Recept: Vegan Parmezaan

Het is een mini-recept met maar drie ingrediënten, maar toch het delen waard! Want als je liever geen kaas eet of probeert te minderen, mist er toch iets aan je risotto of pasta. Dat vind ik zelf althans, maar ik maak mij dan ook schuldig aan een lichte kaasverslaving. Deze vegan parmezaan smaakt (uiteraard) niet precies hetzelfde als de echte Parmezaanse kaas, dus daar moet je het niet direct mee vergelijken. Maar het is gewoon leuk als extraatje voor bij je gerechten. Doordat er edelgist in zit smaakt het kaas-achtig en wordt het een prima vervanger voor geraspte kaas.

vegan parmezaan

Ingrediënten:

geel_hartje 1/4 cup edelgistvlokken / nutrional yeast (te koop bij natuurwinkels)
geel_hartje 1 cup ongezouten cashewnoten
geel_hartje 1/2 tl zout *

* Edelgistvlokken smaken van nature zout, als je normaal niet zo zout eet vind je het waarschijnlijk niet nodig om er extra zout aan toe te voegen.

Bereiding:

1. Mix de ingrediënten met behulp van een blender of keukenmachine. Tip: Ik heb helaas nog niet genoeg geld voor een keukenmachine, al staat zo’n apparaat al een tijd bovenaan mijn verlanglijstje, dus mix ik het met een elektrisch koffiemolentje dat ik heb. Deze kostte maar 10 euro, zo uit mijn hoofd. Heel handig om noten mee te malen of havermout als je er meel van wilt maken. Al kan er niet zoveel in dus moet je het in delen doen. Maar het eindresultaat is hetzelfde.

2. Bewaar de vegan parmezaan in een afgesloten pot in de koelkast.

vegan parmezaan recept
Hartjes voor mijn konijnenlepeltje dat ik bij de kringloop vond!

Bron recept: Vegan Parmesan Cheese Recipe by Veggieful

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

23 reacties op “Recept: Vegan Parmezaan

 1. Bente schreef:

  Ik zie die edelgistvlokken op blogs voorbij komen en ik ben toch wel heel erg nieuwsgierig hoe dat nou smaakt (ik vind het in ieder geval vies klinken..). Ik ga het toch maar eens proberen!

  | Reageer op deze reactie
 2. Daisy schreef:

  Geweldig weer dat lepeltje!!
  Tijdens het kringlopen kom ik ook regelmatig konijntjes tegen in allerlei soorten en maten. En dan denk ik……..dit zou Iris moeten zien.
  De edelgistvlokken ga ik ook maar eens inslaan.

  | Reageer op deze reactie
 3. Marloes schreef:

  Edelgist is echt baas! Superlekker over de pasta maar bijvoorbeeld ook over de ratatouille.

  | Reageer op deze reactie
 4. Marion schreef:

  Ik heb dit een keer gegeten en ik vond het echt wel lekker! Inderdaad, het smaakt niet exact als parmezaan, maar dat hoeft ook niet. Ik deed het altijd over de pasta. Herrrrrlich!

  | Reageer op deze reactie
 5. Lauriëtte schreef:

  Qua smaak ben ik wel heel erg benieuwd geworden! Maar vind ook de structuur altijd erg lekker van kaas en dat heb je met poeder niet! 🙁 Misschien dat ik het eens uitprobeer!

  | Reageer op deze reactie
 6. Birte schreef:

  Origineel recept en ben heel benieuwd hoe het smaakt… maar ik denk niet dat het kan tippen aan échte parmezaan!

  | Reageer op deze reactie
 7. Sytske schreef:

  Had dit toevallig al in m’n hoofd voor vanavond, had het een keer op degroenemeisjes.nl gezien. Maar kon nu meteen jou recept gebruiken! Handig. Erg lekker over de pasta.

  Zoonlief zit ervan te smullen, hij eet nu droge pasta met nep parmezaan (heb en niet verteld wat het echt is)

  | Reageer op deze reactie
 8. Nicky schreef:

  Oeh dit moet ik proberen, bij pasta mis ik kaas niet echt maar bij risotto hoort parmezaan.
  En wat een mooi lepeltje! <3

  | Reageer op deze reactie
 9. chucky1012 schreef:

  Ik had tot op heden nog nooit gehoord of iets gelezen van edelgistvlokken. Ik ben erg benieuwd naar de smaak ervan.
  Ik doe ook altijd parmezaan bij pasta dan zal ik eens jouw recept proberen 😉

  | Reageer op deze reactie
 10. Pingback: Recept: Spaghetti aglio e olio | IKBENIRISNIET
 11. Pingback: Recept: Spaghetti alla norma met gebakken ricotta | IKBENIRISNIET
 12. Mi schreef:

  Vegan parmesan is echt een goed alternatief. Zelf maak ik het met pijnboompitten i.p.v. cashews (zoontje allergisch), maar die zijn wel een stuk duurder. Edelgist strooi ik verder ook gewoon over mijn salade, geeft een extra pep!

  | Reageer op deze reactie
 13. Roos schreef:

  Hmm dit klinkt goed! Hoe lang zou dit houdbaar blijven in de koelkast?

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Volgens het originele recept is het een aantal weken houdbaar in de koelkast, maar ik denk nog wel langer hoor! In het originele recept gebruiken ze rauwe cashewnoten. Cashewnoten en edelgist zijn beide sowieso lang houdbaar, dus dat zit wel goed 🙂

   | Reageer op deze reactie
 14. Pingback: Recept: Groene risotto met cherrytomaatjes | IKBENIRISNIET
 15. Pingback: Vegan Challenge voorbereidingen | IKBENIRISNIET
 16. Pingback: Kookboek: Vegan | IKBENIRISNIET
 17. Pingback: Recept: Courgette-spaghetti met tomatensaus | IKBENIRISNIET
 18. Pingback: Recept: dè bulgursalade | IKBENIRISNIET
 19. Pingback: Pizza per favore! – KOOKEETLEEF
 20. Pingback: Hippievoer: Edelgistvlokken | IKBENIRISNIET
Back to Top