten van het onderzoek van Heinz. Maar ik denk dat er vast een kern van waarheid in zit.

Per ongeluk vegetarisch

Eigenlijk heb ik per ongeluk van mijn carnivoor een herbivoor gemaakt, al heeft hij dat zelf niet eens door. Laatst zochten we vegaburgers uit om te eten, ik koos groenteburgers en hij ging voor pikante vegaburgers. Toen we thuis waren realiseerde hij zich pas dat hij ook normale hamburgers had kunnen kopen, maar dat kwam op dat moment niet eens in hem op. Zo normaal is het hier dus om vegetarisch te eten. Daarom voelt het ook niet gek of vervelend om met een vleeseter samen te wonen, voor mij maakt het niet zoveel uit want ik kan koken wat ik wil en voor hem maakt het niet zoveel uit want hij krijgt elke avond superlekker eten. Steve wordt er alleen niet zo vrolijk van als ik mee doe aan de Vegan Challenge die jaarlijks wordt georganiseerd. Want dat betekent dat ik een maand veganistisch kook en dat hij dus ook een maand veganistisch ‘moet’ eten. Al is dat volgens mij meer het idee ervan, want we eten al vaak vegan zonder dat we er echt op letten. Maar groenten eten is blijkbaar niet heel ‘macho’: “Mannen zijn minder snel geneigd om vegetarisch te eten, omdat ze rood vlees sterk associëren met mannelijkheid, en groenten of vleesvervangers veel minder. Dat blijkt uit onderzoek in het Journal of Consumer Research.” Tja.

Dus mijn conclusie is dat het hele ‘echte mannen eten vlees’-gebeuren onwijs achterhaald is en dat échte mannen gewoon genieten van hun eten. De oerman/roar/moetvleeseten-lifestyle snap ik wel, ik kom immers uit de Achterhoek dus ik ken genoeg lompe boeren, maar dat zijn types waar je als zelfrespecterend mens überhaupt al niet mee wilt daten. Alleen al omdat vleeseters egoïstischer schijnen te zijn. (Ik vond dat ik voor de objectiviteit ook minstens één onderzoek moest noemen dat voordelig was voor de veggies.) (Update: O nee, toch niet, dit onderzoek zegt net zoveel als het onderzoek van Heinz.) Maar alsnog: Go veggies!

Back to Top