5 x vegetarisch barbecuen

Ook als je niet vegetarisch eet, kunnen onderstaande ideeën voor vegetarisch barbecuen een leuke afwisseling zijn! Zaterdag was ik zelf op een barbecue en ik had doorgegeven dat er geen vleesvervangers voor mij hoefden geregeld te worden. Ik vind dat toch altijd wat droog en minder lekker. Doe mij maar groente! En daar kan je heel goed mee variëren:

vegetarisch barbecuen

1. Gepofte aardappel

Voordat ik naar de barbecue ging, kocht ik een paar grote, kruimige aardappelen. Thuis boende ik ze schoon en besprenkelde ik ze met wat olijfolie, tijm, peper en zout en pakte ik ze alvast in in aluminiumfolie. Ik maakte een sausje met crème fraiche waar ik knoflook, kruiden en zout doorheen roerde en hoppa het kon zo mee naar de barbecue. De aardappelen moeten zo’n 40 minuten op de barbecue liggen, als je er makkelijk in kan prikken zijn ze gaar. Snij ze open, vul ze met wat je lekker vindt (van crème fraîche tot gebakken sjalotten) en enjoy! Ideaal om voor de zekerheid mee te nemen als je niet zeker weet of er voldoende vegetarische opties zijn.

Recept: mexicaanse salade met gegrilde maiskolf

2. Gegrilde maïskolf

Mijn ultieme favoriet. Ik maak het graag in de grillpan op het fornuis. Maar op de barbecue is dat nog veel lekkerder! Prik in de zijkanten van de kolf satéstokjes om de maïs makkelijk op te kunnen eten of ga op zoek naar maïsprikkers (deze van Dille & Kamille bijvoorbeeld). Je kan de maïskolf rechtstreeks op het rooster gooien, draai regelmatig en na ongeveer 10 minuten kan je het opeten. Lekker met boter en zeezout. Of maak er een Mexican street food variant van met onder andere limoen en geraspte kaas.

vegetarisch barbecuen

3. DIY groentespiesjes

Op de barbecue stond een grote bak met stukjes groenten en spiesen. Zo kon iedereen zijn eigen groentespiesjes maken, leuk! Denk aan: paprika in verschillende kleuren, grof gesneden rode ui, hele champignons, stukjes maïskolf, courgette en cherrytomaatjes. Je zou er zelfs stukjes halloumi tussen kunnen doen, dit is kaas die je prima kan grillen omdat het niet smelt. Oh halloumi. Mijn ultieme guilty pleasure. Naast wijn. O ja, vergeet niet de wijn! En cocktails!

4. Vegetarisch barbecuen met DJ BBQ

Ik houd van de filmpjes van DJ BBQ, hij is altijd zo raar en hyperactief. Dat soort enthousiaste mensen zijn mijn lievelings. Als je zijn kanaal bekijkt, zie je dat de meeste dingen die hij maakt niet vegetarisch zijn. Hele varkens komen er voorbij. Máár laatst maakte hij gevulde paprika’s, en dat vond ik er zo goed uit zien. Als je van gegrilde groenten houdt, dan word je heel blij van dit bbq-gerecht.

vegetarisch barbecuen

5. Heel veel salades

Bij vegetarisch barbecuen denken sommigen dat je alleen maar aan de salades zit. Dat is natuurlijk niet zo, maar salades zijn wel een hele fijne aanvulling. Als ik op een barbecue ben, dan eet ik dat waarschijnlijk het meest namelijk. En stokbrood met sausjes! De salsa met gegrilde ananas op mijn blog is helemaal zomer- en bbqproof. Ook de salade met tortillachips een favoriet in huize Iris. Lekker met de gegrilde maïs van nummer 2 uit deze lijst! Op de barbecue die afgelopen weekend had, nam ik deze watermeloensalade mee. Ik maakte hem extra mooi met eetbare bloemen. (En vergat er een foto in goede kwaliteit van te maken, dom, dom.) Ook maak ik vaak bulgursalade om mee te nemen als ik bij anderen een etentje heb. Deze valt namelijk àltijd goed in de smaak.

vegetarisch barbecuen

Ik ben nog lang geen volleerd barbecue expert. De keren dat ik heb gebarbecued kan ik op één hand tellen, geloof ik. Dus ik ben benieuwd wat jullie graag qua groenten op de barbecue eten!

Back to Top