5 x vegetarisch barbecuen

Ook als je niet vegetarisch eet, kunnen onderstaande ideeën voor vegetarisch barbecuen een leuke afwisseling zijn! Zaterdag was ik zelf op een barbecue en ik had doorgegeven dat er geen vleesvervangers voor mij hoefden geregeld te worden. Ik vind dat toch altijd wat droog en minder lekker. Doe mij maar groente! En daar kan je heel goed mee variëren:

vegetarisch barbecuen

1. Gepofte aardappel

Voordat ik naar de barbecue ging, kocht ik een paar grote, kruimige aardappelen. Thuis boende ik ze schoon en besprenkelde ik ze met wat olijfolie, tijm, peper en zout en pakte ik ze alvast in in aluminiumfolie. Ik maakte een sausje met crème fraiche waar ik knoflook, kruiden en zout doorheen roerde en hoppa het kon zo mee naar de barbecue. De aardappelen moeten zo’n 40 minuten op de barbecue liggen, als je er makkelijk in kan prikken zijn ze gaar. Snij ze open, vul ze met wat je lekker vindt (van crème fraîche tot gebakken sjalotten) en enjoy! Ideaal om voor de zekerheid mee te nemen als je niet zeker weet of er voldoende vegetarische opties zijn.

Recept: mexicaanse salade met gegrilde maiskolf

2. Gegrilde maïskolf

Mijn ultieme favoriet. Ik maak het graag in de grillpan op het fornuis. Maar op de barbecue is dat nog veel lekkerder! Prik in de zijkanten van de kolf satéstokjes om de maïs makkelijk op te kunnen eten of ga op zoek naar maïsprikkers (deze van Dille & Kamille bijvoorbeeld). Je kan de maïskolf rechtstreeks op het rooster gooien, draai regelmatig en na ongeveer 10 minuten kan je het opeten. Lekker met boter en zeezout. Of maak er een Mexican street food variant van met onder andere limoen en geraspte kaas.

vegetarisch barbecuen

3. DIY groentespiesjes

Op de barbecue stond een grote bak met stukjes groenten en spiesen. Zo kon iedereen zijn eigen groentespiesjes maken, leuk! Denk aan: paprika in verschillende kleuren, grof gesneden rode ui, hele champignons, stukjes maïskolf, courgette en cherrytomaatjes. Je zou er zelfs stukjes halloumi tussen kunnen doen, dit is kaas die je prima kan grillen omdat het niet smelt. Oh halloumi. Mijn ultieme guilty pleasure. Naast wijn. O ja, vergeet niet de wijn! En cocktails!

4. Vegetarisch barbecuen met DJ BBQ

Ik houd van de filmpjes van DJ BBQ, hij is altijd zo raar en hyperactief. Dat soort enthousiaste mensen zijn mijn lievelings. Als je zijn kanaal bekijkt, zie je dat de meeste dingen die hij maakt niet vegetarisch zijn. Hele varkens komen er voorbij. Máár laatst maakte hij gevulde paprika’s, en dat vond ik er zo goed uit zien. Als je van gegrilde groenten houdt, dan word je heel blij van dit bbq-gerecht.

vegetarisch barbecuen

5. Heel veel salades

Bij vegetarisch barbecuen denken sommigen dat je alleen maar aan de salades zit. Dat is natuurlijk niet zo, maar salades zijn wel een hele fijne aanvulling. Als ik op een barbecue ben, dan eet ik dat waarschijnlijk het meest namelijk. En stokbrood met sausjes! De salsa met gegrilde ananas op mijn blog is helemaal zomer- en bbqproof. Ook de salade met tortillachips een favoriet in huize Iris. Lekker met de gegrilde maïs van nummer 2 uit deze lijst! Op de barbecue die afgelopen weekend had, nam ik deze watermeloensalade mee. Ik maakte hem extra mooi met eetbare bloemen. (En vergat er een foto in goede kwaliteit van te maken, dom, dom.) Ook maak ik vaak bulgursalade om mee te nemen als ik bij anderen een etentje heb. Deze valt namelijk àltijd goed in de smaak.

vegetarisch barbecuen

Ik ben nog lang geen volleerd barbecue expert. De keren dat ik heb gebarbecued kan ik op één hand tellen, geloof ik. Dus ik ben benieuwd wat jullie graag qua groenten op de barbecue eten!

Laat een reactie achter:

Geef een reactie

49 reacties op “5 x vegetarisch barbecuen

 1. Engel

  oei! Fijne tips! Ook lekker: schijf ananas, vers, verpakt in folie, besprenkel met rum en basterdsuiker, op de grill. Serveren met lobbige slagroom! Doet het ook altijd goed!

  • Iris

   Oeh! Wauw! Dat is echt een goed idee inderdaad. Helemaal niet zo moeilijk, maar het lijkt me superlekker. Thanks!

 2. Anneke

  Toevallig had ik gisteren een barbecue en ik merk steeds meer dat ik dan toch meer geniet van de gepofte aardappels, gevulde paprika’s, salade, etc. dan van het vlees. Dus misschien dat ik (een van) je recepten eens uit ga proberen. 🙂

  • Iris

   Jippie leuk 😀 Hoor het wel meer inderdaad. Het is ook zo’n grote homp vlees dat je naar binnen moet werken. Moet ik zelf ook niet aan denken (ja duh, maar ik bedoel, het is zo machtig allemaal haha).

 3. jaaa DJ BBQ is de bom haha, zijn gepofte zoete aardappel met cheddar, chili, bosui en zure room recept <3 en idd gegrilde mais eten wij dan ook vaak, DJ BBQ heeft ook een megagoed recept daarvoor met mango/chili/koriander boter en limoen omnomnom. verder vind ik portobello's met een beetje knoflookboter en kruiden ook heel lekker als burger vervanger. ok nu heb ik zin om te bbqen 😛

  • Iris

   Oooh dat recept ken ik niet eens van hem, ik ga het meteen opzoeken 😀 En ik heb nu écht zin in portobello’s. Zo lekker vind ik dat!

 4. Leoni

  Whoaa lekker allemaal, die groentespiesjes en de maiskolf maak ik ook vaak voor mezelf. Verder vind ik een kaassoufle van de bbq echt het allerlekkerste! Echt een aanrader! En linzenburgers zijn ook erg goed te doen. Een gevulde paprika met mozzarella, kruiden en tofu is ook erg lekker, alleen moet die er best wel lang op.

  • Iris

   Ik vind kaas heel lekker, maar kaassoufle vind ik toch zo vies. Ik weet ook niet wat het is hoor :p Linzenburgers, ook een goed idee, lekker!

 5. Gepofte aardappel lijkt me zo lekker! Alleen heb ik meestal niet het geduld om 40 minuten iets op de bbq te laten liggen 😛

  • Iris

   Je kan de aardappel van te voren ook even in de magnetron doen of kort koken. Maar dat voelde voor mij een beetje als valsspelen haha. Ik heb in de tussentijd genoeg van de groentespiesjes en salade kunnen eten, dus het voelde niet alsof ik er heel lang om moest wachten gelukkig 😀 O ja en ik had best kleine aardappelen, dan zijn ze na een half uurtje al klaar 🙂

 6. saskia

  Groente spiesjes zijn stiekem mijn favoriet! Ook met stukjes ananas er op. De vleesvervangers vind ik steeds minder lekker worden, zo droog!

  • Iris

   O ja, goed idee! Daar had ik zelf nog niet aan gedacht. Ga ik er de volgende keer ook tussen doen 😀 Ben ook niet zo’n groot fan van vleesvervangers. Al is het soms wel lekker makkelijk. De vleesvervangers van De Vegetarische Slager vind ik wel heel lekker, maar om daar een hele barbecue mee vol te gooien wordt wel een beetje duur haha.

 7. Deisy

  Oeeh! Dat ziet er allemaal echt heerlijk uit. Vooral die gepofte aardappelen lijken mij echt heerlijk en ideaal ook zeg om mee te nemen. Dank je wel Iris voor deze inspiratie. X

 8. Mirjam

  Jummmm! Dit is toch veel beter dan al die soorten vlees en sausjes door elkaar!! Mijn ultieme tip: aluminiumfolie of aluminium bakje–> plak feta–>schijfjes tomaat–>stukjes knoflook
  Even op de barbecue en genieten maar! Zooooooo lekker!

 9. lianne

  Halloumi (grilkaas) is ook heel leuk voor op de bbq, want het smelt niet 🙂

 10. Lotte

  Jeeej fijn! Vega bbqen:) Ik houd ook niet zo van vleesvervangers op de bbq. Groentes zijn by far mijn favoriet als het om bbqen gaat. Maar iets anders wat ik ook héél lekker vind is tempeh. Van te voren marineren in bijvoorbeeld sambal, tamari en tomatenpuree, of olijfolie, italiaanse kruiden en pesto. En dan zo op op de grill:) Of sateh van rijgen, lekker met pindasaus. Heel lekker en toch wat vullender dan alleen maar groente.

 11. Sytske

  Ah lekker, ik ga idd eens wat van je tips uitproberen! valt me op dat vleeseters vaak zo saai zijn wat betreft bbq, vlees en huzarensalade komt het soms op neer. Laatst bij een bbq een salada a la jildou (paprika, tomaten, olijven en meer) (de groene meisjes) en een watermeloen salade meegenomen, iedereen was blij verrast. Ik maak zelf ook pakketjes in aluminiumfolie, met verschillende groenten, bijv aubergine, courgette, paprika, cherry tomaatjes, sugarsnaps, olijfolie en knoflook overheen, stukjes mozzarella en wat basilicum blaadjes. 20 minuten op de bbq en smullen maar 🙂

  • Iris

   Oh wat leuk, ja dat ga ik de volgende keer ook proberen, van die groentepakketjes. Goed idee 😀

 12. Ik hou helemaal niet zo van BBQ’en, ondanks dat ik gewoon vlees eet. Uiteindelijk eet ik alleen groente en stokbrood als ik bbq, maar nu heb ik zoveel zin om die gevulde paprika’s te maken. Toevallig ging ik al gevulde paprika eten, maar die van hun ziet er wel heul erg lekker uit!

 13. Ik ben groot liefhebber van vlees, juist op de barbecue. Maar op ‘normale’ (barbecueloze) dagen eet ik juist steeds vaker vegetarisch. En daar horen dan ook allerlei groenten, paddenstoelen, salades etc. bij. Maïskolf is ook favoriet, met een klontje boter en een beetje zeezout. En gepofte aardappel, dat ga ik gauw weer eens maken, heerlijk!

 14. Amy

  Ik vind barbecuen mega gezellig maar verder heb ik er heel weinig mee! Zeker als ik ergens heen ga voor een barbecue, doe ik het in ieder geval niet voor het eten haha. Vleesvervangers van de barbecue zijn heel simpel en ik ben geen grote eter, dus 3 vega hamburgers krijg ik niet op helaaas. Wel geniet ik altijd van de lekkere salades erbij, dipjes (hummus, tahin etc), kaasjes (feta bijvoorbeeld) en lekker brood! Geen bijzondere ideetjes van mijn kant maar ik sla je artikel wel op! Handig als ik zelf een barbecue ga organiseren (:

  • Iris

   Ah ja klopt, dat heb ik ook! Ik ga ook nooit uit mezelf bbq-en. Maar als ik er voor word uitgenodigd vind ik het wel heel gezellig! Qua eten zou ik me ook prima kunnen vermaken met alleen salade en strokbrood met sausjes inderdaad, zonder zo’n rokerige barbecue ernaast haha 😀

 15. kelly

  Hmmmm..ik vind je foto’s altijd erg smakelijk! En bbqen trouwens ook. Nu ben ik niet vegetarisch, maar eet al geen rood vlees en varkensvlees, dus dat is ook al beperkter. Ik maak groentepakketjes in folie. Stukjes rode ui, paprika, ananas en champignon met wat spicykruiden in een stukje folie en vouw er een soort zakje van. Ook lekker, de zelfgemaakt zwartebonen-kikkerwerten hamburger op de bbq! Die blijft heerlijk mals als je hem maakt met goede olijfolie. Maar misschien een tripje Japan>? Daar verkopen ze volgens mij vegetarische garnalen …:)

  • Iris

   Whoeee echt? Nu je het zegt, het komt me wel bekend voor ja. Volgens mij had ik eens gelezen dat je bij sommige toko’s vegetarische garnalen kan kopen. Nu ben ik wel heel benieuwd!

 16. Iris

  Handig dit! Ik ben (nog) geen vegetariër, maar alleen maar vlees op de barbecue is ook zo saai.

  • Iris

   Oh zo leuk, dankjewel voor de tips! Ik krijg er honger van. Die portobello lijkt me zó lekker.

 17. Kim

  Wat een leuke ideetjes! Dit ga ik zeker opslaan en proberen deze zomer. 🙂 Thanks!

 18. Ohja, mais van de barbecue is echt the best! En ik zag dat Shifra broodjes bakt op de bbq gemaakt van maar twee ingrediënten, ook een leuke optie. 😀

 19. Femke

  Twee portobello’s marineren in drie eetlepels olijfolie, 1 eeltlepel sojasaus, 1 eetlepel citroen, 1 teentje knoflook en verse rozemarijn. Echt héél lekker. Dit maakt ik echt altijd en mijn vriend, die bepaald geen vegetariër is, vind het ook heel lekker.
  Verder maak ik ook vaak aardappelmesjes. Krieltjes met schil 5 minuten koken en dan mengen met olijfolie, knoflook, geroosterd paprika-poeder en oregano. Hoeft ook niet zo lang op de bbq ivm gepofte ardappels.
  Wij maken ook vaak gegrilde paprika’s , gegrilde groene asperges, gegrilde venkel en gegrilde courgette (gewoon een courgette in vier parten). We marineren dat eerst met bv beetje olijfolie, knoflook, oregano en citroen. Je kunt variëren met de kruiden en bv ook sambal of sojasaus doet het goed.

 20. Femke

  Die gepofte uien lijken mij heerlijk, maar ik vind het jammer dat het zo lang duurt.

 21. Pien

  Haha, die handgebaren en geluiden die die mensen maken van dj bbq terwijl ze bezig zijn met de uien. Echt grappig, die hebben er al helemaal zin in hoor! 😀 Bedankt trouwens voor de tips, barbecueën als vegetariër kan soms een beetje sneu zijn omdat ik vaak alleen maar een paar groente spiesjes krijg en wat tomaten. Omdat ik van te voren geen idee heb wat ik moet meenemen voor zo’n bbq. Met deze tips heb ik dus ook wel iets meer te eten! 😉
  (Ahh… het ziet er zo lekker uit… Haha)

 22. Oehoehoeh, weinig wat ik leuker én lekkerder vind dat vega BBQ! 😀 Tip voor als je dingen erop hebt liggen die wat langer duren: vul paddestoelen met lekkere kaas – roquefort ofzo – en rooster tot de kaas gaat lopen. Yum-yum. 😉

 23. Miriam

  Mmmm ik krijg echt zin om te barbecueën nu haha.
  Wij maken altijd pakketjes van aluminiumfolie met tomaten, ui, knoflook, kruiden en schapen/geitenkaas. Heel simpel maar wel heel lekker.

 24. Pingback: Recept: Koude soep van avocado | IKBENIRISNIET

 25. Pingback: » Lifestyle | Vegafriday – Ikbenirisniet.nl

Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies waarmee gegevens worden verzameld, gebruikt en gedeeld. Meer informatie

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services De cookie-instellingen op ikbenirisniet.nl zijn ingesteld op 'toestaan cookies'. Als je doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van de cookie-instellingen of klikt op "Accepteren", ga je akkoord met deze instellingen.

Sluiten