Recept: Vegan Parmezaan

Het is een mini-recept met maar drie ingrediënten, maar toch het delen waard! Want als je liever geen kaas eet of probeert te minderen, mist er toch iets aan je risotto of pasta. Dat vind ik zelf althans, maar ik maak mij dan ook schuldig aan een lichte kaasverslaving. Deze vegan parmezaan smaakt (uiteraard) niet precies hetzelfde als de echte Parmezaanse kaas, dus daar moet je het niet direct mee vergelijken. Maar het is gewoon leuk als extraatje voor bij je gerechten. Doordat er edelgist in zit smaakt het kaas-achtig en wordt het een prima vervanger voor geraspte kaas.

vegan parmezaan

Ingrediënten:

geel_hartje 1/4 cup edelgistvlokken / nutrional yeast (te koop bij natuurwinkels)
geel_hartje 1 cup ongezouten cashewnoten
geel_hartje 1/2 tl zout *

* Edelgistvlokken smaken van nature zout, als je normaal niet zo zout eet vind je het waarschijnlijk niet nodig om er extra zout aan toe te voegen.

Bereiding:

1. Mix de ingrediënten met behulp van een blender of keukenmachine. Tip: Ik heb helaas nog niet genoeg geld voor een keukenmachine, al staat zo’n apparaat al een tijd bovenaan mijn verlanglijstje, dus mix ik het met een elektrisch koffiemolentje dat ik heb. Deze kostte maar 10 euro, zo uit mijn hoofd. Heel handig om noten mee te malen of havermout als je er meel van wilt maken. Al kan er niet zoveel in dus moet je het in delen doen. Maar het eindresultaat is hetzelfde.

2. Bewaar de vegan parmezaan in een afgesloten pot in de koelkast.

vegan parmezaan recept

Hartjes voor mijn konijnenlepeltje dat ik bij de kringloop vond!

Bron recept: Vegan Parmesan Cheese Recipe by Veggieful

Laat een reactie achter:

Geef een reactie

23 reacties op “Recept: Vegan Parmezaan

 1. Bente

  Ik zie die edelgistvlokken op blogs voorbij komen en ik ben toch wel heel erg nieuwsgierig hoe dat nou smaakt (ik vind het in ieder geval vies klinken..). Ik ga het toch maar eens proberen!

 2. Daisy

  Geweldig weer dat lepeltje!!
  Tijdens het kringlopen kom ik ook regelmatig konijntjes tegen in allerlei soorten en maten. En dan denk ik……..dit zou Iris moeten zien.
  De edelgistvlokken ga ik ook maar eens inslaan.

 3. Marloes

  Edelgist is echt baas! Superlekker over de pasta maar bijvoorbeeld ook over de ratatouille.

 4. Marion

  Ik heb dit een keer gegeten en ik vond het echt wel lekker! Inderdaad, het smaakt niet exact als parmezaan, maar dat hoeft ook niet. Ik deed het altijd over de pasta. Herrrrrlich!

 5. Qua smaak ben ik wel heel erg benieuwd geworden! Maar vind ook de structuur altijd erg lekker van kaas en dat heb je met poeder niet! 🙁 Misschien dat ik het eens uitprobeer!

 6. Birte

  Origineel recept en ben heel benieuwd hoe het smaakt… maar ik denk niet dat het kan tippen aan échte parmezaan!

 7. Sytske

  Had dit toevallig al in m’n hoofd voor vanavond, had het een keer op degroenemeisjes.nl gezien. Maar kon nu meteen jou recept gebruiken! Handig. Erg lekker over de pasta.

  Zoonlief zit ervan te smullen, hij eet nu droge pasta met nep parmezaan (heb en niet verteld wat het echt is)

 8. Nicky

  Oeh dit moet ik proberen, bij pasta mis ik kaas niet echt maar bij risotto hoort parmezaan.
  En wat een mooi lepeltje! <3

 9. Ik had tot op heden nog nooit gehoord of iets gelezen van edelgistvlokken. Ik ben erg benieuwd naar de smaak ervan.
  Ik doe ook altijd parmezaan bij pasta dan zal ik eens jouw recept proberen 😉

 10. Pingback: Recept: Spaghetti aglio e olio | IKBENIRISNIET

 11. Pingback: Recept: Spaghetti alla norma met gebakken ricotta | IKBENIRISNIET

 12. Mi

  Vegan parmesan is echt een goed alternatief. Zelf maak ik het met pijnboompitten i.p.v. cashews (zoontje allergisch), maar die zijn wel een stuk duurder. Edelgist strooi ik verder ook gewoon over mijn salade, geeft een extra pep!

 13. Roos

  Hmm dit klinkt goed! Hoe lang zou dit houdbaar blijven in de koelkast?

  • iris

   Volgens het originele recept is het een aantal weken houdbaar in de koelkast, maar ik denk nog wel langer hoor! In het originele recept gebruiken ze rauwe cashewnoten. Cashewnoten en edelgist zijn beide sowieso lang houdbaar, dus dat zit wel goed 🙂

 14. Pingback: Recept: Groene risotto met cherrytomaatjes | IKBENIRISNIET

 15. Pingback: Vegan Challenge voorbereidingen | IKBENIRISNIET

 16. Pingback: Kookboek: Vegan | IKBENIRISNIET

 17. Pingback: Recept: Courgette-spaghetti met tomatensaus | IKBENIRISNIET

 18. Pingback: Recept: dè bulgursalade | IKBENIRISNIET

 19. Pingback: Pizza per favore! – KOOKEETLEEF

 20. Pingback: Hippievoer: Edelgistvlokken | IKBENIRISNIET